Haldex a Zima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Horas91
    Classic
    • 2011
    • 22

No dobra, ale powiedzcie mi jak jest z tym 6 biegiem? Swoje audi lubię czasem pogonić 220 km/h a jeśli ten ma wysokie obroty przy 180 to może faktycznie będzie z nim ciężko na autostradzie.

w 2006 roku był haldex IV czy II montowany? Bo różne opinie...

Pozdrawiam

Komentarz

• Tippo
      L&K
      • 2009
      • 1349
      • Octavia III (5E3)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Horas91
      No dobra, ale powiedzcie mi jak jest z tym 6 biegiem?
      W o1 przy 140 km/h juz bylo glosno bo obroty byly wysokie, generalnie ta skrzynia fajna do ciagniecia przeczepy, lawety.

a jeśli ten ma wysokie obroty przy 180 to może faktycznie będzie z nim ciężko na autostradzie.

Buehehe, przy 180 to mi sie konczyla skrzynia i obroty, za to bardzo sprawnie sie kulal do tych 180 :diabelski_usmiech

W t5 4m jest to juz duzo lepiej pomyslane, 5 i 6 sa bardzo dlugie, na 6 przy 110km/h jest niecale 1900 obr.

Komentarz

• Horas91
        Classic
        • 2011
        • 22

Zamieszczone przez Tippo
        No dobra, ale powiedzcie mi jak jest z tym 6 biegiem?
        W o1 przy 140 km/h juz bylo glosno bo obroty byly wysokie, generalnie ta skrzynia fajna do ciagniecia przeczepy, lawety.

a jeśli ten ma wysokie obroty przy 180 to może faktycznie będzie z nim ciężko na autostradzie.

Buehehe, przy 180 to mi sie konczyla skrzynia i obroty, za to bardzo sprawnie sie kulal do tych 180 :diabelski_usmiech

W t5 4m jest to juz duzo lepiej pomyslane, 5 i 6 sa bardzo dlugie, na 6 przy 110km/h jest niecale 1900 obr.
        Nie pocieszasz mnie, coraz bardziej mnie to zniechęca... jeszcze muszę wyczytać opinie kogoś kto rzeczywiście Octavie II 4x4 posiada... Jednak już widzę, że na trasę nie jest to ciekawy samochód.

Pozdrawiam

Komentarz

• Tippo
          L&K
          • 2009
          • 1349
          • Octavia III (5E3)
          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Octavie II 4x4 posiada..
          Kolega ma scouta ale 2.0 tdi zapytam jak u niego to wyglada, jest tutaj paru co maja 105km 4x4.

woje audi lubię czasem pogonić 220 km/h
          Eeee, no stary to bierz 330xd a nie jakas tam czeska popierdółke

Komentarz

• Horas91
            Classic
            • 2011
            • 22

Zamieszczone przez Tippo
            Octavie II 4x4 posiada..
            Kolega ma scouta ale 2.0 tdi zapytam jak u niego to wyglada, jest tutaj paru co maja 105km 4x4.

woje audi lubię czasem pogonić 220 km/h
            Eeee, no stary to bierz 330xd a nie jakas tam czeska popierdółke
            No wiesz wszystko fajnie, zimy niby nie są ostre... ale tylnym napędem do mnie nie dojedziesz jak śnieg sypnie, przednim idzie ciężko.
            Wiem, powiesz, że kierowca słaby... było takich paru(każdy z BMW lub Merc) i każdego trzeba było odkopywać. Stąd też pomysł na 4x4.
            105 KM mnie nie przeraża, bo zrobię chipa na 130-140 KM i będzie latać "Jak wtenczas :szeroki_usmiech " Pytanie, czy w 4x4 jest jakieś lepsze sprzęgło? Czy wszystko seria...

Pozdrawiam

P.S teraz zauważyłem, że napisałeś Xd, fajnie, ale to już nie ta cena i spalanie

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Zamieszczone przez Tippo
              a nie jakas tam czeska popierdółke
              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Skoda Superb 3.6 V6 - zawsze jakaś opcja :-)

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Nie pocieszasz mnie, coraz bardziej mnie to zniechęca... jeszcze muszę wyczytać opinie kogoś kto rzeczywiście Octavie II 4x4 posiada... Jednak już widzę, że na trasę nie jest to ciekawy samochód.

