Niestety nie da się takiego efektu osiagnąć kodowaniem więc mod tylko dla osób posiadających zdolności elektroniczno-manualno-lutownicze.
Plus jest taki że przeróbka obejmuje samą lampę a nie instalację elektryczną.
TUTAJ jest manual jak osiągnąć taki efekt. Z pomocą przyszli koledzy z forum BRISKODA ale ostateczny dobór komponentów jest mieszanką tego co zrobili oni na forum, co oferuje LEC przerabiając lampy i to co dodałem ostatecznie od siebie sam.
Polecam przeczytać wątek w całości, na ostatniej stronie jest schemat elektryczny który funkcjonuje u mnie.
Gdyby ktoś miał pytania co do zastosowanych komponentów to chętnie pomogę.
Lampy z MOTOHID TUTAJ ale przerobiłem je po swojemu tak jak na ostatnim schemacie.
Oryginalnie po zakupie świeciły tak jak na filmiku na stronie MOTOHID czyli "grube" C przy czym kontrast między pozycją a stopem był słabo zauważalny a przeciwmgielnego praktycznie nie było, bardzo słabo świeciło... Winę za to ponosi też sposób sterowania przez bordnetz w O2 gdzie pozycja, stop i p-mgielne sterowane są PWM-em a fizycznie jest to ta sama żarówka świecąca różnym natężeniem (działa tylko jedno włókno).
Jak widać na BRISKODA mieli podobne spostrzeżenia stąd modyfikacja.
Właściwie z tym schematem można sobie zakupić lampy np. TAKIE i samemu przerobić. Oryginał VW Shanghai to KOITO.
Ale mam pytanie do speców ( krzynol lub inni) - czy w przed FL 2008 da się zakodować tak aby światła PMG oraz STOP nie świeciły dwoma poziomami napięcia???
Chodzi o to żebym nie musiał modyfikować ledów do dwu poziomowego zasilania.
Jeśli się da to proszę o informacje jak to zakodować
Dziękuję
[ Dodano: Nie 16 Mar, 14 20:35 ]
Ps. Przy okazji zapytam o kodowanie PMG aby świeciły po obydwu stronach??
Jak wiadomo światła przeciwmgielne oraz stop zasilane są "jednym napięciem" razem z pozycją. Czyli ja włącze Stop lub PMG to żarówka zaczyna po prostu mocniej świecić tym samym włóknem żarówki.
Chodzi o to aby w stopie świecił TYLKO stop i w PMG tylko PMG a żeby nie było jeszcze zasilania postojówki. Ledy maja odseparowane zasilanie na postojowe, stop i PMG.
Da się tak zakodować??? Słyszałem że w przed FL się da a w po FL już nie
Druga sprawa to kodowanie tak aby przeciwmgielne świeciły po obydwu stronach.
Mam nadzieję że jasno to opisałem :szeroki_usmiech
LC,09,0-6,1,Światła stopu jako tylne światła postojowe
LC,09,0-6,1,Wartość dziesiętna (krok 1%)
...
LC,10,0-6,1,Tylne światła przeciwmgielne jako tylne światła postojowe
LC,10,0-6,1,Wartość dziesiętna (krok 1%)
te wartości na 0% (domyślnie są 18%)
i wtedy jako pozycje palą się tylko słupki pionowe
...
LC,03,1,Tylne światła przeciwmgielne (0 = 2 światła przeciwmgielne / 1 = 1 światło przeciwmgielne)
Komentarz