witaj ja swoja OII odbieram za dwa dni
[O1] Felgi Octavia II
Zwiń
X
-
przybyloa, jeśli kupiłeś nowe auto, to dostałeś od dealera wyciąg ze świadectwa homologacji. Tam są wymienione wszystkie rozmiary kół dopuszczalne przez producenta, czyli między innymi 205/60/R15 91H (być może przy słabszych silnikach dopuszczają niższy indeks prędkości).
Aczkolwiek nie widzę większego sensu zakładania 205 na stalowe felgi 15. Auto wcale nie będzie lepiej wyglądało, a właściwości jezdne na polskich drogach wcale nie muszą być jakoś szczególnie lepsze (szersze opony gorzej się prowadzą w koleinach).
Jedyny sens jaki widzę to 205/55/R16 na alumach - wtedy przynajmniej dobrze to wygląda, no i niższy profil, czyli teoretycznie opona mniej pracuje na zakrętach
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedź, podobnie myślałem. Trochę szersze gumy niż 195 chcę mieć bo czasami szybciej jeżdżę, często w trasie zatem zawsze człowiek czuje się troche pewniej. Kupię 205-tki zgodnie z homologacją Skody ale również z felgami stalowymi 16" jw. bo alu mnie jakos nie przekonują ze względu na koszty i podział majątku - juz mi kiedyś zaje... całe koła z alu. a wcale aż tak nie wyglądają lepiej niż firmowe kołpaki aby płacić 2x więcej. Poza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
przybyloa, no tutaj się z Tobą nie zgodzę :P nie ma to jak alu, a 16" to taki złoty chyba środek na nasze polskie drogi, całkiem to wygląda i jazda jeszcze w porządku
ale każdy ma swoje fobię, więc życzę powodzenia :wink:
[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:10 ]
Zamieszczone przez przybyloaPoza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przybyloaczy wiesz gdzie można najatrakcyjenij nabyć alufelgi 16" do O2?
musisz się zastanowić i poprzeglądać co Ci się podoba (wzór), masa jest tego na allegro, czasami któryś z kolegów klubowiczów ma coś do sprzedania na forum
[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:53 ]
ocho, widzę już jest ogłoszonko , oryginał :roll: - dobry wybór, sporo ludzi chwali sobie oryginałNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przybyloa6.5J x 16'' SIRIUS x 4. Ale jeśli ktoś ma inne, firmowe o podobnych wymiarach - chętnie kupię.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
Komentarz