kowal 2002, To co opisujesz oczywiście jest możliwe, ale jak sam dodajesz to wersja hardcore. Jednak oczywiście masz prawo do swojego zdania i ja też takie mam. Ja miałem auto na LPG i miałem odcięcie. Jak pisałem wcześniej działało to świetnie i nawet po dłuższych odcinkach nie było problemów z przerzucaniem z LPG na PB.
Lpg w 1.6 AEE zwykły gaz
Zwiń
X
-
Witam wszystkich,
Zrobie mały offtopic - nie miejcie mi za złe
czytam sobie Wasze posty i nasuneło mi się pytanie-kieruje je zwłaszcza do kowal2002, alfee, Tomcio
Widze ze macie dosc pozytywne doswiadczenia z LPG jednak patrząc na Wasze profile obecnie jeżdzicie TDI - co Was skłoniło do przesiadki na TDI ?
Pytanie tez jest do Huwe ktory jak juz sie zdąrzyłem zorientować "macza palce w instalowaniu LPG" - widze z twoich postów że montaż LPG w Octavi to nie jest takie złe rozwiązanie - więc dlaczego Ty używasz TDI?
nie odbierajcie mojego pytania jak zarzutu poprostu przymierzam sie do zakupu używanej Octavki I i jestem w rozterce LPG czy TDI - a przedewszystkim interesuje mnie ekonomia użytkowania i bezproblemowosc( moge wyłożyć wieksza kase na poczatku byle pozniej użytkowanie bylo ekonomiczne)
Obecnie jezdze astra 1.4(97) z LPG - jazda bezproblemowa
z góry dzieki za odpowiedzi
PS innych użytkowników tez proszę o opinie
Komentarz
-
-
bearman79, co mnie skłoniło do zmiany na TDI:
1. miałem auto 3 drzwiowe i jak powiększyła mi się rodzina postanowiłem zmienić na kombi.
2. Jak już zmieniałem, to na TDI, bo zawsze taki chciałem
3. łatwiej wrzucić ropę w koszty niż LPG czy PB.
4. Najważniejsze - Montaż LPG to jednak ingerencja dość poważna w elektrykę i układ zasilania silnika. Wystarczy drobne niedomaganie i może sie pojawić zonk. W TDI tego nie ma.
Choć nie twierdzę, że auto dobrze zagazowane źle chodzi, to mając do wyboru PB/LPG albo TDI (oczywiście nie zakatowane) wybrałbym ponownie TDI.
Jak nie miałem innej opcji to zagazowałem auto i chwalę je, bo było zagazowane dobrze i sprawowało się super. Ale jednak tu mam świadomość, że działa dobrze i tanio bez przeróbek.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Co mnie sklonilo?
Bo jak zaczynalem pracę ,to po prostu nie wiedzialem,że pokonywane przeze mnie ilości kilosów będą tak szybko rosly-zacząlem pracę na drugi etet no i autko teraz jest po prostu tyrane.Jeżeli robię autem 70 kkm no to kupując używkę z przebiegiem 60 tysi wiedzialem ,że ten silnik wytrzyma ok 250-300.No i jazda na lpg jest zdecydowanie tańsza (18 zl/100km) niż na ropie (24zl/100 km).U mnie te 6 zl to w skali roku 4200...Myśle ,że warto.
Ja wlączylem do moich obliczeń jeszcze koszt zakupu auta i czas jego eksploatacji no i wyszlo mi,że jako nowe auto Diesel jest najlepszym wyborem.
Dla osoby która jezdzi malo (do 30 kkm)to kupowalbym autko na gaz,no chyba,że używany,ale wtedy nigdy nie masz pewności co do przebiegu i powypadkowości.
A jako ,że kupilem wersję premia to jeżdżę netto i jestem zachwycony :szeroki_usmiech .
Życzę powodzenia w poszykiwaniach.
Komentarz
-
-
bearman79, może to zabrzmi dziwnie, ale po prostu zawsze chciałem mieć auto z turbiną. Poprzednio jeździłem Seat-em ( 1,6 ALM ), który był praktycznie bezawaryjny więc chciałem zostać w rodzinie VW. W firmie pojeździłem trochę Mondeo TDCI i stwierdziłem, że chyba skuszę się na diesla ( czyli VW TDI ). W sumie jak to u mnie ( i u mojej żony zresztą też ) były plany, że za pół roku coś się pomyśli, będzie czas się zastanowić, coś wybrać ( może było by np. 1,8 TSI w końcu też z turbiną i dużo mocniejszy ) a finalnie kilka dni później podjechaliśmy do salonu żeby sobie tylko poogladać i za 4 dni jeździłem już nową OII TDI... Żadne względy ekonomiczne ( tzn niższe spalanie, czy tańsza ropa ) nie miały specjalnie znaczenia... Taki zakup pod wpływem impulsu :wink: ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nemiJa swoją też gazuję, tylko muszę trochę pojeździć i zobaczyć czy mi autko odpowiada i jest wszystko ok.
Zamieszczone przez Andrev3nemi, ja jeżdże na sekwencji BRC już od roku i jest to jazda bez problemowa. Wszystko świetnie sie sprawuje. Autko mi pali około 7-8 l/100 km.
Ja płaciłem 2500 zł za założenie w Katowicach.
Komentarz
-
-
Gratulacje ja sie jeszcze zastanawiam czy zalożyć srednio spala mi 8,5-9l benzyny wg. wskazania komputra 8l i juz zastanawiam ze zle zrobilem ze nie wziolem 99r Tdi 90KM,ale 2001 to zawsze 2001 . A jak benzyne to moglem 1.8T kupic bym toche mial frajde z jazdy, a podobno palila by litr wiecej .
Komentarz
-
-
huwe, 1.6 75kw. witam. moj problem polega na tym ze od jakiegos czasu za duzo pali lpg :cry: wczesnie bylo to ok 9l/100 a teraz to strach pomyslec. pojechalem ze znajomym na diagnostyke i okazalo sie ze mam przekroczona wartosc co2 w spalinach zarowno na gazie jak i benzynie. czy moze to byc walnieta sonda lambda??
[ Dodano: Nie 13 Lut, 11 10:54 ]
dodam jeszcze ze po wypieciu sondy te zawyzone wartosci na diagnostyce troche sie obnizyly.
Komentarz
-
Komentarz