Zamieszczone przez Big
Haldex a Zima
Zwiń
X
-
Haldex a Zima
Witam,
jako, że jest zima i fajnie pada śnieg :diabelski_usmiech utrudniając nam codzienną jazdę chciałbym zapytać Szkodników z napędem 4x4 na ile ten napęd się sprawdza. Głównie interesuje mnie jazda po śniegu, błocie pośniegowym, podjazdy pod górki w tych warunkach.
Czy rzeczywiście różnica jest znacząca, czy są jakieś niespodzianki...
Pozdr.Perfee
149 KM / 313 Nm by Masters Tuning
-
-
trzeba pamiętać o rozsądku. 4x4 przyśpiesza i prowadzi się ekstra, ale później trzeba się jeszcze zatrzymać. myślę, że różnica w spalaniu rekompensuje bezpieczeństwo na mokrym latem i frajdę z zabawy w zimie na youtube jest parę filmików co ludzie robią na parkingach z Haldexem - ale później śmierdzi przypalonym sprzęgłem :P:P
ja dzisiaj stoję na światłach, ESP on, 1, 2, 3 bieg, prędkość prawie 50 km/h a ja dalej nie zmieniłem położenia :P
Komentarz
-
-
Jakby to napisać... :?: :wink:
Pogda jaka jest - widzi każdy.
Światła, ruszam dosyć szybko, jedynka, dwujka, trójka i... nic ci za mną dosyć daleko, ale ja wcale nie cisnę zbyt mocno :!: Tylko, że ja jakos się nie ślizgam w tym śniegu :twisted:
W górach też fajowo, wprawdzie nie było dużo śniegu, ale droga biała, wyślizgana. Jechałem nie za szybko, a Astra gdzieś mi w lusterku zniknęła, nawet nie bardzo wiedziałem kiedy. Zjechałem na pobocze, czekam, czekam, już chciałem zawracać, ale Astra nadjechała w końcu... Już chcieli po mnie dzwonić, ale udało się wypchnąć 'ręcznie' :lol: . Natępnego dnia mróz puścił, zrobiła się ciapa, trochę mokrego jeszcze dosypało. Jechałem naprawdę z przyjemnością, bo lubię takie górskie kręte dróżki, samochód prowadził się bardzo dobrze :!: Znajomy wysiadł z Astry i stwierdził, że od ciągłego kontrowania bolą go ręce, a w ogóle to jest mokry, bo za każdym podjazdem ledwo dawał radę...
O jeny, ale elaborat mi wyszedł... :lol:
W każdym razie, moim zdaniem jest super :!: To działa :!:
pozdrSCOUT 2.0 FSI (BVX)
Komentarz
-
-
Co do "prawdziwych" 4x4 to w tym tygodniu pośmigałem trochę po Wa-wie Subaru Legacy ( 165KM na Pirelli SnowSport 225/45/17; tak wiem że trochę szeroko jak na zimę, ale przez większe zaciski mniej niż 17" nie wchodzi ). Oczywiście można spokojnie "zakręcić" kołami przy starcie na błocie pośniegowym, ale jak się nie przesadzi, to cała reszta aut zostaje z tyłu... A łuki i szybkie ronda... MIODZIO :diabelski_usmiech ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanie znam się na "prawdziwych" 4x4
Może w czwartej generacji Haldexa już tego nie ma, ale widziałem film jak poprzedni Passat z Haldexem próbuje podjechać pod górkę na piasku i nie może się ruszyć z miejsca. Auto tylko buja się do przodu i do tyłu, bo żadna z osi nie ma przyczepności...
Później w tym samym miejscu Subaru (chyba Legacy) z prawdziwym 4x4 rusza bez problemu...
Czy mieliście tego rodzaju niespodzianki jeżdżąc Szkodnikiem? :?:Perfee
149 KM / 313 Nm by Masters Tuning
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoSzkoda, że nie da się zablokować napędu 4x4. Ciekawe, że mają to takie pierdułki jak SX4 czy Sedici (w sumie to to samo auto ) ale kosztujące połowę ceny Scouta.
Co do 'niespodzianek', to mnie takowe na razie nie spotkały. Pewnie wszystko jeszcze przede mną.
Filmik z Passatem na piasku... no cóż, chyba nie ma co porównywać napedu Subaru i Haldexa :!: Poza tym myślę, że duuuuuże znaczenie mają tu opony.
Także ja porównuję raczej poprzednią O1 'ośkę' do obecnej z haldexem. I moje spostrzeżenia j.w. :wink:
Moje doświadczenia z 'prawdziwym' 4x4 to Suzuki GV, ale raptem ok. 500 km...
pozdrSCOUT 2.0 FSI (BVX)
Komentarz
-
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
moze troche poza tematem ale filmik dobry ;d http://www.youtube.com/watch?v=8qxylbbjBl4..życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rogozNie rusek tylko ukrainiec.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Górolmoze troche poza tematem ale filmik dobry ;d http://www.youtube.com/watch?v=8qxylbbjBl4
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
czy on tam czasem nie jest wciągany, zwróćcie uwagę co się dzieje między przednimi kołami :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
.
Komentarz
-
-
A ja mam po dzisiejszych śniegach dwa negatywne odczucia, tzn odniosłem wrażenie, że nie byłoby tego jakby to był stały 4x4:
1. Po parkingowych manewrach ruszyłem prosto i nagle poczułem jak mi przód zaczyna siadać(kopać się) i nagle dołączyło tył i autko "wypchnęło" się.
2. Brak stabilności jakiej bym się spodziwał po 4x4 podczas jazdy w błocie pośniegowym, podczas zmian pasa na śniegowych koleinach.
Miło natomiast zostałem zaskoczony przez DSR - zahamowałem na śliskiej i gładkiej drodze, tył zaczął uciekać i nagle kierownica szarpnęła w stronę na kontręO2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Ja mam okazję od czasu do czasu pojeździć 2 osobową vitarą z napędem na 4 Normalnie smigałem z napędem na tył, wtedy można było ładnie sie obrócić mimo woli przy takiej pogodzie. po przełączeniu na 4x4 różnica niewyobrażalna, niebo a ziemia Trzyma sie świetnie i sie wszystkich śligających zostawia za sobą na światłach. Gorzej jest oczywicie przy hamowaniu wiec trzeba sie pilnować
Komentarz
-
-
DSR ma Octavia, Superb, Yeti.BLUELIGHT.PL
ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkoda
czy on tam czasem nie jest wciągany, zwróćcie uwagę co się dzieje między przednimi kołami
zresztą jest też troche nowsza wersja tego (znaczy z nowszym autem)
O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Może nie przez aż takie błoto ale niewiele mniejsze jadąc pełnym ogniem na 2biegu przedarłem małym citroenem z napędem na przód i zimówkami :diabelski_usmiech
Sam nie wierzyłem ze da się ale ostatkami prędkości udało się Błoto leciało mi na szybę ale walczył :szeroki_usmiech także gościu wymiękł ;-)
Komentarz
-
Komentarz