no napisałem ze promocja :wink: za 3000 tez okleją w całosci tylko ze jak dopłacisz jeszcze 500 to bedzie super hiper profesjonalnie :diabelski_usmiech czyli z rozbiurką auta
[porada] II FL Montaż, wymiana kierownicy
Zwiń
X
-
[porada] II FL Montaż, wymiana kierownicy
Witajcie,
Jako, że jestem po wymianie kierownicy w Octavii II FL, chciałbym się podzielić spostrzeżeniami. Być może komuś się przyda.
1. Nie tracimy gwarancji gdy wymieniamy części na oryginalne - to na początek aby nie zrazić.
2. Wymiana - gdyby nie robić zdjęć zajmuje 10 minut.
3. Trzeba mieć odpowiedni klucz, ale o tym za chwilę.
Zatem do dzieła.
Celem jest wymiana zwykłej kierownicy na skórzaną i przy okazji wielofunkcyjną.
Zaczynamy od zdjęcia osłony kierownicy.
Cześć górna nie ma żadnych śrub, należy rozpocząć zdejmowanie jak najbliżej kierownicy poprzez podniesienie osłony do góry. Zaczepy nie są zbyt mocne, ale gdyby był problem można delikatnie podważyć wkrętakiem.
Nie należy rozpoczynać od podważania od strony deski rozdzielczej, gdyż tam znajdują się zaczepo-zawiasy, które puszczą jak uniesiemy osłonę ku górze.
Osłony nie zdejmujemy całkiem, jest przytrzymywana elastyczną tkaniną, ale nie będzie to przeszkadzać.
Kolejno - zdejmujemy dolną część osłony, jest na jednej śrubce TORX T-25 przykręconej od dołu oraz na 2 śrubkach T-25 które odsłonią się po zdjęciu górnej części osłony i po przekręceniu kierownicy o 90° w lewo i prawo.
Po odkręceniu 3 śrubek osłonę należy zluzować od stacyjki i manetek i zsunąć ku dołowi całkowicie ją zdejmując.
Na czerwono - zaczepy górnej części osłony,
Na zielono - zawias który trzyma górną część osłony
Na żółto - miejsce gdzie znajdował się wkręt osłony dolnej
A tu klucz T-25 i 3 śrubki
Czas na zdjęcie poduszki.
Dla pewności - aby nie wyskoczył nieoczekiwany błąd - pilnujemy aby po odłączeniu kabla poduszki nie wkładać kluczyka do stacyjki - jest to dość upierdliwe gdy nam się blokuje kierownica. W razie konieczności możemy na chwilę podpiąć poduchę, włożyć kluczyk i przekręcić kierownicę w inną pozycję - ja się obyłem bez kręcenia.
Zatem aby odłączyć poduszkę należy podważyć wkrętakiem druciki od tyłu kierownicy.
Druciki wchodzą w zaczepy kierownicy, zdjęcia wszystko wyjaśniają:
Zaczepy widziane od tyłu poduszki.
Zaczepy na kierownicy.
Następnie odłączamy żółtą kostkę, jest zabezpieczona widocznym na zdjęciu ruchomym elementem, trzeba go najpierw pociągnąć do siebie i kostka zejdzie.
Możemy odłożyć poduszkę na bok. Od tego czasu nie wkładamy kluczyka !!!
Czas na kierownicę.
Do odkręcenia kierownicy potrzebujemy specjalnego klucza - TORXA ale wielorowkowego. Jest na zdjęciu razem ze śrubą.
Ten co miałem okazał się za krótki, więc użyłem długiego zwykłego TORXA T-55 i dałem radę. Ale zapieczona kierownica może stawiać opór.
Po odkręceniu śruby należy zwrócić uwagę na położenie kierownicy - inaczej będzie przestawiona. Zarówno na trzpieniu jak i na kierownicy jest naniesiony znacznik. Ale UWAGA - wcale nie musi się jeden z drugim pokrywać:
Kierownica powinna zejść bez większych problemów, u mnie obyło się bez stukania i bez ściągacza (w innych autach miałem większe problemy).
Podmieniamy kierownicę i zakładamy nową.
Przykręcamy śrubę i możemy przystąpić do wymiany kabla w kierownicy do obsługi dodatkowych przycisków.
Sam nowy kabel wygląda tak:
Różni się od poprzedniego dodatkową czarną wtyczką.
Stary kabel - widoczny kilka zdjęć wyżej wypinamy - 3 zwykłe wpinki do klaksonu oraz standardowa do poduszki - wyciągamy najpierw to żółte i potem całą wtyczkę.
Zakładamy nowy kabel:
I montujemy poduszkę w nowej kierownicy, jest w niej wykonany rowek na nowy czarny kabel, należy go tam umieścić i oczywiście podłączyć do kostki:
Teraz wciskamy poduszkę tak aby zaczepy (te druciki) wskoczyły na swoje miejsca.
Skręcamy osłonę tak jak rozbieraliśmy i cieszymy się nową kierownicą !
Przy okazji warto zrobić zdjęcia centralce która znajduje się pod kierownicą - ona odpowiada za możliwość (bądź niemożliwość) uruchomienia funkcji sterowania a także manetek tempomatu i komputera pokładowego.
Kilka szczegółów w tym wątku ->>>>>>>>>>>>>>>>>>
A to moje oznaczenia manetki: Q2- lewa Q1 - prawa oraz centralka z końcówką DA:
życzę miłego majsterkowania.
P.S. Przepraszam za jakość zdjęć ale miałem tylko komórkę pod ręką. Następnym razem wezmę na święta też aparat
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez se@lprzynajmniej część mechaniczną, nie wiem czy centralka DA podejdzie do sterowania przyciskami, ale z tego co wiem to jeszcze nie wiadomo, chyba że piotrek_os juz coś wiesz.
Jeżeli ktoś ma oryginalny kabel ross-techa, to może zrobić autoscana, zlogować wszystkie bloki pomiarowe tego sterownika w trybie "pre-label" i wysłać te pliki do ross-techa. Powinni wtedy w kolejnej wersji VCDSa zamieścić już opis tego sterownika i wtedy będzie wiadomo.
A tak na szybko to można po prostu spróbować zakodować kierownicę w tym sterowniku DA. Jeżeli nie przyjmie tego kodowania to znaczy, że nie obsługuje kierownicy multifunkcyjnej.
Komentarz
-
-
tu macie rozpiskę co który moduł obsługuje:
[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 18:38 ]
se@l, Ten nowy kabel do poduchy to on jest w komplecie z kierownicą, czy trzeba coś rzeźbić jeszcze z ASO?
[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 19:12 ]
Mógłby ktoś sprawdzić w ETCE jaki jest jego numer?
A tak w ogóle skąd można wziąć ETKĘ?
Poproszę info na pw, jeżeli można.
[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 19:16 ]
Znalazłem podobny opis tutaj:
Ciekawi mnie tylko jedno, czy bardzo się trzeba przejmować wybuchem poduszki powietrznej. W innych opisach jest, żeby odłączyć kategorycznie akumulator.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftSama poduszka jak i sama kierownica powinna dac sie zdjac bez sciagania tych oslon, przynajmniej przed FL dalo rade, wystarczylo obrocic kierownice o 90' w jedna i druga i po sprawie. Z manetkami to juz faktycznie oslony troche przeszkadzaja
Enriquez kabel dodatkowo trzeba zamówić. Ja odkupiłem od naszego forumowicza w komplecie.
Komentarz
-
-
W rozpisce nie ma modułu "1K0 953 549 DA", który mam w swojej maszynie wg. VCDS-a (kiedyś tam Kropeck mi skanował) a na stronie ross-tech nie ma tego symbolu, jest tylko "1K0 953 549 D", potraktować je tak samo ?
Jakby miał ktoś info co z tym modułem z końcówką DA i co można na do niego podpiąc to będę wdzięczny - nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
se@l, a Ty będziesz zmieniał moduł czy oprzesz się na tym DA na początek ?Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez se@loczywiście że warto spróbować na tym co jest, niestety ale nie mam kabla, mam tylko vaga zwykłego, więc albo kupię albo ktoś z szanownych Wielkopolan zaprosi na kawę z kablemPozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Trusek,
moduł DA to moduł Lowline, nie obsłuży nic.
zobacz tutaj:
Moduł ten nie ma również obsługi czujnika skrętu, co oznacza że do Twojego samochodu podejdzie moduł CF, który obsłuży wszystko. Udało mi się go kiedyś kupić na allegro za 150 PLN, ale do mojego nie pasował i musiałem się szarpnąć na CH. Poszukaj u gościa z Rawicza.
[ Dodano: Pią 11 Cze, 10 19:32 ]
alo zapytaj tego gościa:
Rozmawiałem z nim i nie bardzo wiedział co sprzedawał - chciałem kupić tempomat. Prawdopodobnie manetki dobre, bo są ze Scouta w miarę świeżego. Moduł niestety do czujnika w kierownicy, ale musiałbyś zadzwonić i zapytać o numery.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
kross12
Enriquez
Obecnie mam moduł 1K0-953-549-CQ czyli wg tabeli bez czujnika skrętu, czy jest możliwość że wszystko będzie hulało z innym modułem niż CH. Jeżeli tak to jaki moduł powinien być dobry?
Cena modułu CH trochę mnie zniechęciła do całej "operacji"
Komentarz
-
Zamieszczone przez rrysioLudzie :!: Nie kombinujcie na chybił-trafił z tymi modułami tylko sprawdzajcie w ETCE po numerze VIN :!:
Tam dostaniecie jednoznaczną odpowiedź i nie będzie potem straty czasu i pieniędzy na wielokrotne przekładki.
rrysio ale jak VCDS pokazuje końcówkę 1K0 953 549 DA to możliwe że ETKA podając mój VIN pokaże co innego i że jest zamontowany inny moduł ?Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
kross12
Komentarz
Komentarz