JEDNAK TO NIE ALTERNATOR !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oryginalny
    Classic
    • 2008
    • 9

Svistak, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=4354
  • oveerdrive
    Classic
    • 2007
    • 16

Witam, Ostatnio zamieściłem pytanko odnośnie zanikającego napięcia w moim autku. Doradzono mi, że są to objawy od alternatora. Dzisiaj autko jest u elektromechanika i... alternator jest dobry, regulator napięcia również a objawy dalej te same. Niby "coś" się walnęło pod deska rozdzielcza i trzeba ja ściągnąć, tak mi powiedział mechanik. A najlepsze w tym jest tez, to że nie świeci kontrolka od ładowania !!! Może ona sie tylko przepaliła, ale światła by sie nie ściemniały. Pierwszy raz mi sie takie coś przytrafiło i nie wiem co dolega mojemu rumaczkowi. Dziwna sprawa, może ktoś miał już taka awarie ???
    pozdrawiam

Komentarz

• KruPin
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 517

Mialem to samo. Cos sie dzieje w desce, ale ja nie zgodzilem sie na demontaż, bo nie chcialem miec potem klopotów z trzeszczeniem, itd.

Ja mam wskaznik doladowania i moge powiedziec, jak to sie odbywa. Mianowicie, nie ma wzbudzenia po odpaleniu silnika, tylko dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów i dopiero wtedy alternator ładuje. U mnie bylo tak, ze na zimnym przy okolo 3 000obr a na rozgrzanym przy 2500obr. Trzeba to zrobic, bo to zabija akumulator.

Ja mam zastosowany patent na takiej zasadzie, ze mam podłączoną małą diode do alternatora (juz ze 2 lata) i dzieki niej jest od razu wzbudzenie po odpaleniu silnika. Podjedz da jakiegokolwiek elektryka, zeby Ci to zrobil. No, chyba, ze wolisz ściagać deske i szukac przyczyny, ale jest ryzyko, ze cos tam popuści i z samochodu zrobi się grzechotnik...
      Forum Leasing.pl

Komentarz

• Krzych
        Rider
        • 2005
        • 671

Zamieszczone przez oveerdrive
        nie świeci kontrolka od ładowania !!! Może ona sie tylko przepaliła
        niemożliwe, to jest dioda LED

[ Dodano: Sro 26 Mar, 08 23:26 ]
        Zamieszczone przez KruPin
        Mianowicie, nie ma wzbudzenia po odpaleniu silnika, tylko dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów i dopiero wtedy alternator ładuje. U mnie bylo tak, ze na zimnym przy okolo 3 000obr a na rozgrzanym przy 2500obr
        Masz na 100% uszkodzony alternator, lub przerwę w obwodzie zacisku DF alternatora.
        Sprawny alternator powinien się wzbudzić już przy obrotach biegu jałowego.
        DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
        www.chiptuning.katowice.pl
        DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• KruPin
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 517

Póki co dziala "patent", ale dzięki za info. Mowiono mi, ze to nie jest raczej alternator, więc nie wymienialem, ale moze sprawdze w wolnej chwili i wymienie alternator, bo mam jeden w szafie od ARL'a :wink: Dzieki za info!
          Forum Leasing.pl

Komentarz

• oveerdrive
            Classic
            • 2007
            • 16

A wiec u mnie wywalił sie stabilizator napięcia ( JEDNAK ) przez mały, brązowy kabelek, który idzie z innymi przewodami od akumulatora. Nie wiem w jaki sposób sie on urwał i dotknął masy w ten sposób zrobiło sie zwarcie. Dołączyłbym fotkę jak to wyglada ale nei wiem w jaki sposób sie ja dodaje. Także dzięki panowie za poświecenie uwagi temu problemowi. Kolego KruPin może tez zerknij sobie na kabelki, może nie będą już potrzebne te patenty. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...