[O1] Octavia 1.9 tdi ASV Modyfikacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz76
    Ambiente
    • 2013
    • 173

Zamieszczone przez rOBERTO795
    Tak przeguby zostają
    dzięki za odpowiedź, we wtorek autko jedzie na wymianę , przy okazji nowa oliwa po 10tys wleci.
    Foto tarcz, prawie nowe.

[ Dodano: Nie 19 Lip, 15 08:54 ]

[ Dodano: Nie 19 Lip, 15 08:56 ]

[ Dodano: Nie 19 Lip, 15 09:02 ]
    wklejam też póki co ostateczny wynik jaki wyszedł po strojeniu

[ Dodano: Nie 19 Lip, 15 09:06 ]
    w pierwszej kolejności miał być dołożony FIMC ,ale jak to w życiu bywa nie zawsze jest tak jak się chce. Po zrobieniu tarcz na pewno wleci Fimc, to po korekcie może dojdzie kilka KM.

[ Dodano: Nie 19 Lip, 15 09:21 ]
    Dawidos, jeśli chcesz max 160KM to nie wiem czy suszarka z asz-ta by tego nie ogarnęła spokojnie, turbo BRD zostaw w spokoju w dodatku za taką kasę , w większości to kupa. Jeśli chcesz na upartego tak wydajne turbo to lepiej kup 03L145701E , jest wydajniejsza od BRD ma 9 łopatek nie 7 i co najważniejsze kupisz od 700zł i roczniki 2010 up. Do 160KM wtryski 216 starczą Ci spokojnie bez kombinowania będziesz miał Boscha.
    PS: na 160KM nie ma co iść w koszta szukaj gratów P&P

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Dawidos
      Siema,

Czy BRD podejdzie P&P do ASV,czy potrzeba inny kolektor, jeśli tak to czy polecacie turbo bogdna, icar czy emp - Wrocław,może cos innego sprawdzonego, co sądzicie o tym:

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

i kolejne pytanie 230 czy 216 jest jakaś różnica w spalaniu później, czy to zależy i tak od wystrojenia?

plan do max 160km

dzięki za info
      Określ czy na pewno nie będziesz chciał więcej.
      Bo później koszty modów wzrosną.
      Jeżeli już jesteś zdecydowany na 160-165KM, to bierz turbo ASZ i 216ki sprzedałem taki komplet za ~1100-1200zł. Do tego ograniczając koszty zamiast FMIC możesz wsadzić duży SMIC w fabryczny dolot wyjdzie najtaniej i do tej mocy da rade.
      Oczywiście da rade to pojęcie względne, bo wszystko zależy od stylu jazdy.
      Jak lecisz po trasie i co jakiś czas korzystasz z mocy, to nie odczujesz tego FMIC, ale jak będziesz co chwila upalał, to nagle poczujesz jak w dolocie zrobi się gorąco i z 10KM zniknie.

Co do spalania, to moj zestaw jest dość ekonomiczny bo średnia z ze 2kkm wyszło mi jakieś 6l, w tym było dużo ustawek od 0-200km/h do tego miasto krótkie odcinki na nierozgrzanym itd.
      Teraz byłem na wakacjach i wyszła średnia z klimą ~5,1l z 2kkm, a nie byłem zawali drogą :wink:
      A powrót wyszło nawet poniżej 5l tylko się wlekłem w okolicach 100km/h i bez klimy.
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Tobi77
        Rider
        • 2012
        • 509
        • Octavia I combi (1U5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Pytanie tylko - skąd dorwać custom SMICa?
        Moja Octavia

Komentarz

• Tomasz76
          Ambiente
          • 2013
          • 173

Zamieszczone przez Tobi77
          Pytanie tylko - skąd dorwać custom SMICa?
          Jeśli mogę , mój będzie na sprzedaż , skoro zakładam fimc to ten idzie w świat. Foty powinny być w temacie.
          Jestem po wymianie hebli, ale nie obyło się bez zonka, okazało się po postawieniu autka na ziemi że prawe koło leży w negatywie. Padło podejrzenie -krzywa zwrotnica,choć sama wyglądała igła. Po rozmowie ze sprzedającym który zarzekał się że jest prosta i coś nie tak z moim autem, tak czy siak wziąłem drugą na wymianę. Po zmianie eureka wszystko proste tzn kąty. Szkoda tylko że ten co mi to sprzedał zrobił z gęby dup. , bo sama się nie skrzywiła.
          Płyn wymieniony na ATE 200, teraz tylko muszę dotrzeć klocki z tarczą i myślę że będzie ok.
          A tak apropos jest jakiś patent , sposób na docieranie czy normalnie z jazdy się same dotrą ?

