dzięki wielkie, a jakaś historia napraw serwisów??
Temperatura silnika diesla przy dużych mrozach
Zwiń
X
-
Temperatura silnika diesla przy dużych mrozach
Witam, biorąc ostatnie temperatury panujące w moim mroźnym rejonie (-15, -18 stopni) mam pytanie do innych uzytkowników podobnych aut do mojego (Octavia II, silnik BXE), że podczas takich temp. wolno się nagrzewa to jasna rzecz w przypadku diesla, ale zaobserwowalem, że silnik osiąga 90 stopni tylko podczas szybszej jazdy na trasie. w mieście lub przy powolnej jeździe temp opada do najwyżej 70 stopni. Czyżby silnik nie wyrabiał z nagrzaniem się do 90 stopni w takich niskich temp.? Bo objaw na uszkodzony termostat jest zupelnie odwrotny.
-
-
No niestety tak to jest... W trakcie korków wskazówka termometru oscyluje wokół 75°C... Jeśli się nie boisz, to możesz zasłonić fragment chłodnicy jakąś tekturą - sytuacja się poprawi... Było sporo dyskusji na tym forum o plusach i minusach takiego rozwiązania...
Jeżdżę po Warszawie i tylne-boczne szyby są ciągle zaszronione od środka... Aż głupio, ale nic z tym nie mogę zrobić. :evil:Perfee
149 KM / 313 Nm by Masters Tuning
Komentarz
-
-
lukas_ig, inaczej w naszych AHF-ach a inaczej np. w BXE, BJB, BKD
szwagier ma BXE i dzisiaj własnie o tym rozmawialiśmy. Zastanawialiśmy się nad termostatem-hipotetycznie. I chyba tak jest w tych silnikach.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Re: Temperatura silnika?
Zamieszczone przez kurynioWitam, biorąc ostatnie temperatury panujące w moim mroźnym rejonie (-15, -18 stopni) mam pytanie do innych uzytkowników podobnych aut do mojego (Octavia II, silnik BXE), że podczas takich temp. wolno się nagrzewa to jasna rzecz w przypadku diesla, ale zaobserwowalem, że silnik osiąga 90 stopni tylko podczas szybszej jazdy na trasie. w mieście lub przy powolnej jeździe temp opada do najwyżej 70 stopni. Czyżby silnik nie wyrabiał z nagrzaniem się do 90 stopni w takich niskich temp.? Bo objaw na uszkodzony termostat jest zupelnie odwrotny.
Komentarz
-
-
A ja mam odwrotnie,jak wyjeżdżam na trasę to temperatura spada do ok 70* a jak jeżdżę po mieście to jest normalnie 90* (wskazówkowo).O1 Silnik 2.0 AQY ben +LPG"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bws34A ja mam odwrotnie,jak wyjeżdżam na trasę to temperatura spada do ok 70* a jak jeżdżę po mieście to jest normalnie 90* (wskazówkowo).O1 Silnik 2.0 AQY ben +LPG
U mnie w dieslu AJM jest tak samo...przy duzych mrozach w miescie max 75 stopni, w trasie 90...uroki diesla :wink:
Komentarz
-
-
WildFox, u mnie jest tak samo i mam nowiutki termostat. w mieście dłużej się grzeje a przy większych obrotach szybciej mimo pomocy nagrzewnicy elektrycznej. wiec nie ma co się sugerować temperatura na wskaźnikach Ewidentnie można to poznać po nawiewie.1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
U mnie jest jeszcze jedno ciekawe zjawisko (mowa oczywiście o temp -10 i niżej) - jadę w trasie wskazówka jest na 90 st. jeśli się zatrzymam temperatura spada do około 70 wg wskaźnika ale ciekawie się robi jak ustawię temperaturę na max (mam climatica) - wówczas rośnie temperatura cieczy mimo że auto stoi i teoretycznie do wnętrza potrzeba więcej ciepła. Jeśli zaś z powrotem przestawię temperaturę na 22 st. to temperatura cieczy znów spada. Być może zatem temperatura cieczy ma związek z ilością podawanego paliwa - czyli jeśli auto nie ma obciążenia to produkuje tak mało ciepła że nie wystarcza na ogrzanie silnika...sotdi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sotdiU mnie jest jeszcze jedno ciekawe zjawisko (mowa oczywiście o temp -10 i niżej) - jadę w trasie wskazówka jest na 90 st. jeśli się zatrzymam temperatura spada do około 70 wg wskaźnika ale ciekawie się robi jak ustawię temperaturę na max (mam climatica) - wówczas rośnie temperatura cieczy mimo że auto stoi i teoretycznie do wnętrza potrzeba więcej ciepła. Jeśli zaś z powrotem przestawię temperaturę na 22 st. to temperatura cieczy znów spada. Być może zatem temperatura cieczy ma związek z ilością podawanego paliwa - czyli jeśli auto nie ma obciążenia to produkuje tak mało ciepła że nie wystarcza na ogrzanie silnika...
Komentarz
-
Komentarz