W dniu wczorajszym odebrałem swojego Minta. W stosunku do specyfikacji Classic poza klimatyzacją otrzymałem dodatkowo gratis składany kluczyk tak więc funkcje alarmu sterowanie centralnym i zdalne domykanie szyb realizowane są z kluczyka choć alarm "salonowy"(dopłata za skł. kluczyk 500 PLN wg cennika). Temperatura zewnętrzna jest wyświetlana czyli zakładam, że czujnik temp. zewnętrznej oznaczany dla classica jako opcja jest na wyposażeniu. Poniżej temperatury 4st. włączył się sygnał ostrzegawczy o oszronieniu i zapaliła się ikonka płatku śniegu. W nocnej podróży zabrakło podświetlenia schowka. Mogli dołożyć razem z klimą. Opony dostałem Micheliny. Było wczoraj sucho więc nie wiem do końca co są warte.
Octavia TDI 90 czy 110 KM a moze SDI??? Pomożcie
Zwiń
X
-
Octavia TDI 90 czy 110 KM a moze SDI??? Pomożcie
Chciałbym zakupić Skode Octavie. Przeznaczenie tego auta to swoiste miasto. Auto bedzie jezdzic jako taxi. Poniewaz nigdy nie mialem kontaktu z Octavia mam dylemat odnosnie mocy silnika TDi do tego autka 90 czy 110 KM, a moze silnik SDi bylby odpowiedniejszy. Mialem znimkontak w Fabi ale tam tylko 68 KM czy na Octavie to nie za malo? . Przede wszyskim nie chcialbym by silnik meczyl sie z kasta tej wielkosci, ale takze chodzi o spalanie.
Bede wdzieczny za porady, a takze doswiadczenia. :lol:TAXI
-
-
Moim zdaniem SDI odpada, auto jest za ciężkie do tej masy. Jeśli masz zamiar uważac auto na Taksie to poleciłbym TDI 90 KM, obsługa i ewentualne naprawy będą tańsze niż w 110 KM (inna turbawka i brak dwumasy). 90 koników juz sprawnie napędzi autka a po wirusie będzie super. Poszperaj na forum, z pewniością znajdziesz dużo informacji na Twoje pytania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikMoim zdaniem SDI odpada, auto jest za ciężkie do tej masy. Jeśli masz zamiar uważac auto na Taksie to poleciłbym TDI 90 KM, obsługa i ewentualne naprawy będą tańsze niż w 110 KM (inna turbawka i brak dwumasy). 90 koników juz sprawnie napędzi autka a po wirusie będzie super. Poszperaj na forum, z pewniością znajdziesz dużo informacji na Twoje pytania.
Czy silnik SDI jest w jednej opcji mocy tj 68KM??TAXI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuzyndredzikA jak Octavia z TDI 90KM sprawdzi sie na trasie? Mozna nia sprawnie wyprzedzac??
Czy silnik SDI jest w jednej opcji mocy tj 68KM??Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
kuzyndredzik, ja mam 110 KM i z wyprzedzaniem nie ma problemów, myslę że 90 kucy też pozwala bez zbytniego stresu wyprzedzać. Ale zawsze można zawirusować i zrobić z 90 np 120 KM, róznica będzie zdecydowanie zauważalna. Zreszta sporo klubowiczów ma w Octavkach właśnie AGR-y bez chipowania i nie narzekają na dynamikę auta.
Tymon zależy co kto wymaga od auta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikTymon zależy co kto wymaga od auta
IMO Auto które przyśpiesza do 100km/h w jakieś 14-13 sekund, chyba nie nalezy do grona aut sprawnie poruszających się a tym bardziejwyprzedzających.Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Komentarz
-
-
piernik mozesz mi wyjasnic co to sa AGR-y??Generalnie potrzebuje autka z silnikiem malo wrecz nie awaryjnym, by malo palil, ale by jak bedzie 5 roslych osob na pokladzie mogl nim ze spokojem jezdzic po miescie, a od czasu do czasu wyleciec za miasto.
A ktos wie czy duzaroznica jest na masie sedan/headback czy kombi??TAXI
Komentarz
-
-
Tymon, zgodzę się że ten czas nie jest rewelacyjny ale np przesiadając sie np z Felicji 1.3 do Octy TDI 90 KM zauważymy znaczącą różnicę w czasie wyprzedzania. I dla takiego kierowcy wyprzedzanie Octavią będzie bezpieczne. Więc jest to pojęcie względne. Ale jak juz napisałem zawsze mozna zwiększyc w miarę prosty i szybki sposób liczbe kucyków pod maską. To na pewno wpłynie zarówno na lepsze przyspieszanie jak i na spokój psychiczny za kierownicą. Może niech ktoś z właścicieli niemodyfikowanych AGR-ów wypowie się w kwestii wyprzedzania...
kuzyndredzik AGR czyli chyba najbardziej wytrzymały silnik z gamy TDI, 90 KM, nie sprawiająca problemów sprężarka bez zmiennej geometrii łopatek, pancerne sprzęgło. To chyba najważniejsze cechy tego silnika.
Komentarz
-
-
mike15, Szczegolnie jak jezdzisz jednak TDI. :lol:
Mozna i tym 1.4 wyprzedzac, tylko sa to dwa rozne wyprzedzania, jeden naciska gaz i jedzie i wyprzedza po 5sekundach. Inny redukuje bieg rozpedza auto, a tu cos jedzie znow z naprzeciwka i tak jeszcze kilka razy. Ani to ekonomiczne, bo jednak paliwo sie leje, ani tez zdrowe dla samego czlowieka, bo w koncu sie zdenerwuje i leci na czolowke :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mike15Zamieszczone przez TymonZamieszczone przez kuzyndredzikA jak Octavia z TDI 90KM sprawdzi sie na trasie? Mozna nia sprawnie wyprzedzac??
Czy silnik SDI jest w jednej opcji mocy tj 68KM??
Panowie bez jaj, nie mówimy tu o pojęciu względnym itp. Sprawne wyprzedzanie = but i auto idzie tzn rwie, przyśpiesza itp.
Proszę, nie piszcie bzdur że AGR sprawnie wyprzedza bo to jest jakaś paranoja.
PzdrŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tymonkuzyndredzik, jak będziesz śmigac z głową to nawet mniej niż seriajak będziesz deptał to troszkę więcej.
PzdrTAXI
Komentarz
-
-
Przeciez mozna zrobic program, ktory bedzie duzo oszczedniejszy niz seryjny program, ktory jest uniwersalny.
Na taryfe powiadasz - hmm ja nie widze zeby na taxi narzekali na ktorykolwiek, przeciez to mozna tankowac gdzie sie da :diabelski_usmiech Ceny paliw dla zaprzyjaznionych taxi sa tez bardziej konkurencyjne.
Komentarz
-
Komentarz