[O1] Felgi Octavia II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seb7534
    Classic
    • 2010
    • 1

[O1] Felgi Octavia II

witaj ja swoja OII odbieram za dwa dni
  • przybyloa
    Classic
    • 2008
    • 4

[O1] Felgi Octavia II

Witam, mam pytaanie odnośnie kół w Octavi II. Kupiłem niedawno Octavie II kombi w wersji Mint z felgami stalowymi 15" i oponami 195. Mam pytanie czy do fabrycznych felg stalowych w ww modelu można założyć opony 205? Czy też musze zmienić felgio na 16"?

Pozdrawiam

Komentarz

• oolsztyniak
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6647
      • Superb II combi (3T5)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

do 15" mozesz zalozyc 205 bez problemow
      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Salvatore
        Rider
        • 2008
        • 282

przybyloa, jeśli kupiłeś nowe auto, to dostałeś od dealera wyciąg ze świadectwa homologacji. Tam są wymienione wszystkie rozmiary kół dopuszczalne przez producenta, czyli między innymi 205/60/R15 91H (być może przy słabszych silnikach dopuszczają niższy indeks prędkości).
        Aczkolwiek nie widzę większego sensu zakładania 205 na stalowe felgi 15. Auto wcale nie będzie lepiej wyglądało, a właściwości jezdne na polskich drogach wcale nie muszą być jakoś szczególnie lepsze (szersze opony gorzej się prowadzą w koleinach).
        Jedyny sens jaki widzę to 205/55/R16 na alumach - wtedy przynajmniej dobrze to wygląda, no i niższy profil, czyli teoretycznie opona mniej pracuje na zakrętach

Pozdrawiam!

Komentarz

• przybyloa
          Classic
          • 2008
          • 4

Dzięki za odpowiedź, podobnie myślałem. Trochę szersze gumy niż 195 chcę mieć bo czasami szybciej jeżdżę, często w trasie zatem zawsze człowiek czuje się troche pewniej. Kupię 205-tki zgodnie z homologacją Skody ale również z felgami stalowymi 16" jw. bo alu mnie jakos nie przekonują ze względu na koszty i podział majątku - juz mi kiedyś zaje... całe koła z alu. a wcale aż tak nie wyglądają lepiej niż firmowe kołpaki aby płacić 2x więcej. Poza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.
          Pozdrawiam.

Komentarz

• zurcio
            RS
            • 2008
            • 2046

przybyloa, no tutaj się z Tobą nie zgodzę :P nie ma to jak alu, a 16" to taki złoty chyba środek na nasze polskie drogi, całkiem to wygląda i jazda jeszcze w porządku

ale każdy ma swoje fobię, więc życzę powodzenia :wink:

[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:10 ]
            Zamieszczone przez przybyloa
            Poza tym w eksploatacji alu (wymiany sezonowe opon, czyszczenie itp.) są mniej funkcjonalne niz blachy.
            co prawda to prawda, na rączki trzeba patrzeć (bo ryski szybko się robią ), a w zeszłym roku fachowcy założyli mi kierunkowe zimówki na odwrót
            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• przybyloa
              Classic
              • 2008
              • 4

Przekonałeś mnie do alu 16" i tym samym, czy wiesz gdzie można najatrakcyjenij nabyć alufelgi 16" do O2?

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

czy wiesz gdzie można najatrakcyjenij nabyć alufelgi 16" do O2?
                co to oznacza "najatrakcyjniej" :?: - najtaniej :?: - ale jaki wzór :?: - oryginał :?: - a może nie ...

musisz się zastanowić i poprzeglądać co Ci się podoba (wzór), masa jest tego na allegro, czasami któryś z kolegów klubowiczów ma coś do sprzedania na forum

[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:53 ]
                ocho, widzę już jest ogłoszonko , oryginał :roll: - dobry wybór, sporo ludzi chwali sobie oryginał
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• przybyloa
                  Classic
                  • 2008
                  • 4

Witam, chidzi mi przede wszystkim o 6.5J x 16'' SIRIUS x 4. Ale jeśli ktoś ma inne, firmowe o podobnych wymiarach - chętnie kupię.

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

6.5J x 16'' SIRIUS x 4. Ale jeśli ktoś ma inne, firmowe o podobnych wymiarach - chętnie kupię.
                    wrzuć to lepiej do Giełdy, tam częściej zaglądają osoby chcące coś kupić/sprzedać :wink:

Komentarz

Pracuję...