Pozdrawiam
                Pewnie że to nie jest ciekawy samochód na trasę. Mój ma 4x4 i absolutnie też się na trase nie nadaje. Pali raptem 8l/100km, jak trzeba depnac to wlecze się nie więcej niz 220km/h, przy prędkości podróżnej rzedu 150km/h na polskich drogach mało nie usnę a czas się wlecze w nieskończoność.
                Zimą też do dupy bo zamiast porządnie się slizgać pod górę to masz szansę podjechać, na autostradzie.
                Poza tym do wozu wrzucisz nie wiecej niz 1,6m3 ładunku.

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

Jednak już widzę, że na trasę nie jest to ciekawy samochód.
                  co prawda nie Octavia ale Yeti silnik 2.0 TDI DSG i Haldex

przy 150 km/h autostrada spalanie 7 l/100km, niestety obroty, obroty i jeszcze raz obroty
                  liczę, że sytuacja poprawi się po "chipie"
                  kumplowi Octavia Scout ponoć pali odrobinie mniej ten sam silnik skrzynia ręczna
                  Haldexy IV w jednym i drugim aucie
                  mniej więcej każde 10 km/h powyżej 150km/h to litr więcej ale Yeti nie jest wzorem aerodynamiki ;-)
                  w porównaniu do Focus-a II 2.0 tdci po chipie który przy 150 km/h w takich samych warunkach pali mi 5l/100km to Yeti pali 40% więcej ;-)
                  myślę, że Octavia 4x4 będzie gdzieś pomiędzy o 200km/h to pewnie można zapomnieć

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ketivv
                    Zamieszczone przez Tippo
                    a nie jakas tam czeska popierdółke
                    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Skoda Superb 3.6 V6 - zawsze jakaś opcja :-)
                    nie jedzie to specialnie, jedyne co robi to dsg plus 4x4
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Horas91
                      Classic
                      • 2011
                      • 22

Zamieszczone przez kazik4x4

Pozdrawiam
                      Pewnie że to nie jest ciekawy samochód na trasę. Mój ma 4x4 i absolutnie też się na trase nie nadaje. Pali raptem 8l/100km, jak trzeba depnac to wlecze się nie więcej niz 220km/h, przy prędkości podróżnej rzedu 150km/h na polskich drogach mało nie usnę a czas się wlecze w nieskończoność.
                      Zimą też do dupy bo zamiast porządnie się slizgać pod górę to masz szansę podjechać, na autostradzie.
                      Już się tak nie denerwuj, bo zajeżdża mi to innym forum, gdzie każdy użytkownik chwalił swoje natomiast inne modele krytykował. Nie mniej cenie twoją opinię tak samo jak innych, jeśli chodzi o walory użytkowe i ładowność to wiem, że Octavia dużo potrafi.

Dlaczego pytałem o obroty i prędkość, bo 4000 tyś przy 180 km/h to pewnie 3200-3500 przy 150 km/h a to już pewnie nie jest takie zdrowe dla silniczka no i okupowane jest większym spalaniem(I głośnością w środku).
                      Jeździłem kilkukrotnie octavia z silnikiem 2.0 tdi 140 KM i bardzo sobie chwaliłem.

Dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi, dużo cierpliwości i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam :wink:

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Horas91, przy mojej 6 biegowej skrzyni jest na 6 biegu około 3500/190km/h

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Horas91
                          Classic
                          • 2011
                          • 22

Zamieszczone przez piramida
                          Rozumiem, jednak ja na oku mam 1.9 tdi

Tak, żeby nie robić offtop, Octavia II z 2006 roku ma haldex II generacji.
                          Po "wymęczeniu" na PW pewnego użytkownika dostałem wszystkie odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

zawsze możesz zmienić zdanie i kupić 2.0 tdi :wink: czemu chcesz 1.9?

