Zamieszczone przez arci9
Swap TDI
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez djczaspaulm, nie poniewaz atd jest silnikiem do occty 4x4 i musiałbys zrobic niezła rzeźbe aby to wszystko spasować
Mysle, ze mocowania silnika beda raczej takie same. Teoretycznie powino dac sie wyjac jeden i wstawic w jego miejsce drugi. Oczywiscie zmiana skrzyni i sprzegla bedzie konieczna.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paulmDzięki za zainteresowanie i za odpowiedzi. No to taka przekładka odpada - za dużo przeróbek, a co za tym idzie za duże koszty. :| Czy sytuacja zmieniłaby się, gdy bym pozostał przy VP i szukał AHF/ASV :roll: ?
taniej będzie przerobić AGR na AHF/ASV :idea:
IMO of course :roll:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczaspaulm, nie poniewaz atd jest silnikiem do occty 4x4 i musiałbys zrobic niezła rzeźbe aby to wszystko spasować
Zamieszczone przez Nexus6a o elektryce zapomnieliście ??
inne wiązki, inny komp - w końcu to PD, a nie VP
IMO jak zmieniać VP na PD to tylko na 130 konnego ASZ (lub jak się trafi 150 KM ARL )A 130, czy 150 nie ma najmniejszego znaczenia, jesli ktos chce dlubac na ~200KM, bo roznica miedzy nimi, to turbina i IC (150 ma krotsza skrzynie).
Ja powiem tak.....ten swap ma sens jesli jest okazyjna cena, a aktualny silnik ma nalatane bardzo duuuzo tys. km, co i tak dieslowi nie przeszkadza. Inna jest sytuacja, jesli ktos ma zamiar miec 200KM na codzien i chce zrobic cos na wzor Octavii 4x4, ktora startowala na ostatnim Bemowie. Tutaj byloby sporo czesci do wymiany, m.in. uklad korbowo-tlokowy, turbina, IC, pompki, wal korbowy, itd.
Jesli ktos rzeczywiscie ma plan na 200 i wiecej KM, to polecam zostawic tego AGR'a i zaczac go dlubac, jak robi to Purchawa. Ja bym zrobil tak:
- Duze turbo (nie koniecznie od 150PD);
- FMIC;
- wtryski 230/260 (zaleznie od wymagan);
- pompa 11/12mm(- || -);
- sprzeglo by Sachs (do 450Nm);
- wałek by Grundler not Monday :wink: :diabelski_usmiech
- uklad korbowo-tłokowy od 130/150PD dla bezpieczenstwa, bo VP maja zbyt wysokie temperatury przy okolicach 200KM;
- dolot i wydech;
- głowica.
Minimum 200-210KM na codzien.
Do tego zawias i heble oczywiscie i mysle, ze z tym, jak uda sie dobrze sie sprzedac poprzednie czesci, to koszty wyjda w okolicach 14-15tys. PLN :roll: :twisted:
Rozpisalem sie jak dzik, i chyba niepotrzebnie :lol:
Paulm: jakich mocy oczekujesz i ile kaski mniej wiecej mozesz poswiecic, to mozna bedzie wybrac najleszpa opcje z max. KM przy min. $$$
Komentarz
-
-
@ Krupin Dzięki za wyczerpujące podejście do tematu.k Narazie zbieram tylko info. Nie zamierzam robić 200 konnego powtora
, tylko auto o mocy rzędu 130-140 KM do codziennej eksploatacji. Przeróbki mojego silnika (takie jak u Purchawy) odpadają - za duże ryzyko i podejrzewam, że spore koszty. Dlatego pod uwagę biorę wymianę silnika. Niedawno gdzieś widziałem ogłoszenie z tym ATD w cenie chyba 4k zł, stąd mój post na forum.
Komentarz
-
-
paulm, a po co Ci swap do uzyskania mocy 130-140KM :?: :shock:
Przeciez do tego w AGR wystarczy zalozyc turbine i instalacje podcisnienia z ASV i wtryski od ASV. Koszt operacji max 2000zl, na nowych czesciach. Plus program.
130KM na upartego da sie zrobic na seryjnej turbinie i wtryskach od ASV.
Mozna tez zrobic czesciowego swapa z ASZ/ARL."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez PurchawaKoszt operacji max 2000zl, na nowych czesciach."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Paulm,
zapraszam na spot w Sosnowcu 09.11. No chyba, ze chcialbys wczesniej poprobowac jak to dziala to mozemy sie jakos umowic.
Ja zmienialem wtryski wraz z softem u Aligatora. Soft na dzien dzisiejszy nie jest zbyt agresywny i pewnie bedzie cos kolo 130KM.
Uwazam, ze stosunek upgrade'u softu i wtryskow do uzyskanej mocy nie jest wygorowy ale pozwol, ze sprawy cenowe bedziesz dogadywac bezposrednio z Alim.
Komentarz
-
-
Ja nie pamietan juz oznaczenia (i nie chce mi sie sprawdzac :szeroki_usmiech ) ale jak juz wymieniac na pd to zamiast 100HP wolalbym 105HP na edc-16 z octy 2 ,po virusie ma ten silniczek ladne przyrostyk Ale nie ukrywam faktu ze 130pd(lub 150) plus 6 skrzynia ,to najlepiej widze w tej konfiguracji swap tdi na lepsze tdi :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz