Mam pytanko co moze byc kopceniem octy 1.9tdi 90ps na bialo zaraz po odpaleniu jak jest zimna, trwa to ok kilku sek (ale dosyc duza chmura), pozniej juz jest ok, jak jest cieply to przy odpaleniu juz nie zakopci. Wtedy mozna tez gazowac, i nawet nie zakopci. Przebieg 190tys, z tego co wiem turbina byla regenerowana przez poprzedniego wlasciciela, jakies 15-20tys temu.
Devil, Jest to normalny objaw ,szczególnie po odpaleniu rano,po nocy.Na ściankach układu wydechowego podczas stygnięcia kondensuje się para wodna i w postaci wody pozostaje w układzie.Po odpaleniu gorące spaliny wodę zmieniają na parę i wydmuchują na zewnatrz.Gdy silnik i układ wydechowy jest ciepły,nie ma wody i nie ma pary.
Tak ma być,praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb :diabelski_usmiech
w tym też jest troche racji...ale tylko po czesci.. straszyć nie chce ale pracuje w warsztacie samochodowym i juz rozne przypadki do nas przyjezdzaly... Jak sie rozgrzewa moze sie uszczelniac i juz nie kopci i z czasem bedzie coraz gorzej ale nie musi.. cięzko stwierdzić. W takim przypadku moze byc wiele problemow...
danielmarki, Mój AGR już 200 kkm przy porannym rozruchu przez chwilę kopci na biało,szczególnie zimą.Płynu nie ubywa,uszczelka jest fabryczna.
Nigdy nie słyszałem,aby wydmuchana uszczelka pod głowicą pod wpływem temperatury się uszczelniała.
Chyba każdy samochód tak kopci, nawet nowy. Jeżeli zacznie kopcić na czarno to wtedy możesz mieć problem... :wink:
Moj jak byl nowy to nie kopcil, kopcenei po odpaleniu pojawilo sie pozniej jakos tak przy ok 50-60kkm i utrzymuje sie teraz do 175kkm. Moj kopci po wirusie na czarno przy pierwszym butowaniu :wink: Co ceikawe to na zimowym paliwie kleb dymu jest strasznie czarny, na letnim jest jasniejszy i ma kolor ciemny szary.
JanuszSz.... kolega Devil pyta sie DLACZEGO mu kopci i zapewne szuka odpowiedzi na jego problem więc trzeba próbować zkażdej strony a Ty zakladasz od razu wszystko na nie. Obiaw kopcenia na bialo nie jest normalny.Też mam agr i nie kopci. Devil ma ma też sdi i tez mu nie kopci
JanuszSz.... kolega Devil pyta sie DLACZEGO mu kopci i zapewne szuka odpowiedzi na jego problem więc trzeba próbować zkażdej strony a Ty zakladasz od razu wszystko na nie. Obiaw kopcenia na bialo nie jest normalny.Też mam agr i nie kopci. Devil ma ma też sdi i tez mu nie kopci
Nie zakładam wszystkiego na nie,tylko zakładam,że na pewno nie jest uszkodzona uszczelka pod głowicą
Kopcenie na biało przez chwilę po rozruchu jest objawem jak najbardziej normalnym w samochodzie garażowanym pod chmurką.
Ten temat był już wiele razy poruszany na forum i wielu użytkowników potwierdza,że taki objaw u nich występuje.
acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies koncepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac. Acha dodam jeszcze ze gorzej zapala jak jest zimniej na dworze, jak jest cieplo to za 1 strzalem, lecz nie wiem w jakim stanie sa swiece, i kiedy byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela. Musze je wymienic na dniach.
acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies kocepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac.
Nie przejmuj się i jeździj.Kontroluj stan płynu i oleju.Oznaczenie silnika znajdziesz w karcie pojazdu, na naklejce pod wykładziną bagażnika , w książce przeglądów jeśli masz.
Gdzie w karcie pojazdu ? mam ja wlasnie przed soba ale widze tylko nr nadwozia, olej i plyn sprawdzam przynajmniej raz w tyg. Ogolnie smigam caly czas, ale w sumie wolalem zapytac na forum, w razie czego lepiej podzialac cos z tym teraz jak bedzie do roboty, niz pozniej obudzic sie z renka w nocniku :szeroki_usmiech
jest ona gdzies bardziej z tylu ? podnioslem ok 70% tej wykladziny bo mialem troche klamorow w bagazniku i nic nie widzialem, podnosilem nawet ten steropian kolo kola zapasowego i tez nic. Jutro juz zerkne dokladnie po jasnemu
Devil, na obudowie rozrządu powinna być naklejka z typem silnika.Jeśli nie znajdziesz i nie ma też naklejki w bagażniku,to znaczy,że ktoś usunął :shock:
Wtedy tylko VAG prawdę Ci powie.
acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies koncepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac. Acha dodam jeszcze ze gorzej zapala jak jest zimniej na dworze, jak jest cieplo to za 1 strzalem, lecz nie wiem w jakim stanie sa swiece, i kiedy byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela. Musze je wymienic na dniach.
Zacznij od sprawdzenia świec. Moja Omega kopciła po zapaleniu (na 3 sprawnych świecach)do momentu aż zepsuła się 4 świeca.. i na 2 już nie chciała palić. Po wymianie wszystkich 6 szt. nawet nie pierdnie przy odpalaniu. A ma już 200K przebiegu.
Komentarz