[O2] Halogeny jako dzienne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafik11
    Rider
    • 2009
    • 448

nieprawda, nie od czerwca tego roku ,a od czerwca ubiegłego roku weszło rozporządzeniem z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. I tam jest jasno ze od dnia wejscia w życie tego rozporządzenia do 31 12 2009 dopuszcza sie dwa rozwiązania(pozycyjne z tyłu z dziennymi oraz same dzienne bez pozycyjnych z tyłu0 a od 1.01.2010 w rozumieniu tego rozporządzenia po tej dacie dzienne powinny świecić tylko z przodu bez pozycyjnyc tylnych
    "3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej45",
    "45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne"

Komentarz

• marbab
      RS
      • 2009
      • 4713
      • Fiat
      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Czy ktos ma zrobione przeciwmgielne jako dzienne w O2 przed FL, tak jak zrobil to Kolega Maciek_H :?:
      Udało mi się uruchomić światła p.mgłowe jako dzienne (dałem teraz na 30% swoje nominalnej mocy), które włączają się dopiero w pozycji "AUTO" (na "0" nic się nie świeci) i razem z tym świecą się tylko pozycyjne przednie (tył już nie). Jak wjadędo tunelu albo zrobi się ciemniej to p.mgłówki gasną a włącza się normalnie reszta.
      Jesli komus sie to udalo, to prosilbym o kodowanie sterownika, bo w O2 po FL jest inne.
      Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
      Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• kropeck
        RS
        • 2009
        • 2319
        • Octavia II (1Z3)
        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ja bym natomiast chciał uprzedzić o pewnej rzeczy, o której (widząc jak to wygląda na ulicach) mało kto wie - dotyczy tych, którzy instalują diodowe światła do jazdy dziennej. [ wycinek rozporządzenia z Dziennika Ustaw z 20 maja 2009 Nr 75 poz. 639 ]:
        Załączone pliki
        Pozdrawiam,
        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• voltar
          L&K
          • 2009
          • 1107
          • Octavia II (1Z3)
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
          Zamieszczone przez bogdancbr
          Witam serdecznie widze że watek dziennych bogdan.
          tez o tym rozwiazniu chyba pomysle - bo przy ksenonach z halogenów sie praktycznie nie korzysta.....

Jakto nie korzysta sie ? Ja tam korzystam jak jest mgła.

[ Dodano: Pią 05 Mar, 10 17:26 ]
          Zamieszczone przez marbab
          Zamieszczone przez kropeck
          lampy przeciwmgielne mają homologację 'B' co oznacza że do użytku jako przecimgielne. Gdyby miały 'DR' to wtedy legalnie mogą pełnić funkcję dziennych
          ale oczywiscie bylyby one zredukowane np. do 50 % jasnosci. Czy to oznacza ze O2 po FL maja juz stosowny napisik DR :?: Niesadze zeby przeciwmgielne przed FL sie czyms roznily, przynajmniej te w Scoucie.

Po co taa redukacja 50 % ? Zeby je bylo gorzej widac w dzien ... ?

Moim zdaniem i tak najlepszym rozwiazaniem bylyby fabryczne dzienne swiatla diodowe z wersji RS FL . Zeby tylko takie pasowaly do innych Octavi ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez voltar
            lampy przeciwmgielne mają homologację 'B' co oznacza że do użytku jako przecimgielne. Gdyby miały 'DR' to wtedy legalnie mogą pełnić funkcję dziennych
            ale oczywiscie bylyby one zredukowane np. do 50 % jasnosci. Czy to oznacza ze O2 po FL maja juz stosowny napisik DR :?: Niesadze zeby przeciwmgielne przed FL sie czyms roznily, przynajmniej te w Scoucie.

Moim zdaniem i tak najlepszym rozwiazaniem bylyby fabryczne dzienne swiatla diodowe z wersji RS FL . Zeby tylko takie pasowaly do innych Octavi ...
            Po pierwsze - tak, mają. Lampy w FL mają wybitą homologację K oraz RL, albo RD - nie pamiętam, ale to oznacza, że można je używać jako Kornery i jako dzienne (Daylight Running Lights).

Co do redukcji świecenia świateł przeciwmgielnych, to ta redukcja działa tylko w trybie świateł dziennych, czyli włącznik świateł na 0 i przez VCDS ustawione, że przeciwmgielne mają działać jako dzienne. Włączenie świateł przeciwmgielnych przy włączonych mijania powoduje, że świecą one ze 100% mocy - w FL jest dokładnie tak samo.
            Pozdrawiam,
            Michał

Komentarz

• rafik11
              Rider
              • 2009
              • 448

w fl nie ma redukcji tylko są dodakowe żarówki do jazdy dziennej obok żarówek do świateł przeciwmgielnych. W związku z tym jak włączymy mijania i przeciwmgielne to zaświecą się żarówki powiedzmy nr 1 a jak wyłączymy mijania i przekręcimy na 0 to właczą się nam dzienne z żarówkami nr 2 (21w)

Komentarz

• marbab
                RS
                • 2009
                • 4713
                • Fiat
                • BMM 2.0 TDI 140 KM

Co do redukcji świecenia świateł przeciwmgielnych, to ta redukcja działa tylko w trybie świateł dziennych, czyli włącznik świateł na 0 i przez VCDS ustawione, że przeciwmgielne mają działać jako dzienne. Włączenie świateł przeciwmgielnych przy włączonych mijania powoduje, że świecą one ze 100% mocy - w FL jest dokładnie tak samo.
                moze znasz kodowanie do O2 przed FL, zeby tak swiecily jak opisales powyzej :?:
                Marek

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

marbab, niestety nie przy sobie, ale jak znajdę chwilę na zejście do swojej O2 i przetestowania ustawień, to tak właśnie zrobię i wyniki przedstawię na forum.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Komentarz

• marbab
                    RS
                    • 2009
                    • 4713
                    • Fiat
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

kropeck, dzieki
                    Marek

Komentarz

• rafik11
                      Rider
                      • 2009
                      • 448

zaraz zaraz ale w OII fl są dwie żarówki w obudowie świateł przeciwmgielnych przednich. Żarówka powiedzmy nr 1 jest od świateł przeciwmgielnych i ona zaświeca się przy włączeniu przeciwmgielnych oraz jako doświetlanie zakrętów. Jest też druga żarówka nr 2 (21w)od świateł dziennych która zaświeca się po przekręceniu włącznika świateł w pozycję 0 (po wcześniejszym aktywowaniu takiej opcji w maxi-docie oczywiście). Więc nie zabardzo rozumiem w którym momencie i które żarówki świecą na 50% przy światłach dziennych? Chyba że rozmawiamy owersji wyposażeniowej bez przednich przeciwmgielnych i tam świecą na 50% reflektory głowne jako światła drogowe zredukowane do 30W(takie rozwiązanie było stosowane w daewoo nubira w wersji ze światłami dziennymi na skandynawię i Kanadę nawet jest kontrolka w zestawie kontrolek z napisem DRL)

Komentarz

• fan
                        Elegance
                        • 2009
                        • 760

Swiatla tylko do jazdy dziennej to dobre rozwiazanie w OIIFL,jest tylko jeden mankament,przy wlaczonym silniku(zaplonie)zawsze bedzie sie swiecic jakies swiatlo.Chcac siedziec w samochodzie np w zimie przy odpalonym silniku nie da rade wylaczyc swiatel,chyba ze MAXI DOTem.Troche to nie jest przemyslane. :?
                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Rudd
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 151

Zamieszczone przez fan
                          nie da rade wylaczyc swiatel,chyba ze MAXI DOTem
                          Bzdura :P Bex MAXI DOTa jest możliwość włączenia/wyłączenia świateł dziennych - było to już wiele razy opisywane na forum, więc radzę albo poszukać, albo zajrzeć w instrukcję
                          B,C 1.8T

Komentarz

• marbab
                            RS
                            • 2009
                            • 4713
                            • Fiat
                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

rafik11, ja tu poruszylem temat O2 przed FL a konkretnie Scouta, ktory ma tylko p. mgielne. TU masz wiecej na ten temat: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=90

fan, jesli masz czujnik zmierzchu, to w pozycji "0" nic sie nie swieci, w pozycji AUTO swieca sie dzienne, a po zmroku zmieniaja sie na mijania. Oczywiscie po uprzednim zakodowaniu.
                            Marek

Komentarz

• bogdancbr
                              Classic
                              • 2009
                              • 36

[quote="fan"]Swiatla tylko do jazdy dziennej to dobre rozwiazanie w OIIFL,jest tylko jeden mankament,przy wlaczonym silniku(zaplonie)zawsze bedzie sie swiecic jakies swiatlo.Chcac siedziec w samochodzie np w zimie przy odpalonym silniku nie da rade wylaczyc swiatel,chyba ze MAXI DOTem.Troche to nie jest przemyslane. :?[/quot

Przy włączonym trybie amerykańskim wystarczy zaciągnąć hamulec ręczny wszystko gaśnie pozdrawiam.
                              Octavia 2 FL 2.0BKD DSG L&K

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

[quote="kropeck"][quote="voltar"]
                                [quote="marbab"]
                                lampy przeciwmgielne mają homologację 'B' co

Ja rozumiem ze p.mgielne dzialaja na 100% ale pytanie bylo po co redukowac o 50 % w przypadku dziennych. Chyba tylko po to by zywotnosc zarowek zwiekszyc i zmiejszyc pobor energii. Widocznosci to niewstety w dzien nie pomoze.
                                Ja mam w tym momencie wlaczone ksenony jako dzienne i zastanawiam sie nad ta zmiana. Czy to jednak jest legalne i skuteczne rozwiazanie ? Skuteczne tzn czy cokolwioek widac te swiatla w dzien skoro maja redukcje 50 % ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• zwirek75
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 105

