225/40/18 vs 225/45/17 vs 205/50/17

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kranek3
    Drive
    • 2010
    • 79

Noo, jeszcze pare osób, nikt więcej nie chce mieć siłownika jak w aucie klasy premium? ;-)

Jak patrzę, że nawet w Saabie z 2000 roku są siłowniki, a nie denna podpórka to mnie skręca...
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Nie znalałem wystarczającej ilości informacji stąd pozwoliłem sobie na założenie tego tematu, interesuje mnie zachowanie powyższych rozmiarów kół na bardzo szybkich łukach.
    Czy?
    1. koło 225/45/17 bedzie bardzo się kłaść na zakrętach w porównaniu do 225/40/18? Zakładamy że rodzaj opony taki sam czyli tak samo twarde boczne ścianki opony.
    2. koło 205/50/17 (podobna wysokosć opony od felgi jak 225/45/17) jak się bedzie zachowywało na szybkich łukach w stosunku do powyższych rozmiarów?

Pytam, ponieważ chcę kupić ultralekkie koła prawdopodobnie w rozmiarze 17 tak co by na nich latać w lecie i w ziemie, chodzą mi po głowie OZ ultraleggera lub superleggera.
    Dlaczego 17 może ktoś zapytać, ponieważ 18 będzie cięższa, 18 już zdążyłem pogiąć, na 17 będe mógł założyć zimówkę 205/50/17 i być może też bym taką założył na lato?

Obecnie mam 225/40/18 i już trochę znudziła mi sie jazda na naszych "idealnych" drogach, stąd pomysł na założenie opony 205/50/17 raz że komfort jazdy lepszy, dwa moja szanowna małżonka jest w ciąży i nie chciałbym jej za bardzo wytrzepać :szeroki_usmiech

Zdaje sobie sprawe że na 225 jest dobra trakcja na starcie i w łukach ale być może przy dobrej gumie 205/50 nie bedzie dużej róznicy?
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3778
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W Octavii przy tych profilach opon to chyba nie wyczuje się większej różnicy. W samochodach wyścigowych raczej tak. Biorąc ciągle pod uwagę jakość naszych dróg to 50-tka będzie lepsza. Coś za coś. Od dłuższej chwili obserwuję autka z niskimi profilami i znaczna większość miała liźnięte ranty felg :idea:
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez endryu
        W Octavii przy tych profilach opon to chyba nie wyczuje się większej różnicy. W samochodach wyścigowych raczej tak. Biorąc ciągle pod uwagę jakość naszych dróg to 50-tka będzie lepsza. Coś za coś. Od dłuższej chwili obserwuję autka z niskimi profilami i znaczna większość miała liźnięte ranty felg :idea:
        Moje 18 jeż są poprzycierane na rantach ale to nie jest problemem, przy moim obecnym zewiasie (eibach -30mm plus stabilizatory eibacha) byslę ze 205/50/17 też da spokojnie radę pomijając ostre ruszanie z miejsca gdzie wiadomo 205 bedzie gorsza od 225 ale trzymanie na łukach i slalomie powinno być ok, może Mirek się wypowie bo jedzi obecne na 205/50/17

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3778
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bo twoje felgi tomason tn1 18x8.5 et45 to taki graniczny rozmiar szerokości dla opony 225/40/18. Optymalna szerokość takiej felgi to 7,5" .
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• K_R_I_S
            Ambiente
            • 2010
            • 128

Ja przerabiałem temat 17" w Octavii w rozmiarach 225/45/17 i 205/50/17.
            Na 225 rzeczywiście trzymanie w zakretach było lepsze (opona Dunlop Sport MAXX).
            Na 205 (Barum Bravuris 2) jest minimalnie gorzej w zakretach ale ciszej, bardziej miękko i nie "wyrywa kierownicy z rąk" na dziurach. Poza tym różnica w spalaniu to jakieś 0,5 - 0,7 L/100km w przypadku 1,4 TSI i przy ET 42 nie wystaja koła poza obrys auta z przodu.
            Obydwa rodzaje opon miałem z pasem ochronnym więc ranty felg mam całe.
            http://www.profi-it.pl
            Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Panowie a mieliscie może porównanie pomiedzy 225/45/17 a 225/40/18 bo na michelinach pilot sport 3 w rozmiarze 225/40/18 na łukach trzymał sie bardzo dobrze, ciekawe czy na 17 i 225 będzie tak samo czy jednak będą sie bardziej kłaść?

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                Elegance
                • 2009
                • 771

głosuje za 17'' i oponą 225/40

Komentarz

• Sev
                  L&K
                  • 2007
                  • 1295

piramida, zależy od samej opony, rozmiar rozmiarowi nie równy pod względem sztywności bocznej ścianki.
                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

piramida,

ja nie wiem jak jest w samochodzie z silnikiem BKD (Ty zresztą zmodyfikowałeś zawieszenie jak pamiętam i je usztywniłeś obniżając przy okazji) ale ja przejażdzkę po polskich drogach na profilu 45 na 17tkach moim BMN'em (zawieszenie fabryczne) kończę bólem pleców

przy profilu 40 to chyba z zębów bym miał klawiaturę no i zapewne czułbym się jak skoczek narciarski po lądowaniu na odległości znacznie przekraczającej punkt K

chcesz mieć dobre trzymanie na zakrętach to albo haldex albo quattro, innej "równie prostej" drogi do tego celu nie znam
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Przekleję z innego wątku, gdyby ktoś szukał informacji w temacie i trafił na ten wątek.

Wg obliczeń programu "car test 2000" różnica jest następująca:

Lateral Acceleration (czyli przeciążenie boczne)
                      205/50/17 --> 0,872 G
                      205/55/16 --> 0,868 G
                      225/40/18 --> 0,905 G
                      225/45/17 --> 0,900 G

Czyli w sumie wysokość profilu ma małe znaczenie natomiast szerokość opony już większe. Jakby się zastanowić to ameryki nie odkryłem.
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                        głosuje za 17'' i oponą 225/40
                        obawiam sie że beda za małe, róznica około 22mm w stosunku do 225/45/17 ale być może 215/45/17 były by ok, róznica pomiedzy 205/55/16 to 7mm

Przy profilu 225/40/18 wysokosc gumy do felgi to 90mm
                        - 225/45/17 to 101mm
                        - 215/45/17 to 97mm
                        - 205/50/17 to 102mm
                        - 205/55/16 to 113mm

Chyba spróbuje z gumą 215/45/17 ma mniejsza średnice od 205/55/16 tylko o 7mm czyli auto bedzie niżej stało około 3mm a trzymanie boczne tez powinno byc dobre ale mniejsze o 12mm od obecnej 225/40/18 czyli o 6mm bedzie niżej stało.

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

innova, to popelniles blad przy zakupie auta :diabelski_usmiech
                          jezdze od początku na 225/40R18, w tym sezonie na extra twardej potenzy S001 i nie wyobrazam sobie jazdy tym autem na 17" z profilem 45 - poza okresem zimowym i zimoofkami.
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Nexus6
                            innova, to popelniles blad przy zakupie auta :diabelski_usmiech
                            jezdze od początku na 225/40R18, w tym sezonie na extra twardej potenzy S001 i nie wyobrazam sobie jazdy tym autem na 17" z profilem 45 - poza okresem zimowym i zimoofkami.
                            a jaki masz index nośności w tych potenzach, 92Y?

Komentarz

• innova
                              Rider
                              • 2011
                              • 554

innova, to popelniles blad przy zakupie auta
                              Nexus, pytanie którego ????
                              bo aktualnie mam dwa i dopowiem, iż to drugie ma quattro jak również usztywnione zawieszenie bodaj jeszcze bardziej niż O2 RS :diabelski_usmiech
                              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

innova, po co kupujesz takie auta skoro pozniej lamentujesz ze Ci kregoslup siada :?:

piszesz ze drugie auto masz jeszcze "twardsze", to chyba sluzy Ci wylacznie do patrzenia na nie z zewnatrz :szeroki_usmiech

ja w swoim robie trase 600-700 km jednym strzalem i wysiadam bez zmeczenia (chyba ze innymi uczestnikami ruchu drogowego)

piramida, sprawdze jak wyjde na parking 8)

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Nexus6, a nie przeszkadza ci szum tylnych opon, bo mi ostatnio az za bardzo, wiadomo nie od dziś że octa jest słabo wyciszona, wymianiłem koła na nowe równiez potenzy s001 i dale przy około 120km/h jest spory huk dochodzący z tylnich kół :roll:
                                  Chyba że to kwestia łożysk? Poprzednie micheliny jak sie wyzabkowały tak samo huczały.

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

piramida, ja mam niemal permanentnie wygluszone auto :diabelski_usmiech
                                    w zasadzie jedyny szum jaki do mnie dociera to szum przez szyby, ale tego nie dalo sie wytlumic ;]

Komentarz

• innova
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 554

innova, po co kupujesz takie auta skoro pozniej lamentujesz ze Ci kregoslup siada
                                      tą właściwość przypisałem jedneku konkretnemu, na temat drugiego jeszcze nic nie powiedziałem zatem nie wkładaj w moje usta słów i stwierdzeń których nigdy nie wypowiedziałem uwzględniwszy fakt, iż słabo znasz szczegóły

ale żebyś nie błądził to dopowiem, iż to drugie jeżdzi na profilu 55 (poza profilem jest jeszcze cały szereg innych czynników które przekładają się na końcowy efekt) i chyba większość kierowców Ci dopowie, iż na mniejszych profilach na polskich drogach jest słabo z komfortem przy twardych sportowych zawieszeniach.

Komentarz

• EŁ
                                        L&K
                                        • 2004
                                        • 1168
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja odkąd jezdze RS-em na 18 225/40 nie wyobrażam sobie juz jazdy na innych rozmiarach ( czyli wyższych) ...zachowanie w szybkich łukach jest przynajmnij dla mnie, fenomenalne :diabelski_usmiech

Komentarz

• Super_Be
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 308

Zamieszczone przez
                                          ja odkąd jezdze RS-em na 18 225/40 nie wyobrażam sobie juz jazdy na innych rozmiarach ( czyli wyższych) ...zachowanie w szybkich łukach jest przynajmnij dla mnie, fenomenalne :diabelski_usmiech
                                          A zachowanie na torach tramwajowych, progach zwalniających, łatach w asfalcie? 8)
                                          :
                                          : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                          :
                                          : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                          : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                          :

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Zamieszczone przez Super_Be
                                            Zamieszczone przez
                                            A zachowanie na torach tramwajowych, progach zwalniających, łatach w asfalcie? 8)
                                            dynamicznie omija i wtedy mamy łuki :P
                                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez
                                              a miałes może porównanie z 225/45/17?

Komentarz

• Super_Be
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 308

Zamieszczone przez Zorr
                                                dynamicznie omija i wtedy mamy łuki :P
                                                :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

No, o tym nie pomyślałem :lol:
                                                :
                                                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                                :
                                                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                                :

Komentarz

• lukasz3112
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3607

ja pitole... jak Wam za twardo jest na 17" to pozakładajcie sobie 16" i opony 205/55 lub 60 i tyle. No jak ktoś kupuje RS to chyba zdaje sobie sprawę że nie będzie tu mięciutko?
                                                  innova, Ty masz RS a w każdym wątku coś CI w tym aucie nie pasuje. To pytanie po co je kupiłeś? Lub jeżeli jest takie złe to sprzedaj i po problemie.

piramida, ja mam porównanie w OI i w ST.
                                                  OI 225/40 R18 i 225/45 R17 bardzo porównywalnie. Lepszy komfort na 17 oczywiście ale zakręty itp jakoś wielkiej różnicy w pogorszeniu nie odczuwałem.
                                                  W ST dokładnie tak samo. Więc się nie martw że na 225/45 R17 będziesz miał jakoś wyczuwalnie gorsze prowadzenie.
                                                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

Pracuję...