Xenony do OCTAVI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Zamieszczone przez rekin
    w renault-ach poziomowanie świateł wykonywane jest za każdym uruchomieniem silnika nawet jak masz nie zapolone światła w innych markach poziomowanie zaczyna się dopiero po włączeniu świateł.
    No i to poziomowanie jest ostatnim, dolozenie bagazu nie powoduje korekty swiatel, dopiero kolejne uruchomienie auta.

BTW. To nie wiem o czym Ty piszesz bo mi w OI tez poziomowanie ZAWSZE zaczyna dzialac po uruchomieniu silnika, bez wzgledu na to czy mam czy tez nie uruchomione swiatla. Potem oczywiscie tez dziala i bardzo latwo to sprawdzic, naciskajac np lewy przod auta
    Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Tu tez w ttakim razie wkleje, ćwiczyłem temat ksenonów: odpowiedź z KGP

Gb-4617/SIP/08

Dzień Dobry

W odpowiedzi na list elektroniczny uprzejmie informuję, że podstawowymi dokumentami normującymi stosowanie wyposażenia wymaganego w pojazdach samochodowych poruszających się po drogach publicznych w Polsce, są:

• ustawa z dnia 20 czerwca 1997r. – Prawo o ruchu drogowym,

• rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 – w sprawie homologacji typów pojazdów samochodowych i ich przyczep,

• rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia wraz z późniejszymi zmianami.

Tylko kompletny, homologowany zestaw całych ksenonowych lamp, obejmujący automatyczny system poziomowania reflektorów i układ oczyszczania ich szyb jest legalny i bezpieczny dla innych użytkowników dróg.

Z poważaniem,

Wydział Opracowań Systemowych i Informacji Publicznej

wyk. Piotr Balcerzak

Komentarz

• tomekjmopl
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1187
        • Opel
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

"... może pożaru nie będzie..." :-) :shock: :szeroki_usmiech

Oczywiście Panowie "redaktorzy" :roll: zapomnieli wspomnieć o poziomowaniu i spryskiwaczach :P

Komentarz

• julek666
          Drive
          • 2008
          • 65

Ja tam mam takie żarówki już prawie rok i jakoś nikt mi na razie nie mrugnoł światłami że go coś oślepia! Jak są dobrze ustawione to na pewno mniej oślepiają niż źle ustawione H4, a takich na naszych drogach nie brakuje! Może wie ktoś czy da się i jak założyć takie samopoziomowanie lub coś co zaimituje samopoziomowanie (tzn. poruszy silniczkiem w góre i później powróci do właściwego ustawienia?) To tylko w razie kontroli Policji. Chociaż zatrzymali mnie już kilka razy i nikt się nie doczepił, ale tak zapobiegawczo założyłbym coś takiego.
          Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

• Tomaszek
            RS
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1545
            • Citroen

julek666 i jedna i druga opcja jest dostępna!

Komentarz

• julek666
              Drive
              • 2008
              • 65

Tomaszek, Tzn.? jak to zrobić?
              Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

• Marek Kwiecień
                Ambiente
                • 2008
                • 107

Koledzy, zastanawiam się nad liftingiem przodu: reflektory ksenonowe i zderzak od rs.
                Co sądzicie o tym?:

Dziękuję za wszelkie sugestie

MOJA OCTAVIA SLX 1.9 TDI 81kW '99

Komentarz

• julek666
                  Drive
                  • 2008
                  • 65

Z tego co wiem i słyszałem od kumpli których zatrzymali mundurowi to najbardziej patrzą czy masz samopoziomowanie i spryskiwacze,każą zapalić światła i patrzą czy się poziomują, A na lampy nie patrzą czy to oryginał czy seryjne z założonymi HID, może niewiedzą jak to sprawdzić? Przynajmniej tak jest w Wielkopolsce :lol:

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

z relacji kilku zatrzymanych osób wiem, że sprawdzali oznaczenia lamp, więc jak widać można trafić na takiego co się zna :idea:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• wrobel
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 365

Zamieszczone przez Marek Kwiecień
                      Koledzy, zastanawiam się nad liftingiem przodu: reflektory ksenonowe i zderzak od rs.
                      Co sądzicie o tym?:

Dziękuję za wszelkie sugestie
                      Marek Kwiecień tutaj sobie poczytaj o pierwszym linku, żebyś nie żałował...

Komentarz

• Marek Kwiecień
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 107

Dzięki - już zostałem ostrzeżony przed tym gościem. Pozdrawiam!

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 09 15:42 ]
                        A jeśli by tak pozostać przy starym przodzie - co sądzicie na temat tego wynalazku?

Podobno nawet ma homologację.
                        Dzięki za sugestie

MOJA OCTAVIA SLX 1.9 TDI 81kW '99

Komentarz

• olojago
                          Classic
                          • 2008
                          • 5

Mam Octavie I i zrobiłem to w ten sposób:

Standardowe reflektory po przebiegu 250 tkm. świeciły tak, jakby ich tam w ogóle nie było więc postanowiłem zamienić je na xenony.
                          Ponieważ dość często wyjeżdżam za zachodnią granicę a tam panowie policjanci są trochę bardziej kumaci co do przeróbek oświetlania postanowiłem zrobić to "legalnie".

Oprócz reflektorów zamontowałem system poziomowania oraz spryskiwacze lamp.
                          Całość kosztowała około 3500 zł.
                          Różnica w jeździe nocą jest OGROMNA!

Jeśli ktoś jest zainteresowany to poniżej podaję koszty:

Reflektory xenonowe oryginalne, używane (Allegro) 1500 zł
                          System poziomowania (Kaufatec) 900 zł
                          Spryskiwacze reflektorów (Allegro) 120 zł
                          Zbiornik spryskiwacza szyb i reflektorów + pompki (Giełda) 250 zł
                          Wężyk + trójnik do spryskiwacza (Tubes) 40 zł
                          Przekaźniki do instalacji spryskiwacza (Serwis) 200 zł
                          Montaż (Jóźwiak s.c.) 450 zł

Panowie w serwisie uwineli się z montażem w 1 dzień i pomimo tego, że montowali taki zestaw po raz pierwszy to działa wszystko bez zarzutu a do tego nie kosztowało majątku. Autoryzowany serwis nie chciał się podjąć takiej przeróbki.

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

rozumiem ze zarniki w reflektory h4 sa nielegalne..? przepraszam moze za glupie pytanie, ale nie orientowalem sie w temacie, a widze ze duzo ludzi na tym wynalazku pomyka po drogach

Komentarz

• olojago
                              Classic
                              • 2008
                              • 5

Według przepisów pojazd wyposażony w reflektory xenonowe powinien posiadać system automatycznego poziomowania reflektorów oraz spryskiwacze reflektorów.

Numerów konkretnych paragrafów nie znam ale wiem, że tak to wygląda.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Pomijajac rzeczy wymienione powyzej, to reflektor jest homologowany do wlozenia w nia zarowki o mocy 55W, a palnik xenonowy nie jest tego typem zrodla swiatla.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• pstryczek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 10778
                                  • Superb III (3V3)

Jeżdżą potem tacy oslepiacze zadowoleni, że sami dobrze widzą, a Policja to zlewa.
                                  Marek

Komentarz

• keraj998
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 359
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez pstrykacz
                                    Jeżdżą potem tacy oslepiacze zadowoleni, że sami dobrze widzą, a Policja to zlewa.
                                    a co dziwniejsze przechodzą bez problemu badania techniczne
                                    "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• miguello
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1849

keraj998, a co to za problem wypiac żarniki i wstawic na chwile zwykłe żarówki :?:

Komentarz

• keraj998
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 359
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez miguello
                                        keraj998, a co to za problem wypiac żarniki i wstawic na chwile zwykłe żarówki :?:
                                        można, ale po co się i innych oszukiwać
                                        "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• bl
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 389
                                          • BMW
                                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Panowie, a podpowiedzcie w jakis sposob prowadzicie zasilanie do pompki spryskiwaczy reflektorow w OII ?
                                          Pisane tez cos bylo o podpiecie zamiast tylnego spryskiwacza szyba?
                                          Jestem zielony w tym temacie i prosze o dosc precyzyjne wytlumaczenie co, gdzie i jak

z gory dzieki !!

Komentarz

• olojago
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 5

U mnie zamontowali dwa przekaźniki i działa tak jak w oryginale.
                                            Dzwigni spryskiwaczy nie musisz wymieniać.
                                            Po wciśnięciu i przytrzymaniu dźwigni powyżej 3 sekund uruchamia się spryskiwacz reflektorów.

Komentarz

• andriu21tg
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 1499

co do prawa ostatnio czytalem to... Starsze samochody w bogatszych wersjach miały xenon np astra G czy vecta B
                                              Jednak systemu samopoziomowania nie było, czy wiec takie auta nie mogą być dopuszczone do ruchu? prawo mowi o nowych autach .. nic niemowi o uzywanych 6.2.6.2.1. W przypadku gdy do spełnienia wymogów określonych w pkt 6.2.6.1.1 i 6.2.6.1.2 niezbędny jest korektor ustawienia świateł przednich, takie urządzenie musi działać automatycznie.
                                              6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)

calosc na

Przeglądając i czytając setki artykułów w internecie i gazetach nikt nie potrafi sprecyzowac jak naprawdę wygląda montaż lamp Xenonowych w

co do spryskow zarezerwoj sobie 5h i mozesz zrobic to sam jak poszukasz na forum jest nasz kolega ktory super to opisuje tylko trzeba zrobic "szukaj" jak czegos niebeedziesz wiedzial napisz na pw pomoge. :P

Komentarz

• Sinner
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 68

Panowie, wielka prośba. Może mnie ktoś oświecić jak podpiąć reflektory xenon z O1 FL zamiast reflektorów O1 przed FL. Konkretnie chodzi mi o kostki, ktore piny są od czego. Co z czym połączyć. I jeszcze, dlaczego w jednej lampie xenon mam taki mniejszy wtyk z trzema pinami, poprzecznie do tego głównego.
                                                Pomóżcie mi, bo zajarany jestem jak cygan bateryjką, a nie wiem jak sie do tego zabrac :roll:
                                                Skodżitsu AGR+ by Dynosoft

Komentarz

• bl
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 389
                                                  • BMW
                                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

No to prawie mam komplecik do ksenonow, tj. zbiornik 5,5l+pompka+przewody+spryski+reflektory. Teraz zastanawia mnie jedynie zasilanie do pompki spryskow.

Jakiego przekaznika uzyc? I gdzie go podlaczyc?

Jak rozwiaze kwestie zasilania to pozostaje tylko robocizna

Komentarz

Pracuję...