[O1] Kopci na bialo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wirtualnyraf
    Classic
    • 2009
    • 20

[O1] Kopci na bialo

orzel720, hmmmmmmm jak miło
  • Devil
    Drive
    • 2008
    • 61

[O1] Kopci na bialo

Mam pytanko co moze byc kopceniem octy 1.9tdi 90ps na bialo zaraz po odpaleniu jak jest zimna, trwa to ok kilku sek (ale dosyc duza chmura), pozniej juz jest ok, jak jest cieply to przy odpaleniu juz nie zakopci. Wtedy mozna tez gazowac, i nawet nie zakopci. Przebieg 190tys, z tego co wiem turbina byla regenerowana przez poprzedniego wlasciciela, jakies 15-20tys temu.

Komentarz

• danielmarki
      Classic
      S_OCP Member
      • 2007
      • 16

Kopec na bialo sa to oznaki uszczelki pod glowica. Prawdopodobnie zaczyna Ci spalać plyn chlodzacy...
      Octavia 1,9 tdi 118ps elegance

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

danielmarki, Nie strasz kolegi. :shock:

Devil, Jest to normalny objaw ,szczególnie po odpaleniu rano,po nocy.Na ściankach układu wydechowego podczas stygnięcia kondensuje się para wodna i w postaci wody pozostaje w układzie.Po odpaleniu gorące spaliny wodę zmieniają na parę i wydmuchują na zewnatrz.Gdy silnik i układ wydechowy jest ciepły,nie ma wody i nie ma pary.
        Tak ma być,praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb :diabelski_usmiech
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• moss
          Ambiente
          • 2007
          • 153

Chyba każdy samochód tak kopci, nawet nowy. Jeżeli zacznie kopcić na czarno to wtedy możesz mieć problem... :wink:

Komentarz

• danielmarki
            Classic
            S_OCP Member
            • 2007
            • 16

w tym też jest troche racji...ale tylko po czesci.. straszyć nie chce ale pracuje w warsztacie samochodowym i juz rozne przypadki do nas przyjezdzaly... Jak sie rozgrzewa moze sie uszczelniac i juz nie kopci i z czasem bedzie coraz gorzej ale nie musi.. cięzko stwierdzić. W takim przypadku moze byc wiele problemow...

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3777
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

para z różnicy temperatur.
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• Devil
                Drive
                • 2008
                • 61

Sek w tym ze mam 2 octavie, ta druga z silnikiem sdi, i u tamtej nic nie kopci, wydaje mi sie ze troszke nawet za bardzo jak na roznice temp itp.

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

danielmarki, Mój AGR już 200 kkm przy porannym rozruchu przez chwilę kopci na biało,szczególnie zimą.Płynu nie ubywa,uszczelka jest fabryczna.
                  Nigdy nie słyszałem,aby wydmuchana uszczelka pod głowicą pod wpływem temperatury się uszczelniała.

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez moss
                    Chyba każdy samochód tak kopci, nawet nowy. Jeżeli zacznie kopcić na czarno to wtedy możesz mieć problem... :wink:
                    Moj jak byl nowy to nie kopcil, kopcenei po odpaleniu pojawilo sie pozniej jakos tak przy ok 50-60kkm i utrzymuje sie teraz do 175kkm. Moj kopci po wirusie na czarno przy pierwszym butowaniu :wink: Co ceikawe to na zimowym paliwie kleb dymu jest strasznie czarny, na letnim jest jasniejszy i ma kolor ciemny szary.
                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• danielmarki
                      Classic
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 16

JanuszSz.... kolega Devil pyta sie DLACZEGO mu kopci i zapewne szuka odpowiedzi na jego problem więc trzeba próbować zkażdej strony a Ty zakladasz od razu wszystko na nie. Obiaw kopcenia na bialo nie jest normalny.Też mam agr i nie kopci. Devil ma ma też sdi i tez mu nie kopci

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez danielmarki
                        Obiaw kopcenia na bialo nie jest normalny.
                        U mnie po odpaleniu jest w sumie jasno siwy i smierdzi :szeroki_usmiech

Benzyza z katalizatorem tez dymi na bialo, bo z wydechu wylatuje sporo wody i sie ona zamienia wlasnie w pare. I jest to obiaw calkowicie normalny.

Jezeli nie ubywa plynu chlodniczego i oleju to ja bym sie tym nie przejmowal.
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• danielmarki
                          Classic
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 16

Dokladnie... jesli plyny chlodzacego nie ubywa, silnik pracuje normalnie i nie traci mocy to trzeba poprostu jezdzic

Komentarz

• JanuszSz
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2835
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez danielmarki
                            JanuszSz.... kolega Devil pyta sie DLACZEGO mu kopci i zapewne szuka odpowiedzi na jego problem więc trzeba próbować zkażdej strony a Ty zakladasz od razu wszystko na nie. Obiaw kopcenia na bialo nie jest normalny.Też mam agr i nie kopci. Devil ma ma też sdi i tez mu nie kopci
                            Nie zakładam wszystkiego na nie,tylko zakładam,że na pewno nie jest uszkodzona uszczelka pod głowicą
                            Kopcenie na biało przez chwilę po rozruchu jest objawem jak najbardziej normalnym w samochodzie garażowanym pod chmurką.

Ten temat był już wiele razy poruszany na forum i wielu użytkowników potwierdza,że taki objaw u nich występuje.

Komentarz

• Devil
                              Drive
                              • 2008
                              • 61

acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies koncepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac. Acha dodam jeszcze ze gorzej zapala jak jest zimniej na dworze, jak jest cieplo to za 1 strzalem, lecz nie wiem w jakim stanie sa swiece, i kiedy byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela. Musze je wymienic na dniach.

Komentarz

• JanuszSz
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2835
                                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Devil
                                acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies kocepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac.

Nie przejmuj się i jeździj.Kontroluj stan płynu i oleju.Oznaczenie silnika znajdziesz w karcie pojazdu, na naklejce pod wykładziną bagażnika , w książce przeglądów jeśli masz.

Komentarz

• Devil
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 61

Gdzie w karcie pojazdu ? mam ja wlasnie przed soba ale widze tylko nr nadwozia, olej i plyn sprawdzam przynajmniej raz w tyg. Ogolnie smigam caly czas, ale w sumie wolalem zapytac na forum, w razie czego lepiej podzialac cos z tym teraz jak bedzie do roboty, niz pozniej obudzic sie z renka w nocniku :szeroki_usmiech

Komentarz

• JanuszSz
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 2835
                                    • Superb II combi (3T5)

Devil, W rubryce nr silnika.Pierwsze trzy litery to typ silnika.

Komentarz

• Devil
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 61

nie mam nic tam wpisane, bylem teraz jeszcze w aucie, zobaczyc pod dywanem w bagazniku i tez nic tam nie widze :roll:

Komentarz

• mad_mark
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 413

Devil, w takim razie podnies wykladzine w bagazniku troche i po lewej stronie bedziesz mial naklejke.

Komentarz

• Devil
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 61

jest ona gdzies bardziej z tylu ? podnioslem ok 70% tej wykladziny bo mialem troche klamorow w bagazniku i nic nie widzialem, podnosilem nawet ten steropian kolo kola zapasowego i tez nic. Jutro juz zerkne dokladnie po jasnemu

Komentarz

• JanuszSz
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 2835
                                            • Superb II combi (3T5)

Devil, na obudowie rozrządu powinna być naklejka z typem silnika.Jeśli nie znajdziesz i nie ma też naklejki w bagażniku,to znaczy,że ktoś usunął :shock:
                                            Wtedy tylko VAG prawdę Ci powie.

Komentarz

• karpecik
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 279

Zamieszczone przez Devil
                                              acha dodam jeszcze , nie wiem czy mam silnik AGR musialem cos wybrac przy rejestracji, jak idzie to najprosciej sprawdzic ? i czy idzie bez sciagania tej plastikowej oslony z silnika. Plynu w chlodnicy nie ubywa, moc ma swoja, oleju wiadomo czasem sie dolewa, ale to juz raczej normalne, moze uda mi sie w tym tyg nagrac jakos na aparacie to kopcenie i wrzuce na youtuba lub cos podobnego. Moze to jest bardziej widoczne w TDI, w sumie to moj pierwszy Diesel z turbina. Jesli ktos ma jakies koncepcje co do przyczyny tego, to prosze pisac. Acha dodam jeszcze ze gorzej zapala jak jest zimniej na dworze, jak jest cieplo to za 1 strzalem, lecz nie wiem w jakim stanie sa swiece, i kiedy byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela. Musze je wymienic na dniach.
                                              Zacznij od sprawdzenia świec. Moja Omega kopciła po zapaleniu (na 3 sprawnych świecach)do momentu aż zepsuła się 4 świeca.. i na 2 już nie chciała palić. Po wymianie wszystkich 6 szt. nawet nie pierdnie przy odpalaniu. A ma już 200K przebiegu.

Komentarz

• Devil
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 61

w tym tyg postaram sie wymienic te swiece, jednak jak by jakas byla padnieta , to i mocy by chyba troche stracil

Komentarz

• karpecik
                                                  Rider
                                                  • 2004
                                                  • 279

Zamieszczone przez Devil
                                                  w tym tyg postaram sie wymienic te swiece, jednak jak by jakas byla padnieta , to i mocy by chyba troche stracil
                                                  Nie przejadłem się, nie przepiłem na święta ale chyba umrę ze śmiechu.... :lol:

Komentarz

Pracuję...