Witam, mam pytaanie odnośnie kół w Octavi II. Kupiłem niedawno Octavie II kombi w wersji Mint z felgami stalowymi 15" i oponami 195. Mam pytanie czy do fabrycznych felg stalowych w ww modelu można założyć opony 205? Czy też musze zmienić felgio na 16"?
przybyloa, jeśli kupiłeś nowe auto, to dostałeś od dealera wyciąg ze świadectwa homologacji. Tam są wymienione wszystkie rozmiary kół dopuszczalne przez producenta, czyli między innymi 205/60/R15 91H (być może przy słabszych silnikach dopuszczają niższy indeks prędkości).
Aczkolwiek nie widzę większego sensu zakładania 205 na stalowe felgi 15. Auto wcale nie będzie lepiej wyglądało, a właściwości jezdne na polskich drogach wcale nie muszą być jakoś szczególnie lepsze (szersze opony gorzej się prowadzą w koleinach).
Jedyny sens jaki widzę to 205/55/R16 na alumach - wtedy przynajmniej dobrze to wygląda, no i niższy profil, czyli teoretycznie opona mniej pracuje na zakrętach
Dzięki za odpowiedź, podobnie myślałem. Trochę szersze gumy niż 195 chcę mieć bo czasami szybciej jeżdżę, często w trasie zatem zawsze człowiek czuje się troche pewniej. Kupię 205-tki zgodnie z homologacją Skody ale również z felgami stalowymi 16" jw. bo alu mnie jakos nie przekonują ze względu na koszty i podział majątku - juz mi kiedyś zaje... całe koła z alu. a wcale aż tak nie wyglądają lepiej niż firmowe kołpaki aby płacić 2x więcej. Poza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.
Pozdrawiam.
przybyloa, no tutaj się z Tobą nie zgodzę :P nie ma to jak alu, a 16" to taki złoty chyba środek na nasze polskie drogi, całkiem to wygląda i jazda jeszcze w porządku
ale każdy ma swoje fobię, więc życzę powodzenia :wink:
[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:10 ]
Zamieszczone przez przybyloa
Poza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.
co prawda to prawda, na rączki trzeba patrzeć (bo ryski szybko się robią ), a w zeszłym roku fachowcy założyli mi kierunkowe zimówki na odwrót
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
czy wiesz gdzie można najatrakcyjenij nabyć alufelgi 16" do O2?
co to oznacza "najatrakcyjniej" :?: - najtaniej :?: - ale jaki wzór :?: - oryginał :?: - a może nie ...
musisz się zastanowić i poprzeglądać co Ci się podoba (wzór), masa jest tego na allegro, czasami któryś z kolegów klubowiczów ma coś do sprzedania na forum
[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:53 ]
ocho, widzę już jest ogłoszonko , oryginał :roll: - dobry wybór, sporo ludzi chwali sobie oryginał
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz