Nexus Ty jak zwykle z grubej rury :diabelski_usmiech
w sumie to 'uczciwe' podejście ale do tego pasuje to moje "pudło" już jakoś przygotować, zrobić wycieczkę do Mielca
Michał wrzuć od razu do tego co powyżej jakiegoś linka do wzmaka.
[O1] Wymiana swiec, przewodow zaplonowych i filtra paliwa.
Witam, czy da sie wymienic swiece samemu wsilniku 1,6 BFQ, jest tam kolektor z tworzywa sztucznego. Oraz czy wymieniac przewody zaplonowe przebieg 150 tys km. Zauwazylem ze jak zimno to musze dluzej zakrecic i nie zawsze za 1 odpala, ale jak poswieci slonce i jest cieplej pali na dotyk. Moze to czujnik jakis? Jakie swiece wybrac i przewody. Czy filtr paliwa nie sprawia trudnosci przy wymianie?Dzieki
u mnie w 1.6 AEE da się wymienić samemu potrzebny jest tylko odpowiednio długi klucz. proponowałbym jeszcze wymienić kopułkę i palec rozdzielacza jeśli nie były wymienione od nowości
Janinho, 1.6 BFQ nie ma kopułki i palca. speede, najlepiej zdemontować kolektor dolotowy przy wymianie świec, ja co prawda u siebie wymieniłem beż demontażu ale zajęło mi to sporo czasu i potrzebny też był mi klucz przegubowy.
Przy takim przebiegu wymiana przewodów nie zaszkodzi poza tym że masz gaz z tego co się orientuje. Świece NGK a przewody to w sumie nie wiem. Poszukaj na forum bo było o tym sporo pisane.
Z filtrem paliwa nie ma problemów poza tym że jest mało miejsca ale wystarczająco. Trzeba ścisnąć na przewodach takie plastikowe zatrzaski i ściągnąć przewody. Tylko ścisnąć palcami aby nie żadnymi kombinerkami bo połamiesz końcówki.
Pozdrawiam
zgadza sie masz racje, u mnie nie ma kopulki ani palca, jest cewka i do niej ida przewodyw. Klucz przegubowy posiadam i moze sproboje sam. Na gazie podobno wymienia sie czesciej swiece. Powiedz mi czemu nie moge zapalic za pierwszym razem? czasem trzeba dodac gazu lub zakrecic raz odczekac 2 sek i zapala odrazu. Jak zapali pracuje rowno i jest ok. Ale wiem ze powinien palic na dotyk. Czy moga byc wlasnei przewody, mysle ze nie byly wymieniane od nowego. Znalazlem Bery sa ok bo mialem kiedys w golfie koszt 150 zł. Swiece NGK 1 zł szt. Jesli cos bedziesz wiedzial odnosnie tego odpalania to daj znac. Pozdrawiam
Proponowałbym jednak rozebrać kolektor przed wymianą , przy Twoim przebiegu świece będą mocno siedzieć (ja po 90 000 ledwo odkręciłem i to na zdjętym kolektorze) a przegubowym kluczem możesz sobie niechcący kuku zrobić
Ja mam tak że czasem na ciepłym silniku nie chce odpalić za pierwszym razem i trzeba dodać gazu. Myślałem nad tym żeby właśnie wymienić świece i przewody. Czy to może być przyczyna tego że tak się dzieje, zużytych świec i przewodów?
Świece i przewody mają po części na to wpływ, ale bardziej stawiałbym na brudną przepustnice. Przepustnica ma mechanicznie ustawiony pewien kąt uchylenia(nigdy nie jest całkowicie zamknięta) a gdy jest brudna przepływ powietrza jest ograniczony, ciepły silnik potrzebuję więcej powietrza w momencie odpalania niż zimny. Dlatego jak nie możesz odpalić i dodasz gazu to odpala.
Kiedy czyściłeś ostatnio przepustnice i czy w ogóle czyściłeś oraz jaki masz przebieg :?:
ja dodałbym jeszcze ,że jak będziesz miał rozebrany silnik to przeczyść wtryski - one też dają czasami w tyłek , a tym bardziej jak się jeździ na gazie.
Nie jest to skomplikowana czynność a może pomóc. U mnie się tak działo - jeden z wtrysków się wieszał- po czyszczeniu wszystko wróciło do normy.
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Witajcie, u mnie jest taki problem ze nie zawsze pali na zimno wystarczy dodam lekko gazu i odrazu zapala, zas na cieplym jest naprawde super zawsze i wszedzie za 1 razem . To co wiem to po wymianie reduktora tak sie stalo auto ma LPG oczywiscie, Nie bardzo mi sie chce w to wierzyc, bo jak dodam z rana lekko gazu to pali. Swiece u mnie byly wymieniane co 30 tys, wlasnie dlatego tez chce je wymienic. Czym czyscic wtryski i ta przepustnice? Czy moze byc wlasnie to powodem ze nie pali z rana ? (brudna przepustnica) mysle ze od nowego nie byla czyszczona. Pozdrawiam wszystkich majacych OcTaVie.
ja pojechałem do warsztatu, nie mam za bardzo warunków a wiem że jedna ze świec ma cholernie ciężki dostęp, trzeba się trochę nagimnastykować
a co do odpalania, zawsze przed dłuższym postojem (nocka, lub parking w pracy) przełączam na paliwo, wtedy nie ma żadnego problemu z odpalaniem
Komentarz