Komentarz

• byh81
            Classic
            • 2012
            • 29

Się dotrą. Ja też jestem po przeszczepie hamulców od g4 1.8t, klocki i tarcze miały nalatane jakieś 3kkm i na początku hamowanie było tragiczne, zacząłem się bać że coś źle poskładałem.Ale po paru dniach spokojnej jazdy postanowiłem dać im przysłowiowy wpie*dol, dwa razy pod rząd hamowanie ze 160 do 0 i teraz działają jak malina.

Komentarz

• 4tech
              RS
              • 2008
              • 4199
              • Octavia II combi (1Z5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Tomasz76
              A tak apropos jest jakiś patent , sposób na docieranie czy normalnie z jazdy się same dotrą ?
              Cytat z naszego forum, już nie pamiętam z którego wątku:
              Fajna zabawa, jeśli ma się gdzie to zrobić - ja mam do tego celu pustą i równą (bo nową) dwupasmówkę (2 jezdnie po 2 pasy, proste odcinki, nawroty po 5 km), docieram w nocy.

Trzeba poświęcić do 1.5 godziny.
              - pierwsze ~5 hamowań ze 100 do 50 km/h w 5 sekund
              - kolejne ~5 ze 100 do 50 ale w 3 sekundy
              - kolejne ~5 ze 100 do 25 (w praktyce to niemal zatrzymanie się) w 5 sekund
              - ostatnie ~5 ze 100 do 25 w 3 sekundy - robi się ostro, bo trzeba depnąć!

Pomiędzy hamowaniami jazda po 3 minuty studzenia.

Jeśli trzeba przystanąć, to nie trzymać nogi na hamulcu, a najlepiej delikatnie się toczyć, niech tarcze równo stygną.

Ta uwaga dotyczy całego okresu eksploatacji - po silniejszym hamowaniu nie stać z zaciśniętymi hamulcami.

Aha, i nie wpaść na pomysł umycia felg Karcherem zaraz po zjechaniu z drogi
              O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
              Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
              Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• Tomasz76
                Ambiente
                • 2013
                • 173

4tech, dzięki, ale tyle czasu to ja nie mam na zabawę z heblami :roll:
                ogólnie z każdym kilometrem jest coraz lepiej, jak będę widział że klocek pokrył całą powierzchnię tarczy to z hamuję go kilka razy i sądzę że będzie git.
                Natomiast obecnie zbieram fanty do zrobienia Fimca, myślę że do końca tygodnia powinien przyjść. Początkowo miały być silikony ale będzie alu spawane oczywiście silikony będą tylko tam gdzie będą potrzebne do ewentualnego demontażu.

Komentarz

• spanky
                  Drive
                  • 2008
                  • 79

Zamieszczone przez Tony065
                  Dawidos, suszarka BRD jest sterowana elektrycznie
                  turbosprężarka BRD sterowana jest podcisnieniem ... ;-)
                  www.edc-tuning.pl
                  Chiptuning / Diagnostyka / Hamownia DYNOMET
                  https://www.facebook.com/edctuning

Komentarz

• Tomasz76
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 173

przyszły nowe gifty do autka

teraz tylko muszę znaleźć wolny czas żeby to wszystko ogarnąć

Komentarz

• Tobi77
                      Rider
                      • 2012
                      • 509
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Bardzo ładne To już jest komplet? Bo jakoś mało tego orurowania tak na oko. Jaki to wymiar fmica? 550x180x65?
                      Moja Octavia

Komentarz

• Tomasz76
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 173

Zamieszczone przez Tobi77
                        Bardzo ładne To już jest komplet? Bo jakoś mało tego orurowania tak na oko. Jaki to wymiar fmica? 550x180x65?
                        Fimc 550x180x65 i tak coś czuję że bez podcięcia belki się nie obejdzie.
                        Wszystkich rurek i silikonów nie mam, celowo nie zamawiałem, bo najpierw muszę powiesić fimca i dopiero wtedy będzie widać czego brakuje żeby to pospawać.

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2324
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tomasz76, ładny mam identyczny u siebie :szeroki_usmiech
                          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• Tomasz76
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 173

Zamieszczone przez ROBAL_26
                            Tomasz76, ładny mam identyczny u siebie :szeroki_usmiech
                            No to pisz mi tutaj szybciutko co i jak. Jak puszczałeś rury w jednym kierunku czy lewo-prawo.

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2324
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tomasz76, u mnie poszły zgodnie z wlotem i wylotem w FMICu bo mam u siebie ARL z ori górnym dolotem mała przeróbka bo w ARL-u są szybkozłącza a u ciebie są zwykłe zakończenia na opaski , FMICA mam podwieszonego do belki za pomocą wyspawanego z kwasówki profila zamkniętego i wchcodzi na styk aby uzyskać jak największą powierzchnię chłodzenia jak coś to puszcze ci fotki na maila .ok

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• Tomasz76
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 173

ROBAL_26, bardzo chętnie, maila podam w pw. Ja u siebie kolektor też z egr mam z arl ale odlot ori został bo nie było sensu zmiany przy tych mocach. Czyli fimc wszedł pod belkę cały tak? Bardziej się martwię tym że u mnie będzie wylot zakrecał nad lub za fimcem i czy to się zmieści

Komentarz

• Tony065
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2487
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez spanky
                                  Zamieszczone przez Tony065
                                  Dawidos, suszarka BRD jest sterowana elektrycznie
                                  turbosprężarka BRD sterowana jest podcisnieniem ... ;-)
                                  A to przepraszam... Widocznie miałem w rękach jakąś zmodyfikowaną
                                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                  @ by Tune-up Gdańsk
                                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                  Antek

Komentarz

• Tomasz76
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 173

wczoraj "walczyłem" z zamontowaniem Fimca. Szlifierka poszła w ruch i miejsce się zrobiło.
                                    najgorzej się namęczyłem ,aby zrobić ,usunąć z wewnątrz belki wzmocnienia ,żeby można tamtędy puścić rurę , normalnie masakra jakaś

Atak wyszło finalnie po założeniu zderzaka, między nim a fimcem jest tak z 0,5cm luzu więc nic nie obciera i nim nie zawadzę.

A tutaj dla porównania simic HG i ori simc

Niestety nie zrobiłem orurowania ponieważ spawacz nie wypalił, powiedział że nie będzie umiał pospawać tego jak należy no i ręce mi opadły. Mam namiary na innego ale jest zajęty i dopiero po niedzieli mogę próbować sie umawiać, no jakaś masakra ,nie mam gdzie tego pospawać w okolicy

Komentarz

• ROBAL_26
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2324
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tomasz76, o ile się nie mylę będziesz musiał jeszcze podciąć wzmocnienia zderzaka które są pod kratkami ponieważ będą przeszkadzały przy orurowaniu ,widać to na 2óch fotkach które ci podesłałem na maila .ok co do dolotu to nie potrzeby spawacz bo można zastosować sylikony :szeroki_usmiech i bez łaski samemu to ogarniesz ,a nie nie dość że chcesz dać zarobić to jeszcze nie chce im się robić.
                                      Ja u siebie wydech z kwasówki sam sobie wyspawałem spawarką inwertorową i elektrodami do kwasówki

Komentarz

• Tomasz76
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 173

co do dolotu to nie potrzeby spawacz bo można zastosować sylikony
                                        no niestety nie do końca w moim przypadku ponieważ gniazdo map sensora mam aluminiowe i muszę je dospawać do rurki ,a ogólnie to chcę mieć jak najmniej silikonów tylko tam gdzie będę musiał.
                                        Pamiętasz może jaki rozmiar ma wylot z tej rury spłaszczonej koło koła 50mm czy więcej bo nie mam pewności ?

Komentarz

• ROBAL_26
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2324
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tomasz76, niestety nie pamiętam ,musiałbym spojrzeć .

Komentarz

• Tomasz76
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 173

Tomasz76, o ile się nie mylę będziesz musiał jeszcze podciąć wzmocnienia zderzaka które są pod kratkami ponieważ będą przeszkadzały przy orurowaniu
                                            dziś popatrzyłem na ilość miejsca i wychodzi na to że obejdzie się bez cięcia zderzaka wejdą spokojnie.
                                            jak będziesz mógł to sprawdź ten rozmiar rury

Komentarz

• Tobi77
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 509
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Tomasz76, masz może jakieś zdjęcie od góry, żeby było widać jak on się tam mieści?
                                              Moja Octavia

Komentarz

• ROBAL_26
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2324
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tobi77, u mnie jest on 0,5cm od chłodnicy podwieszony do belki zderzaka.

Komentarz

• 4tech
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 4199
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tomasz76, kiedy poskładasz na tip-top :?:
                                                  Daj jeszcze kilka fotek spod maski.
                                                  O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                                                  Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                                                  Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• Tobi77
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 509
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

To jeszcze jedno bardzo ważne pytanie do panów fmicowych Ile Was wyszła wymiana na fmic - części, robocizna (spawanie) itp.?
                                                    Moja Octavia

Komentarz

Pracuję...