[O1] Montaż lusterka fotochromatycznego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • afofis
    Classic
    • 2010
    • 2

dzieki za uchylenie rombka tajemnicy PAOLO ESCO. jestem pod wrazeniem twojej wiedzy .pozdrawiam dk
  • christoferson
    Classic
    • 2009
    • 7

Witam
    Mam pytanie odnośnie montażu lusterka fotochromatycznego, mianowicie interesuje mnie czy ktoś z was coś takiego instalował w swojej octavce. Dużo z tym roboty, jak wygląda podłączenie do instalacji - dużo rozgrzebywania? Czy jest to jakoś związane z modułem komfortu czy wystarczy tylko wpiąć się w samą instalację. Proszę o pomoc, fotki z montażu mile widziane. A i jakie najlepiej kupić te lustereczko?

Komentarz

• awiacek
      Ambiente
      • 2007
      • 152

Re: Montaż lusterka fotochromatycznego

Zamieszczone przez christoferson
      Witam
      Mam pytanie odnośnie montażu lusterka fotochromatycznego, mianowicie interesuje mnie czy ktoś z was coś takiego instalował w swojej octavce. Dużo z tym roboty, jak wygląda podłączenie do instalacji - dużo rozgrzebywania? Czy jest to jakoś związane z modułem komfortu czy wystarczy tylko wpiąć się w samą instalację. Proszę o pomoc, fotki z montażu mile widziane. A i jakie najlepiej kupić te lustereczko?
      Z montażem takiego lusterka jest podstawowy problem, że uchwyt (mocowanie) przy szybie jest inne.
      Problemy
      1. Uchwyt jest z miejscem na czujnik.
      2. Szyba powinna mieć czarną obramówkę wokół miejsca gdzie czujnik (uchwyt) jest umieszczony.
      Podłączenie.
      1. Wpinasz się w instalację (moduł komfortu nie ma żadnego powiązania), tylko informacja o wstecznym jest potrzebna.
      Ogólne.
      Wg. mojej wiedzy O1 nie posiadało lusterka samościemniającego a tylko lusterko z czyjnikiem deszczu. Takie lusterka były w golfie 4, czyli instalując takie lusterko dostajesz dodatkowo możliwość automatycznych wycieraczek.

Komentarz

• christoferson
        Classic
        • 2009
        • 7

Nie jestem pewnien ale podejdzie od vw paska B5 po lifcie albo polówki, no ale tego nie jestem pewniem i musze rozkminić sprawe. podobno pasuje zaczep i nic nie trza przerabiać, odklejać, przyklejać. i ciemne pole tez nie jest potrzebne pod czujnik deszczu. No ale nie jestem pewien do końca dlatego pytam. może ktoś juz przerabiał ten temat a jak nie to ja jestem pierwszy )

Komentarz

• rafik11
          Rider
          • 2009
          • 448

a ja zapytam odnośnie lusterka samościemniajacego sie ale zewnetrznego, czy wystarczy wymienić tylko wkład i bedzie już działało czy jeszcze jakiś czujnik trzeba montować?

Komentarz

• Udesky
            RS
            • 2007
            • 1692
            • Octavia I (1U2)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ostatnio czytałem o wymianie tego wewnętrznego lusterka na forum Golfa www.vwgolf.pl
            Było tam wszystko ładnie opisane z fotkami.
            W Polsce nie ma kryzysu.
            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• christoferson
              Classic
              • 2009
              • 7

THX za info )
              Co do zewnętrznych lusterek to chyba trza jeszcze jakiś dodatkowy kabelek podobnie jak z wewnętrznym.

Komentarz

• Udesky
                RS
                • 2007
                • 1692
                • Octavia I (1U2)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez christoferson
                Co do zewnętrznych lusterek to chyba trza jeszcze jakiś dodatkowy kabelek podobnie jak z wewnętrznym
                O ile fotochromatyczne lusterko wewnątrz jest zbędne, bo zawsze można sobie samemu przełączyć, o tyle na zewnętrznych bardzo by się przydały.
                W Polsce nie ma kryzysu.
                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• christoferson
                  Classic
                  • 2009
                  • 7

o ile
                  Zamieszczone przez Udesky
                  O ile fotochromatyczne lusterko wewnątrz jest zbędne, bo zawsze można sobie samemu przełączyć, o tyle na zewnętrznych bardzo by się przydały.
                  Skoro wewnętrzne jest zbędne to po co zewnętrzne? :| zawsze można przesterowac jak razi . Nie chodzi o to czy zbędne czy niezbędne chodzi o to żeby coś udoskonalić i się cieszyć z tego :P

Komentarz

• raf100
                    Classic
                    • 2009
                    • 37

Zamieszczone przez rafik11
                    a ja zapytam odnośnie lusterka samościemniajacego sie ale zewnetrznego, czy wystarczy wymienić tylko wkład i bedzie już działało czy jeszcze jakiś czujnik trzeba montować?
                    Raczej sam wkład nie wystarczy
                    Czujnik jest jeden i właśnie w lusterku wewnętrznym
                    to on "obsługuje" wszystkie trzy lusterka
                    Było- 1.8T 20V AGU jest- 2.0 TDI BMN

Komentarz

• krzysztofjezyna
                      Classic
                      • 2014
                      • 23

witam

czy potwierdzi ktoś czy lusterko fotochrom od passata b5 fl podejdzie do octavii 1 po lifcie ???

pozdrawam

Komentarz

• ahmed799
                        RS
                        • 2009
                        • 6871
                        • Ford

Zamieszczone przez krzysztofjezyna
                        czy potwierdzi ktoś czy lusterko fotochrom od passata b5 fl podejdzie do octavii 1 po lifcie ???
                        Podpinam się pod pytanie

филип
                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• koleś
                          RS
                          • 2009
                          • 2832
                          • Fabia combi (6Y5)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Każde podejdzie. Z Audi, Seata, VW, skody.

Ja mam u siebie z Passata. Jest identyczne jak w O2.

Podłączenie jest banalnie proste. Wystarczą trzy kabelki. Plus, masa i sygnał ze wstecznego.
                          Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                          Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• ulysse
                            Rider
                            • 2010
                            • 496

Zamieszczone przez koleś
                            I każde będzie pasować do uchwytu ?

Komentarz

• andru123
                              Elegance
                              • 2010
                              • 783
                              • Toyota
                              • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez koleś

Ja mam u siebie z Passata. Jest identyczne jak w O2.

Podłączenie jest banalnie proste. Wystarczą trzy kabelki. Plus, masa i sygnał ze wstecznego.

a jak z montażem, cos trzeba przerabiac czy pasuej w standardowy uchwyt ?
                              moze bym sobie cos takiego sprawil
                              jest O1 RS 1.8T XENON
                              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• koleś
                                RS
                                • 2009
                                • 2832
                                • Fabia combi (6Y5)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja do mojego kupiłem ramkę montażową. Nowa z ASO. Ceny nie pamiętam. Coś około 40-50 zł. Klejenie zleciłem w firmie NEXT w Gliwicach. Trwało dwa dni. Pierwszego był nałożony podkład a drugiego ramka montażowa. Koszt klejenia 40 zł.

U kumpla w F2 i F1 zakładaliśmy lusterka z Polo 9N. Do takiego lusterka nie można kupić kółka montażowego. Ono przychodzi z nową szybą. Zdobyłem je z rozbitej szyby, również w firmie NEXT.

Lusterko fotochromatyczne, które pasuje P&P wg. mojej wiedzy ma tylko Audi A3 8P.

Generalnie jeśli chcecie kupić jakiekolwiek lusterko to najlepiej szukać kompletnych zestawów czyli z osłonami i kanałami na kabelki. Ja kupiłem tanio gołe lusterko a później sporo mnie kosztowało skompletowanie plastików.
                                Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

Pracuję...