TEMPOMAT SKODA OCTAVIA II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• TOOMI
    odpowiedział(a)
    Ok, dzięki. Jutro postaram się zrobić.

A więc tak tak to wygląda:

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Zdejmij górną osłonę kolumny kierownicy i zrób zdjęcie, to Ci powiemy, co musiałbyś zakupić.
    W 2010 roku nastąpiła zmiana typu manetek.

Zostaw komentarz:

• TOOMI
    odpowiedział(a)
    Witam,

Duże zamieszanie z tematem tempomatu ale nie zakładając nowego tematu mam kilka pytań do Was.

A więc czy posiadam Skode Octavie II 1.9 TDI Ambiente z 2010 r. i chciałbym dołożyć tempomat. I teraz pytanie czy mogę sprawdzić jako czy da rade w ogóle u mnie go dołożyć i jak tak to jaką manetkę kupić tylko tak bez podpinania go bo nie mam w tej chwili takiej możliwości a muszę kupić już teraz manetkę.

Dzięki z góry za pomoc i odpowiedź.

Zostaw komentarz:

• 998
    odpowiedział(a)
    Witam,
    mam Octavie 2 FL z 2012 roku i miesiąc po gwarancji popsuła mi sie tasma pod kierownicą.

Szukając nowej taśmy kupiłem cały przełącznik zespolony z tempomatem ale bez komputera.

Manetkę z obsługą komputera zostawiłem swoją a zamontowana została nowa manetka z obsługą tempomatu i taśma 5K0 953 569 B.

Po uruchomieniu programem w module silnika tempomat działa :-)

Ale przestała działać obsługa komputera :-(

Kupiłem więc taśmę, o której wyczytałem na forum, że obsługuje komputer i tempomat 5K0 953 569 C.

I komputer działa a tempomat już nie.

Tak jak poprzednio był uaktywniony w module silnika.

Co mam zrobić?

W ASO zalecili mi wymianę na taśmę 5K0 953 569 AL.

Nie można jakoś zakodować tych co już mam? Czyli 5K0 953 569 B lub 5K0 953 569 C

Zostaw komentarz:

• sumisat
    odpowiedział(a)
    Tempomat

Witam kolegów,przedstawie wam w skrócie moje boje z tempomatem.
    Mniej więcej od roku z przerwami, walczyłem samodzielnie z tempomatem, a to nie ten moduł a to problem z manetką a to nie ma sygnału a to znowu coś innego. W końcu się poddałem.
    Ktoś mi polecił kontakt z kolegą Koleś no i stało się, nagle tempomat cudownie zaczął działać i działa bez zarzutu. Cała operacja trwała może z godzinę łącznie z wymianą modułu przerobieniem manetki, jestem zadowolony z całej operacji, polecam, kolega Koleś zna się na tym co robi.
    A jeszcze podpowie co i w jaki sposób można zmodyfikować.
    Pozdrawiam sumisat ,
    kolega Koleś mi pomógł.

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    nie mniej jednak uważajcie na podszybie - mnie się udało wyrwać mocowanie, to co wchodzi w szybę po stronie pasażera

Miałem też taką przygodę w Superbie II. Pociągnąłem i myślę, jak fajnie mi idzie

Po chwili patrzę a tu coś zostało w podszybiu :shock:

Musiałem zostawić stówę właścicielowi bo tyle kosztuje ten kawałek w ASO

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    łeeee - myślałem że coś innego
    nie mniej jednak uważajcie na podszybie - mnie się udało wyrwać mocowanie, to co wchodzi w szybę po stronie pasażera

Zostaw komentarz:

• digman
    odpowiedział(a)
    Ten kabel do sterownika silnika - te pół samochodu chodziło mi raczej o ilośc rzeczy koniecznych do demontażu na potrzeby jednego kabelka.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    a co będziecie robić?

Zostaw komentarz:

• digman
    odpowiedział(a)
    Enriquez, akurat chodzi o 1.8 tsi, chociaż bida wersja. Na kabelku pożydzili, ale chociaż hhc zadziałało I przekładka na kiere mf też bardzo fajnie zadziałała. Więc wielkie gratki dla Krzynola i teraz czeka nas (a raczej jego ) pewnie walka z puszczaniem kabla przez pół samochodu.

Zostaw komentarz:

• blackpw
    odpowiedział(a)
    Jeśli operacja montażu kierownicy multifunkcyjnej się u mnie powiedzie, to będę miał na sprzedaż Manetki zespolone i Sterownik z obsługą komputera i tempomatu (O2FL):
    5K0.953.569.C - sterownik (Midline).
    5K0.953.502.N - Manetki z obsługą kompa (z prawej) i tempomatu (z lewej).

