czujniki cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• czujniki cofania

Nie. Mialam ten problem i za 70 pln kupilam nowe trzymaki z plastikami, ktore sa juz tak zrobione, ze nie pekaja. Te zestawy naprawcze z Allegro to tak jak isc przez pole minowe bez detektora:-)

czujniki cofania

tak sobie siedzę i przeglądam forum i od jakiegoś czasu choruje na czujnik cofania.
    znalazłem trzy moim zdaniem godnych zainteresowania

1. http://www.allegro.pl/item143224870_...fania_lcd.html

2. http://www.allegro.pl/item143457874_...kolor_lcd.html

3. http://www.allegro.pl/item143890885_...rku_8_sen.html

który z tych byłby Waszym zdanie nalepszym rozwiązaniem.
    a moze macie inne propozycje ?

Komentarz

• NEOrADEk
      L&K
      • 2005
      • 1469

Po mojemu oceniając kwestie tylko estetyczne to stawianie takich ekraników trochę zalatuje wiesz czym ale ta opcja z wyświetlaniem w lusterku wygląda interesująco.
      O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
      "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

Ja posiadam ten :

tylko z troche innym wyświetlaczem ( który umieściłem na osłone nad lusterkiem )
        Sprawuje sie bezproblemowo, żadnych usterek, fałszywych alarmów itp.
        Dla mnie wielkośc wysletacza miała duze znaczenie, gdyz nie miałęm zamiaru z kokpitu robic choinki. Malutki, dyskretny - podswietlany na niebieski (poasuje do reszy ).
        Aha - ta firma ma czujki w róznych kolorach, ze nie trzeba malowac. Ja mam srebne i pasuja idealnie :!: :!: :!:
        DACAR.team

Komentarz

Nico , nie widzi mi się wyświetlacz
          ma ktos inne propozycje ..?

Komentarz

• Czader
            Ambiente
            • 2005
            • 145

Czesc,

Ja Ci radze kupic STEEL MATE - bez wyswietlacza 4 ro czujnikowe - dzialaja jak te fabryczne i sa b. wygodne - mam takie od 1,5 roku - wiekszosc ludzi cofa obracajac glowe a nie patrzy w lusterko- wiec patrzych do tylu i slyszysz rozne piskanie ktore sygnalizuje 3 strefy - pamietaj jednak ze niezaleznie od firmy one nie pokazuja odleglosci mniejszej niz ok 40 cm .. ( za mala roznica czasu w wyslaniu i odebraniu sygnalu pomiarowego)
            Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• nico21
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 2640
              • Volkswagen

Sigma_74, tutaj masz takie jak montuja w skodach fabrycznie:

DACAR.team

Komentarz

• harnas75
                Ambiente
                • 2006
                • 102

A ja Ci poradze to: jak parkujesz gdzies po jakis blokowiskach, marketach na centymetry to ten wynalazek psu na budę a tylko moze uspic Twoja czujność .... I tak musisz ruszyc tylek albo jechac na wyczucie. Więc nie inwestuj w to majątku ( w ASO chyba wymyslili sobie 600 zł za czujnik (pewnie oryginalny = made in china) :shock: ) Gadżet przydatny ale nie zastąpi praktyki i głowy.

Wniosek: wszystko zelezy od tego gdzie i jak parkujesz.... Tak jak napisał kolega Czader, dużo ludzi obraca głowę ( skąd te przyzwyczajenia???, chyba z placu manewrowego). Czasem aż strach patrzeć na takiego delikwenta który wyjeżdża w ten sposób i o milimetry mija Twoj samochod ....

Najlepsza to by byla kontrukcyjnie poprawiona widocznosc przez tylnią szybę, albo dodana w gratisie kamera Chyba takie zestawy mozna dostać nawet na allegro.

Ciekaw jestem czy w OII poprawili troche widocznosc do tylu...

