Wiem ze nie można oklejac folia przyciemniająca przodnich szyb, ale czy jakoś można zrobic tak aby wszystkie szyby w Octavi były przyciemnione? No i jesli można to gdzie w Warszawie mozna to zrobic?
mozna oklejac przednie szyby, ale folia o przyciemnieniu do 30 %...
Nie jestem tego pewien. Dzisiaj oglądając TVN Turbo był poruszony ten temat. Jakiś policjant powiedział, że jakiekolwiek przeciemnienie bocznych szyb z przodu jest nie zgodne z przepisami... Już sam nie wiem. Część osób twierdzi, że można, a część że nie. W przepisach też to jest tak napisane, że trudno to zrozumieć. :niewiem
Przednie boczne szyby nie mogą być wogóle przyciemniane. Do niedawna można była przyciemniać szyby jeżeli ich przepuszczalność wynosiła właśnie 70-75%. Na chwilę obecną niestety nie można. Generalnie smerfy nie są doinformowani w tej kwestii, jednak lajtowe przyciemnienie puszczają płazem.
Natomiast problem może sie pojawić przy badaniu technicznym. Służbista nakaże usunąć folie.
EDIT: Oczywiście przepis nie dotyczy szyb przyciemnionych fabrycznie.
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Jest jeszcze przyciemnianie termicznie. Można wtedy przyciemnić boczne z przodu.
Cena dla Octavi Combi to niestety 1350PLN. Zajmuje się tym Technicolor. Tylko strona coś szwankuje.
Auto Folszyb, przyciemniałem u nich szyby w moim poprzednim autku Honda Civic, przód delikatnie(przpisowo), tył o jeden odcień mocniej.
Ale robotę odpierdzielili, jakość wykonania mierna, miła Pani powiedziała, że purchelki na które zwróciłem uwagę, przy odbiorze, wciągną się i ślad po nich zaginie. Ale kurcze tak się nie stało i znowu mądra Pani rzekła, że to dlatego bo w samochodzie w środku było pewnie coś spawane i różne drobinki przykleiły się do szyb. Kopara w dół. Pomyslalem sobie debile, pies ich jeb...ł. Dla mnie to totalni partacze i nie polecam ich.
Idąc dalej tą ścieżką, jak instalowałem sobie w samochodzie głośniki to zdejmowałem boczki z przodu, a w konsekwencji i z tyłu, zauważyłem, że folia, która zapobiega przedostawaniu się wody(np. podczas deszczu) na wewnętrzną stronę boczka nie była przyklejona na swoje fabryczne miejsce.
Oto moja przygoda z firmą Auto Folszyb. Ogólnie kibel. :evil:
Ja tez nie polecam Auto Folszyb z wyzej wymienionego wzgledu nie milej obslugi, duzej ceny i spierdolenia skladania boczkow drzwi... za fabke 700zl zaplacilem :O
a za otavie tez combi tez cala na SZELIGOWSKIEJ 20 centrum sportu i tuningu (trax racing) tylko 600 wiec polecam chlopakow k
[ Dodano: Sro Mar 23, 2005 3:48 pm ]
Moja ma boczne 30% zieloną folia a tył 80% zieloną... z tym że fabryczne BIALE szyby (wersja drive) :diabelski_usmiech
problem jest w tym ze przednia gola fabryczna szyba przepuszcza wlasnie ~70% swiatla,
dodatkowo wedlug przepisow nie mozna zadnej folii nakleic na przod (nawet przezroczystej)
takze kazde przyciemnienie (nawet piecowe) juz wypada za przepisy.
przepuszczalnosc samej szyby potwierdzona na stacji diagnostycznej
czyli z tego wynika ze jeśli przyciemniac szyby to tylko mozna tylnie? Ech to chyba dam sobie spokój bo to troche dziewnie wyglada jak do połowy samochody sa szyby przyciemnione a z przodu sa białe? A wlasnie jak to jest z tym wypalaniem w piecu?
Chyba przodnie szyby po wypaleniu wyglądaja jak fabryczne i jest szansa ze mniej zorientowani niebiescy sie niekapną?
Jak parze na wasze autka to dostaje kompleksów :? Ile trzeba wydac na taki delikatny optyczny tuning czyli listwy, szyby, felgi? Coś mi sie wydaje ze z stypendium nie wystarczy :-(
[ Dodano: Sro 23 Mar, 05 17:08 ]
a bym zapomniał, jak oni mierza przepuszczalnośc swiatła? Bo po wypalaniu jest cos w rodzaju efektu lustra weneckiego czyli od srodka jest jak było a z zewnątrz odbija swiatło. Nie znam się na tym moze ktoś sie orientuje?
ja mam już 2 latka przyciemniony przód i jak na razie spokój z policją , zobaczymy jak będzie na przeglądzie w maju :?:
jeżeli chodzi o Technicolor ( czyli piecowe przyciemnianie szyb ) to nie polecam, po pierwsze jest to nie odwracalna technika w porównaniu do folii ( którą w każdej chwili można usunąć i przywrócić szybie pierwotny wygląd ) natomiast przy piecowym przyciemnianiu wystarczy że szyba poleży dłużej w piecu - straci swoją naturalną sztywność i certyfikat który dają można sobie wsadzić :!:
A co z tymi co juz sobie przod przyciemili ,czy ich ten przepis tez obowiazuje ze nie mozna ?
Zamieszczone przez tomi98
jeżeli chodzi o Technicolor ( czyli piecowe przyciemnianie szyb ) to nie polecam, po pierwsze jest to nie odwracalna technika w porównaniu do folii ( którą w każdej chwili można usunąć i przywrócić szybie pierwotny wygląd ) natomiast przy piecowym przyciemnianiu wystarczy że szyba poleży dłużej w piecu - straci swoją naturalną sztywność i certyfikat który dają można sobie wsadzić :!:
A slyszales juz o takim zdarzeniu :?: :roll: bo mi wlasnie po glowie chodzi piecowka :diabelski_usmiech i teraz mnie troche postraszyles :?
a czy założenie foli to jakies skomplikowane zajęcie? 800zeta za cały samochód można to jakoś przeboleć, a czy samemu d arade oblepic szyby folią? Ile kosztuje sama folia?
a czy założenie foli to jakies skomplikowane zajęcie? 800zeta za cały samochód można to jakoś przeboleć, a czy samemu d arade oblepic szyby folią? Ile kosztuje sama folia?
Mozna bez problemu ,potrzebna jest tylko opalarka :wink:
Ogolnie nie polecam ,bo jak zle polozysz ,zrobisz sobie bable i wyjdzie z tego kicz ,a nie lansowy wyglad :szeroki_usmiech
Koszt foli to pewno z polowa ceny co bierze warsztat lub mniej ,wszystko zalezy jakiej firmy itp.
ad SAMIEC - firma Technicolor jest ma moim terenie i kilka niepochlebnych opinii słyszałem i dlatego nie ryzykowałbym przyciemniania u nich - ale wybór należy do Ciebie. 2 lata temu też miałem taki dylemat, wtedy za octę chcieli 850 zeta, ja zrobiłem folią za ok. 600.
ad Guciek - trudne zapewne to nie jest , ja się nie zabieram bo tego nie robiłęm, a szkoda uczyć się na swoim i za swoją kaskę, kupując folię i bawią się w samodzielny montaż - ile możesz zaoszczędzić 100-200 zł a efekt końcowy może być mizerny (z całym szacunkiem do Twoich umiejętności).
Ja wolałem oddać auto firmie którą znam i miałem pewność, że nie spartolą, a efekt końcowy
ps. dodam tylko, że czasami widzę jeden samochód, który był robiony u nich ok. 2 lata temu, totalna porażka, tytan którym pokrywają szybę troszeczkę się powycierał :szeroki_usmiech i nic nie pozostaje jak wymienić szybę :diabelski_usmiech
Komentarz