[O1] Rozpórka górna z przodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzech123
    Classic
    • 2010
    • 25

oolsztyniak, to i ja jak moge sie pisze na czarna :-). masz jak cos z tym podpisem octavia club polska.
    Grzegorz Kalicki
  • ccLot
    Rider
    • 2009
    • 334

Witam

No to się pochwalę wreszcie udało mi się zamontować to ustrojstwo.
    Rozpórka pochodzi z TT. Montaż absolutnie bezproblemowy, mi zajęło to ~1h.
    Montowałem na nitonakrętki.
    Wrażenia: czuć różnicę w zakręcie, a właściwie w trakcie rozpoczynania zakrętu. Autko stało się bardziej bezpośrednie na reakcję kierownicy.
    Przy cenie ~100-150 zł i prostocie montażu na pewno warto i wszystkim polecam.
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51370

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Tył też będziesz robił ? Jest sens robić tylko przód ?
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• xman750
        Rider
        • 2011
        • 322

Re: Rozpórka górna z przodu

Zamieszczone przez ccLot
        Witam

Wrażenia: czuć różnicę w zakręcie, a właściwie w trakcie rozpoczynania zakrętu. Autko stało się bardziej bezpośrednie na reakcję kierownicy.
        możesz jakąś fotkę cyknąć jak to wygląda po zamontowaniu ? masz moze numer tej rozpórki ? to jest ori z TT ?

Komentarz

• ccLot
          Rider
          • 2009
          • 334

Zamieszczone przez looker
          Fabrycznie na tył można założyć od O1 Rs, ale montuje to się za tylnymi siedzeniami i zmniejsza możliwości ładunkowe (zmniejsza przekrój dziury ładunkowej po złożeniu siedzeń.
          Można dołożyć jeszcze dolną rozpórkę na przód proszę zerknąć tutaj
          Czy jest sens robić tylko przód? IMHO jeśli odczułem różnicę to na pewno warto zwłaszcza biorąc pod uwagę koszty.

[ Dodano: Wto 04 Gru, 12 21:48 ]
          Zamieszczone przez xman750
          możesz jakąś fotkę cyknąć jak to wygląda po zamontowaniu ? masz moze numer tej rozpórki ? to jest ori z TT ?
          Jak bardzo chcesz moją to zrobię, ale pod linkiem masz to samo (tutaj jest akurat od S3).
          Od TT jest trochę inna bo ma dodatkowe mocowania do spięcia ze ścianą grodziową (różnica kosmetyczna dla posiadaczy O1.
          1. 8L9 805 629 A z S3
          2. 8N0 805 629 B z TT

Pozdrawiam

Komentarz

• mocwiatru
            Classic
            • 2012
            • 5

W passacie B5 mając oryginalną przednią górną zrobiłem dolną oraz tylną i powiem wam że czuć ogromną różnicę. Dolna w passacie daje więcej niż górna, pewnie przez wielowachacz. W skodzie dopiero zacznę walkę z rozpórkami.
            Octavia 4x4 1,9
            Passat 2,5 V6
            Patrol 4x4 2,8

Komentarz

• looker
              RS
              • 2008
              • 1886
              • Octavia II (1Z3)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Wiem, że odczułeś różnicę. Chodzi mi raczej o to, że teraz przód w stosunku do tyłu jest dużo bardziej sztywny. Czy to nie ma negatywnych skutków ?
              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• ccLot
                Rider
                • 2009
                • 334

Wiem, że odczułeś różnicę. Chodzi mi raczej o to, że teraz przód w stosunku do tyłu jest dużo bardziej sztywny. Czy to nie ma negatywnych skutków ?
                Na razie jest ok, czytaj tył prowadzi się tak jak było, nie ma żadnych dziwnych/nieprzewidywalnych reakcji, ale zrobiłem na razie 20 km więc to dopiero początek.

Komentarz

• xman750
                  Rider
                  • 2011
                  • 322

Zamieszczone przez ccLot
                  Fabrycznie na tył można założyć od O1 Rs, ale montuje to się za tylnymi siedzeniami i zmniejsza możliwości ładunkowe (zmniejsza przekrój dziury ładunkowej po złożeniu siedzeń.
                  Można dołożyć jeszcze dolną rozpórkę na przód proszę zerknąć tutaj
                  Czy jest sens robić tylko przód? IMHO jeśli odczułem różnicę to na pewno warto zwłaszcza biorąc pod uwagę koszty.

[ Dodano: Wto 04 Gru, 12 21:48 ]
                  Jak bardzo chcesz moją to zrobię, ale pod linkiem masz to samo (tutaj jest akurat od S3).
                  Od TT jest trochę inna bo ma dodatkowe mocowania do spięcia ze ścianą grodziową (różnica kosmetyczna dla posiadaczy O1.
                  1. 8L9 805 629 A z S3
                  2. 8N0 805 629 B z TT

Pozdrawiam
                  a możesz powiedzieć jeszcze gdzie się zaopatrywałeś ? do rozpórki są w komplecie śruby/nakrętki czy trzeba osobno kupować ?

Komentarz

• ccLot
                    Rider
                    • 2009
                    • 334

Najprostsze rozwiązanie to oczywiście ASO, ale jednocześnie nie najtańsze.
                    Drugie rozwiązanie to pewien portal aukcyjny.
                    Śruby i nakrętki ewentualnie nitonakrętki trzeba dokupić osobno.

Komentarz

• xman750
                      Rider
                      • 2011
                      • 322

Zamieszczone przez ccLot
                      Na razie jest ok, czytaj tył prowadzi się tak jak było, nie ma żadnych dziwnych/nieprzewidywalnych reakcji, ale zrobiłem na razie 20 km więc to dopiero początek.
                      jak znajdziesz chwilę to weź jednak cyknij mi fotkę patrzę na zdjecia w necie i nie bardzo widze jak sie tą rozpórkę przykręca do ściany grodziowej... http://www.ebay.co.uk/itm/AUDI-TT-ST...16e8c8be5#shId

rozumiem że otwory wszystkie trzeba wiercić ?

Komentarz

• ccLot
                        Rider
                        • 2009
                        • 334

jak znajdziesz chwilę to weź jednak cyknij mi fotkę patrzę na zdjecia w necie i nie bardzo widze jak sie tą rozpórkę przykręca do ściany grodziowej... http://www.ebay.co.uk/itm...416e8c8be5#shId

Do ściany grodziowej przykręca się tylko w TT'ce. U nas jest inna ściana i nie można tego przykręcić (te uchwyty albo można odciąć albo zostawić wolne). Mocuje się tylko do kielichów tak jak na fotce z linka który wcześniej już wrzucałem. Wszystkie otwory trzeba wiercić - 6 sztuk.

Komentarz

• xman750
                          Rider
                          • 2011
                          • 322

Zamieszczone przez ccLot
                          jak znajdziesz chwilę to weź jednak cyknij mi fotkę patrzę na zdjecia w necie i nie bardzo widze jak sie tą rozpórkę przykręca do ściany grodziowej... http://www.ebay.co.uk/itm...416e8c8be5#shId

Do ściany grodziowej przykręca się tylko w TT'ce. U nas jest inna ściana i nie można tego przykręcić (te uchwyty albo można odciąć albo zostawić wolne). Mocuje się tylko do kielichów tak jak na fotce z linka który wcześniej już wrzucałem. Wszystkie otwory trzeba wiercić - 6 sztuk.
                          hmm a są jakieś dedykowane do octavii ? moze do RSa były ?

Komentarz

• ces
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 112

tylne tylko były dedykowane mam foty tylnich jeśli chcecie zobaczyć. Przód był standardowy do benzyn 1.8T wv/audi/skoda TT- miało zupełnie inna rozpórkę

Komentarz

• xman750
                              Rider
                              • 2011
                              • 322

Zamieszczone przez ces
                              tylne tylko były dedykowane mam foty tylnich jeśli chcecie zobaczyć. Przód był standardowy do benzyn 1.8T wv/audi/skoda TT- miało zupełnie inna rozpórkę
                              jak masz to dawaj, ciekaw jestem jakie efekty daje taka rozpórka z tyłu szczególnie jak tam jest belka a nie wielowahacz, rozumiem że ta rozpórka z benzyn o której piszesz to ta: 8L9 805 629 A ?

Komentarz

• ces
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 112

u mnie od razu wyczuwalna była sztywność auta, na torze b.duża różnica. Jestem tylko ciekaw czy opłaca sie dokładać rozpórki dolne :roll:

tu masz rozporki u mnie:

Komentarz

• xman750
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 322

Zamieszczone przez ces
                                  u mnie od razu wyczuwalna była sztywność auta, na torze b.duża różnica. Jestem tylko ciekaw czy opłaca sie dokładać rozpórki dolne :roll:

tu masz rozporki u mnie:
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15
                                  masz może numery tych tylnych rozpórek ? to sa dwie osobne części dobrze widzę ?

Komentarz

• ces
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 112

numerów nie mam, na alledrogo kupiłem, tak są to 2 osobne części, niestety u siebie nie miałem miejsc montażowych dlatego musiałem robić dziury. Więc zabawy było ale moje auto było montowane w 2000 roku ale juz 2001 wejścia były seryjnie pod mocowania

Komentarz

• xman750
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 322

Zamieszczone przez ces
                                      numerów nie mam, na alledrogo kupiłem, tak są to 2 osobne części, niestety u siebie nie miałem miejsc montażowych dlatego musiałem robić dziury. Więc zabawy było ale moje auto było montowane w 2000 roku ale juz 2001 wejścia były seryjnie pod mocowania
                                      ok na allegro nie widzę ale pomęczę sprzedawców co mają vrs na części niektórzy pewnei wywalają to na złom bo nie wiedzą ze cos warte heh

Komentarz

• ces
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 112

100zl i mnie dobra cena nie dawaj za to więcej i proś o śruby ! bo zawsze mogą sie przydać

Komentarz

• xman750
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 322

Zamieszczone przez ces
                                          100zl i mnie dobra cena nie dawaj za to więcej i proś o śruby ! bo zawsze mogą sie przydać
                                          haha właśnie jeden sprzedawca na ebayu zawołał mi 50f + wysyłka heh wie jak kasę robić musze przyznań

Komentarz

• kamel1980
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 304

To i ja dorzucę trochę od siebie - może się komuś przyda..

O ile w MK4 można było wrzucić jedynie rozpórkę z S3 to w O1 pasuje zarówno od S3 jak i od TT (w MK4 na kielichu było mocowanie amorka maski, przez co rozpórka z TT nie pasowała).

Oprócz rozpórki górnej warto wrzucić również dolną - spinającą wózek.

Poniżej trochę fotek:

Dla zainteresowanych elementy składowe poszczególnych rozpórek z Audi S3 / TT:

1. rozpórka przednia dolna:
                                            - 1 x rozpórka - 8N0 199 403B
                                            - 2 x nitonakrętka M10 - N 908 106 01
                                            - 2 x śruba M10x50 - N 104 176 01

2. rozpórka przednia górna:
                                            - 1 x rozpórka - 8L9 805 629A (S3) / 8N0 805 629B (TT)
                                            - śruby mocujące M8 - w oryginale na kielichach są gwinty i przykręcamy nakrętkami (6 x N 015 083 12)

3. rozpórki tylne z O1 RS:
                                            - 1 x rozpórka lewa - 1U6 803 329
                                            - 1 x rozpórka prawa - 1U6 803 330
                                            - 1 x płytka wzmacniająca góra lewa - 1U6 804 547
                                            - 1 x płytka wzmacniająca góra prawa - 1U6 804 548
                                            - 2 x płytka wzmacniająca dół - 1U0 804 207
                                            - 10 x nitonakrętka - N 905 899 02
                                            - 10 x śruba M8x20 - N 908 962 01

A na koniec dorzucę jeszcze troszkę materiału na temat wszelkiego rodzaju rozpórek, znalezionego na zagranicznym forum i przetłumaczonego na nasze:

Karoseria samochodu podpierana jest na kołach i amortyzatorach.

W czasie jazdy po dziurawych drogach wszelkie wstrząsy absorbowane są przez zawieszenie, a dokładniej amortyzatory.
                                            Jeśli jednak karoseria nie będzie dostatecznie sztywna by wspierać amortyzatory to wstrząsy będą powodowały jej wyginanie się.
                                            Podobne sytuacje będą miały miejsce podczas pokonywania zakrętów, a wszystko to będzie powodowało utrudnienia w prowadzeniu pojazdu jak również nieprzewidywalne zachowanie się pojazdu w czasie jazdy.

