Wymiana oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daba11
    Drive
    • 2005
    • 86

Wymiana oleju

Zamieszczone przez Mach
    tak w PDkach sa 5-tki manualne.
    w Octaviach I :?: pierwsze słysze :roll:
  • salvado
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 314

Wymiana oleju

Taki oto problem:
    W trakcie oglądactwa autka, które jednak kupiłem, zapytałem o książkę serwisową. Była - a jakże. A wniej wszystkie wpisy jak należy. Również taki, wg którego wymiana oleju nastąpiła ok 250 km temu. Jest również przywieszka swiadcząca o tym (na jednym z przewodów hamulcowych). Ale jest też drugi fakt: w czasie sprawdzenia poziomu oleju okazało się, że jest on czarny jak smoła. Ktoś mi kiedyś mówił. że to normalne w dieslu. Czy możecie kilka słów na ten temat?
    Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Olej w dieslu po przejechaniu nawet 50km bedzie ciemny a po 100km bedzie czarny to norma i tym nie nalezy sie martwic. Jesli byl on zmieniany to nie ma sie co martwic. Gorzej gdyby byla to tylko naklejka a olej zostal. Mozna zmienic, a mozna przejechac te 10kkm i dla pewnosci wymienic wczesniej.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• salvado
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 314

Pikanterii dodaje fakt, że poprzedni właściciel to rodzina szefa serwisu VW/Skoda w pewnym mieście. Wiedząc, że autko pod młotek idzie, mógł coś zachachmęcić. Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, ale ....

Chyba faktycznie wymienię nieco wcześniej.
        Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Mogl zachachmecic - dla swietego spokoju nie zastanawialbym sie tylko zmienil.

Jednak to, ze olej jest czarny, jest w porzadku - jak Maicroft napisal.
          TDI 205PS

Komentarz

• henio
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 631

U mnie też czarny jak smoła :wink: :wink:

Komentarz

• hoolek
              Ambiente
              • 2004
              • 154

Pikanterii dodaje fakt, że poprzedni właściciel to rodzina szefa serwisu VW/Skoda w pewnym mieście
              to moze te wpisy w ksiazke to nie do konca sa autentyczne? moze by poprosic o faktury lub rachunki, bo same wpisy to?
              nie mowie ze oszukuje ale
              prosze nie pisac o etke etosa bo nie mam juz , prosze

Komentarz

• tomek
                L&K
                • 2005
                • 1078

ale kto by krecil na przegladach, jezeli w rodzinie rekach jest serwis i przeglady masz za friko, a czesci, olej itd za pol ceny. Co wiecej, wydaje mi sie ze jezeli na serwis wjezdzala taksowka "rodziny szefa" to byla dokladniej sprawdzana niz jakiegos szaraka.

pozdrawiam
                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Zamieszczone przez tomek
                  ale kto by krecil na przegladach, jezeli w rodzinie rekach jest serwis i przeglady masz za friko, a czesci, olej itd za pol ceny. Co wiecej, wydaje mi sie ze jezeli na serwis wjezdzala taksowka "rodziny szefa" to byla dokladniej sprawdzana niz jakiegos szaraka.
                  Nie chodzi o przeglady i obsluge auta przez caly okres tylko o ostatnia wymiane oleju.

Niczego nie mozna wykluczyc - na wszelki wypadek lepiej wymienic i miec swiety spokoj.
                  TDI 205PS

Komentarz

• wasyl
                    L&K
                    • 2005
                    • 1084

Potwierdzam!!! jest czarny jak smoła nawet w 10min od wymiany!!! Sam wymieniam olej od kiedy również kwestionowałem uczciwość ASO. No ale to prypadłość diesli zresztą Mobil 1 jest ciemnej konsystencji.... :szeroki_usmiech
                    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                    www.wasilewski-foto.pl
                    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• marcind
                      Rider
                      • 2005
                      • 438

Ja musze wymień olej w swojej. Poprzeni wlasciciel lal zawsze mobil1, ale znajomek ktory ma warsztat twierdzi ze jest duzo podrobek mobila i twierdzi ze lepiej zalac innym olejem, bodajrze liqy moly czy cos takiego.
                      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

ja polecam motula i do diesla i do benzyny do benzyny to 300v competition
                        do diesla to taki znalazłem MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30
                        8)
                        tu jest link : http://www.e-x-c.com/product_info.ph...roducts_id=681

Komentarz

• Andys
                          Elegance
                          • 2007
                          • 762

Witam,
                          Podepnę się pod wątek. Mianowicie, zauważyłem dziś, że olej zaczął ciemnieć w mojej Skodzie. Nie byłoby może w tym niczego dziwnego, gdyby nie fakt, że to benzyna (1.4TSI) z przebiegiem 1700km. Poziom oleju jest taki jak powinien być, przy 1000 km olej był idealnie przezroczysty, teraz ściemniał (nie jest czarny, przez kroplę na palcu widać naskórek :wink: ). Ponieważ to moje pierwsze nowe auto, mam nadzieję, że jestem przewrażliwiony.
                          Czy to może być efektem docierania nowego silnika (jeżdżę spokojnie, ale niestety głównie w cyklu miejskim). Miałem w planach wcześniejszą niż rekomendowana wymianę oleju, ale zastanawiam się czy robić to już teraz, czy poczekać jeszcze aż olej bardziej się przepracuje (nie wiem czy okres układania silnika już się zakończył). Poradźcie proszę.
                          Pozdrawiam,
                          Andys

Komentarz

• tomil
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1179

Zamieszczone przez Andys
                            przy 1000 km olej był idealnie przezroczysty, teraz ściemniał
                            Olej w benznie też ciemnieje. W dieslach jest CZARNY jak smoła, w benzynie z jasnosłomkowego przechodzi w kolor herbaty z 3 go parzenia.
                            It doesn't matter what we're losing
                            It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Marx
                              Elegance
                              • 2009
                              • 865

to dodam ze olej w autach z gazem tez ciemnieje szybciej niz na samej benzynie, przynajmnije kiedys tak bylo. Byly nawet specjalne oleje do samochodow z gazem, jtore nei ciemnialy. Jeszcze sie nie interesowalem czy nadal sa dostepne (ale byly to zazwyczaj oleje mineralne wiec malo przydatne)

Komentarz

Pracuję...