Zoltar, Robiliśmy na 3 biegu. Niestety nie zlogujemy 008, bo Artur już pojechał do domu. Najwyżej ktoś z wawki może mu zrobić loga.
Panel sterowania szyb - mały problem
Zwiń
X
-
Panel sterowania szyb - mały problem
Witam. Mam mały problem ze sterowaniem szyb przednich. Przyciski przednich szyb są dwu-pozycyjne. Na pierwszej pozycji szyba schodzi tyle ile chcę i tu problem odsuwa się po chwili lub zatrzymuje się podczas gdy przyciśnięty jest przycisk cały czas, dotyczy to obu przednich szyb, czyżby przyciski wysiadły ??? może ktoś wie jaki ma ten panel numery fabryczne, czy można go zastąpić panelem z innych aut z grupy tylko zy da się zmienić w takim wypadku podświetlenie ??? będę wdzięczny za pomoc.
-
-
Pewnie jakiś błąd w module komfortu, może linia CAN zzieleniała? Działa w trybie jednoprzewodowym.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Miałem podobnie, po prostu przycisk się "wyrobił"
rozebrałem i przejechałem papierem ściernym drobnoziarnistym
tą zworkę która zwiera ścieżki na płytce przełącznika
....i jak ręką odjął
od razu możesz sobie zmieniś podświetlenie :diabelski_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Re: Panel sterowania szyb - mały problem
Zamieszczone przez ww991Witam. Mam mały problem ze sterowaniem szyb przednich. Przyciski przednich szyb są dwu-pozycyjne. Na pierwszej pozycji szyba schodzi tyle ile chcę i tu problem odsuwa się po chwili lub zatrzymuje się podczas gdy przyciśnięty jest przycisk cały czas, dotyczy to obu przednich szyb, czyżby przyciski wysiadły ??? może ktoś wie jaki ma ten panel numery fabryczne, czy można go zastąpić panelem z innych aut z grupy tylko zy da się zmienić w takim wypadku podświetlenie ??? będę wdzięczny za pomoc.
1. zabrudzenia na płytce drukowanej, która jest w panelu sterowania. Powód zakurzenie lub czyszczenie nieodpowiednimi środkami z sylikonem.
Rozwiazanie: wymontuj cały panel. Najpierw zaślepka od uchytu , później podważ delikatnie śrubokrętem na obwodzie panelu. Delikatnie ale śmiało gdyż panel jest montowany na zatrzask. Po wyjęciu odłącz wtyczkę i masz cały moduł sterowanai szybami oddzielnie. Odkręć wszystkie śrubki i delikatnie rozłóż ten przełącznik. Jak będziesz miał odsłonięta płytkę drukowaną to sa tam pozłacane pola kontaktowe. Pod lupą pewnie będziesz widział bardzo cienką warstwe brudu. Papieru ściernego nie polecam bo porysujesz ścieżki i za jakiś czas będzie problem ponownie. Najlepiej w sklepie z cześciami elektronicznymi kupić specjalny preparat do czyszczenia obwodów drukowanych. Śmiało nanieś to na pola kontaktowe, przetrzyj zmatką lub wacikiem i będzie ok. Złóż cały przełacznik i zamontuj ponownie w drzwiach.
2. Problem z dziwnym działaniem szyb może także pochodzić z wilgoci, która niestety zbiera się w module sterowania silnikiem szyby. Jest to częsty problem w Octavi I. Woda spływa do wtyczki podłączonej do tego modułu i powoli zaczynają się problemy. Można to naprawić samemu ale trzeba rozebrać cały bok auta i dostać się do wtyczki. W ASO się nie bawią i wymieniają cały moduł z silniczkiem. Z tego co się orientowałem to z robocizną chcą ponad 1300zł. ja naprawiałem to sam.
Ale miejmy nadzieję, że to tylko zabrudzeni ana płytce drukowanej przełacznika sterowania szybami, jak opisałem w pkt.1
Pozdrawiam,Dioralop
Komentarz
-
Komentarz