Zamieszczone przez bzyq_74
Park assist OII przed liftem zeby pokazywal na Columbusie
Zwiń
X
-
Park assist OII przed liftem zeby pokazywal na Columbusie
- sterownik prak asist (1Z0 919 475 A)
- gateway ( 1K0 907 530 P,albo AA)
- CAN kabel (000 979 987)
- glosnik(8E0 919 279) +kostka (4B0 972 623)
- piny (000 979 009)
-------
1) Kostka T16 s oran¾ovo/hnìdým drátem-pin 7 a oran¾ovo/zeleným na pinu 14
- Wyjmi piny 3,7 a 14 a izolovat
2) CAN kabel
- zeleno/¾lutý (CAN High) na pin T16/6
- bílo/¾lutý (CAN Low) na pin T16/15
3) Dorobic kabel do Gateway
- CAN-High - zeleno/¾lutý na T20e Pin 16
- CAN-Low - bílo/¾lutý na T20e Pin 06
4) Glosnik przod
- na piny 3 a 4 (glosnik przod) kostka ve srodku T12 (czujniky przod)
- pøepojit piny ze svorkovnice T16/2 a T16/10
5) Prawa kostkaT12 (czujniky tyl)
- piny 1,7,8,9 do pinu 8
- piny 6,10,11,12 do pinu 11
6) Glosnik Tyl
-- piny na T16/2 a na T16/10
7) Kódování
- 19-Gateway - pøihlásit 10-Assist. parkování a zru¹it 76-Park. pomocník
- 10-Assist. parkování kódovat na 000004 nebo na 000002
- 37-Navigace - Byte_0 Bit_3 - Parking Aid/Park SteerAssist Monitoring active
-
-
tak samo z Bolero?...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
PiotrekDK: tak samo z Bolero (czy też z RCD-510).
Kupiłem parę miesięcy temu Bolero z nowego Superba. Do tego części, które wymienia powyżej Grygy (oprócz Gateway'a bo mam u siebie z końcówką 'Q', ale czytałem na forum vw, że działa już od wersji 'L').
Dzisiaj udałem się na małą wycieczkę do Grygy'ego .... Ten magik zamontował wszystko u mnie w 3 godzinki, zakodował jak należy i bingo! wszystko działa jak należy na moim Boleromam piękną srebrną Octavkę Combi na ekranie
a czujniki działają jak marzenie
Jutro postaram się zrobić parę fotek to zamieszczę tutaj.
DZIĘKI WIELKIE GRYGY ZA POŚWIĘCENIE SWOJEGO CENNEGO CZASU I.... ZA CYGARKOw sumie sukces trzeba opalić czymś konkretnym
Pozdro!
[ Dodano: Sob 24 Paź, 09 20:05 ]
Zgodnie z obietnicą zamieszczam parę fotek. Sorki za jakość, robiłem je wieczorem...
Aha! zapomniałem jeszcze dodać, że Grygy powiedział, że jestem pierwszy z Bolero, u którego robił tego modawidać, że da się tak samo jak w przypadku Columbusa, może grafika ciut gorsza ale... who cares... ważne, że wizualizacja działa
Pozdro!
Komentarz
-
-
Czesc,
Czy moze mi ktos powiedziec jaki kabel kupic aby zakodowac wlasnorecznie radio columbus rns510 pod parktronica ?
Na dzien dzisiejszy zaktualizowalem soft do 2720, wszystko dziala poprawnie, tylko dodatkowo chcialbym dodac parktronica na wyswietlaczu.
Oryginalnie byl zainstalowany, takze wszystkie podzespoly sa, z moich informacji wynika ze wystarczy zakodowac radio.
Prosze o pomoc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krsoneCzesc,
Czy moze mi ktos powiedziec jaki kabel kupic aby zakodowac wlasnorecznie radio columbus rns510 pod parktronica ?
Na dzien dzisiejszy zaktualizowalem soft do 2720, wszystko dziala poprawnie, tylko dodatkowo chcialbym dodac parktronica na wyswietlaczu.
Oryginalnie byl zainstalowany, takze wszystkie podzespoly sa, z moich informacji wynika ze wystarczy zakodowac radio.
Prosze o pomoc.
Jeśli Twój moduł jest z końcówką 283 (A) to niestety czeka Cię wymiana modułu, zakup sygnalizatora akustycznego i trochę zabawy z kabelkami. Jeśli masz moduł z końcówką 475 (A) to jest to kwestia kodowania tylko i wyłącznie.
Jeśli masz MY2008 i wyższy to jest szansa że moduł jest prawidłowy i wystarczy Ci VAG.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krsoneDzieki wielkie
[ Dodano: Pon 19 Kwi, 10 12:42 ]
Niestety kolega neck99 pisze ze nie zalatwia takich rzeczy, kiedys raz zalatwial dla kogos, ale juz sie w to nie bawi.
Komentarz
-
-
Czytalem o nich obsluguja auta do 2004 wlacznie. Naszych nie obsluzy.
Znalazlem jeszcze cos takiego http://allegro.pl/item999086242_vag_..._diagnoza.html
Niestety nie facet nie potrafi sie okreslic czy tym kablem moge uruchomic soft VCDS aby zakodowac radyjo.
Komentarz
-
-
Ktos to robil juz sam?
- piny 1,7,8,9 do pinu 8
- piny 6,10,11,12 do pinu 11
Jak mam to rozumiec? Smostkowac kable 1/7/8 i 9 i wsadzic je do gniazda nr 8 ?
I co z tymi glosnikami ? Mam sie podlaczyc w instalcje audio ?
No i czy to dziala przed FL tylko z tym danym wybranym numerem Gatewaya czy z AD tez poleci ?Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
AA, AD - polecą oba. Tylko w aucie PRZED FL to MUSZĄ być gateway'e z FL'ki.
Głośnik - w przed FL, nawet jeśli czujniki parkowania były z tyłu i z przodu, "obsługiwał" je jeden głośnik. W nowych sterownikach tył ma swój, przód ma swój. Dlatego są dwie sztuki.
A co do mostkowania, to wyciągasz z wtyczki piny 1/7/9, obcinasz końcówki i dolutowujesz do kabelka pinu 8. :-)
Robiłem trzy fury w ten sposób :-) tylko zawsze Martin zajmował się przodem, więc nie wiem który CAN do którego kabelka we wtyczce CAN Gateway'a się wpinał.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckw przed FL, nawet jeśli czujniki parkowania były z tyłu i z przodu, "obsługiwał" je jeden głośnik
jeden na słupku drugi na podszybiuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
Komentarz