Witam posiadam octavie 2 FL ( 2012 ) 1.6 ze sterownikiem 5K0 953 521 BH proszę o pomoc czy sterownik obsłuży tempomat oraz jaką manetkę dokupić by to wszystko zagrało. Z góry dziękuję za pomoc
Witam podłączę się do pytania posiadam moduł 5K0 953 523 BH czy obsłuży on tempomat jeżeli tak to z jaką manetką. Jestem tu pierwszy raz i bardzo proszę o pomoc
Racja, pomyliłem nazwy: Kupiłem manetkę, sterownik i TAŚMĘ AIRBAG. Na jakimś filmie na YT ktoś na tą taśmę mówił czujnik skrętu i ja to powieliłem .
Dzisiaj przyjrzałem się ponownie wszystkiemu i sterownik 549 CD nie posiada pinów do czujnika skrętu. A więc błąd "No signal /comunication" uzasadniony.
Posiadam sterownik 549 bez, żadnych dodatkowych oznaczeń moje - auto jest z 2004 z początku serii.
Cześć,
Dzięki całej wiedzy z tego wątka udało mi się prawie zamontować i uruchomić tempomat - dzięki!. Piszę prawie, bo o ile tempomat działa, to mam problem z brakiem komunikacji czujnika skrętu (00778 No signal /comunication).
Kupiłem manetkę razem z czujnikiem skrętu oraz sterownikiem "CD"
Ten sam błąd występuje zarówno z "nowym" jak i starym czujnikiem skrętu (na obu działa tempomat).
Zauważyłem, że w wiązce uciętej od dawcy jest o dwa przewody mniej -> nie było przewodów w pinie 11 i 12
Czy sterownik CD będzie funkcjonował z autem z 2004?
Studiując schematy elektryczne zauważyłem ze do 2009 sterownik komunikuje się przewodami CAN-H, Komfort i CAN-L, Komfort, oraz CAN-H, Napęd i CAN-L, Naped, a od 2010 tylko CAN-H, Komfort i CAN-L, Komfort,
A podpowiesz jak się do tego zabrać?
Będzie podobnie jak w 5K0 953 521 ?
Jakieś specjalne myki ?
Jest inaczej. Od przodu musisz zdjąć nakładkę. Od tyłu odkręcić płytkę żeby wyjąć wtyczkę. Są pod nią dwa suwaki i one muszą być prawidłowo założone. Zrób fotkę jak zdejmiesz.
Powinno być podobnie jak w 5K0 953 521.Kilka torxów do odkręcenia potem odczepić parę zaczepów i manetka powinna zejść. A i chyba wtyczka wcześniej do wypięcia.
Hejka.
Mam manetki z komputerem bez tempomatu.
Zastanawiam się czy manetka 5K0 953 507 jest rozbieralna i mogę zrobić przeszczep tylko lewej jak w 5K0 953 521 ?
Sunday,21,January,2024,18:33:57:00009
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator Running on Windows 11 x64
VCDS Version: 23.11.0.0 (x64)
Data version: 20231027 DS351.0 www.Ross-Tech.com
Tak jest kolor zielony na napisie auto reszta bardziej w biel wpada, podmieniasz czujnik gdzieś pod szybę "u mnie na lewym boku jest" i działa całkiem sprawnie.
Nawet jest coś w podobie Coming/Leaving Home może kwestia ustawień ale u mnie z przodu postojówki się świecą a nie mijania czas na przesyłkę nie całe dwa tygodnie
Kolor tego przełącznika zielony jest? Do mojej O2FL wystarczy tylko to podmienić i będę miał przełączanie automatyczne świateł z dziennych na mijania przy zmroku/wjazdu w tunel?
Gdzie najlepiej przykleić ten czujnik?
O2Fl z dziennymi w halogenach, bez czujników... https://forum.octaviaclub.pl/forum/m...kombi-by-szere
tempomat zamontowany zakodowany działa jak tralala.
Specjalne podziękowania dla kolegi koleś za mega pamięć i pomoc ze światłami dziennymi gasnącymi zaciągając ręczny
Wiedza bez cenna na zabytkowy sprzęt jak mój
Teraz wszystko jasne.
Masz takie opcje:
Wymiana szyby pod czujnik zmierzchu/desczu i lusterko fotochrom.
Usuwasz lusterko, które masz teraz i przyklejasz mocowanie lusterka fotochrom + dokładasz czujnik.
Montujesz do włącznika świateł chiński wynalazek z czujnikiem zmierzchu. Wpina się go pomiędzy włącznik a wtyczkę włącznika.
Zostaw komentarz: