TEMPOMAT SKODA OCTAVIA II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Pulp
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    piotrek_gdy,
    zrób sobie VCDS lamp test. Może się kontrolka zjarała.
    A jak się robi ów lamp test?

Zostaw komentarz:

• luzipower
    odpowiedział(a)
    Panowie odgrzebie stary temat, lecz chyba nadal aktualny (zapewne nie tylko mnie się przyda)

Zamontowałem manetkę tempomatu (posiadam sterownik F, który obsługuje tempomat)

przyznam, że próbowałem can commanderem 1.4 odblokować i pewnie coś nagrzebałem (najpierw włączył mi się dźwięk jak powiadomienie o niezapiętych pasach, ale na wył. silniku i pikało nieprzerwanie nawet po zapięciu pasów, później coś tam zrobiłem i przestało w ogóle działać powiadomienie...)

pojechałem do znajomka co ma rostecha - odblokował kodem 11463, ale nie działa :-( sprawdzał i coś tam nie halo jest z kodowaniem jakiś błąd 0010 coś pisało źle kodowanie sterownika.... kurde nie mam pojęcia o tym :-(

później pokazywał mi jakiś blok pomiarowy i przełączając na manetce w vcds też się zmieniało na zał/ wył itd, aktywny, reset (na zielono się zmieniało) ale mimo to nie działa :-(

Albo coś mocno pogrzebałem tym commanderem 1.4, albo muszę pociągnąć kabelek do komputera (jest to możliwe, że moja octavka go nie ma ? mam średnie spalanie itd. czyli 1/2 FIS) czy może coś jeszcze komuś przychodzi do głowy ?

jakieś info co muszę zrobić ? albo ktoś z Poznania jest w stanie pomóc jak podjadę ?

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Enriquez, wszyscy sie tutaj uczymy

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    a to nie wiedziałem...

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Było miejsce i nie bylo podlaczone
    a czy po wlutowaniu diody bedzie działać?

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    piotrek_gdy,
    .
    w o2 nie ma w tescie tej lampki.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_gdy
    problem w tym, że ja mam fabryczny tempomat a kontrolka nie zapalała mi się od jakiegoś czasu
    Bo pierwsze OII nie mialy takiej ikonki. Było miejsce i nie bylo podlaczone. Ja u siebie tez nie mam

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    Enriquez, rozwiązaniem było uruchomienie VCDSa i zakodowanie wszystkich nowych elementów. :wink:

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    piotrek_gdy,

Deo,
    no bo chyba do klaksonu do tego modułu potrzeba innej wiązki do poduszki. Napisz jak to rozwiązałeś, bo tu ktoś niedawno nie mógł ogarnąć tematu.

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Deo, problem w tym, że ja mam fabryczny tempomat a kontrolka nie zapalała mi się od jakiegoś czasu
    nawet serwis mial problem z kodowaniem silnika(wykodowanie tempomatu i ponowne kodowanie)- nie dali rady
    ciekawe czemu, skoro tempomat działa bezproblemowo-jedynie kontrolka sie nie pali

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    Enriquez, ja też się cieszę :szeroki_usmiech
    Wprawdzie po złożeniu całości, nie działał klakson ale VCDS rozwiązał problem

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Deo,

No to super, że udało się dopasować ten CF.

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    piotrek_gdy, ktoś odnas z forum podał linka do jakiejś niemieckiej strony, gdzie widziałem opis montażu tempomatu i tam ktoś dokładał kabelek.

Jak tylko odnajdę tego linka to go tu powtórzę.

>>KLIK<<

BTW. Wczoraj zamontowałem u siebie tempomat i MFA oraz zamontowałem moduł kupiony od Enriqueza.
    Wszystko hula zajedwabiście i nawet na blacie świeci się kontrolka :P
    Teraz tylko dokupić multikiere z perforowaną skórą i będzie komplecik :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• freekon
    odpowiedział(a)
    witam, ja w swojej 02 ambiente RM 2007, tylko kodowałem koło kierownicy i sterownik silnika i tempomat hula i świeci się kontrolka na szafie

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    kropeck, ale ja mam diodę a się nie świeci
    przy zmianie podświetlenia zegarów lilo wlutował wszystkie brakujące diody

więc IMHO albo brak jakiegoś kabelka albo trzeba w przedliftowych autach coś dodatkowo przekodować

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Wiesz. Na liczniku jest widoczny symbol tempomatu. Nie wiem natomiast czy jest pod nim odpowiednia dioda. Na zdjęciach mojego licznika, który był rozbierany, nico21 znalazł niby diodę w miejscu gdzie jest na szablonie symbol tempomatu. Niemniej jednak na dwie furki, w których został zainstalowany tempomat (i zaznaczyć trzeba, że obie to przedliftowe O2) nigdy się nic nie zaświecało na szafie. Więc albo problem polega na np. nie obsługiwaniu przez sterownik wskaźników tej diody, albo jej tam po prostu nie ma.

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    jago7270, no tak
    ale to nie powinno być takiej różnicy

Zostaw komentarz:

• jago7270
    odpowiedział(a)
    a zmieniałeś coś w kodowaniu licznika?
    ale on ma FL :roll:

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    Tak
    czy po prostu od razu zadziałalo?
    Zmieniłem tylko kodowanie kierownicy - zaznaczyłem, że mam CCS w manetce kierunkowskazów. Po tym kodowaniu nie działał tempomat, ani nie pojawiała się kontrolka na zegarach.

Potem zmieniłem kodowanie silnika i tempomat zaczął działać oraz pojawiła się kontrolka.

Kodowania zegarów w ogóle nie ruszałem.

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    Tak
    czy po prostu od razu zadziałalo?

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    _tm_, a na zegarach wyświetla ci się kontrolka tempomatu?
    Tak

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    _tm_, a na zegarach wyświetla ci się kontrolka tempomatu?

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gebek
    rrysio,zadnych kabli nie potrzeba.
    Tylko manetka i kodowanie...przynajmniej w mojej tak bylo :szeroki_usmiech
    No dobra. Wszyscy piszą, że tylko manetka i kodowanie. Ale jak to zakodować ?
    Zamontowałem manetkę, ustawiłem kodowanie w module kierownicy, ale z tego co wyczytałem to trzeba jeszcze ustawić kodowanie w module silnika ? Niestety mój VCDS (908) nie ma etykiet dla mojego modułu i nie wiem co mam ustawić .

EDIT: Zrobione. Dla potomnych:

1. TDI koduje się poprzez wybranie funkcji 11 (CODING II) i wprowadzenie kodu 11463
    2. TSI koduje się poprzez wybranie funkcji 7 (CODING) i ustawieniu bitu nr 0 w bajcie nr 6

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Niestety nie bywam Jakbyś był w okolicy to jest to robota na 20 minut.

Zostaw komentarz:

• Dusiek
    odpowiedział(a)
    A we Wrocławiu?

Zostaw komentarz:

Pracuję...