Tymon możesz powiedzieć coś więcej?
MOBIL vs MOTUL
Zwiń
X
-
MOBIL vs MOTUL
Hejka OCP
Może się komuś przydać, jak np stoi przed wyborem czy warto wydać kilka groszy więcej na oleum do motorowni
Tak się składa że ostatnio wymieniłem wskaźniczek temp. oleju wraz z czujniczkiem ( czujniczek w misce )
Musiałem zalać autko na jakieś 2-3 tyś olejem, żeby zaraz zlać, więc postanowiłem zapodać Czeszuni na tak krótki okres Mobila a zaraz po wyżej wspomnianym przebiegu zalać Motula.
No i tak na szybko:
- prędkość na autostradzie non stop 190-200, temperatura na zewnątrz 27stpC, odcinek jakieś ponad 200kilometrów.
MOBIL temp oleju waha się miedzy 100-110
MOTUL temp oleju waha się między 80-95
P.s pod maską na chwilkę zawitała chłodniczka z ASZa.
Motorownia na MOTULU szybciej również się nagrzewa
Pozdrówka wracam na trasyŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
-
-
Zamieszczone przez TymonMOBIL temp oleju waha się miedzy 100-110
[ Dodano: Sro 27 Cze, 07 22:37 ]
Zamieszczone przez deespea jak się ma MOTUL do CASTROLA bo takiego leję od nowości??
Ale to tak IMO, choc nie tylko.
[ Dodano: Sro 27 Cze, 07 22:38 ]
PS. tylko prosze nie wszczynac kolejnej dysputy na temat oleum, bo od razu zamykam temat."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBATymon, a ktory Mobil?
Zamieszczone przez PurchawaKurde, a jak ja o tym trabie od dawna, to nikt mi nie wierzyl. :wink:też wiedziałem, ale nie miałem okazji tego tak dobitnie sprawdzić
[ Dodano: Sro 27 Cze, 07 23:16 ]
Samiec, MOTUL 8100 X-CESS 5W-40
Mobil 5w40Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Od dawna trąbie tu, że do VP lać 8100 X-Cess 5W40 to mi jakiś sknera wylicza, że droższy o 20 zł na 5l :P
Chłopaki z LCT dawno to już pomierzyli, ja sam wiem jak chodzi VP-ek na Mobilu i Motulu i nigdy nie wrócę do Mobila.
Różnica w temperaturach i nagrzewaniu wynika z rożnic w pojemniości cieplnej i przewodzeniu. Mobil jest oparty o polinaftaleny a Motul o estry olejów roślinnych :diabelski_usmiech I wszystko jasne - rośliny nie tylko na browar i żyto w płynie są dobre :diabelski_usmiechBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Osobiscie nie testowalem, bo nie mam aparatury, ale wiarygodne zrodla mają identyczne obserwacje.
Motul ponoć minimalnie szybciej osiaga temp. pracy i jest te pare stopni chlodniejszy przy jezdzeniu pelnym gwizdkem.
Oczywiscie nie ma co popadac w paranoje i urządzac owczy pęd na Motul. Jesli ktos nie ma bardzo wysilonej jednostki i nie ma w zwyczaju podrozowac w stylu nastolatka spuszczonego ze smyczy, to motorowania nie wybuchnie mu nagle z powodu stosowania Mobila. :wink:
Wiec spokojowo proponuje podejsc do tematu.TDI 205PS
Komentarz
-
-
lec
czy to ze ja jezdze na Mobil 0w40 ma jakies znaczenie w stosunku do 5w40 ?
bo dla mnie te pare stopni ma juz znaczenie. TO jaki bylby odpowiednik Motula dla 0w40 ?
Komentarz
-
Zamieszczone przez Tymontam pełny Syntetyk do Gnojoka, jakby co to sprawdzeZastanawialem sie nad zmiana na Motul, ale doszedlem do wniosku, ze skoro po 242kkm nic mojej motorowni nie dolega, to nie ma sensu
k Oczywiscie Mobil-a kupuje z pewnego zrodla i nie patrze, czy jest 30zl taniej, czy nie. IMO oleju nie ma co oszczedzac, bo takie oszczednosci szybko sie koncza remontem motorowni, badz jej wymiana
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lec0w40 ma jakies znaczenie w stosunku do 5w40[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lecczy to ze ja jezdze na Mobil 0w40 ma jakies znaczenie w stosunku do 5w40 ?
bo dla mnie te pare stopni ma juz znaczenie. TO jaki bylby odpowiednik Motula dla 0w40 ?Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
lec
taki mi lali na przegladach w ASO i konsekwentnie leje dalej taki juz sam, wiec chyba ASO Skoda miala gdzies dyrektywy z VW :P
Sory, ze zamieniam watek w swoja prywate, ale skoro juz zaczalem to..... to ktory wlac ? 5w czy 10w ? Mi bez roznicy na ktory wydam kase byle dla motorowni to bylo lepsze.
Komentarz
-
Apropos cytowanych temperatur - ciekawe czy niższa temperatura Motula wynika z:
A) lepszej transmisji ciepła,
B) gorszej transmisji ciepła,
Przecież Octavia nie ma chłodnicy oleju i warunki termiczne oddawania ciepła dla Motula jak i dla Mobila są takie same. Bo jeżeli okaże się że Motul ma jednak gorszą transmisję ciepła to po prostu gdzieś w silniku jest dużo cieplej niż na Mobilu. A może się mylę?Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez Hanz2kPrzecież Octavia nie ma chłodnicy oleju
Komentarz
-
desmo
-
Re: MOBIL vs MOTUL
Zamieszczone przez TymonMOBIL temp oleju waha się miedzy 100-110
Motorownia na MOTULU szybciej również się nagrzewa
[ Dodano: Czw 28 Cze, 07 10:20 ]
Zamieszczone przez PurchawaKurde, a jak ja o tym trabie od dawna, to nikt mi nie wierzyl.To, ze olej jest chlodniejszy moze swiadczyc o dwoch rzeczach:
1) Silnik ma mniejsze opory i wydziela mniej ciepla
2) Silnik ma takie same opory, ale olej nie jest w stanie odebrac calego ciepla - to mozna powiazc z "szybciej sie nagrzewa".
Osobiscie akurat przesiadlem sie z Motula 0W-40 na Mobila 0W-40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr_T1) Silnik ma mniejsze opory i wydziela mniej ciepla
2) Silnik ma takie same opory, ale olej nie jest w stanie odebrac calego ciepla - to mozna powiazc z "szybciej sie nagrzewa".saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
lec
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez Piotr_T1) Silnik ma mniejsze opory i wydziela mniej ciepla
2) Silnik ma takie same opory, ale olej nie jest w stanie odebrac calego ciepla - to mozna powiazc z "szybciej sie nagrzewa".
Komentarz
-
Komentarz