ja tez rozgladam sie za czyms takim i zastanawiam sie czym rozni sie "wersja D" od np.: "wersji G" wiecie moze co to znaczy?czy tu chodzi o rok produkcji, wgrane oprogramowanie czy cus?
Brewki do 01 po lifcie z allegro
Zwiń
X
-
lec
jaka homologacja znowu ? na brewki ???? lampy sa homologowane - jeszcze NIGDY nie slyszalem zeby sie ktos przyczepil do tego ze ktos ma brewki.
Komentarz
-
lec
w zyciu bym nie zerwal, jezeli brewka nie zaslania 3/4 reflektoru (jak niektory okienka przyklejane na swiatla) to nie ma mowy zeby nie spelniac jakis tam norm. Nie popadajmy w paranoje.
Komentarz
-
bastek016, Zgadza się,ale jak na drugi dzień Cię zatrzyma,to będziesz miał cienko.
Ja w tym samym mieście miałem taką sytuację:wieczorem z pełnymi honorami-dyskoteka ,sygnały- zatrzymali mnie w celu skontrolowania stopnia przepuszczalności światła w przednich bocznych szybach.Oczywiście były przyciemnione.Po długich negocjacjach dowód został u mnie,natomiast ja zobowiązałem się do doprowadzenia szyb do stanu zgodnego z Prawem o Ruchu Drogowym.
Po kilku dniach wypatrzyli mnie i procedura taka sama,czyli sygnały,dyskoteka itp.Szyby były wymienione,więc wszystko było ok.Ale widać,że są pamiętliwi.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
nikt nigdy się mi o brewki nie przyczepił... Dla mnie to jakaś nowość :szeroki_usmiech
piernik, ja mam chyba te z pierwszego linku, ale właśnie one chyba nie do końca są tak spasowane... Przynajmniej do reflektorów przed FL. Te z drugiego linku wyglądają wg mnie lepiej... 8)...nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
piernik, Najlepiej,gdyby o różnych "dokładkach" wypowiedzieli się koledzy z forum-pracujący na codzień w białych czapkach.Oni mają informacje na bieżąco.
Co do podpadki,to nic z tych rzeczy.Po prostu była nagonka na przyciemniane przednie,boczne szyby.Miałem informacje z "pewnego źródła",że do końca sierpnia wszystkie samochody z modyfikowanymi szybami mają być wyeliminowane z ruchu.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
lec
-
lec
JanuszSz, czytalem caly temat i nie rozumialem....
nadal nie rozumiem niby na jakiej podstawie mialbym zrywac brewki ze swiatel.
Komentarz
-
lec, Może powinieneś przejrzeć warunki dopuszczenia pojazdów do ruchu,to po pierwsze.Po drugie-nie każę Ci zrywać brewek z reflektorów.Po trzecie uważam,że zasłanianie reflektorów jest niezgodne ze świadectwem homologacji samochodu Skoda Octavia i każdy policjant ma prawo kazać zdemontować i zatrzymać dowód rejestracyjny.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
lec
JanuszSz, nie mam brewek akurat - nie jestem fanem tego typu wynalazkow wiec moje wypowiedzi nie powinny byc brane doslownie.
Swiadectwo homologacji jest wydawane na auto stojace w salonie, wiec teoretycznie jakakolwiek modyfikacja w samochodzie powoduje ze powstaje niezgodnosc z ta homologacja.
Np wstawione 18 calowe felgi w o1, fotele z Leona, wtryski hybrydowe , inna turbina itp itd... wiec nie popadajmy w skrajnosci w interpretacji przepisów. Patrzac na Twoj podpis , to widze ze masz auto niezgodne z homologacja. :P
Brewki nie zaslaniaja odblysnikow, nie ograniczaja praktycznie wcale zrodla swiatla i bez problemu auto z takimi brewkami o ktorych tu mowimy przechodzi wszystkie badania reflektorów na stacjach diagnistycznych. Co innego tzw "okulary".
Kiedys w Corsie B mialem brewki, duzo mniejsze reflektory wiec "ograniczenie" powierzchni swiatla procentowo duzo wieksze niz w Octavii. Nie jezdzilem na zadne zaprzyjaznione stacje - zupelnie anonimowo na pierwsza lepsza stacje diagnostyczna - swiatla byly sprawdzane, regulowane jesli trzeba i odpowiednia pieczatka ladowala w dowodzie.
I na koniec. Tzw homologacja dot. samochodów dopuszczonych do ruchu, tyczy sie samochodu jaki mozna wyprodukowac i wpuscic na drogi w danym kraju, a to jak mozna pozniej modyfikowac takie auto (czyli jakie zmiany sa dopuszczalne), opisuja juz zupelnie inne przepisy. I sa w nim zapisy dot. roznych norm - tak jak np dla przpuszczalnosci szyb przy foliach , jak i jakosci przedniego oswietlenia pojazdu.
Komentarz
-
Kilka slow do tematu.
Policja zatrzytmywala mnie kilka razy :twisted: i nigdy za brewki sie nie czepiali. To malo prawdopodobne zeby za takie cos sie byly problemy. Dodatkowo te brewki sa bardzo w sumie gustowne, nie zaslaniaja brutalnie lamp wiec wedlug mnie nie bedzie problemu.
Druga sprawa to taka ze brewki z allegro sa robione z zywicy. I trzeba je kleic do reflektora, co moze byc pozniej problematyczne np. przy zmianie zarowki kierunkowskazu. Dobre brewki (z tworzywa ABS) ma Milotec. Tam system mocowanie jest inaczej rozwiazany. Jest srubka itp. Zobacz na stronie. Ja mam juz zalozone drugie brewki z Allegro i nie narzekam.
Jak bedziesz montowal na klej to poprostu nie klej na kierunkowskazie.
ps. doczytalem.
Ja wzialbym te pierwsze, drozsze. Gosc pisze ze sa z ABS, to lepszy material i pewnie beda dokladniej zrobione. Te co ja kupilem kosztowaly wlasnie okolo 20 zl i nie byly super dokladnie zrobione. 20 zl to nie majatek, a pozniej bedziesz zadowolony.Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzlec, Może powinieneś przejrzeć warunki dopuszczenia pojazdów do ruchu,to po pierwsze.Po drugie-nie każę Ci zrywać brewek z reflektorów.Po trzecie uważam,że zasłanianie reflektorów jest niezgodne ze świadectwem homologacji samochodu Skoda Octavia i każdy policjant ma prawo kazać zdemontować i zatrzymać dowód rejestracyjny.
1. Peugeot 306 htb moich teściów ma fabryczne brewki ( siakaś seria limitowano - usportowiona ), żadna ingerencja salonu czy domorosłego stylisty ) . Ich sąsiedzi mają również 306kę tyle że w wersji cywilnej. Lampy są takie same ale już bez brewek. Które lampy są zgodne z prawem i czy te z brewkami fabrycznymi świecą inaczej niż te bez . No i czy polucja może kazać im je zdejmować ?
2. Skoda Fabia ( ale też np Opel Astra II ). Lampy z wkładem czarnym a z wkładem srebrnym. Skąd polucjant będzie wiedział czy mam tak od początku czy sam trysnąłem ? Da mi usterkowy ?W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
Komentarz