Komentarz

• tomek
                              L&K
                              • 2005
                              • 1078

nie jedzie to specialnie, jedyne co robi to dsg plus 4x4
                              Nie jest źle. To przecież najszybsza skoda. Wśród seryjnych :!:
                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Tippo
                                L&K
                                • 2009
                                • 1349
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

o wiesz wszystko fajnie, zimy niby nie są ostre... ale tylnym napędem do mnie nie dojedziesz jak śnieg sypnie, przednim idzie ciężko.
                                Wiem, powiesz, że kierowca słaby... było takich paru(każdy z BMW lub Merc) i każdego trzeba było odkopywać. Stąd też pomysł na 4x4.
                                Heheh, u mnie to samo, a kiedys sasiad w 1 dzien to skasowal 2 auta, teraz juz ma oba 4x4 :diabelski_usmiech

Widze, ze kolega potrafi zajajczyc

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

zawsze możesz zmienić zdanie i kupić 2.0 tdi :wink: czemu chcesz 1.9?
                                  Kolega chce załatwić niskobudżetowo przyzwoity samochód.
                                  2.0 tdi to już tylko scout - tu ceny od 55000 w górę, a crossa 1,9 załatwi ca ca 30 tysi. Jest różnica

[ Dodano: Sro 11 Sty, 12 08:00 ]
                                  Już się tak nie denerwuj, bo zajeżdża mi to innym forum, gdzie każdy użytkownik chwalił swoje natomiast inne modele krytykował. Nie mniej cenie twoją opinię tak samo jak innych, jeśli chodzi o walory użytkowe i ładowność to wiem, że Octavia dużo potrafi.

[/quote]

Się nie denerwuję, tylko trzeba wybrać - albo się chce za 30 dychy kupić coś co w miarę jeżdzi po śniegu, albo trzeba wyłożyc x3 i kupić A6 quattro.
                                  A poza tym nawet jak sobie kupisz szybki wóz 4x4 to gdzie będziesz jechać 220km/h i jak długo? Poza tym ja nie znam wozu w półce cenowej poniżej 200tys. który byłby w stanie jechać z tą prędkością więcej niż pół godziny i nie wywalać błędów/gotować itp...

Komentarz

• adaś
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 876
                                    • Volkswagen

Horas91,

Musisz się zastanowić czego chcesz. Jeżeli potrzebujesz auto do za...nia na autostradach, to O2 1.9TDI 4x4 się do tego nie nadaje. Po pierwsze wysokie obroty, po drugie słabe chłodzenie silnika. Natomiast jezeli potrzebujesz auta na trudniejsze warunki, to to jest to. Jest większy prześwit, konkretna osłona silnika i żadne śniegi nie są straszne.
                                    Ja kupiłem 4x4 pod kątem wyjazdow na narty i jestem b. zadowolony.
                                    Myślę, że można przyjąć, że 6 bieg jest niewiele dłuższy niż 5 w 5-biegowych skrzyniach.
                                    Sprzęgło jest mocniejsze (240mm), więc program mozna zrobić mocniejszy, żeby nadrobic te ponad 200kg dodatkowej wagi.
                                    Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                    a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                    Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                    O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Horas91 weź sobie tą Skode! Masz full wypas! 140KM, pakiet skórzany, napęd na 4 koła i ogólnie zajebista okazja z 2008 roku za śmieszne pieniądze! No i "półpakiet" RS!!!

I jak każdy 20 letni chłopak ma to w zwyczaju będziesz mógł się rozpędzić do upragnionych, wymarzonych 220kmh!!!

[ Dodano: Sro 11 Sty, 12 09:34 ]
                                      No dobra, ale powiedzcie mi jak jest z tym 6 biegiem? Swoje audi lubię czasem pogonić 220 km/h
                                      Pozdrawiam
                                      To osiemdziesiątka 1,6B+G tyle pójdzie??

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 10997
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Po "wymęczeniu" na PW pewnego użytkownika dostałem wszystkie odpowiedzi na moje pytania.
                                        no tak :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 11 Sty, 12 10:23 ]
                                        weź sobie tą Skode
                                        RLS sensor jest? bo nie iwdzę dobrze, ale nie ma włącznika świateł AUTO!
                                        brak oznakowania tylnej klapy, brak osłony aku - tak na szybko
                                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                        poprzednie modele:
                                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez krzynol
                                          weź sobie tą Skode
                                          RLS sensor jest? bo nie iwdzę dobrze, ale nie ma włącznika świateł AUTO!
                                          brak oznakowania tylnej klapy, brak osłony aku - tak na szybko
                                          Tak na serio to ruina jakich mało. Nawet kołpaki pewnie jeszcze sprzed wypadku ma założone) Wszak to Pleszew.

