Zamieszczone przez koja86
MOBIL vs MOTUL
Zwiń
X
-
no ja też muszę przyznać że u mnie się zmniejszyło a dokładnie było tak
do 15kkm na wlanym w fabryce - wziął około litra
15-30kkm (Mobil1 5w40) wziął 0,7l (wirus przy 26kkm)
30-44kkm (Motul 5w40) nie wziął praktycznie nic - bez dolewek...
no i zaraz zmiana na Motula się zbliża
nie dam głowy że to olej ale auto kilka razy goniło ostro po autobanach dłuższe trasy i wcześniej zdawało mu się zawołać o olej 1 raz na 15kkm pomarańczową lapmką - teraz nic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Samieckoja86 napisał/a:
Nexus6, mój systematycznie bierze po 7tys. muszę pół litra dolać motula :?
U mnie branie oleju sie zmiejszylo jak przeszedlem z mobila 1 0w-40 na motula na 5w-40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pafno ja też muszę przyznać że u mnie się zmniejszyło a dokładnie było tak
do 15kkm na wlanym w fabryce - wziął około litra
15-30kkm (Mobil1 5w40) wziął 0,7l (wirus przy 26kkm)
30-44kkm (Motul 5w40) nie wziął praktycznie nic - bez dolewek...
no i zaraz zmiana na Motula się zbliża
nie dam głowy że to olej ale auto kilka razy goniło ostro po autobanach dłuższe trasy i wcześniej zdawało mu się zawołać o olej 1 raz na 15kkm pomarańczową lapmką - teraz nic.
Po ~ 30 kkm , spalanie oleju zdecydowanie maleje.Wzrasta z reguły po ~ 100 kkm , a wine za to ponosi w większości przypadków coraz gorsza separacja oleju z odmy.
Separator oleju , juz fabrycznie jest nieszczęśliwe skonstruowany, a jego wydajność wraz z przebiegiem znacznie maleje.Po tym przebiegu udział w zużyciu oliwy bierze również turbina.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie ile faktycznie oleju jest spalane przez silnik, jest wrzucenie odmy do butelki i po przebiegu ~ 15-20 kkm porównanie ubytku oleju z bagnetu z olejem znajdujacym się w butelce z odmy.Nie jest to super-hiper dokładny pomiar , ale daje mozliwość sprawdzenia ile faktycznie motorownia łyka oliwy a ile wyrzuca przez odmę (zakładając ze turbavka jest oki).
W swoich naukowych :szeroki_usmiech rozważaniach nie brałem pod uwagę przenikania do oleju paliwa, ponieważ sądzę też jest to marginalny problem w silnikach diesla.
Moim skromnym zdaniem rodzaj oliwy ( o zbliżonej klasie lepkości) nie ma wpływu na jej zużycie przez silnik, no chyba ze zalejemy motorownię olejem 20W40.... :wink:
Sam użytkuję Motula specyfic 505.01, 100% synthetic , a wcześniej Mobil Synth S i nie widzę różnicy - zużycie na tym samym poziomie ~ 0,2-0,3 / 10 kkm
Pozdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomalherman, to prawda , że samochód ładniej pracuje i szybciej się nagrzewa ? :wink:
Takie zmiany zaobserwowalem u siebie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomalherman, to prawda , że samochód ładniej pracuje i szybciej się nagrzewa ? :wink:
Ze mniej bierze jak napisalem to pewniak--------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomalherman, to prawda , że samochód ładniej pracuje i szybciej się nagrzewa ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez Ziomalherman, to prawda , że samochód ładniej pracuje i szybciej się nagrzewa ?
pozdrawiam
Uzywam Mobila ESP i nic nie dolewam.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekZamieszczone przez loruZamieszczone przez Ziomalherman, to prawda , że samochód ładniej pracuje i szybciej się nagrzewa ?
pozdrawiam
Uzywam Mobila ESP i nic nie dolewam.With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekTak tak... :lol: a swistak zawija w sreberka .
pozdrawiam
Uzywam Mobila ESP i nic nie dolewam.
Są to oczywiście subiektywne odczucia ale o takie pytał Ziomal i nie tylko ja je potwierdzam po zmianie na Motul-ę.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Wyluzuj chlopie :lol: ...zadnych wypowiedzi nie osmieszam.Mam swoje zdanie ,a ty
swoje.Od ponad 20 lat jezdze samochodem i uzywalem wielu marek olejow i nie
wierze w zadne moce nadprzyrodzone Motula.
Czytalem na tym forum ,ze Mobil lub Shell tworza nagary i szlamy,a sam pracuje w
serwisie powypadkowym,gdzie jest ponad 30 aut zastepczych dla klientow,ktore sa
przez mojego kolege serwisowane i widze jak wygladaja silniki po zdjeciu pokrywy
zaworow,poniewaz wymagaja regulacji zaworow...sa to Hondy.Silniki z przebiegami
100-200 kkm,a wygladaja jak nowe.
Mozna sie tez domyslac jak sa traktowane przez klientow,a z terminem wymiany oleju
tez roznie bywa.
Dla inormacji uzywamy teraz Shella,a wczesniej Mobila...i to sa dla mnie obiektywne
informacje,a nie subiektywne odczucia .
pozdrawiam i peace :lol:Tato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekuzywalem wielu marek olejow i nie
wierze w zadne moce nadprzyrodzone Motula.
Tez jezdze na roznych olejach w innych autach, ale co to ma do rzeczy? :roll:
Konkretnie przejechalem na mobilu 165kkm i odglos pracy silnika znalem na pamiec.
Po przejsci na motula dzwiek pracy silnika ulegl zmianie i tego mi nikt nie wmowi, ze bylo inaczej.
A czy motul okaze sie lepszy od mobila to czas mi dopiero pokaze.
Komentarz
-
-
To ja jestem bardzo ciekawy czy bys zauwazyl roznice w pracy dwoch pracujacych
silnikow gdybys nie wiedzial w ktorym jest Mobil,a w ktorym Motul :?: .
Albo gdybym ci dal Lotosa w opakowanieu Motula,a ty oczywiscie bys uslyszal
roznice :?: .
Motul jest na pewno dobrym olejem,ale go nie przeceniajmy... :wink:
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekTo ja jestem bardzo ciekawy czy bys zauwazyl roznice w pracy dwoch pracujacych
silnikow gdybys nie wiedzial w ktorym jest Mobil,a w ktorym Motul :?: .
Albo gdybym ci dal Lotosa w opakowanieu Motula,a ty oczywiscie bys uslyszal
roznice :?: .
Motul jest na pewno dobrym olejem,ale go nie przeceniajmy... :wink:
pozdrawiam
Potrafilem wychwycic roznice w pracy swojego silnika i tyle.
Jak bym wlal do siebie lotosa i by byla roznica, to napisal bym to samo co w przypadku motula i nie musial bym lotosa miec w butelce motula.
Ja sobie nie wmawiam podswiadomie ze motul to najlepszy olej i nagle po jego wlaniu uslysze nie wiem co. Po prostu po jego zalaniu dzwiek ulegl zmianie, ale trzeba tez pamietac ze mobil mial juz 15kkm przebiegu za soba, a motul byl nowy. Do tego wlewalem do siebie inne troche gestosci(0w-40-->5w-40) co tez moga miec wplyw na dzwiek pracy silnika.
Ty nawet go nie wyprobowujac odrazu mowisz, aby go nie przeceniac. A moze to w tedy ty zaczniesz go w tedy przeceniac :wink: :P
[ Dodano: Sob 29 Mar, 08 17:15 ]
Zamieszczone przez szkodano, i przestańcie się już przekomarzać jak stare baby :idea:
dziady :wink:
Komentarz
-
Komentarz