Zawieszenie Octavia vs Leon vs Golf IV vs Auda A3 4x4
Witajcie, mam pytanie bo borykam się w poszukiwaniu sportowego zawiasu do Octavi O1 Kombi 4x4, niestety nie jest to łatwe aby znaleźć coś konkretnego i prościej jest od Golf IV 4x4 wziąć ale czy to będzie to samo?. Wygląda podobnie ale może mieć inne wartości .
Na Twoim miejscu szukałbym sprężyn z RSa kombi (przednie inne niż w hatchback są bardziej miękie do tego są krótsze o 30 mm od seryjnych tylne sprężyny są takie same w combi i hatchbacku i również krótsze o 30 mm od seryjnych. Do tego zamontuj amortyzatory Koni STR.T koszt to 1100 zł za komplet. jeśli się zdecydujesz to daj znać to podam ci kolory kropek na sprężynach i numery fabryczne. potem tylko szukać na szrotach bądź na forach i alledrogo.
Znalazłem sprężyny eibach z Golf IV póki co, teraz czas szukać amorów. STR jeździłem i zajechałem szybko, one są 5-10% twardsze od RS. Sztyca jest tej samej długości co seria a powinien być krótszy do obniżonych sprężyn.
Wiem że są AP ale to jedyne praktycznie alternatywa. W tej chwili mam okazję kupić tył Bilstein B6 a tu jest największy problem, przód jest taki sam jak wszędzie.
Dzięki za info.
Ja mam Koni Str.T zamontowane z obniżonym sprężyna i nie ma z nimi problemów przecież te amory sprzedają ze sprężynami -40mm Skąd masz informacje ze są twardsze od Rsa według mnie jest ciut mieksze niż Rsowe.
Może miałeś wytłuczone amory :P.
No niestety zajechałem STR i nie są warte tych pieniędzy ale to pewnie kwestia gustu. Mi się nie podobała kultura ich pracy.
Komentarz