Rozpórka dolna i górna:
                                            Przed - wstrząsy przenoszone są na nadwozie pojazdu, powodując deformację mocowania koła i dolnej części zawieszenia:

Po - pojazd zaopatrzony w rozpórkę górną i dolną - oba kierunki wstrząsów są zneutralizowane:

Podczas wejścia w zakręt
                                            Przed - przeniesienie ciężaru i innych sił działających na jedną stronę pojazdu, powodując niestabilne prowadzenie i zwiększając wychylenie pojazdu:

Po - siły są rozproszone przez rozpórkę górną i dolną, stabilizując pojazd i zapewniając lepsze prowadzenie:

Fender Bar (wzmocnienia montowane pod błotnik)
                                            Przed - miejsce łączenia słupka A i przedniej części nadwozia jest wypychane i skręcane przez zwiększoną siłę wstrząsów, powodując uszkodzenia nadwozia:

Po - Fender rozprasza siły działające w tym miejscu i wzmacnia tą część pojazdu zapobiegając dalszym zniszczeniom, oferując przy tym stabilne prowadzenie (zalecane dla użytkowników amortyzatorów sportowych):

Boczna rozpórka dolna:
                                            Przed - na nierównej, wyboistej drodze, centralna część nadwozia wygina się na różnych poziomach powodując przeniesienie ciężaru pomiędzy przodem i tyłem pojazdu:

Po - boczna rozpórka stabilizuje przeniesienie ciężaru między przodem i tyłem, a także zminimalizuje potencjalne uszkodzenia przy uderzeniu bocznym:

Stabilizator (Anti-Roll Bar):
                                            Przed - podczas manewru skrętu, przeniesienie ciężaru powoduje niebezpieczne wychylenie się całego pojazdu powodując jego uciekanie w skręcie, co z kolei utrudnia prawidłowe wejście w zakręt oraz osłabia reakcję pojazdu na kierowanie nim:

Po - stabilizator doskonale redukuje wychylenie i dodatkowo stabilizuje pojazd:

Komentarz

• xman750
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 322

Re: Rozpórka górna z przodu

Zamieszczone przez ccLot
                                              Witam

jeszcze dla pewności spytam o te nitonakrętki: http://www.ebay.co.uk/itm/Grooved-Se...item48493f1387

o takie coś chodzi ? i jaki rozmiar trzeba kupić ? nie mam jeszcze rozpórki wiec nawet nie pomierzę...

Komentarz

• ces
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 112

Ja montowałem u siebie zwykle śruby (jak dobrze pamiętam 8 ) troszkę więcej zabawy ale nie ma żadnych problemów, nawet nie trzeba ściągać kół. Za nitonakrętki z ebay zapłacisz lekko ponad 70zł (6 sztuk)

Komentarz

• xman750
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 322

Zamieszczone przez ces
                                                  Ja montowałem u siebie zwykle śruby (jak dobrze pamiętam 8 ) troszkę więcej zabawy ale nie ma żadnych problemów, nawet nie trzeba ściągać kół. Za nitonakrętki z ebay zapłacisz lekko ponad 70zł (6 sztuk)
                                                  zwróć uwagę że cena jest za 10szt więc zapłacę 2.5f za 10szt nitonakrętek M8 z wysyłką tak ze to chyba będzie najlepsze rozwiązanie

ok no więc rozpórkę górną mam i ja niestety nitonakrętki okazały się jednym wielkim niewypałem, nie wiem czy to ja mam dwie lewe ręce czy te nitonakretki dziadowskie jakieś były (niby stal nierdzewna i wogóle) w każdym razie z 6szt 4 się zaczęły obkręcać i musiałem je wywalić i złapać śruby normalnie nakrętkami od spodu co jest wg mnie dużo pewniejszym sposobem. Co do efektów to są zauważalne auto jest sztywniejsze i mniej się przechyla w ciasnych zakrętach oraz czuć że amortyzatory przednie lepiej wyłapują nierówności. Po nowym roku jak dobrze pójdzie dojdzie jeszcze rozpórka dolna i rozpórki w bagażniku z RSa.

Komentarz

Pracuję...