A najlepsza pozycja w opisie wyposażenia to: "duży czytelny wyświetlacz licznika"

Komentarz

• martab99
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 41

No ale może pójdzie 220 :lol: :lol: :lol:
                                            Pozdrawiam,

Marcin

Audi S8

Komentarz

• Horas91
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 22

Horas91 weź sobie tą Skode! Masz full wypas! 140KM, pakiet skórzany, napęd na 4 koła i ogólnie zajebista okazja z 2008 roku za śmieszne pieniądze! No i "półpakiet" RS!!!

I jak każdy 20 letni chłopak ma to w zwyczaju będziesz mógł się rozpędzić do upragnionych, wymarzonych 220kmh!!!

[ Dodano: Sro 11 Sty, 12 09:34 ]
                                              No dobra, ale powiedzcie mi jak jest z tym 6 biegiem? Swoje audi lubię czasem pogonić 220 km/h
                                              Pozdrawiam
                                              To osiemdziesiątka 1,6B+G tyle pójdzie??
                                              Ponabijaj się jeszcze, 220 to prędkość maksymalna, ale przelotową 180-190 możesz jechać bez super męczenia, dlatego też o to pytałem gdyż jest to ważny element.
                                              Skoro gryzie Cię, że 20 latek ma Audi to proszę zachowaj to dla siebie, pytania które ja zadałem nie są dla mnie istotne, gdyż jak może zauważyłeś pisałem, że przemieszczam się po europie co za tym idzie po autostradach.

Zadałem pytanie o prędkość i odpowiedz uzyskałem, nie noszę się z zamiarem ścigania samochodem jednak przemieszczanie po autostradzie z prędkością min. 150 uważam za normalne.

Chyba źle mnie zrozumiałeś, lub odebrałeś jako rozkapryszonego dzieciaka

Pozdrawiam

P.S przy 150 jest w miare cisza, przy 170 muszę już pogłaśniać mocniej radio, po prostu nie chciałbym męczyć auta prędkością 150 bo nie o to chodzi.

A dlaczego pytałem o 1.9 tdi? Bo akurat takiego znalazłem, nie żadna okazja cenowa bo kosztuje 36 tyś ale wygląda ok i nie jest sklejony z 2
                                              Poza tym gdybym się chciał lansować to kupiłbym inny samochód.

Komentarz

• kazik4x4
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2728

Horas91, Bardzo mnie gryzie że dwudziestolatek ma audi Normalnie nie wiem jak usnę :shock:
                                                A tatuś wie że szukasz auta?
                                                Wieczorynka za kwadrans

Komentarz

• Horas91
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 22

Horas91, Bardzo mnie gryzie że dwudziestolatek ma audi Normalnie nie wiem jak usnę :shock:
                                                  A tatuś wie że szukasz auta?
                                                  Wieczorynka za kwadrans
                                                  Już obejrzałem, nie było nic ciekawego
                                                  Widzę, że przeszkadza Ci moja dociekliwość
                                                  Poza tym zamiast się nabijać to poradziłbyś na co zwrócić uwagę przy zakupie Octavi II 4x4

Koniec OffTop

Ustaliłem wszystko co chciałem wiedzieć, poczytałem trochę testów... i generalnie twierdzę, że warto

Pozdrawiam

Komentarz

• janko30
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 50

Tak jak wiekszosc napisała powyżej to auto z seryjnym na autostrady sie nie nadaje tzn. pojezdzisz ale wrażenie pod noga jak by mial cały czas pod gore;-/, na zimowkach przy przelotowej 120-130(6,5 l/100) glosno ze jak zdazyl sie koreczek na trasie uk-poland to nawet sie cieszylem bo mogly uszy odpoczac ;-). Ogolnie po 6 miesiacach uzytkowania jestem zadowolony bo auto posiada dobre wyposazenie w miescie szybko pokonuje krotkie odcinki i mocu mu nie brakuje a jak gdzies na forum tu pisalem chcac vw lub audi bym musial duzo doplacic. tak ze jak masz gruby portfel to szukaj audi-duzo ciszej a za to po kazdej dlugiej trasie bym doplacil. powodzenia
                                                    Mowa dana nam jest po to, żeby wyrażać myśli

Komentarz

Pracuję...