Może ktoś się zdecyduje na taki fajny komplecik:

Wygłuszenie maski w OIIFL 1.4TSI

Zwiń

X
- 

Wygłuszenie maski w OIIFL 1.4TSI
Czy ktos juz moze dokladal mate wygluszajaca do OIIFL 1.4tsi?Autko jest i tak dosyc ciche,ale wiadomo,ze jadac coraz szybciej robi sie coraz glosniej,jestem ciekaw czy wygluszenie pod maska cos daje?Czy macie jakies doswiadczenia z tym zwiazane?p.s.Za jakis czas zamierzam wygluszyc drzwi w samochodzie i zastanawiam sie nad mata pod maska :roll:Respect All,Fear No One!
 - 
 - 

Nie wiem czy wygłuszy w czasie jazdy, bo na postoju zapewne tak, ale na pewno podniesiona maska z taka matą wygląda bardzo elegancko. :wink:
Mam na myśli oczywiście to co fabryka montuje, bo dodatkowe wygłuszenie, takie jak pod głośniki, raczej mija się z celem.zdroofko
daszek
http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II
Komentarz
 - 
 - 

RSS_OCP Member
- 2004
 - 2333
 - Superb III (3V3)
 - ASV 1.9 TDI VP 110 KM
 - CDAA 1.8 TSI 160 KM
 - CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ktoś kiedyś robił testy i wyszło, że generalnie takie wygłuszenie nie wpływa na głośność silnika w kabinie, więc jego montaż mija się z celem. Jeżeli chcesz mieć ciszej w kabinie to należy wygłuszyć specjalnymi matami (Dynamat, ale nie tymi do wygłuszania drzwi, tylko innym modelem przeznaczonym do tłumienia dźwięku) przegrodę pomiędzy kabiną a silnikiem.
Komentarz
 - 

nie ma sensu tego zakładać jeżeli chodzi o wygłuszenie - testowałem na 1,6, natomiast, ale zaznaczam, że to zasłyszane, może to mieć wpływ na jakość i trwałość lakieru na masce -> PODOBNO nie bardzo mu służy takie rozgrzewanie od silnika od spodu, ale tak jak mówię, nie wiem ile w tym prawdy.
niektórzy twierdzą, że trzeba uważać wjeżdżając na myjkę z takim rozgrzanym nosem :idea:
no i taka mata mogłaby trochę przed tym chronic o ile to prawda...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
 - 
 - 

Ja widziałem kilka aut z matowymi maskami jak sie okazało nie miały maty( z różnych powodów) tak wiec coś w tym jestZamieszczone przez szkodanie ma sensu tego zakładać jeżeli chodzi o wygłuszenie - testowałem na 1,6, natomiast, ale zaznaczam, że to zasłyszane, może to mieć wpływ na jakość i trwałość lakieru na masce -> PODOBNO nie bardzo mu służy takie rozgrzewanie od silnika od spodu, ale tak jak mówię, nie wiem ile w tym prawdy.
niektórzy twierdzą, że trzeba uważać wjeżdżając na myjkę z takim rozgrzanym nosem :idea:
no i taka mata mogłaby trochę przed tym chronic o ile to prawda...
Komentarz
 - 
 - 

tak, jak mówię, sam nie mam zdania na ten temat, ale też przypominam sobie, że lakiernik zwracał uwagę kumplowi, kiedy lakier mu odprysnął na środku maski, tak ni z gruchy ni z pietruchy.Zamieszczone przez shokJa widziałem kilka aut z matowymi maskami jak sie okazało nie miały maty( z różnych powodów) tak wiec coś w tym jestsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
 - 
 - 

Nie tyle łuszczącym co matowiejącym.Widać to szczególnie na lakierach nie metalikach.Zamieszczone przez Trusekwycisza nie wycisza, lepiej klapa wyglada jak sie ja podniesie a nie jakby przed chwila z lakierni wrocila - ja to mam - 120,- Nie zauwazylem zadnej roznicy w halasie.
... a tak na marginesie - ciekawa teoria z tym luszczacym sie lakierem na masce :lol:
Komentarz
 - 
 - 

... no moze ... Generalnie ta mata nadaje niewidocznej na codzien estetyki i lepszego samopoczucia nabywcy. Ja mam i mi sie podoba, no i samopoczucie tez jest git. :wink:Zamieszczone przez shokNie tyle łuszczącym co matowiejącym.Widać to szczególnie na lakierach nie metalikach.Zamieszczone przez Trusekwycisza nie wycisza, lepiej klapa wyglada jak sie ja podniesie a nie jakby przed chwila z lakierni wrocila - ja to mam - 120,- Nie zauwazylem zadnej roznicy w halasie.
... a tak na marginesie - ciekawa teoria z tym luszczacym sie lakierem na masce :lol:
Komentarz
 - 
 - 

Także i ja dołanczam się do pytania.Zamieszczone przez Piotr AMPGdzie kupiles i za ile ?Zamieszczone przez karpecikKupiłem i założyłem. Ładniej wygląda.
W braku maty nie podoba mi się coś innego - gdy zatrzymuję się po dłuższej trasie i widzę unoszące się gorące powietrze nad maską :xO2 1.4 TSI Liftback Ambiente http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=494691
Komentarz
 - 
 - 

A jak to jest zamontowane, trzeba uchwyty albo jakieś śrubki dokupić ?
Zakupu można dokonać tutaj:

Sama blacha bez izomaty wygląda tragicznie a jak by była to podnosi się estetyka psychiczna właściciela :szeroki_usmiech Może także jest łatwiej umyć od środka klapę bo sama blacha ma wiele zakamarkow a tak jest jedna płaszczyzna.
Zaletą może być (ale tego niie wiem) szybciej rozgrzewający się silnik.
Komentarz
 - 
 - 

Chciałem sobie założyć taką matę w swojej Octavii. Jak wygląda montaż? Czy zamawiając tą mate ze strony podanej wyżej dostanę wszystko potrzebne do montażu (jakieś zaciski czy coś takiego) ?Zamieszczone przez golibrodaWarto wziąć, estetyka pod maską zdecydowanie lepsza choć wymierne korzyści techniczne znikome. Montaż 60 sek. pod sklepem :szeroki_usmiech
Komentarz
 - 

Komentarz