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    a to musiałeś mój przyjacielu montować chyba w 1.4 TSI, bo też miałem tą nieprzyjemność kiedyś

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    A dzisiaj miałem przyjemność montażu tempomatu w fajnym Superbie 2 z 2009
    I jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że nie ma tego kabelka od sterownika kiery do ECU

takie fajne auto, a przyżydzili na jednym kabelku

Zostaw komentarz:

• 2.0-16v Michał
    odpowiedział(a)
    Z Opola masz nie daleko na śląsk. Odezwij się do kolegi koleś robi takie rzeczy i zna się na rzeczy

Zostaw komentarz:

• marekm45
    odpowiedział(a)
    koledzy czy polecicie mi w Opolu jakiegoś specjalistę do naprawy tempomatu

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Tempomat zainstalowany, podziękowania dla "koleś" za instrukcje i manetki działa komputer i tempomat lampka zielona świeci zero błędów montaż i programowanie proste 1h roboty poza manetkami nic nie wymieniałem.

Zostaw komentarz:

• cinek2004
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez biernik77
    Koledzy, czy któryś z Was (najlepiej z Warszawy lub okolic) podjąłby się montażu tempomatu w moim samochodzie? Oczywiście nie za darmo. Nadmienię tylko, że jest to kompletny golas.
    Mogę się tym zająć. -> PW

Zostaw komentarz:

• sotdi
    odpowiedział(a)
    Tempomat manetka 1K0953519J problem - możliwe rozwiązanie

Jako że i mnie dopadł problem z tempomatem w O2 FL manetka 1K0953519J poniżej rozwiązanie, a jednocześnie szacun dla kolegi Enriquez za rozwiązanie problemu :-)

Zatem podsumowując:
    O2 FL manetka 1K0953519J zakodowana, VCDS ją widzi, manetka prawidłowo generuje komunikaty do VCDSa. A podczas jazdy - brak reakcji na tempomat.
    Wyrzucany jest błąd sterownika modułu.
    Podmiana modułu nie pomaga :-( niby wszystko ok a tempomatu brak.

Enriquez ostatecznie rozbiera manetkę i wychodzi przyczyna usterki - przerwany jeden z kabelków - niebieski. Na zdjęciu kabelek jest nieco wyjęty celem dokładniejszego zobrazowania usterki. Po zlutowaniu - mam działający tempomat :-)
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• biernik77
    odpowiedział(a)
    Koledzy, czy któryś z Was (najlepiej z Warszawy lub okolic) podjąłby się montażu tempomatu w moim samochodzie? Oczywiście nie za darmo. Nadmienię tylko, że jest to kompletny golas.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    piernik, autoscan najlepiej zapodaj

Zostaw komentarz:

• mek86
    odpowiedział(a)
    Podaj Vin autka to podpowiem coś...

Zostaw komentarz:

• piernik
    odpowiedział(a)
    Panowie czy manetka 1KO 953 513 G z Golfa V będzie odpowiednia aby obsłużyć tempomat w 02FL MY2009? (i czy ten rocznik ma pojedyncze manetki czy zespolone).
    Moduł oczywiście odpowiedni dla tempomatu.

Zostaw komentarz:

• canecorso
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rrysio
    Tych modułów jest tyle, że o wiele krótsza będzie lista modułów nie obsługujących tempomatu
    Poniższe moduły NIE obsługują tempomatu i komputera pokładowego:
    1K0 953 549 E
    1K0 953 549 AE
    1K0 953 549 AN
    1K0 953 549 BB
    1K0 953 549 BM

Więc jeśli masz któryś z nich to potrzebna będzie wymiana.
    Generalnie jeżeli masz komputer pokładowy lub kierownicę wielofunkcyjną to na pewno moduł kolumny kierowniczej obsłuży też tempomat.

z kolei oki0302 napisał
    "niestety nawet nie zabiorę się za kodowanie a nawet za montaż bo okazało się, że mam sterownik 1K0 953 549CS, który niestety nie obsługuje tempomatu.
    Więc mam pytanie do fachowców, mam sterownik kierownicy 1KO 953 549 CQ, czy mój obsłuży tempomat??Czy nie ma potrzeby ciagnięcia dodatkowego kabelka, już różne opinie słyszałem. Może jest tu osoba która miała do czynienia z tym sterownikiem. Jeśli obsłuży to manetki z jakim oznaczeniem mam szukać?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    odpowiedziałem Ci

Zostaw komentarz:

• sebas573
    odpowiedział(a)
    dzięki ,czekam na odpowiedz do niego

Zostaw komentarz:

Pracuję...