Ile km robicie na jednym baku?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Maicroft
    Ale ecodriver nie przekracza 70-tki bo potem auto duzo pali
    Maicroft, widze ze nie za bardzo wiesz na czym, polga Eco-Driving
    Jadąc zgodnie z jego zasadami mozesz jechać i 120 km/h. A Eco-Driving to głownie przewidywanie sytuacji na drodzie i wczesniejsze na nie reagowanie oraz płynna jazda bez gwałtownych hamowań i niepotrzebych przyśpieszeń.
    Czarny Elegance

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, widze ze nie za bardzo wiesz na czym, polga Eco-Driving
      Jadąc zgodnie z jego zasadami mozesz jechać i 120 km/h. A Eco-Driving to głownie przewidywanie sytuacji na drodzie i wczesniejsze na nie reagowanie oraz płynna jazda bez gwałtownych hamowań i niepotrzebych przyśpieszeń.
      szczególnie te hamowanie silnikiem przy dojeździe do świateł, też tak robiłem i się wyleczyłem jak mi facet w dupkę wjechał (nie w O2 tylko w cordobę) i powiedział potem policji że przecież nie hamowałem to po co on miał to robić :shock:
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez loru
        szczególnie te hamowanie silnikiem przy dojeździe do świateł, też tak robiłem i się wyleczyłem jak mi facet w dupkę wjechał (
        Loru to tak jabyś powiedizał że zatrzymujesz się przed każdym zielonym światłem, bo kiedys facet wymusł ci pierwszeństo choć miał czerwone i Ty teraz się boisz że znów Cię coś takiego spotka
        Hamowanie silnikiem oszczedza paliwo i hamulce i w takich krajach jak Niemcy czy Hiszpania jest przez kierowców powszechnie stosowane i nikt nie kwestionuje jego zasadności.widac że polacy to baaaardzo bogaty naród, a ceny paliw są u nas niskie
        Czarny Elegance

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Kiedyś się mówiło dziad kalwaryjski, ale teraz jestesmy w Europie i nazwa się zmieniła na Eco-driver. :P

Zartuję oczywiscie, ale faktem jest, ze czesto spotyka się kierowców jadących o kropelce kosztem nerwów innych uzytkowników drogi. To jest po prostu zwykle dziadostwo, a nie zaden eco-driving i chyba takich kierowców ma na mysli Maicroft.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 08 09:46 ]
          Zamieszczone przez Big
          To moze czas przemyśleć zakup tańszego auta skoro nie stac Cię na utrzymanie obecnego Kupić samochód to obecnie nie problem.
          Jak może być jeszcze tańsze auto w utrzymaniu niz Octavia AGR, w której kolega przejezdza 1200 km na jednym baku w mieście?!!!
          TDI 205PS

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
            Loru to tak jabyś powiedizał że zatrzymujesz się przed każdym zielonym światłem, bo kiedys facet wymusł ci pierwszeństo choć miał czerwone i Ty teraz się boisz że znów Cię coś takiego spotka
            Źle mnie zrozumiałeś on jechał za mną a nie wymusił z boku.
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez loru
              Źle mnie zrozumiałeś on jechał za mną a nie wymusił z boku.
              Dobrze cię zrozumiałem. Podałem tylko inny przykład
              Czarny Elegance

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

niektorzy rozumieja o czym mowie.. to przewidywanie a nie jazda 50-70 bo zazwyczaj jade 90 chyba ze jest tloczno to zachowuje odstep okolo 10-20m i mam czas na reakcje.. a co do lewego pasa to tylko przy wyprzedzaniu i co kilka sekund kontroluje lusterka i puszczam szybszych zawsze.. najlepiej jest generalizowac ale na kursie prawa jazdy uczylem instruktora jak sie jezdzi eco i byl w szoku ze mozna jechac tak samo szybko a sporo zaoszczedzic.. prawko mam od niedawna ale jezdze od 6 lat jak zwykle nie uwierzycie ale mam sporo doswiadczenia.
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ale jazda 120km/h to nie jest jazda ekonomiczna. Spalanie chwilowe w tym momencie oscyluje na poziomie 5.5l wiec gdzie tu ekonomia

Ekonomia to jest pyrkanie 70km/h na 5 biegu i wynik na poziomie 3.6l/100km :twisted:

P.S. Ja bez egzorcyzmow mam w trasie spalanie ~5l, a wyjazdy wakacyjne w nocy oscyluja okolo 4,2-4,5l/100km i nie widze sensu napinania sie na cos wiecej.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 08 13:13 ]
                  Zamieszczone przez konkon
                  prawko mam od niedawna ale jezdze od 6 lat jak zwykle nie uwierzycie ale mam sporo doswiadczenia.
                  Takich to lubie, jezdzil przez x miesiecy bez papierow, a teraz jest wielki 'cfaniak' jak on to jezdzi.

Ja rozumie te zasady eko itd, ale trzeba tez miec wglad na innych, a tego WIELU ECO driverom brakuje
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

Ja rozumie te zasady eko itd, ale trzeba tez miec wglad na innych, a tego WIELU ECO driverom brakuje

Dokladnie. Pozniej ludzie sie dziwia skad takie korki, a to poprostu 4 ekodriverow ustawilo sie pod rzad i sobie ruszaja jak najwolniej bez zrywania itd sie da i zamiast 20 samochodow przejezdza 8.

A co do tematu w czasie wycieczki do CRO spalanie na poziomie 4.2 i rowne 1210 km na calym baku. Tankowalem nastepnego dnia, majac juz rezerwe doslownie na przy zerze :diabelski_usmiech
                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• konkon
                      Rider
                      • 2008
                      • 667
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

jak napisalem co kilka sekund w lusterka i unikam lewego pasa aby nie blokowac ruchu szybszych.. co innego w trasie tam smigam po 130-160 4.5-5l tez sa zasady eco na taka predkosc i nie mow cfaniak poprostu nie jestem zoltodziobem za kolkiem.. i co zauwazylem umiesz tylko krytykowac zamiast docenic innych. Kazdy jest inny i ma inne cele a to nie powod zeby ich krytykowac
                      eco driving polega na tym ze szybko sie rozpedzasz do danej prekosci i ja utrzymujesz jak sie nie znacie to sie poprostu nie wypowiadajcie
                      Konrad

90 konny AGRessor
                      PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• redhead
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 161
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

octavia 1 combi 1.6 SR (74 kW) AKL

spalanie na gazie

33 litry LPG - jakieś 280-285 kilometrów (trasa/miasto 70/30)

na PB95 nie sprawdzałem

czy takie spalanie jest w normie czy ciut za dużo ????

p.s. konkon w polsce nie jest problemem sie rozpędzić tylko problemem jest UTRZYMAĆ prędkość - taka sztuka jest de facto nie możliwa - co innego na autobahn`ach

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

konkon, Kolego ile Ty masz lat, ja sie nie ukrywam ile mam. Piszesz:

. prawko mam od niedawna ale jezdze od 6 lat jak zwykle nie uwierzycie ale mam sporo doswiadczenia.
                          to jak ja mam takiego kogos docenia, ja wrecz przciwnie takie cos tepie. Bo co jezdzisz 6 lat, a prawko masz ile wiecej niz 6 czy mniej niz 6??

nie jestem zoltodziobem za kolkiem.. i co zauwazylem umiesz tylko krytykowac zamiast docenic innych. Kazdy jest inny i ma inne cele a to nie powod zeby ich krytykowac
                          No oceniac to Ty mnie mozesz, po podaniu najpierw mi informacji o ktore spytalem wczesniej. Inaczej, nie masz co do mnie pisac, bo Cie nie tylko skrytykuje :roll:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• konkon
                            Rider
                            • 2008
                            • 667
                            • Octavia I (1U2)
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

poprostu nie moge zrozumiec ze wszystko co robie jest zle i nie umiem jezdzic i do tego wszystkiego jeszcze niszcze silnik.. do tej pory wszyscy nie mogli wyjsc z podziwu ze jezdze dynamicznie i tak mi malo pali.. a mechanicy wrozyli mi ogromne przebiegi.. uwierzcie ze nie zamulam jak emeryci staram sie jechac ile na to pozwala ruch uliczny a prawko mam od polowy maja. Ledwo skonczylem 18 lat i od razu na egzamin 29 kwietnia i 7 maja bylo juz do odbioru raptem 3 miesiace
                            Konrad

90 konny AGRessor
                            PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Maicroft, Kokon ma rację eco-driving to nie PSJ :!: Nie myl tych pojęć !!
                              Głowna zasadą eco drivingu jest to żeby najwczesniej jak to mozliwe wrzucac wyzszy bieg. Ale nie za wszelka cene !!! Pewnie ze spod świateł trzeba ruszyc szybciej żeby wiecejj aut przejechało.
                              Teraz tak, czy widząc korek przd czerwonym i jadac 70-80 km/h utrudniam komuś jazdę bo hamuje silnikiem?? Wątpię !! Utrudniłbym komuś życie gdybym gnał na złamanie karku a przed samym korkiem depną ostro po hamulach
                              Czy utrudniam komus jazdę gdy zamiast siąśc komus na zderzak i czaić się do wyprzedzenia na trasie odpuszcze gaz lub nawet zmienie bieg na niższy aby wyhamowac silnikiem, bo widze ze zbliżam się do jadącego wolniej ode mnie a z naprzeciwka jedzie sznur aut wiec i tak w tym momencie nie dam rady wyprzedzic?
                              Czy utrudniam komuś życie jadąc prawym pasem i zmieniajac biegi przy 2000 tys obr/min na wyższe?
                              wkońcu czy utrudniam komuś życie przez to że często kontroluje stan ciśnienia w ogumieniu?
                              To są własnie zasady eco-drivingu. A Ty mylisz je z PSJ choć jedno z drugim nie ma nic wspólnego
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ja ich nie myle, ja rozrozniam, nawet jak Wam sie wydaje ze nie.

