Octavia II FL 2011 doposażenia auta w czujnik cofania/ parkowania tył.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• koleś
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpis
    Jak zaprogramować aby tylne czujniki pokazywały sie na radiu swingu (samochodzik z odległościami) . Kodowanie w radiu ?
    Tak, w radiu.

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    Witam czujnik założone wszystko śmiga.
    Mam pytanko wiem ze gdzies było ale nie mogę znaleć. Jak zaprogramować aby tylne czujniki pokazywały sie na radiu swingu (samochodzik z odległościami) . Kodowanie w radiu ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    te pomarańczowe do magistrali CAN, albo przy bcm, albo przy gatewayu

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    Pytanie gdzie wpiąć kable zaznaczone w zielonej ramce:
    1 - czarny rozumiem ze do skrzynki bezpieczników
    a te 4 żółte zakończone złączem ? - jesli ktoś ma jakieś zdjęcia bardzo proszę
    system parkowania.png

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jest ok

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    Super Dziękuję
    1. jest gdzieś do zakodowania instrukcja ?
    2. czy centrala 5J0919475A - jest ok ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    dodać do listy gatewaya nowy sterownik.
    i zakodować obecność parktronika w centralnej elektryce, w haku, w radiu,

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    krzynol po montazu co trzeba zaprogramowac ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    wygląda ok

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    odgrzeje troche kotleta czy taki zestaw bedzie w pełni pasował do Octavii II 2012 FL

czy czegoś w nim brakuje ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    napisz do mnie pw

Zostaw komentarz:

• Darekwdarekw
    odpowiedział(a)
    Ktoś może pomoc ze schematem wiązki kabla (octavia mk2 2012 )od tylnej centralki do przodu do gateway-a.
    tak bym wiadomo było które piny we wtyczkach
    dzieki

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Fabia1984 Zobacz wpis
    Tak na marginesie przerabiał ktoś temat wiercenia pod otwór 15,48 bo tyle ma Valeo ?
    Kup to i wierć 16 mm. Ja takim robiłem pod przednie czujniki.
    https://allegro.pl/oferta/wiertlo-st...2mm-5611877737

A zanim przyłożysz do zderzaka to sobie wypróbuj na jakimś plastiku, która to średnica i zaznacz markrerm na wiertle dokąd masz wiercić.

Zostaw komentarz:

• Fabia1984
    odpowiedział(a)
    Tak na marginesie przerabiał ktoś temat wiercenia pod otwór 15,48 bo tyle ma Valeo ?

Zostaw komentarz:

• Fabia1984
    odpowiedział(a)
    Patrzyłem na tą stronę

4H0 były montowane do 29.10.2012 następnie 1S0 nie zmiany koszyczkow są te same dla obu czujników. Dla mnie nie ma to znaczenia czy ten 4H0 czy 1S0 bo i tak muszę robić otwory sam w zderzaku więc będę dopiero mierzył jak kupię. W O2 fl były chyba tylko 4H0 ale mogę się mylić.

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Co do samych czujników to Valeo 4H0 chodzą po 100 zł za czujnik więc jak by nie patrzeć 400 zł. Zamiennik po 50 zł i teraz pytanie czy opłaca się dopłacać drugie tyle do Valeo?
    Chcesz montować czujniki z O2 fl do F2 fl? W O2 fl chyba nie było już czujników 4H0 tylko 1S0. Te 1S0 mają mniejszą średnicę.

Zostaw komentarz:

• Fabia1984
    odpowiedział(a)
    Będę patrzył jak coś się trafi to kupie używki a jak nie to nowe i tyle

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Fabia1984 osobiście kupił bym używane oryginały.

Zostaw komentarz:

• Fabia1984
    odpowiedział(a)
    Wiązkę tył + przód, moduł i buzzer mam od kolegi z forum.
    Pozostaje zakup koszyczków w skodzie 20 zł za koszyk i czujników tutaj cena w skodzie powala 4H0 1szt 444 zł.
    Kolego Pejo 50 zł za 4szt uchwytów ? Jak tak to gdzie je kupić w tej cenie.
    Co do samych czujników to Valeo 4H0 chodzą po 100 zł za czujnik więc jak by nie patrzeć 400 zł. Zamiennik po 50 zł i teraz pytanie czy opłaca się dopłacać drugie tyle do Valeo?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Kiedyś kumplowi wymieniałem czujniki z chińskich zamienników na oryginały. Niestety te chińskie siały błędami.

