Bridgestone ER300 czy Kleber DYNAXER HP 2 ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prus
    Classic
    • 2009
    • 30

Ile pali 02 2.0 TDI przy jezdzie autostradowej z V ok 140 km/h ?
    Przy sredniej 105km/h wychodzi mi jakies 6,5l i jest to jazda gdzie wyjezdza sie z miasta, jezdzi po swiatlach itd, wiec na prostych 140-160 to taka predkosc normalna, a to dlugi odcinek trzeba tak jechac, zeby srednia wyskoczyla powyzej 100.

1.8TSI tez nie bedzie takie stabilne

Jezdze benzyna 1.4 ktora zawsze pali 8,5l obojetne czy sie staram jakos oszczedniej czy tez nie. Tyle ze 10% przebiegu jest po miescie, a reszta w trasie z ograniczeniami 70-90 i troche gdzie jest ekspresowka i te 120-130 mozna jechac swobodnie.
    0
    Bridgestone ER300
    0%
    0
    Kleber DYNAXER HP 2
    0%
    0
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

Hej
    Uzylem szukajki ale takiego porownania jeszcze nie znalazlem... w duzym skrocie w niedziele wieczorem chce zamowic opony - po wynikach testow ADAC, lekturze opinii roznych ludzi oraz sprawdzeniu zasobnosci portfela waham sie pomiedzy tymi modelami... maja sluzyc do normalnej - choc dynamicznej - jazdy bez wiekszych szalenstw. Ktore z tych 2 opon byscie wybrali - prosze o opinie osoby ktore jezdzily na tych oponach a nie "ja slyszalem" czy "znajomy znajomego...".
    Cenie sobie bezpieczenstwo i jako priorytet stawiam zachowanie na mokrym - maja dobrze odprowadzac wode i nie plywac w koleinach.
    Z gory dziekuje za poswiecony czas i dziekuje za pomoc
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• uwe
      Ambiente
      • 2007
      • 120

Geralt, skoro oglądałeś testy ADAC, to widzisz, że ER300 wypada bardzo dobrze (jest chyba na 2 pozycji zaraz za Pirelli). Ja osobiście zrobilem na tej gumie Astrą III ok. 80 tys. i teraz też ją mam w O2 i generalnie uważam, ze jest bardzo OK. Jedyne co uczciwie trzeba przyznać, to po zużyciu ok. 50% (30-40 tys.) bardzo mocno traci na parametrach dla jazdy po mokrej nawierzchni, ale to jest chyba typowe dla opon o szer. 205 i więcej. Reasumując, jak ja bym miał teraz kupować nowe letniaki, to na 100% bym brał te same
      OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• jaro4444
        Rider
        • 2006
        • 508

Z tych dwóch to Dunlop SP Fastrestonse :szeroki_usmiech
        195/65R15 H można kupić za ok. 220 zł/szt
        Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• Geralt
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 589

uwe, dziekuje za opinie
          jaro4444, rozumiem ze jest piatkowy wieczor ale popracuj prosze nad czytaniem ze zrozumieniem tekstu - TYLKO te 2 modele w tym rozmiarze i TYLKO index V (AUM jest nieco szybszy od ALH)

PS:
          ADAC 2008 kleberow nie testowali - http://motogazeta.autocentrum.pl/go/..._____73_9.html
          pozdrawiam
          Adam W.

Komentarz

• uwe
            Ambiente
            • 2007
            • 120

Geralt, tu masz chyba ten sam test , tylko w oryginale. Wprawdzie po niemiecku, ale pozycja nr 2 i ilość gwiazdek mówi sama za siebie http://www.oeamtc.at/netautor/html_s...uebersicht.htm
            OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Geralt
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 589

uwe, fakt to ten sam tekst, ale tak jak pisalem nie testowano kleberow - jesli spojzysz na opinie urzytkownikow opony.com / com.pl
              czyli odpowiednio:
              Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

i
              Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

zauwazysz ze opinie odnosnie tych opon sa podobne z tym ze kleberow ponad 700 a ER300 "zaledwie" 125 opinii miedzy innymi interesuje mnie czy nasi koledzy z OCP mieli z nimi do czynienia i jakie sa ich opinie (jednorazowy test ADAC to nie wszystko...)
              pozdrawiam
              Adam W.

Komentarz

• awizo
                Classic
                • 2007
                • 23

Bridgestone ER300 takie opony dostałem wraz z nowym autem.
                Sa naprawde super,dobrze trzymają auto na drodze-polecam.

Komentarz

• Arti23
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 892
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Geralt, a gdzie ty kolego chcesz jeździć 210 km/h ?? na polskich autostradach chyba raczej nie bo raczej trudno rozpędzić się do ponad 200, a jak już wydaje ci się że masz tak super sportowy wózek to przesiądź się na 205/55/R16 lub 205/50/R17 a najlepiej 215/45/R17 bo się zbijesz na 195'kach
                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Geralt
                    AUM jest nieco szybszy od ALH
                    :kciukgora

ER300 są bardzo dobre, tylko głośne i coraz głośniejsze w miarę zużycia :idea:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• jaro4444
                      Rider
                      • 2006
                      • 508

jaro4444, rozumiem ze jest piatkowy wieczor ale popracuj prosze nad czytaniem ze zrozumieniem tekstu - TYLKO te 2 modele w tym rozmiarze i TYLKO index V (AUM jest nieco szybszy od ALH)
                      Kolego czytać ze zrozumieniem to Ty chyba masz problem. Chciałem Ci po koleżeńsku pomóc i z humorem zasugerować tanią i bardzo dobrą oponę (Dunlop). W dodatku ostatnio kupowałem konkretnie ten rozmiar i indeks prędkości (H) dlatego podałem Ci cenę z dokładnością do złotówki jaką zapłaciłem.
                      ER300 ma jedną wredną cechę tak jak pisał Szkoda - tak od ok połowy bieżnika staje się strasznie głośna.

Co do szybkości naszych wozów hmmm mój ALH ma skromne 187KM/391Nm :P

P.S. Sam jeżdzę na Continentalach PremiumContact2 205/55R16 V i mogę je z całego serca polecić tylko bedą droższe od Dunlopa.

Komentarz

• Geralt
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 589

jaro4444, przyznaje ze wczoraj troche przesadzilem - przepraszam - jednak jesli spojzysz na w zasadzie jakiekolwiek posty OCP gdzie ktos pyta o konkretne opony zawsze znajdzie sie ktos (duzo "ktosi") kto bedzie polecal zupelnie co innego co wedlug mnie tylko potenguje zamieszanie... tym bardziej jak za chwile ktos mi wyskoczy zeby kupic Uniroyale RainSport1 (ktore ubustwiam - miałem 2 komplety) tylko niestety specjalnie dla mnie producent 4szt w tym rozmiarze w tej cenie nie wyprodukuje - po prostu chcialem tego uniknac.
                        Tak na marginesie moze masz wiecej koni i nm ode mnie ale i tak nie zmienisz skrzyni biegow wiec zarowno od 0~100 jak i na Vmax dostaniesz baty :P - a tak z innej beczki w niektorych krajach (np. Niemcy) jest wymagane abys mial nie nizszy index predkosci niz podaje producent a do 1.8T jest V. Wole od razu kupic wlasciwe niz ryzykowac jakies problemy, zreszta moze i w 95% przypadkow jezdze do 160KM/h ale niedlugo chce sprawdzic jaki mam vmax mojego sprzeta i bardzo bym nie chcial zeby strzelila opona :wink:

Bieznik Bridgestone troche mi przypomina nokiana NRVi o ktorym moge powiedziec tyle: oponka super, cicha, dobrze sie prowadzi, w deszczu niewiele ustepuje RS1 ale po 15000km mialem SLIKI - i to nie od palenia gumy ale one nie znosza dynamicznej jazdy w zakretach. Musialem dokupic 2szt na os napedowa i tez po 15000 do kosza.
                        Na Uniroyalach srednio robilem 40000km i zostawalo ok3,5mm bieznika co uwazam za dobry wynik.
                        pozdrawiam
                        Adam W.

Komentarz

• jaro4444
                          Rider
                          • 2006
                          • 508

Tak na marginesie moze masz wiecej koni i nm ode mnie ale i tak nie zmienisz skrzyni biegow wiec zarowno od 0~100 jak i na Vmax dostaniesz baty
                          Tak na marginesie to mam skrzynię 6 i każdej chwili stane na kresce :diabelski_usmiech

Na Twoje wymagania, podkreślę jeszcze raz, zastanów się nad Dunlopem albo Continentalem CPC2.

Z tych co sam rozpatrujesz to zdecydowanie ER300.

Komentarz

• deespe
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1468

Kleber, ja mam idento i jak dla mnie to super
                            :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Geralt
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 589

jaro4444, myslalem nad Dunloperm - od 4 sezonow w zime jezdze tylko na dunlopach i jestem zadowolony, letnich nie mialem ale przestraszylem sie szybszego ubywania bieznika gdyz te pewnie tez sporo straca na wlasciwosciach po przekroczeniu granicy ok 4,5mm a mi nigdy sie nie udalo znalesc dobrej gumy na ktorej bym zrobil wiecej niz 1 sezon :?

[ Dodano: Sob 29 Mar, 08 09:06 ]
                              ps: wedlug ADAC gozej wychodza i na mokrym i na suchym (i na wspomnianym zuzyciu gumy)

[ Dodano: Sob 29 Mar, 08 09:11 ]
                              jaro4444, od polowy czerwca znow bede wynajmowal mieszkanie w wawie wiec z checia zobacze jak chodzi podrasowany ALH - powiedzmy sprawdzony tescik na 400m ??
                              pozdrawiam
                              Adam W.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Bieznik Bridgestone troche mi przypomina nokiana NRVi o ktorym moge powiedziec tyle: oponka super, cicha, dobrze sie prowadzi, w deszczu niewiele ustepuje RS1 ale po 15000km mialem SLIKI - i to nie od palenia gumy ale one nie znosza dynamicznej jazdy w zakretach. Musialem dokupic 2szt na os napedowa i tez po 15000 do kosza.
                                Na Uniroyalach srednio robilem 40000km i zostawalo ok3,5mm bieznika co uwazam za dobry wynik.
                                to nie są Nokiany :idea:
                                ja zrobiłem na nich jakieś chyba 50kkm i nadal nadają się do uzywania, ale głośne już są jak cholera.
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeździłem na Kleberach HP2 Fabią i były one OK jak na niskobudżetowe. Dobrze zachowywały się w koleinach, na mokrym dobrze trzymały, i wprawdzie ich nie zajeździłem ale długo trzymały bieżnik. Co do cichości to nie były najcichsze. Bardzo dobrze tłumiły nierówności. Był to rozmiar 185/60R14 czyli proporcjonalnie do wielkości samochodu to jak 205/55R16 w OII.

Na ER300 nie jeździłem. Polecam za to ContiPremiumContakt 2 - jeżdżę na nich dopiero 3 tygodnie ale mam jak najlepsze zdanie o nich.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Geralt
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 589

AdamB, dzieki za opinie
                                    szkoda, zdaje sobie z tego sprawe :wink: a tak na marginesie to moze "wolaja" do Ciebie abys je zmienil, tylko nie rozumiemy ich jezyka :szeroki_usmiech
                                    pozdrawiam
                                    Adam W.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

AdamB, dzieki za opinie
                                      szkoda, zdaje sobie z tego sprawe :wink: a tak na marginesie to moze "wolaja" do Ciebie abys je zmienil, tylko nie rozumiemy ich jezyka :szeroki_usmiech
                                      nie nie, bieżnik jest OK (głębokość), a do zmiany nadają się, owszem, ale z powodu głośności właśnie.
                                      (i nie są to też jakieś stare opony)
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Geralt
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 589

szkoda, hmm.. myslalem ze zjechales je na maxa i po przekroczeniu powiedzmy 50% zaczely chalasowac i to sie nasila w miare ubywania bierznika...
                                        po ilu tysiacach km zaczal sie halas?
                                        pozdrawiam
                                        Adam W.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

szkoda, hmm.. myslalem ze zjechales je na maxa i po przekroczeniu powiedzmy 50% zaczely chalasowac i to sie nasila w miare ubywania bierznika...
                                          po ilu tysiacach km zaczal sie halas?
                                          IMHO one w ogóle są głośne, a myslę, że zwiększony hałas pojawił się już po jakichś 20kkm, bardzo trudno mi okreslić kiedy -> wiesz, przyzwyczajasz się po prostu, ale po zmianie z zimówek jest spora różnica, no i jak ktoś kumaty wsiada to też zauważa.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jaro4444
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 508

jaro4444, od polowy czerwca znow bede wynajmowal mieszkanie w wawie wiec z checia zobacze jak chodzi podrasowany ALH - powiedzmy sprawdzony tescik na 400m ??
                                            Skoro jak chłopaki w piaskownicy musimy udowadniać kto ma dłuższego to proszę bardzo, jestem do dyspozycji :wink: :szeroki_usmiech

Co do opon to wszystkie znane mi nowoczesne opony jeśli są ciche i dobrze trzymają się na suchym i mokrym to niestety znikają po ok 40-45 kkm.

Tak poza testami ADAC - bardziej znane i lepsze opony mają następujące wady: Pirelli P7 - ząbkuje i problemy z wywazeniem po paru kkm, przez to biją podczas jazdy, ER300 - hałaśliwe, Dunlop Fastresponse - dobra guma, dość szybko się ściera, Continental CPC2 - zajefajna opona, cicha doskonale trzyma ale dość miękka i szybko się ściera, Good Year wszystkie na jakich jeżdziłem w rozmiarze zbliżonym do Twojego po ok 20-30 kkm miały problemy z kordem. Opony przez to biły i "tupały".
                                            Dla odmiany np. Michelin Energy Saver - cichy ale dość słaby na deszczu. Wszystko jak na razie wskazuje na to, że bedzie dość trwały. Poprzednie Miśki rozmiar 195/65R15 H zjeżdziłem do stanu "prawie slick" i nic się nia działo z kordem ani oponami. Zrobiłem na nich prawie 70 kkm. Fakt - na mokrym daleko im do ideału ale do normalnej jazdy wystarczały.

Uwagi pochodzą z eksploatacji własnych pojazdów i całej floty służbowo.

Komentarz

• Geralt
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 589

jaro4444, dziekuje za informacje a zmierzyc sie chce nie aby cos komukolwiek udowodnic a z czystej ciekawosci - dosc czesto staje na swiatlach z jakas octavka w TDI (na tylnej kalapie) i czasami chca sie scigac... przewaznie sprint do 100~120 wystarczy zeby koles odpuscil a jesli tego nie robi odpuszczam ja bo srodek miasta to nie miejsce na taki sport :wink: przy czym nie mam zielonego pojecia kto tym jezdzi i co tak naprawde ma pod maska dlatego z przyjemnoscia stane z takim potworkiem jak Twoja bryczka choc mam zaledwie 165km i 265nm
                                              pozdrawiam
                                              Adam W.

Komentarz

• jaro4444
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 508

Jestem do dyspozycji

A odnośnie mocy i ścigania - widziałem w piątek wieczorem dwa wyczynowe samochody do wyścigów na 1/4 mili - Hondy Civic. Jedna w pełni profesjonalne wykonanie, pod maską pewnie gratów na 50 albo więcej kzł moc - UWAGA - ponad 550 KM :shock:
                                                Druga dużo słabsza bo ok 300 KM.
                                                Teraz ciekawostka - ta druga jest szybsza na 1/4 mili :shock:

Komentarz

• Geralt
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 589

w chwili obecnej 9:8 dla Kleberow a stosunkowo malo osob sie wypowiedzialo dlaczego wlasnie te... do zakupu zostalo mi kilka/kilkanascie godzin wiec prosze o jak najwiecej informacji
                                                  - tu wyjasniam ze od poczatku bardziej nastawialem sie na bridgestone -> od 4 lat opony kupuje w www.opony.com /com.pl - to ta sama firma choc potrafia miec rozne ceny na stronach i tak na com.pl informuja ze "ostatnie 2szt - nowa dostawa w wyszej cenie" na .com nie ma takiej informacji ale pewnie w poniedzialek zmienia cene (teraz bodajze 235zł/szt) stad moj "pospiech" bo roznica w cenie starczy na zlozenie z wywazaniem czy - jak kto woli - na 2 niezle flaszki
                                                  O kleberach tez slyszalem sporo dobrego wiec chce wiedziec ile w tzm prawdz a ile falszu aby wzbrac wlasciwie
                                                  pozdrawiam
                                                  Adam W.

Komentarz

Pracuję...