Światla przeciwmgielne to nie światła dzienne, nawet ściemnienie powinno skutkować mandatem.
                                  Ja wymieniłem halogeny na dzienne, co prawda nie w Octavii, ale zasada jest ta sama.
                                  Tomek

Komentarz

• marbab
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4713
                                    • Fiat
                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez voltar
                                    Ja rozumiem ze p.mgielne dzialaja na 100% ale pytanie bylo po co redukowac o 50 % w przypadku dziennych. Chyba tylko po to by zywotnosc zarowek zwiekszyc i zmiejszyc pobor energii. Widocznosci to niewstety w dzien nie pomoze.
                                    Ja mam w tym momencie wlaczone ksenony jako dzienne i zastanawiam sie nad ta zmiana. Czy to jednak jest legalne i skuteczne rozwiazanie ? Skuteczne tzn czy cokolwioek widac te swiatla w dzien skoro maja redukcje 50 % ?
                                    redukujesz je do 50% ( a nawet do 30%, jak to zrobil Maciek_H) zeby nie oslepialy innych i zeby swiecily z moca jak swiatla dzienne po FL. Po co swiecic xenony, swiatla z tylu i na szafie za dnia, skoro przepisy tego nie wymagaja.
                                    Noca wlaczasz xenony i halogeny ze 100% moca. Przeczytaj doklatnie co pisalem wyzej.

zwirek75, Miski juz wiedza ze jest sporo aut z dziennymi swiatlami i praktycznie nie zwracaja na to uwagi. Jesli koniecznie juz chcesz byc legalny to zmieniasz klosz z napisikiem DL i jest ok
                                    Marek

Komentarz

• Maciek_H
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 320

Żeby dobrze było widać światła w dzień to najlepiej używać drogowych świateł albo doładować tył auta na maksa żeby świecić w powietrze a nie na drogę. A auto i tak jest doskonale widoczne dzięki właśnie światłu słonecznemu.

Ja robiłem różne próby od 80% co 5% i te 30% to optimum. Bo w miarę widać a na pewno nie oślepia.
                                      Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
                                      ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
                                      http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• zwirek75
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 105

zwirek75, Miski juz wiedza ze jest sporo aut z dziennymi swiatlami i praktycznie nie zwracaja na to uwagi. Jesli koniecznie juz chcesz byc legalny to zmieniasz klosz z napisikiem DL i jest ok
                                        NIesteyy nie ma calego klosza. Wymienilem cale lampy
                                        Zamieszczone przez Maciek_H
                                        Żeby dobrze było widać światła w dzień to najlepiej używać drogowych świateł albo doładować tył auta na maksa żeby świecić w powietrze a nie na drogę. A auto i tak jest doskonale widoczne dzięki właśnie światłu słonecznemu.
                                        Dzienne sa raczej pomocne w sytuacji w dzien kiedy jest dosyc ciemno i tlo jest ciemne - np czarny samochod jedący przez las . Dodatkowo dzienne swiecą na boki bardziej niz dlugie czy mijania wiec lepiej widac auto pod skosami
                                        Tomek

Komentarz

• kropeck
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2319
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Światła dzienne nie mają na celu oświetlania czegokolwiek - teoria mówi, że masz po prostu być widoczny :-)
                                          Pozdrawiam,
                                          Michał

Komentarz

• zwirek75
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 105

kropeck ale gdzie ja napisalem ze maja oswietlac ? to ja mam czarny samochod i jade przez las - i mam dzienne zeby mnie bylo widac ), to ja dojezdzam pod ukosem i chce zeby mnie widzial kierowca z podporzadkowanej
                                            Tomek

Komentarz

• kropeck
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2319
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

zwirek75, wrrr .... ja tak ogólnie skomentowałem kilka ostatnich wypowiedzi :-) żaden wytyk w Twoim kierunku - nie zacytowałem nikogo :-)
                                              Pozdrawiam,
                                              Michał

Komentarz

• zwirek75
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 105

kropeck, ok, sorry
                                                Tomek

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Maciek_H
                                                  A auto i tak jest doskonale widoczne dzięki właśnie światłu słonecznemu.
                                                  dokąd nie przy#@$%#oliłem wioząc 3 osoby w zielonego lanosa, też mi się tak wydawało
                                                  jakoś słabo się odcinał na tle lasu w piękny słoneczny dzień
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• kropeck
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2319
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez fan
                                                    Swiatla tylko do jazdy dziennej to dobre rozwiazanie w OIIFL,jest tylko jeden mankament,przy wlaczonym silniku(zaplonie)zawsze bedzie sie swiecic jakies swiatlo.Chcac siedziec w samochodzie np w zimie przy odpalonym silniku nie da rade wylaczyc swiatel,chyba ze MAXI DOTem.Troche to nie jest przemyslane. :?
                                                    W O2FL jest możliwość uruchomienia opcji, dzięki której jeśli na światłach dziennych masz zaciągniety ręczny, to te światła gasną.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Michał

Komentarz

Pracuję...