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Witam odgrzebie trochę temat ale zastanawiam się nad założeniem tylnych czujników parkowania do fabii 2 fl wykorzystując cała instalacje z octavii 2 fl. Pytanie zasadnicze czy taki zestaw będzie działa poprawnie w fabii 2 ?
    jezeli tam to mam kilka pytań:
    -Posiadam radio swing i chciałbym uzyskać efekt pokazywania czujników w radiu. Wiem muszę kupić moduł 475. Znalazłem u chińczyka zestaw gotowy do octavii i jest tam moduł 7E0 919 475 k jednak w oryginalnym jest 5J0 919 475 B czy ten od chińczyka trzeba jakoś specjalnie kodować aby pokazywał obraz na swingu ?
    -czy do czujników są potrzebne pierścienie uszczelniające ?
    nad tym zestawem się zastanawiam
    384,40 zł 13%OFF | CHESHUNZAI tylne OPS 4K Park Pilot 4 czujniki parkowania zestaw do vw Tiguan dla Octavia superb YETI PQ35 https://a.aliexpress.com/_mLfnpzJ
    albo szukać używek jednak elementów sporo do kompletowania a tu wszystko w jednym miejscu ktoś doradzi podpowie ?
    Zakup do Chińczyków wydaje się dobrym rozwiązaniem.
    Za używki musiałbyś dać:
    1. Czujniki z wiązką - 150 do 200 zł,
    2. Uchwyty pod czujniki 50 zł,
    3. Sterownik 50 zł,
    4. Głośniczek + kostki - 50 do 100 zł.
    Pozostaje jeszcze do zrobienia wiązka ze sterownika do głośniczka i do przodu auta.
    Policz sam

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    a czujniki jak kupisz, będą miały na sobie uszczelki

Zostaw komentarz:

• Angel
    odpowiedział(a)
    Kup 5J0 wiązkę kup od chińczyków, czujniki na allegro plus uchwyty. Po poprawnym zakodowaniu OPS wszystko ruszy. Nie zapomnij o głośniczku. Bez niego też nie ruszy.

Zostaw komentarz:

• Fabia1984
    odpowiedział(a)
    Witam odgrzebie trochę temat ale zastanawiam się nad założeniem tylnych czujników parkowania do fabii 2 fl wykorzystując cała instalacje z octavii 2 fl. Pytanie zasadnicze czy taki zestaw będzie działa poprawnie w fabii 2 ?
    jezeli tam to mam kilka pytań:
    -Posiadam radio swing i chciałbym uzyskać efekt pokazywania czujników w radiu. Wiem muszę kupić moduł 475. Znalazłem u chińczyka zestaw gotowy do octavii i jest tam moduł 7E0 919 475 k jednak w oryginalnym jest 5J0 919 475 B czy ten od chińczyka trzeba jakoś specjalnie kodować aby pokazywał obraz na swingu ?
    -czy do czujników są potrzebne pierścienie uszczelniające ?
    nad tym zestawem się zastanawiam
    384,40 zł 13%OFF | CHESHUNZAI tylne OPS 4K Park Pilot 4 czujniki parkowania zestaw do vw Tiguan dla Octavia superb YETI PQ35 https://a.aliexpress.com/_mLfnpzJ
    albo szukać używek jednak elementów sporo do kompletowania a tu wszystko w jednym miejscu ktoś doradzi podpowie ?

Zostaw komentarz:

• black_diablo
    odpowiedział(a)
    Elektryk stwierdził że najprawdopodobniej wysypalo się jakieś oprogramowanie sterownika ale on nie jest mi w stanie w tym pomóc.Podobno gość z Mikołowa robi takie rzeczy ale terminy ma już na przyszły tydzień .

Zostaw komentarz:

Pracuję...