JEDNAK TO NIE ALTERNATOR !!!
Zwiń
X
-
JEDNAK TO NIE ALTERNATOR !!!
Witam, Ostatnio zamieściłem pytanko odnośnie zanikającego napięcia w moim autku. Doradzono mi, że są to objawy od alternatora. Dzisiaj autko jest u elektromechanika i... alternator jest dobry, regulator napięcia również a objawy dalej te same. Niby "coś" się walnęło pod deska rozdzielcza i trzeba ja ściągnąć, tak mi powiedział mechanik. A najlepsze w tym jest tez, to że nie świeci kontrolka od ładowania !!! Może ona sie tylko przepaliła, ale światła by sie nie ściemniały. Pierwszy raz mi sie takie coś przytrafiło i nie wiem co dolega mojemu rumaczkowi. Dziwna sprawa, może ktoś miał już taka awarie ???
pozdrawiam
-
-
Mialem to samo. Cos sie dzieje w desce, ale ja nie zgodzilem sie na demontaż, bo nie chcialem miec potem klopotów z trzeszczeniem, itd.
Ja mam wskaznik doladowania i moge powiedziec, jak to sie odbywa. Mianowicie, nie ma wzbudzenia po odpaleniu silnika, tylko dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów i dopiero wtedy alternator ładuje. U mnie bylo tak, ze na zimnym przy okolo 3 000obr a na rozgrzanym przy 2500obr. Trzeba to zrobic, bo to zabija akumulator.
Ja mam zastosowany patent na takiej zasadzie, ze mam podłączoną małą diode do alternatora (juz ze 2 lata) i dzieki niej jest od razu wzbudzenie po odpaleniu silnika. Podjedz da jakiegokolwiek elektryka, zeby Ci to zrobil. No, chyba, ze wolisz ściagać deske i szukac przyczyny, ale jest ryzyko, ze cos tam popuści i z samochodu zrobi się grzechotnik...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oveerdrivenie świeci kontrolka od ładowania !!! Może ona sie tylko przepaliła
[ Dodano: Sro 26 Mar, 08 23:26 ]
Zamieszczone przez KruPinMianowicie, nie ma wzbudzenia po odpaleniu silnika, tylko dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów i dopiero wtedy alternator ładuje. U mnie bylo tak, ze na zimnym przy okolo 3 000obr a na rozgrzanym przy 2500obr
Sprawny alternator powinien się wzbudzić już przy obrotach biegu jałowego.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
A wiec u mnie wywalił sie stabilizator napięcia ( JEDNAK ) przez mały, brązowy kabelek, który idzie z innymi przewodami od akumulatora. Nie wiem w jaki sposób sie on urwał i dotknął masy w ten sposób zrobiło sie zwarcie. Dołączyłbym fotkę jak to wyglada ale nei wiem w jaki sposób sie ja dodaje. Także dzięki panowie za poświecenie uwagi temu problemowi. Kolego KruPin może tez zerknij sobie na kabelki, może nie będą już potrzebne te patenty. Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz