Haj
wiem ze to kiedys było tłuczone. ale jakos moja szukajka nie mogla na to natrafic. powiedzcie mi czy moge tak jezdzic bo wybieram sie w dluga trase, i nie wiem czy to nie zaszkodzi. ostatnio zmienialem olej (wlalem mobil 1 5w50) i na warsztacie gosc mi wlal 4litry oleju. dzien pozniej rano okazalo sie ze stan oleju jest do prawie ze do zagięcia bagnetu olejowego (nie jest tam gdzie jest zakreskowane w zagieciu, tylko przy samym zagieciu). wiem ze tego oleju jest troszke za duzo, czy tak moze zostac? czy taki stan oleju nie spowoduje np rozszczelnienia silnika albo czegos takiego podobnego?
dziekuje Wam za odp bo nie wiem co mam robic z tym fantem a uwazam ze jak wroce z trasy (troche ja pogonie na autostradzie) to mysle ze troszke oliwy łyknie i bedzie ok.
co o tym sądzicie .
janusz_007, Na przyszość korzystaj z innego warsztatu.Przecież nie spuścili całego przepracowanego oleju,jeśli po zalaniu 4l jest za dużo.Po prawidłowym opróżnieniu układu powinno wejść 4,3-4,4l do osiągnięcia max.stanu.
w przetłoczeniu? czyli w zagięciu tak?
ja mam praktycznie tak jak na tej fotce na poziomie czerwonej strzałki mam mniej wiecej tak jak ta czerwona strzałka a w zasadzie tyci tyci ponizej
Potwierdzam, też tak miałem po wymianie. Zrobiłem 2500 km na niemieckich autostradach przy 30 celsjuszach za oknem i uważam że nawet lepiej że było ponad optimum (oczywiście nie ponad maks) bo silnik pracował w dosc cięzkich warunkach
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Hmmm. Na stronie Castrola w wyszukiwarce olejów podali, że poj. miski w Octavia TDi 1,9 81kW to 3,6 litra. I u mnie się to zawsze sprawdzało, to znaczy po spuszczeniu całości i odessaniu resztek z obudowy filtra, wlanie całości co do kropelki 4 litrowej butelki Magnateca dawało poziom leciutko ponad optimum.
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg