1.8T czy Tdi 110?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

fabia rs to klekot wtedy gdy zaczyna sie zabawa trzeba bieg zmienic
    w szwecji miałem okazje przejechac sie fabią 2.0 turbo odprężona doładowanie około 0.8 bara moc około 300 KM moment pod 400 niutków dokładnie nie pamiętam ale to wymiatało kolor czarna perła na xenonach piekne szybkie autko

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Zamieszczone przez djczas
      wtedy gdy zaczyna sie zabawa
      Z reguly zabawa zaczyna sie juz dawno po zawodach... :wink: :diabelski_usmiech
      TDI 205PS

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

fabia rs to klekot wtedy gdy zaczyna sie zabawa trzeba bieg zmienic
        To Twoje własne doświadczenia, czy usłyszałeś to od kogoś? :lol:
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

cytat jest zaslyszany a jesli chchodzi o doświadczenie z dieselem mam spore
          transporter 2.5 tdi 150 KM zrobiłem na nim ok 15000 km
          fabia sdi około 1000
          fabia tdi około 500
          volkswagen passat 2000 km
          itd itp
          praktycznie przez większośc czasu nie przyzwyczaiłem się do tego że przy 4 - 5 trzeba bieg zmienić
          dlatego wole benzyne
          a ten tekst to serdecznie chciał bym podziekować Jeremu Clarksonowi z Top Gear

P.S.
          nikt mnie nie przekona że diesel lub LPG jest bardziej opłacalny w utrzymaniu

Komentarz

• Zoltar
            Rider
            • 2005
            • 722

nikt mnie nie przekona że diesel lub LPG jest bardziej opłacalny w utrzymaniu
            Racja.

Różnica w kosztach paliwa na korzyść klekota, to wymysł ślepych właścicieli płacących więcej za diesla :lol: :wink:
            www.soft-car.pl
            www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
            - Wyłączanie DPF
            - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Zoltar
              Różnica w kosztach paliwa na korzyść klekota, to wymysł ślepych właścicieli płacących więcej za diesla :lol: :wink:
              Zalezy ile kto jezdzi i jak jezdzi :wink:
              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

w mojej wypowiedzi chodziło o całokształt czyli wszystkie koszty od zakupu po serwis a na paliwie kończąc. z sumuj sobie to wszystko i zobaczysz.
                Był nawet w jednej gazecie test i tam było wszystko opisane
                w wiekszości wypadków benzyna wyszła taniej w ekspleatcji niż diesel czy lpg

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

w mojej wypowiedzi chodziło o całokształt czyli wszystkie koszty od zakupu po serwis a na paliwie kończąc. z sumuj sobie to wszystko i zobaczysz.
                  Zakup byl droszy od 1,8t chyba(juz nie pamietam) ze 2tys zl ,w przegladach wiekszej roznicy w cenach nie widze. A na stacji jest troche taniej i pali mi zawsze max 6-6.2l 8) wiec roznica sie zwraca jak ktos duzo jezdzi ,ja mam narazie auto nie cale 2 lata i 82kkm.

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Był nawet w jednej gazecie test i tam było wszystko opisane
                    w wiekszości wypadków benzyna wyszła taniej w ekspleatcji niż diesel czy lpg
                    Ciekaw jestem dlaczego w czwartym roku eksploatacji jestem circa about 20.000-25.000PLN do przodu dzieki temu, ze kupilem TDI, a nie 1.8T.
                    O roznicy w cenie odsprzedazy nie wspomne...

BTW: Fajnie popierdujesz z tymi opiniami z gazet i Clarkssona... :lol:
                    Zawsze tak wszystko łykasz na wiare. :?: :?:
                    TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Proponuje niedowiarkom ze diesel nie kosztuje tak duzo, wlaczyc sobie Excela i zaczac liczyc. Albo jeszcze latwiej na stronie AC jest taki automatyczny kalkulator. Mozemy wpisac dla kazdego ceny serwisu itd i wyjdzie co kiedy ile kosztuje. :wink:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

widze panowie mający tdi że nie jeżdzicie na bucie
                        miałem kilka tdi na dłużej pod butem i tak różowo to nie wyglądało
                        a jesli chodzi o spalanie to jak sobie jade lajtowo tzn miedzy 60 a 80 to 1.8t pali niecałe 6 litrów. części do benzyn są o wiele tańsze niż do diesla np.
                        w benzynie przegląd co 30 tys wymienia się znacznie mniej częsci niż w dieselu
                        filtr paliwa do benzyny kosztuje miedzy 20 a 40 zł diesel około 100 przy naszej jakości paliwa wymienia się go co 1500 lub częściej
                        w dieselu wlejesz lewe paliwo i jak masz szczęscie to będziesz jeżdził a jak nie to komplet wtrysków pompa lub pompowtrysków
                        w nowych dieslach jest filtr cząstek stałych który jest jeszcze bardziej wrażliwy na złe paliwo i złe zavirusowanie (dymienie) koszt około 1000 zł
                        turbiny padają (złe nawyki kierowców którzy przesiadli się z wolnossących na turbinowe)
                        ale jest jedno male ale jesli chodzi o tradycyjneko klekota czyli bez turbo i innych cudów to się zgodze że jest oszczędniejszy i tańszy w eksploatcji ale cos za cos (mała moc wtryskowych dieseli bez turba)
                        mają tez kilka zalet moment obrotowy przy niskich prędkościach obrotowych
                        pozdrawiam ja lubie benzynę i koniec
                        możecie psy namnie wieszać i wogóle ja swojego zdania nie zmienie chyba że ktoś wymysli aby ropniaki kręciły się w seri do 7000 obrotów
                        P.S.
                        jesli chodzi o gazety i powiedzonka to tak jak wiekszośc jesli czegoś sam nie sprawdze to w to co jest napisane nie zabardzo wierze a szczególnie w testy bo to są sponsorowane testy i w nich właśnie produkt sponsora jest najlepszy w miare obiektywne testy to są testy niemieckiego ADAC. Powiedzonka stosuje te które mi się podobają znowu tak jak większość
                        jest to rzecz gustu a jak wiadomo o gustach się nie dykutuje
                        pozdrawiam serdecznie wszystkich 8)

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Zupelnie niepotrzebnie zgrywasz szpenia...
                          Jak kiedys bedziesz jezdzil szybkim autem, to mozesz to robic, ale na chwile obecna proponuje zapoznac sie ze swoim miejscem w szeregu.

Twoje teorie na temat kosztow TDI vs. benzyna sa z dupy wziete.

Nie bede dalej polemizowal, bo jak sam to przynales, bedzie to szczanie w piach.
                          TDI 205PS

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez MiKruS
                            Zupelnie niepotrzebnie zgrywasz szpenia...

(..)

Nie bede dalej polemizowal, bo jak sam to przynales, bedzie to szczanie w piach.
                            Chyba troche zbyt ambicjonalnie do tego podchodzisz. Czlowiek ma swoje zdanie, w jakis tam sposob jest je w stanie uzasadnic, robi to kulturalnie, a Ty troche przesadzasz z objezdzaniem go.

Jak kiedys bedziesz jezdzil szybkim autem, to mozesz to robic, ale na chwile obecna proponuje zapoznac sie ze swoim miejscem w szeregu.
                            No jego Octa chyba nie jest najwolniejsza w klubie, a przynajmniej tak wynika z jego opisu i wykresu. Chyba, ze wiesz cos o czym ja nie wiem.

Twoje teorie na temat kosztow TDI vs. benzyna sa z dupy wziete.
                            To jedyne zdanie, z ktorym sie zgadzam, ale i tak troche przesadzasz.
                            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                            -------------------------------------------------------------------------
                            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

TM - Prosze Cie...

Nie lubie pierdolenia glupot, do tego pisanych z maniera kogos kto rzekomo posiadl jakas tajemna wiedze...

W takich przypadkach z nikim sie nie bede patyczkowal...

Za bluznierstwa przepraszam - mam za soba ciezki dzien - prosze o wyrozumialosc.
                              TDI 205PS

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

mikrus jestem szarym człowieczkiem i znam miejsce w szeregu nie szukam wrogów a nic takiego ja ciebie nie obrażam wieć ty chyba minie tez nie powinienes no chyba że cię czymś obraziłem jesli tak to przepraszam ops: . A opinia o dieselach jest moją opinia subiektywna opartą o doświadzczeniach z tymi jednostkami napędowymi
                                jest wiele plusów i miusów po obu stronach zgodzisz sie ze mną w jednej żeczy o której juz napisałem wcześniej jak w dieselu mósisz zmienic bieg to w tym samym czasie benzyna będzie ciągła dalej i tu dochodzimy do tego że w moim przypadku ja na drugim biegu dociągne do około 120 km i 7000 obrotów a ty w tym czasię bedziesz musiał wrzucić 3
                                ja nie posiadam tajemnej wiedzy ani nie jestem z manierowany podkreslam jeździłem kilkoma tdi-kami i mi sie to nie spodobało

_tm_
                                dzięki za miłe słowa

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

widze panowie mający tdi że nie jeżdzicie na bucie
                                  Ja tak wolno nie jezdze 8) i mi takie spalanie wychodzi z przejechania ~850km na baku.

Procz filtra paliwa wymienia sie raczej to samo :roll:
                                  części do benzyn są o wiele tańsze niż do diesla np.
                                  filtr paliwa do benzyny kosztuje miedzy 20 a 40 zł diesel około 100 przy naszej jakości paliwa wymienia się go co 1500 lub częściej
                                  w dieselu wlejesz lewe paliwo...
                                  W sumie wiekszosc czesci jest w tej samej cenie,ale porownywalismy oba auta kupowane nowe :!: ,a z tego co wiem dla tdi 200kkm(i wiecej) to pestka i nic sie nie psuje. Filtr paliwa zmieniam co 30kkm i nawet jak jest droszy te 60zl to i tak mi sie to zworci w jednym tankowaniu, jesli w 1.8T zmienia sie go przy 60kkm(?) to druga wymiana filtra 100zl zwroci sie przy ~2 tankowaniach. Tankuje tylko na markowych stacjach i w sprawdzonych miejscach , wiec nic takiego sie nie stanie k

w nowych dieslach jest filtr cząstek stałych który jest jeszcze bardziej wrażliwy na złe paliwo i złe zavirusowanie (dymienie) koszt około 1000 zł
                                  To to nie wiem czy w moim tdi jest :wink: bo konstrukcja silnika ma juz kilka lat
                                  turbiny padają (złe nawyki kierowców którzy przesiadli się z wolnossących na turbinowe)
                                  To samo tyczy sie 1.8T :szeroki_usmiech

Na moje nie przekonam cie do TDI a ty mnie do 1.8T ,do czego komu auto potrzebne i to co lubi to takie kupuje/kupi

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

djczas - Nie mialem zamiaru Cie obrazic.
                                    TDI 205PS

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

mikrus no problem
                                      samiec masz racje kazdy kupuje samochod (jednostke napedową jaką lubi to jest rzecz gustu i przyzwyczajenia a otym sie nie dykutuje )
                                      pozdro 4 all

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

BTW. Przy 60-80km/h z odcinak powiedzmy 120km diesel spali 3,5-4l. Udowodnione nie raz i to bez pompowania kol po 5 atmosfer wylaczania klimy wywalania bebechow z auta czy cos w tym stylu. Normalnie jezdzone. 6-7l to pali na odcinku powiedzmy 300km jezdzony 140-160km/h.

A o turbo w benzynie nie mow, ze nie sa awaryjne, bo np VW w Passacie nie popisal sie i wiele ludzi zmienilo turbinke przez zatarcie jej na skutek tego ze wezyk olejowy przechodzi nie osloniety nad kolektorem wylotowym, taki maly OT :|
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

djczas, raz juz napisalem, ale sie powtorze - Prosze nie szerzyc herezji :!: :twisted:

Zoltar, Ty jako handlowiec sprzedajacy samochody powinienes byc daleki od takich wypowiedzi :!:

Ciekawe tylko czemu w europie udzial turbo diesli w rynku rosnie z roku na rok w postepie geometrycznym i siegnal juz bodajze ponad 40% :?:

Co sie bardziej oplaca proponuje samemu policzyc:

Tylko uczciwie, bo bajki ze w TDI trzeba filtr paliwa co przeglad wymieniac, to mozna babci w listach pisac. :twisted:
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Yarek
                                            Elegance
                                            • 2005
                                            • 992

a jesli chodzi o spalanie to jak sobie jade lajtowo tzn miedzy 60 a 80 to 1.8t pali niecałe 6 litrów
                                            Musisz uważać, bo Twoje wypowiedzi na temat spalania 1.8t stają sie niebezpiecznie podobne do wypowiedzi TJwasiaka
                                            . pzdr Jarek
                                            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Zamieszczone przez Yarek
                                              a jesli chodzi o spalanie to jak sobie jade lajtowo tzn miedzy 60 a 80 to 1.8t pali niecałe 6 litrów
                                              Musisz uważać, bo Twoje wypowiedzi na temat spalania 1.8t stają sie niebezpiecznie podobne do wypowiedzi TJwasiaka
                                              Widzisz Jarek, to jest czesta przypadlosc posiadaczy 1,8T. Im wszystkim pali malo, prawie tyle co TDI... A jak jeszcze jest dlubniete 1,8T to juz wogole prawie na powietrzu jezdzi

A potem leff, albo QBA mowi:
                                              - Ile? 10l po miescie? :shock: :lol: Qrde, to ciekawe czemu mi pali 14l i nawet mocno nie przyciskam? :shock: Moze ja mam jakies inne 1,8T...

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• QBA
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2646

Zamieszczone przez Purchawa
                                                Zamieszczone przez Yarek
                                                Widzisz Jarek, to jest czesta przypadlosc posiadaczy 1,8T. Im wszystkim pali malo, prawie tyle co TDI... A jak jeszcze jest dlubniete 1,8T to juz wogole prawie na powietrzu jezdzi

A potem leff, albo QBA mowi:
                                                - Ile? 10l po miescie? :shock: :lol: Qrde, to ciekawe czemu mi pali 14l i nawet mocno nie przyciskam? :shock: Moze ja mam jakies inne 1,8T...
                                                Ci co tak mówią, to chyba chcą się w jakiś sposób dowartościować :lol: Fakt, że przy serii to Skodzianka paliła max 11 po mieście i ok. 8/9 w trasie . Ale niech nikt mi nie wmówi, że po zmianie softu pali niewiele więcej, a w trasie nawet mniej (spotkałem się również z takimi opiniami). No chyba, że "niewiele więcej" oznacza + 3/5 litrów na każde 100 km...

Komentarz

• djczas
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 9612

ja mam dupniety komputer dlatego tak napisałem ten wariat wyświetlił mi kiedys zasięg 1050 km a po zatym lubie wzbudzac ożywienie na forum bo z wypowiedzi moge sie czego dowiedziec ciekawego lub nauczyć
                                                  jeszcze raz pozdrawiam
                                                  faktyczne spalanie u mnie wychodzi mniej wiecej przy bardzo delikatnej jeżdzie po płaskim jakies 7 8 litrów ale w tedy mie przekraczam 2000 obrotów
                                                  a tak normalnie jakies 11 do 16 na sto
                                                  purchawa ja nie szerze herezji tylko jestem kontrowersyjny pisze tak dla urozmaicenia forum na temat 1.8t cz tdi a tak wogóle ja lubie benzyne tylko z jednego powodu można jej silniki wkrecać w wysokie obroty do 7 tys lub w niektórych silnikach do 10 tys obrotów a tak wogóle jestem bardziej teoretyk niż praktyk ops:

Komentarz

• Purchawa
                                                    Admin
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 8007

purchawa ja nie szerze herezji tylko jestem kontrowersyjny pisze tak dla urozmaicenia forum na temat 1.8t cz tdi a tak wogóle ja lubie benzyne tylko z jednego powodu można jej silniki wkrecać w wysokie obroty do 7 tys lub w niektórych silnikach do 10 tys obrotów a tak wogóle jestem bardziej teoretyk niż praktyk ops:
                                                    No i OK, w ten o to sposob podsumowalismy z kolejnym zagorzalym przeciwnikiem TDI czemu nie diesel.
                                                    "Bo sie nie kreci wysoko" :twisted:
                                                    Innych skutecznych kontrargumentow jak zwykle nie zobaczylismy.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...