Podam swoj przyklad.

Ta sama miarodajna trasa 70km, ten sam samochod, te same nieekonomiczne kola

min. 3,7l
                                normalnie 5l
                                maksymalnie 7l

Przy czym czas przejazdu normalnie i szybko, nie roznil sie az tak. Wiec cos o tym wiem, ze sie da, tylko najczesciej pada pytanie po co.

Do tego jazda po miescie, ze srednim spalaniem 5l. No fakt moze i sie da, ale nie w ruchu ulicznym. Ruszasz, zatrzymujesz sie itd. Stanie w korku to jest 0,7l/h, wiec to wszystko ma na to wplyw. Przy normalnym natezeniu ruchu, wynik ponizej 6l jest malo realny. Przy malym ruchu jest do wykonania, oczywiscie zakladajac brak takich cudow jak klima, posiadania malo twarzowych opon typ balon itd

P.S. Z takich wolnych jazd wyleczylem sie kiedys, jak autobus postanowil wyprzedzic mnie na swiatlach i zepchnac do rowu, no bo niby nie widzial :lol:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• konkon
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 667
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

dzieki Big chyba jako jedyny mnie rozumiesz
                                  Konrad

90 konny AGRessor
                                  PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

chyba niewyczuwacie lekkiej ironii u Maicroft'a
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• kmink
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1360
                                      • Superb III (3V3)

Ja średnio tam gdzie smigam robie 850km na ok 45-47l paliwa, jak wracam do Polski to po630km po Szwecji i Norwegii dolewam ok 30-33l potem od Sasnitz do Wałbrzycha - 730km dolewam ok 46-48l przez skandynawie lece ok 120-160 - w zalezności jaki ruch i czy takich jak ja jest więcej - zebym sie nie wyróżniał przez Niemcy jadę 160-220 w każdym bądz razie szybko...
                                      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• piterwariat
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 14

Ja na zbiorniku robię 950-1200 km. Zależy gdzie i z jaką prędkością jadę. Ostatnia trasa z Warszawy do Orzysza, udało mi sie osiągnąć wynik 3,7l/100km. Prędkość 80-90 km/h. Wolno ale jechałem nocą więc nikomu nie zawadzałem

Komentarz

• Adrian
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 662
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

U mnie na zbiorniku wychodzi 2000tyś km. Minimalne spalanie 25L normalne ok 30L zbiornik 540L. Przy takich wynikach na spalanie Octavii nawet nie patrze bo jest bardzo małe. Litr w tą czy w tamtą na 100km to myślę że niewiele a szkoda się męczyć :wink:
                                          PerfectService by DGW
                                          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

Adrian, Adrian, to co Ty smigasz jakims Actrossem czy inszym ciagnikiem?
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• pikus
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 2

Ja moją skodzinką przejeżdżam od 900 - 1000km do rezerwy w tym głównie trasy, prędkość najczęściej w granicach 100-130km/h.
                                              Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Przy normalnym natezeniu ruchu, wynik ponizej 6l jest malo realny. Przy malym ruchu jest do wykonania, oczywiscie zakladajac brak takich cudow jak klima, posiadania malo twarzowych opon typ balon itd
                                                Jak wiesz w cuda (takie jak podawane np. przez Goore spalanie) ja również nie wierzę Sam przeprowadziłem ostatnio test i wiem że zejscie na trasie w O II 1.6 MPI poniżej 6 l jest niemożliwe, a w mieście bedzie to niewyjęte 9 l/100km.
                                                Nawet eco-driving nie jest w stanie pokonać praw fizyki ale może on pomóc w oszczędzaniu paliwa.
                                                dzieki Big chyba jako jedyny mnie rozumiesz
                                                Nie ma sprawy rozumiem bo sam stosuje te zasady i wiem, że można jeżdzić oszczędnie i dynamicznie
                                                Najwazniejsze w ruchu jest przewidywanie i odpowiedniop wczesniejsze reagowanie na sytuacje na drodze, ale tego nauczyłem się dobrych kilkanascie lat temu jak trenowałem ... kolarstwo górskie
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Adrian
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 662
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  Adrian, to co Ty smigasz jakims Actrossem czy inszym ciagnikiem?
                                                  na zdjęciu razem z Octavią stoi ten paliwożerny potwór.
                                                  PerfectService by DGW
                                                  Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                                  Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                                  Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zamieszczone przez Big
                                                    ale tego nauczyłem się dobrych kilkanascie lat temu jak trenowałem ... kolarstwo górskie
                                                    Widze, ze mamy wspolnego zainteresowania
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...