koja86, ładne dziwactwa jak na koszt 270 zł za bańkę w firmowym sklepie Motula... :lol: hehe... To się kosiarka ucieszy No ale faktycznie, nie ma co za parędziesiąt złociszy martwić się czy motorownia dobrze zniesie taki zmixowany koktajl 8)
Tak w ramach ciekawostki - przed wakacjami miałem nalatane na Motulu 8100 X-Cess 5W40 prawie 11 kkm i czekały mnie długie podróże więc zmieniłem oliwę na Mobila 1 5W50 (cholera akurat Nexusowi skończył się Motul a mi się śpieszyło :evil: )
Wrażenia pierwsze to zawsze po wymianie oleju starego na nowy silnik ciszej pracuje. A tu dupa - na nowym Mobilu (na 200% oryginał z głównej hurtowni Mobila na Mazowsze) jest głośniej :evil: Czy to silnik zimny czy ciepły jest głośniej, twardziej pracuje. O temperaturach nie będę rozmawiał bo nie mam dokładnego termometru. Polatam z 6-7 kkm na tym Mobilu i zleję go w piz.....
Wniosek - kto spróbował Motula to nie ma już odwrotu, choćby ze względu na akustykę :diabelski_usmiech
Ja kilka dni temu także zmienilem Mobila 1 na Motula 8100 x-cess.Po przelechaniu kilkuset kilometrów stwierdzam,że silnik ciszej pracuje,rano po uruchomieniu nie słyszę popychaczy,które na Mobilu były slyszalne przez kilka sekund.Chyba na stale pozostanę przy Motulu.
W skrzyni też zastosowałem Motul przekładniowy,lecz nie widzę żadnej zmiany.Wymieniłem tylko dlatego,że miał juz 8 lat i 200 kkm.
Witam...chce zmienic olej w dopiero co kupionej OCTAVI I jest to 1.9 TDI 90 KM z 2002r nie wiem dokładnie jaki sympol silnika ("rad10" w innym temacie podesłał mnie tutaj i powiedział ze mój silnik to albo AGR albo ALH ) widze ze JanuszSZ opisał konkretny olej...i widze ze ma tą wersje silnika...i tu pytani moje: Czy ten konkretny olej MOTULa bedzie pasował to mojego silnika? a jesli nie to jaki (prosiłbym o konkretną nazwe, wczesniej nie miałem diesla i jestem zielony) i ewentualnie prosze o wskazanie na cos łatwiejszego do zdobyci, np MOBIL 1...z góry wszystkim dziekuje i bede zoobowiązany za dobrą rede, bo musze szybko ten olej zmienic
SKODA OCTAVIA I 1.9 TDI ALH 66 kW/90 KM
UNIDEN PRO 520 XL + SIRIO ML 145
Drodzy koledzy a jak się ma Motul do silników beznzynowych ?? W chwili obecnej jeżdże na Mobil 5W50 i niedługo czeka mnie wymiana oleju i widze że bardzo zachwalacie tego Motula jaki jest odpowiednik tego Motula do Mobila 5W50?? Z chęcią bym zalał tą oliwe i zobaczył jak silnik pracuje.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
cieq, Mobila jak mam lanego to jest lany z beczki którą pracownicy przywożą autem firmowym więc chyba nie jest najgorszy nie wiem nie znam się zbytnio na oliwach.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Ja do TDI PD leje Motula, natomiast do 1.8T Mobila1 5W50 i nie zanosi się na jakąś zmianę. Mobil ma czasem lepsze parametry niż Motul.
Jeżeli chcesz koniecznie zmienić to możesz spróbować np. Valvoline, również bardzo dobry olej.
Do AHF ma się rozumieć 8100 x-cess polecacie czy inny??????. A na śląsku gdzie mogę dostać z pewnego źródła . Najbardziej interesują mnie okolice Rybnika.Nieukrywam
----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
A byłem u niego 4 dni temu( wymianka na 016G :twisted: ) ale kasiorki nie miałem. Pech. Jeśli niema możliwości dostać tego winnym miejscu to pomknę do Aliego.
----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
do mojego AHF w dieselku lany byl od nowosci mobile1 5W50... w ta sobote mialem wymiane oleju (pierwsza za mojej kadencji) i wlalem - jak poprzednia wlascicielka - mobile1 5W50...
A teraz tak czytam i czytam i sam juz nie wiem, czy moj ropniak powinien na takim czy innym cudzie sie toczyc :|
Niech mi ktos napisze dla uspokojenia - bedzie ok
pozdrawiam,
Mikolaj
Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego...
majki, 5W50 do AHF jest OK, spróbuj kiedyś 8100 X-Cess'a lub 8100 X-Clean'a z Motula
możesz się zdziwić poprawą kultury pracy silnika :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
majki, praca silnika się poprawi będzie ciszej ale kontroluj olej tak po 7 ,8 tys sprawdź stan i dolej dynamiczna jazda potrafi troszkę spalić tego oleju
Nexus6, mój systematycznie bierze po 7tys. muszę pół litra dolać motula :?
A widziałem ,że inni też dolewają może to już pierwsze oznaki zdechniętej turbinki?
Komentarz