Ok, dzięki. Jutro postaram się zrobić.
A więc tak tak to wygląda:
TEMPOMAT SKODA OCTAVIA II
Zwiń
X
-
Zdejmij górną osłonę kolumny kierownicy i zrób zdjęcie, to Ci powiemy, co musiałbyś zakupić.
W 2010 roku nastąpiła zmiana typu manetek.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,
Duże zamieszanie z tematem tempomatu ale nie zakładając nowego tematu mam kilka pytań do Was.
A więc czy posiadam Skode Octavie II 1.9 TDI Ambiente z 2010 r. i chciałbym dołożyć tempomat. I teraz pytanie czy mogę sprawdzić jako czy da rade w ogóle u mnie go dołożyć i jak tak to jaką manetkę kupić tylko tak bez podpinania go bo nie mam w tej chwili takiej możliwości a muszę kupić już teraz manetkę.
Dzięki z góry za pomoc i odpowiedź.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,
mam Octavie 2 FL z 2012 roku i miesiąc po gwarancji popsuła mi sie tasma pod kierownicą.
Szukając nowej taśmy kupiłem cały przełącznik zespolony z tempomatem ale bez komputera.
Manetkę z obsługą komputera zostawiłem swoją a zamontowana została nowa manetka z obsługą tempomatu i taśma 5K0 953 569 B.
Po uruchomieniu programem w module silnika tempomat działa :-)
Ale przestała działać obsługa komputera :-(
Kupiłem więc taśmę, o której wyczytałem na forum, że obsługuje komputer i tempomat 5K0 953 569 C.
I komputer działa a tempomat już nie.
Tak jak poprzednio był uaktywniony w module silnika.
Co mam zrobić?
W ASO zalecili mi wymianę na taśmę 5K0 953 569 AL.
Nie można jakoś zakodować tych co już mam? Czyli 5K0 953 569 B lub 5K0 953 569 C
Zostaw komentarz:
-
-
Tempomat
Witam kolegów,przedstawie wam w skrócie moje boje z tempomatem.
Mniej więcej od roku z przerwami, walczyłem samodzielnie z tempomatem, a to nie ten moduł a to problem z manetką a to nie ma sygnału a to znowu coś innego. W końcu się poddałem.
Ktoś mi polecił kontakt z kolegą Koleś no i stało się, nagle tempomat cudownie zaczął działać i działa bez zarzutu. Cała operacja trwała może z godzinę łącznie z wymianą modułu przerobieniem manetki, jestem zadowolony z całej operacji, polecam, kolega Koleś zna się na tym co robi.
A jeszcze podpowie co i w jaki sposób można zmodyfikować.
Pozdrawiam sumisat ,
kolega Koleś mi pomógł.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Enriqueznie mniej jednak uważajcie na podszybie - mnie się udało wyrwać mocowanie, to co wchodzi w szybę po stronie pasażera
Miałem też taką przygodę w Superbie II. Pociągnąłem i myślę, jak fajnie mi idzie
Po chwili patrzę a tu coś zostało w podszybiu :shock:
Musiałem zostawić stówę właścicielowi bo tyle kosztuje ten kawałek w ASO
Zostaw komentarz:
-
-
łeeee - myślałem że coś innego
nie mniej jednak uważajcie na podszybie - mnie się udało wyrwać mocowanie, to co wchodzi w szybę po stronie pasażera
Zostaw komentarz:
-
-
Ten kabel do sterownika silnika - te pół samochodu chodziło mi raczej o ilośc rzeczy koniecznych do demontażu na potrzeby jednego kabelka.
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez, akurat chodzi o 1.8 tsi, chociaż bida wersja. Na kabelku pożydzili, ale chociaż hhc zadziałałoI przekładka na kiere mf też bardzo fajnie zadziałała. Więc wielkie gratki dla Krzynola i teraz czeka nas (a raczej jego
) pewnie walka z puszczaniem kabla przez pół samochodu.
Zostaw komentarz:
-
-
Jeśli operacja montażu kierownicy multifunkcyjnej się u mnie powiedzie, to będę miał na sprzedaż Manetki zespolone i Sterownik z obsługą komputera i tempomatu (O2FL):
5K0.953.569.C - sterownik (Midline).
5K0.953.502.N - Manetki z obsługą kompa (z prawej) i tempomatu (z lewej).
Zostaw komentarz:
-
-
a to musiałeś mój przyjacielu montować chyba w 1.4 TSI, bo też miałem tą nieprzyjemność kiedyś
Zostaw komentarz:
-
-
A dzisiaj miałem przyjemność montażu tempomatu w fajnym Superbie 2 z 2009
I jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że nie ma tego kabelka od sterownika kiery do ECU
takie fajne auto, a przyżydzili na jednym kabelku
Zostaw komentarz:
-
-
Z Opola masz nie daleko na śląsk. Odezwij się do kolegi koleś robi takie rzeczy i zna się na rzeczy
Zostaw komentarz:
-
-
koledzy czy polecicie mi w Opolu jakiegoś specjalistę do naprawy tempomatu
Zostaw komentarz:
-
-
Tempomat zainstalowany, podziękowania dla "koleś" za instrukcje i manetki działa komputer i tempomat lampka zielona świeci zero błędów montaż i programowanie proste 1h roboty poza manetkami nic nie wymieniałem.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez biernik77Koledzy, czy któryś z Was (najlepiej z Warszawy lub okolic) podjąłby się montażu tempomatu w moim samochodzie? Oczywiście nie za darmo. Nadmienię tylko, że jest to kompletny golas.
Zostaw komentarz:
-
-
Tempomat manetka 1K0953519J problem - możliwe rozwiązanie
Jako że i mnie dopadł problem z tempomatem w O2 FL manetka 1K0953519J poniżej rozwiązanie, a jednocześnie szacun dla kolegi Enriquez za rozwiązanie problemu :-)
Zatem podsumowując:
O2 FL manetka 1K0953519J zakodowana, VCDS ją widzi, manetka prawidłowo generuje komunikaty do VCDSa. A podczas jazdy - brak reakcji na tempomat.
Wyrzucany jest błąd sterownika modułu.
Podmiana modułu nie pomaga :-( niby wszystko ok a tempomatu brak.
Enriquez ostatecznie rozbiera manetkę i wychodzi przyczyna usterki - przerwany jeden z kabelków - niebieski. Na zdjęciu kabelek jest nieco wyjęty celem dokładniejszego zobrazowania usterki. Po zlutowaniu - mam działający tempomat :-)
Zostaw komentarz:
-
-
Koledzy, czy któryś z Was (najlepiej z Warszawy lub okolic) podjąłby się montażu tempomatu w moim samochodzie? Oczywiście nie za darmo. Nadmienię tylko, że jest to kompletny golas.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie czy manetka 1KO 953 513 G z Golfa V będzie odpowiednia aby obsłużyć tempomat w 02FL MY2009? (i czy ten rocznik ma pojedyncze manetki czy zespolone).
Moduł oczywiście odpowiedni dla tempomatu.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez rrysioTych modułów jest tyle, że o wiele krótsza będzie lista modułów nie obsługujących tempomatu
Poniższe moduły NIE obsługują tempomatu i komputera pokładowego:
1K0 953 549 E
1K0 953 549 AE
1K0 953 549 AN
1K0 953 549 BB
1K0 953 549 BM
Więc jeśli masz któryś z nich to potrzebna będzie wymiana.
Generalnie jeżeli masz komputer pokładowy lub kierownicę wielofunkcyjną to na pewno moduł kolumny kierowniczej obsłuży też tempomat.
z kolei oki0302 napisał "niestety nawet nie zabiorę się za kodowanie a nawet za montaż bo okazało się, że mam sterownik 1K0 953 549CS, który niestety nie obsługuje tempomatu.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: