Zamieszczone przez Zorr
[O2] Lusterko fotochrom
Zwiń
X
-
[O2] Lusterko fotochrom
Chcąc wymienić zwykłe lusterko na te z fotochromem trzeba coś jeszcze dorabiać, przerabiać etc? Czy wystarczy zmienić po prostu lusterka?
Czytałem już m.in. tematy:
ale tam w sumie nie ma odpowiedzi na te pytanie. Widziałem, że na allegro oferowane są różne lusterka w różnych cenach od 129 do 200 plnów. Niektóre wydają mi się niekompletne.
Czy tak wyposażone lusterko będzie OK?
Pytanie do tych co mają takie lusterka. Czy faktycznie lusterko jest takie dobre i ściemnia się automatycznie jak ktoś nam mocniej świeci z tyłu? Warto inwestować w takie lustereczko ? Czy lepiej zostać przy zwykłym?"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
Biszczu, ale jak chcesz samo lusterko foto, to nie potrzebujesz czujnika deszczu/zmierzchu tylko samo lusterko ( tak jak ma Viktormpi, ).
Plan minimum to dwa przewody zasilania ( +12V i masa ).
Full opcja to 4 przewody; do tych dwóch zasilających dochodzi dodatkowo przewód od światełka podświetlenia wnętrza i od zasilania żarówki światła wstecznego.
A jak dołożysz wkład foto do lusterka zewnętrznego to dochodzą jeszcze 2 dodatkowe przewody do jego sterowania...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Lusterko jest ok, będzie kompatybilne. Jeśli masz czujnik deszczu - wszystko jest w porządku , łatwo się zamontuje. Jeśli nie - zaczynają się schody.
Aby działało musisz podłączyć dwa kabelki (+ i - ) - będzie się ściemniało i rozjaśniało
Żeby ściemniały się boczne musisz podłączyć dwa kolejne kabelki - nie wiem do czego, ale w którymś z podanych przez Ciebie wątków było to opisane. Podejrzewam, że do tej opcji potrzebne są specjalne wkłady do lusterek.
Jest jeszcze jeden kabelek o ile dobrze pamiętam, który służy do tego aby lustro się rozjaśniało gdy wrzucisz wsteczny bieg.
No i wszystko jest pięknie ładnie lusterko ściemnia się w nocy. Jeździ się przyjemnie, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że działają wszystkie - boczne również.
Jeśli natomiast działa tylko to wewnętrzne to jest jedna wielka kicha - środkowe jest ciemne a boczne biją po oczach.
Więc jak już brać się za taki mod to na całego - czujnik + lusterko + boczne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriqueztu masz po 80 PLN ...
http://allegro.pl/nowe-lusterka-wew-...710739423.html
nie trzeba je podłączać pod moduł sterowania?
Komentarz
-
-
Biszczu, możesz pomyśleć coś z tym uchwytem z Audi o którym pisał Viktormpi.
Poproś go o jakieś zdjęcia jak to rozwiązał może to Ci rozjaśni sytuację.
Ale jak dla mnie nie ma sensu kombinować. Ktoś ostatnio dokładnie opisał jak zamontować czujnik deszczu / zmierzchu - bardzo przydatny bajer, szczególnie zimą. Będziesz mógł również w pełni aktywować coming / leaving home
Pamiętaj, że sam czujnik nie wystarczy - musisz mieć manetkę z opcją "auto" + inny włącznik świateł (np ze scouta bądź passata CC :diabelski_usmiech ) jeśli chcesz aby światła się same włączały.
Nie wiem czy świateł nie trzeba zakodować - włączyć za pomocą komputera.
Tylko po podliczeniu wszystkich kosztów ze stówki robi się nie zła sumka i dość skomplikowany modzik.
PS. Daj znać jak coś wykombinujesz.
Komentarz
-
-
Ja miałem fabrycznie czujnik deszczu i samościemniające się lusterka (wszystkie 3) i nie miałem włącznika AUTO. Coming/leaving home sobie zakodowałem. Przełącznik potrzebny jest tylko do tego jak chce się, żeby w ciągu dnia światła przełączały się z dziennych na mijania jak się zaczyna robić ciemno (ale oprócz przełącznika trzeba pociągnąć jeszcze jeden kabelek do boardnetzu).
Komentarz
-
-
W Vectrze mam ściemniane lusterka i czujnik deszczu - to drugie to dość przydatna sprawa, co najważniejsze szybko reaguje na wodę - np. na chlapnięcie na szybę. Zastrzeżenia mam do działania w drugą stronę - coś kiepsko zwalniają te wycieraczki. Ale możliwe że to kwestia wymienionej szyby (nie jest oryginalna, tylko z Autoglassa) i fabrycznie działało to lepiej. Da się z tym żyć, ale i tak wolę tradycyjny przełącznik w mojej Octavii, szczególnie doskonale "leżącą po palcem" funkcję jednokrotnego przetarcia lub maksymalnego wycierania (jak się chwilę przytrzyma). Dla mnie czujnik deszczu jest przydatny, ale na pewno nie niezbędny.
A co do meritum wątku - ściemnianych lusterek - to w Vectrze ściemnia mi się wsteczne i lewe - no i jest to tragedia. Cały dramat polega na tym, że konstruktor nie przewidział włącznika on/off! Taki włącznik jest natomiast w Octaviach 2 (wg instrukcji) i np. w Mazdach 6 - po prostu przycisk na lusterku. A w Vectrze nie ma wyboru - ściemniają się zawsze. O ile za miastem jest to bardzo OK, to w mieście tragedia, powtarzam, bardzo niebezpieczna sprawa - w lusterkach nic nie widać, traci się orientację (w ściemnionym lusterku nie widać otoczenia, a tylko reflektory innych aut). Jeśli samochód jadący z tyłu mocno świeci, to lusterka ściemniają się na maxa i można nie zobaczyć auta ze słabymi światłami, na sąsiednim pasie, a tym bardziej nie zobaczy się gamonia jadącego na postojówkach. Zmiana pasa staje się niebezpieczna. Oboje z żoną jeździliśmy różnymi samochodami, od kilkunastu lat, no i te lusterka w mieście powodowały u nas dyskomfort na tyle duży, że... Po prostu zakleiliśmy czujnik fotochromatyczny kawałkiem nieprzeźroczystej taśmy. To jest nasz przycisk on/off
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ooooo5oLusterko jest ok, będzie kompatybilne. Jeśli masz czujnik deszczu - wszystko jest w porządku , łatwo się zamontuje. Jeśli nie - zaczynają się schody.
Aby działało musisz podłączyć dwa kabelki (+ i - ) - będzie się ściemniało i rozjaśniało
Żeby ściemniały się boczne musisz podłączyć dwa kolejne kabelki - nie wiem do czego, ale w którymś z podanych przez Ciebie wątków było to opisane. Podejrzewam, że do tej opcji potrzebne są specjalne wkłady do lusterek.
Jest jeszcze jeden kabelek o ile dobrze pamiętam, który służy do tego aby lustro się rozjaśniało gdy wrzucisz wsteczny bieg.
Komentarz
-
-
też chciałem sobie zamontować lusterko fotochromatyczne ale z tego co koledzy pisali wcześniej(chyba że jestem w błędzie-oby tak było)to niestety trzeba wymienić mocowanie lusterka które znajduje się w szybie. To standardowe mocowanie czyli do zwykłego lusterka ponoć nie pasuje do tego fotochromu, więc jak chcesz mieć fotochrom to wymien mocowanie w szybie -czytaj odklej je. Mnie się nie chce w to bawić Chyba, że tak jak pisałem wcześniej może się mylę i nie trzba takiej operacji robić wtedy chętnie sobie założe takie lusterko. Wiem ze w golfie IV lub V jest samo lusterko fotochrom bez czujnika deszczu może to będzie pasowało, ale nie znam numeru katalogowego więc moze koledzy coś pomogą. Oczywiście dla pewności rozważam opcję samego lusterka fotochromatycznego bez czujnika deszczu czy to w wykonaniu skodowskim czy to ewentualnie opcja golf. Chęć wymiany na fotochrom pojawiła się po pierwszej jeździe nocnej gdzie po przestawieniu w tryb nocny zwykłego lusterka odbija mi się lampka sufitowa ta nad kierowcą.
Komentarz
-
-
Podobno nieźle odkleja się suszarką
Znalazłem na innych forach TO i TO.
TUTAJ piszą jak podmienić uchwyt, a TUTAJ jest bardzo dokładny opis jak wszystko popodmieniać nie wymieniając szyby.
Różnice w mocowaniach lusterek widać tutaj
Nowy uchwyt (za TYM forum) wygląda tak i ma numer 1K0 845 543:
Jeśli chodzi o lusterko w wersji "tylko lusterko, bez czujnika zmierzchu/deszczu" - czy ktoś może to potwierdzić? Na tych lusterkach z czujnikiem nigdzie nie widziałem dziury z tyłu lusterka - a przecież żeby fotochrom działał musi mieć sygnał o ilości światła z przodu i z tyłu - inaczej to nie ma sensu (bo cały czas w dzień byłoby zciemnione). Myśle że lusterko korzysta z czujnika zmierzchu i na podstawie porównania sygnałów określa jak ma się ściemnić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrrudzinPodobno nieźle odkleja się suszarką
i to tylko mając duże doświadczenie w używaniu opalarki bo łatwo można przesadzić z temperaturą i szyba pęknie
zwykłą suszarką można co najwyżej podgrzać naklejki po autostradach
zobaczcie temat o mojej Czarnuli - jestem właśnie w trakcie wymiany lusterkaMoja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez El ZygmuntoZamieszczone przez mrrudzinPodobno nieźle odkleja się suszarką
i to tylko mając duże doświadczenie w używaniu opalarki bo łatwo można przesadzić z temperaturą i szyba pęknie
zwykłą suszarką można co najwyżej podgrzać naklejki po autostradach
zobaczcie temat o mojej Czarnuli - jestem właśnie w trakcie wymiany lusterka
Najwiekszym problem jest usunięcie czarnego podkładu, do którego było przyklejone lusterko - to jest farba ceramiczna - wyżarzana.
Komentarz
-
-
fernando, Z pinu 4 w lusterku wewnętrznym do pinu 1 ( + ściemniania ) w kostce przy wkładzie zewnętrznym ( po drodze jest jeszcze czarna kostka w drzwiach pin 7 i ew. sterownik drzwi ale tylko jako "przelot" więc możesz go olać ). Analogicznie z pinu 5 lusterka wew. do pinu 2 ( - ściemniania ) wkładu i po drodze czarna kostka w drzwiach pin 8.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz