to ja już zgłupiałem :? Pytanie za 100pkt, jaki olej wlać do swojego BKD :?: :?: :?: :!: :!: :!: ASO Skody leją Mobila, ja na dolewke wlałem Castrola 5W30 :lol: i tak czytam, czytam i dalej nie wiem co tam mam wlać :evil:
SAP zaleca to co na co ma umowę :diabelski_usmiech
Dokładnie :szeroki_usmiech ostatnio SAP zaleca oleje SHELL, zresztą taką naklejkę miałem od nowości pod maską... Ponieważ ja i tak chciałem MOBIL, to zawsze musiałem uprzedzić o tym przed przeglądem...
Pytalem się dzisiaj w tyskim Auto Centrum jakim olejem jest fabrycznie zalany ten silnik to mi zacytowano informacje jaką im SAP podała " silnik jest zalany olejem odpowiednim dla danego silnika" ... a jaki olej lać :?: odpowiedź Mobil 1 hehe
A jeśli do tej pory był lany Motul 505.01 Technosynteze to nie wadzi przejść na Motul 505.01 Full Syntetic? Jaka jest różnica w tych olejach? Czy można mieszać te oleje? Np. przy dolewkach, bo mi zostało trochę pół syntetyka... W końcu patrzy się tylko na normę VW 505.01... Ja też już zgłupiałem :P
Zmieniłem olej na Motula mając 136kkm jest faktycznie poprawa przy popychaczach nie trzaskają się
Jeszce jedno wysoko w górach na Mobilu1 silnik zapalał tak jakby mu się nie chciało na Motulu zniknął ten problem zapala na dotyk pewnie ten olej lepiej przylega do ścianek .
Co do temperatur i odprowadzania ciepła to w tej kwesti się nie wypowiem bo nie mam zegarów temperatury oliwy :cry:
u siebie po wymianie oleju na Motula Specifica 504.00/507.00 w 2.0TFSI odczułem poprawę, silnik bardziej miękko pracuje i chyba minimalnie lepiej się wkręca na obroty
olej wymieniałem po przebiegu 2.5kkm i powiem, że widząc jak wyglądał filtr oleju to była to słuszna decyzja
Słuchajcie, a można zmieszać Motul Technosyntheze z Full syntetic, nawet jeśli mają tą samą specyfikację VW 505.01? Ostało mi się po Fabii trochę tego technosyntheze a teraz do Octy chcę kupić ten full synt i nie wiem czy mam tamtem wylać, czy mi się jeszcze przyda. Oby dwa mają normę 505.01... :niewiem
Komentarz