Komentarz

• BioBogon
                  Elegance
                  • 2005
                  • 921

Zamieszczone przez harnas75
                  Tak jak napisał kolega Czader, dużo ludzi obraca głowę ( skąd te przyzwyczajenia???, chyba z placu manewrowego). Czasem aż strach patrzeć na takiego delikwenta który wyjeżdża w ten sposób i o milimetry mija Twoj samochod ....
                  Hm... to chyba normalne, że się patrzy w kierunku, w którym się porusza samochód?
                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

a może niektórzy jeżdzą w bok
                    poza ty mkolego nie zgodze się, miałem czujnik w poprzednim autku i był rewela, znaczy siemi siejeżdziło rewelacyjnie na nim dlatego do Oci też chce zamontowac cosik ciekawego

Komentarz

• harnas75
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 102

Nie napisałem, że się nie przydaje, ma tylko drobne niedociągnięcia np. przy parkowaniu na styk i w niektórych modelach nadwrażliwość na lód-śnieg

Hm... to chyba normalne, że się patrzy w kierunku, w którym się porusza samochód?
                      No to powiedz mi ja będziesz jechał samochodem bez tylnej szyby
                      To chyba największe ququ jakie robią instruktorzy na kursach prawa jazdy. Nie uczą jeździć na lusterkach. Po to je masz , żeby ich używać, tym bardziej, że masz je aż 3 i możliwość obserwacji wszystkich możliwych stron samochodu.
                      Odwracasz się tylko jak masz wątpliwości co do odległości (lusterka przekłamują). Nie ukrywam, że wtedy przydaje się czujnik, szczególnie w samochodach w których widoczność do tyłu jest 0 czyli nie ma szyby. Choć to kwestia wprawy.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

To chyba największe ququ jakie robią instruktorzy na kursach prawa jazdy.
                        :shock:

Odwracasz się tylko jak masz wątpliwości co do odległości (lusterka przekłamują).
                        otoz to :?
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• BioBogon
                          Elegance
                          • 2005
                          • 921

No to powiedz mi ja będziesz jechał samochodem bez tylnej szyby
                          To chyba największe ququ jakie robią instruktorzy na kursach prawa jazdy. Nie uczą jeździć na lusterkach. Po to je masz , żeby ich używać, tym bardziej, że masz je aż 3 i możliwość obserwacji wszystkich możliwych stron samochodu.
                          Odwracasz się tylko jak masz wątpliwości co do odległości (lusterka przekłamują). Nie ukrywam, że wtedy przydaje się czujnik, szczególnie w samochodach w których widoczność do tyłu jest 0 czyli nie ma szyby. Choć to kwestia wprawy.
                          Nie mówimy o cofaniu ciężarówkami czy busami bez tylnej szyby.

W środkowym lusterku widzisz znacznie mniej niż jak się w obrócisz. Oczywiście wspomaganie się lusterkami jest oczywiste i wskazane, ale jak widzę ludzi, którzy jadą w tył na twardziela patrząc tylko w lusterka to czuję lekki niepokój. Zwłaszcza jak stoję przy ich samochodzie, bo w lusterkach ciężko zorientować się ogólnie co wokół auta się dzieje np. nadchodzi pieszy, dziecko i takie tam.

Czujnik oczywiście też traktuję tylko jako pomoc i dodatek do rozglądania się i lusterek
                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

a ja tylko na luterkach cofam, naumiałe sie jak jeżdziłęm pickupami z packa albo busami, ale jakis miły wyswietlacz z czujnika cofania byłby mile widziany.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

BioBogon, Zwykle combi noca albo zapakowane po dach, no bo przeciez combi o wyjazd na wakacje Noca szyba zaparowana pada deszcz i jest super
                              Spritmonitor.de

Komentarz

kurde, ja sie nie pytam co jest za , czy nie, tylko która z podanych propozycji Waszym zdanie jest interesująca.
                                mialem czujnik i chce... miec ponownie
                                a czy to kombi czy TIR nie interesuje mnie to ..

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

ciekawe to jest to rozwiazanie z lusterkiem, mam tylko powazne obawy o estetyke i jakosc tego "ich" lusterka...
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• nosferatus
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 601

jak dla mnie to czujki firmowe są extra - przeżyłem zeszłoroczną zimę cofając na czujkach(tylko i wyłącznie na nich - miałem fajną zabawę)i ani razu nie udało mi się dotknąć żadnej przeszkody - dupcia Octy cała. polecam firmowe

Silnik BFQ + sekwencja KME
                                    CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                                    Hertz HSK 165
                                    Hertz DBX 250
                                    KICX Kap 45
                                    KICKER ZX 200.2
                                    Kable - Dietz, Caliber
                                    Kondzio 1F
                                    wygłuszenie drzwi

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

Zamieszczone przez Sigma_74
                                      kurde, ja sie nie pytam co jest za , czy nie, tylko która z podanych propozycji Waszym zdanie jest interesująca.
                                      mialem czujnik i chce... miec ponownie
                                      pierwszy ma najfajniejszy design - ale tylko 4 czujniki
                                      drugi jest mocno gadzeciarski - za bardzo oczojebny IMO
                                      ostatni wyglada na calkiem sensowny i ma 8 czujnikow.
                                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Jabar dziekuję za konkretna odpowiedz....

Komentarz

• pwgajda
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 90

Panowie, ja natomiast kupiłem i zamontowalem te czujniki:

Natomiast myk jest taki,że nie podobało mi się montowanie wyświetlacza z przodu, dodatkowo musiał być montowany(przyklejany) od dołu a na kokpcie czegoś takiego na pewno bym nie zamontowal.Po odebraniu czujników rozebrałem wyswietlacz na części pierwsze i odwróciłem cyfry i diody stron tzn. zrobiłem to tak, ze poucinałem stare obwody na płytce i obkrążyłem kabelkami.Zajęło mi to w sumie cały dzien, ale sie udało. Po przeróbce wyswietlacz zamontowałem(przykeliłem taśmą dwustronną z tyłu po środku do takiej białej zakańczającej tapicerkę listwy. Dzieki temu rozwiązaniu jeśli nie chcę się odwracać to spojrzę w środkowe lusterko i widzę odległość i stronę z której jest przeszkoda(minus to odwrocone cyfry,ale szybko się można przyzwyczaić),natomiast jak chcę się odwrócić i tak cofać to też widzę bez problemów wyświetlacz. Wyświetlacz jest tak zamontowany,że w żadnym stopniu nie nachodzi na pole widzenia w tylnej szybie, tak więc przy normalnej jeździe i spojrzeniu do tyłu przez lusterko nie widzimy jego konturów
                                          Ogólnie działa to już od kwietnia, bez żadych felerów jak i też same czujniki. Nie przekłamują nawet jak pada deszcz czy są brudne.Jestem zadowolony

Acha specjalnie kupiłem zestaw z osobnym głośniczkiem, który zamontowany jest w bagażnku pod tapicerką.Gdyby wyświetlacz miał wbudowany głośnik to biada temu kto siedzi obok tego :lol:

Poniżej zdjęcia podglądowe(sorry za jakość,ale zrobiłem je przed chwilą i komórka)
                                          Załączone pliki

Komentarz

wiesz, fajnie pomyslany bajer.... ciekawie roziwazany ...przemyslę sprawe...

Komentarz

• handzol
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 212

Ja mam taki zestaw i jestem zadowolony . Kupiony na allegro za 180 zl + wlasna praca

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

handzol, Pewnie zalozony zaraz po tym, jak tylna klapa sie zdefasonowala
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

nie, to rozwiązanie mi nie odpowiada, ale dziękuje serdecznie za wysiłek włozony w umieszczenie tego posta i zdjęcie.

Komentarz

Pracuję...