Octavia II FL 2011 doposażenia auta w czujnik cofania/ parkowania tył.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• gradek
    odpowiedział(a)
    Ysebulba chcesz sprzedać wystaw w giełdzie.

Zostaw komentarz:

• Ysebulba
    odpowiedział(a)
    Jakby ktoś potrzebował mam oryginalny nigdy nie montowany komplet 8k 475 ze wszystkimi wiązkami przyciskiem głśniczkami itd. Kupiłem dla siebie, ale zamontowałem kamerę i chyba już nie chce mi się rozbierać całego auta.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    kowaltom99 na trzecim zdjęciu jest przycisk do O2

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gradek Zobacz wpis
    Jest i zestaw 8-io kanałowy:
    Tylko w tym zestawie jest przycisk do VW. Trzeba osobno dokupić przycisk PDC od OII

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Jest i zestaw 8-io kanałowy:
    Cheap 8 sensors, Buy Quality park pilot directly from China rear sensor Suppliers: For VW Scirocco polo 2011 Tiguan Octavia superb - Park Pilot Front and Rear 8 Sensor 8K With OPS stents 56D/5K0/16D/18D 919 475

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Dzięki, czyli rozumiem że w/w zestaw jest kompletny.

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Do PDC 4 kanałowego (tylko tył) nie potrzeba przycisku. Włącza się automatycznie po wrzuceniu wstecznego.
    Przycisk potrzebny jest dla PDC 8 kanałowego (tył+przód) i do asystenta parkowania PLA.

OPC - wizualizacja optyczna czujników w radiu

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    a ten OPC co to?

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Chińczyk pisze że moduł będzie pasować , takie zdjęcie przysłał

I czy ten przełącznik jest potrzebny

3TD 919 281
    Ostatnio edytowany przez Maly745; 34973.

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Panowie czy ten zestaw będzie pasować? czy jeszcze coś muszę dokupić? wyłącznik pod panelem klimy?

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    kowaltom99 dobrze prawi to jest ori klepią do octavki tam

Zostaw komentarz:

• Kris_S
    odpowiedział(a)
    Koszty liczone juz z dostawami:

1 Zestaw: moduł 283 / czujniki / wiązka 170 zl przy czym modul 283 mam nadzieje sprzedać - odzyskać grosza
    2 Wtyczka do czujnika ( uszkodzona była w zestawie ) 20 zl
    3 Głośniczek 30 zl
    4 Moduł 475 - nie mogę powiedzieć bo kupuje od Jaska, ale na Allegro podobny jest za 100 + 30 dostawa

na razie tyle

Jeszcze będzie wiązka do przodu, montaż i kodowanie

miłego
    Krzysztof

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    Kris_S możesz podsumować ile cię wyszły wszystkie części

Zostaw komentarz:

• Kris_S
    odpowiedział(a)
    I wszystko jasne - Dzięki Patryk
    Zamawiam moduł 475 od Jaśka

miłego
    Krzysztof

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)
    Roznica jest taka ,ze 283 dogaduje sie z klimatronikiem i radiem po canie komfortu a 475 po canie napedu i gdy bedziesz chcial radio bolero kiedys to zeby pokazywal wskazania Ops i klimy bedzie potrzebny 475 zwlaszcza ze takpwy wychodzil z fabryki . Moze wystapic jeszcze jeden problem z komunikacja radia steam z can gatewayem za nowy wzgledem radia. ale to wyjdzie po montazu i sprawdzeniu bledow .

Ja na twoim miejscu szukalbym swinga i 475 bo sam tyl nie jest drogi .

Zostaw komentarz:

• Kris_S
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpis
    ...na upartego da radę to zrobić ,ale przy takiej robótce (dorobienie zasilania , oraz Cana) warto było tego co było fabrycznie po lifcie . Np radio swing oraz centralka 475 nie 283
    Mam już głośniczek 8E0919279 , więc pozostaje kwestia dorobienia kabla i dopasowania wtyczek.

Prośba do Was o podpowiedź czy faktycznie zmieniać moduł z 283 na 475 ? Jaka jest róznica ?

pozdrawiam
    Krzysztof
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    wiązkę zawsze robię sam, ale oczywiście piszę to z innej perspektywy, bo mam przewodów różnych, pinów, zaciskarki, a wtyczki za grosze się kupuje
    ale jak ktoś to dłubie pierwszy raz, to można się pokusić o wiązkę gotową
    jak potrzeba to schematy mam i mogę podać dokładnie gdzie co idzie
    oczywiście schematy, podłączenia wiązki itd. różnią się zależnie od wersji parktronika
    Wtyczki i piny tak za grosze nie kupisz poza ASO - kabelek serwisowy z 2 pinami w ASO to koszt ok 10PLN (wychodzi 5 PLN za pin).
    Najlepiej podjechać na szrot i wyciąć parę wtyczek z instalacji i wymontować piny.
    Wtyczki też kosztują - każda sztuka to 10-20PLN (a każda do modułu parktronika jest inna)

Ten chiński zestaw to ori - w Shanghaju znajduje się wielka fabryka VW, montują Passaty i Octavie IIFL. Stąd na Ali taki wysyp części.
    W mojej OIIFL jeździ kupiony na Ali moduł CAN GW, podświetlenie dywaników, włącznik światła, radio kombajn (radio to akurat nie ori Skody) - i wszystko działa.

Zostaw komentarz:

• Kris_S
    odpowiedział(a)
    ...jak potrzeba to schematy mam i mogę podać dokładnie gdzie co idzie
    oczywiście schematy, podłączenia wiązki itd. różnią się zależnie od wersji parktronika
    Nie chcę od Chinoli, chce zrobić sam / pod nadzorem forumowiczów.
    Raz, że już trochę grosza wydalem
    a dwa , że trochę mnie to kręci

Krzynol - Miszczu , czyli jak już sie obkupię w cały zestaw częsci to podam dokladne foty / opisy i dopasujemy odpowiednie okablowanie ?

pozdrawiam
    Krzychu

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    wiązkę zawsze robię sam, ale oczywiście piszę to z innej perspektywy, bo mam przewodów różnych, pinów, zaciskarki, a wtyczki za grosze się kupuje
    ale jak ktoś to dłubie pierwszy raz, to można się pokusić o wiązkę gotową
    jak potrzeba to schematy mam i mogę podać dokładnie gdzie co idzie

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Ciekawe jaki numer sterownika, chyba celowo odwrócony, skąd wziąć opis pin-ów który gdzie podpiąć

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Możesz podesłać link do tego zestawu na aliexpress, fabryczne te zestawy?

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    michalkazaniec - tylko u chinczyka jest cały zestaw za ok 350 zł
    a u nas z tego co widze to wiązka z mocowaniem czujników 100 + centrala 150 + głosnik 50 + czujniki ok 150 i pewno wszystko koło 500 skrobnie i do tego trzeba szukać i sprawdzac

Zostaw komentarz:

• Kris_S
    odpowiedział(a)
    ...drugą wiązkę(wtyczkę) ciągniesz do przodu , po drodze w lewym słupku B ma być głośniczek
    Ze skrzynki bezpieczników odpowiedznie zasilanie potrzeba, a z bordnetza (czyli modułu komfortu) bierzesz pozostałe sygnały: 2xCAN, wsteczny
    Krzynol,
    piszesz fachowo, krótko i zwięźle.

Przy czym projekt dozbrajania Octavki to dla mnie życiowe wyzwanie.
    Grzebać w aucie i nie spaprać czegoś to wyższa szkoła jazdy a ja laik jestem, zielony jak szczaw na wiosne.
    Dlatego prośba o wyrozumiałość.

Nie znalazłem na olx-ach i innych allegrach "drugiej wiązki " tej " do przodu" .Prawdopodobnie muszę ją zrobić samodzielnie.
    Ktoś może ma schemat takiego kabla ?
    ile przewodów w wiązce?
    - jaka wtyczka przy module na nadkolu?
    - jaka przy głośniczku?
    - jaka do bordneza ?

Ktoś z forumowiczów wie ?

Optymistycznie zakładając, że kupię, zmajstruję, połączę i zamontuję wszystkie elementy - trzeba to będzie zakodować.
    Right ?

Czy warto kupować sprzęt do kodowania?
    Czy może ktoś w Krakowie / okolicy ma odpowiedni sprzęt do kodowania i za małą flaszkę pomoże ?

miłego
    Krzychu

Zostaw komentarz:

• michalkazanice
    odpowiedział(a)
    Wątpię że ktoś kupował, bo z używki można skompletować bardzo fajny zestaw oryginalny, który będzie w 100% działał poprawnie.

Zostaw komentarz:

Pracuję...