[porada] II FL Montaż, wymiana kierownicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrk8
    Classic
    • 2010
    • 9

no napisałem ze promocja :wink: za 3000 tez okleją w całosci tylko ze jak dopłacisz jeszcze 500 to bedzie super hiper profesjonalnie :diabelski_usmiech czyli z rozbiurką auta
  • se@l
    Ambiente
    • 2009
    • 169

Witajcie,

Jako, że jestem po wymianie kierownicy w Octavii II FL, chciałbym się podzielić spostrzeżeniami. Być może komuś się przyda.

1. Nie tracimy gwarancji gdy wymieniamy części na oryginalne - to na początek aby nie zrazić.

2. Wymiana - gdyby nie robić zdjęć zajmuje 10 minut.

3. Trzeba mieć odpowiedni klucz, ale o tym za chwilę.

Zatem do dzieła.

Celem jest wymiana zwykłej kierownicy na skórzaną i przy okazji wielofunkcyjną.

Zaczynamy od zdjęcia osłony kierownicy.

Cześć górna nie ma żadnych śrub, należy rozpocząć zdejmowanie jak najbliżej kierownicy poprzez podniesienie osłony do góry. Zaczepy nie są zbyt mocne, ale gdyby był problem można delikatnie podważyć wkrętakiem.

Nie należy rozpoczynać od podważania od strony deski rozdzielczej, gdyż tam znajdują się zaczepo-zawiasy, które puszczą jak uniesiemy osłonę ku górze.
    Osłony nie zdejmujemy całkiem, jest przytrzymywana elastyczną tkaniną, ale nie będzie to przeszkadzać.

Kolejno - zdejmujemy dolną część osłony, jest na jednej śrubce TORX T-25 przykręconej od dołu oraz na 2 śrubkach T-25 które odsłonią się po zdjęciu górnej części osłony i po przekręceniu kierownicy o 90° w lewo i prawo.

Po odkręceniu 3 śrubek osłonę należy zluzować od stacyjki i manetek i zsunąć ku dołowi całkowicie ją zdejmując.

Na czerwono - zaczepy górnej części osłony,
    Na zielono - zawias który trzyma górną część osłony
    Na żółto - miejsce gdzie znajdował się wkręt osłony dolnej

A tu klucz T-25 i 3 śrubki

Czas na zdjęcie poduszki.

Dla pewności - aby nie wyskoczył nieoczekiwany błąd - pilnujemy aby po odłączeniu kabla poduszki nie wkładać kluczyka do stacyjki - jest to dość upierdliwe gdy nam się blokuje kierownica. W razie konieczności możemy na chwilę podpiąć poduchę, włożyć kluczyk i przekręcić kierownicę w inną pozycję - ja się obyłem bez kręcenia.

Zatem aby odłączyć poduszkę należy podważyć wkrętakiem druciki od tyłu kierownicy.
    Druciki wchodzą w zaczepy kierownicy, zdjęcia wszystko wyjaśniają:

Zaczepy widziane od tyłu poduszki.

Zaczepy na kierownicy.

Następnie odłączamy żółtą kostkę, jest zabezpieczona widocznym na zdjęciu ruchomym elementem, trzeba go najpierw pociągnąć do siebie i kostka zejdzie.

Możemy odłożyć poduszkę na bok. Od tego czasu nie wkładamy kluczyka !!!

Czas na kierownicę.

Do odkręcenia kierownicy potrzebujemy specjalnego klucza - TORXA ale wielorowkowego. Jest na zdjęciu razem ze śrubą.
    Ten co miałem okazał się za krótki, więc użyłem długiego zwykłego TORXA T-55 i dałem radę. Ale zapieczona kierownica może stawiać opór.

Po odkręceniu śruby należy zwrócić uwagę na położenie kierownicy - inaczej będzie przestawiona. Zarówno na trzpieniu jak i na kierownicy jest naniesiony znacznik. Ale UWAGA - wcale nie musi się jeden z drugim pokrywać:

Kierownica powinna zejść bez większych problemów, u mnie obyło się bez stukania i bez ściągacza (w innych autach miałem większe problemy).

Podmieniamy kierownicę i zakładamy nową.

Przykręcamy śrubę i możemy przystąpić do wymiany kabla w kierownicy do obsługi dodatkowych przycisków.

Sam nowy kabel wygląda tak:

Różni się od poprzedniego dodatkową czarną wtyczką.

Stary kabel - widoczny kilka zdjęć wyżej wypinamy - 3 zwykłe wpinki do klaksonu oraz standardowa do poduszki - wyciągamy najpierw to żółte i potem całą wtyczkę.

Zakładamy nowy kabel:

I montujemy poduszkę w nowej kierownicy, jest w niej wykonany rowek na nowy czarny kabel, należy go tam umieścić i oczywiście podłączyć do kostki:

Teraz wciskamy poduszkę tak aby zaczepy (te druciki) wskoczyły na swoje miejsca.

Skręcamy osłonę tak jak rozbieraliśmy i cieszymy się nową kierownicą !

Przy okazji warto zrobić zdjęcia centralce która znajduje się pod kierownicą - ona odpowiada za możliwość (bądź niemożliwość) uruchomienia funkcji sterowania a także manetek tempomatu i komputera pokładowego.

Kilka szczegółów w tym wątku ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

A to moje oznaczenia manetki: Q2- lewa Q1 - prawa oraz centralka z końcówką DA:

życzę miłego majsterkowania.

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć ale miałem tylko komórkę pod ręką. Następnym razem wezmę na święta też aparat
    pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I potomni juz wiedzą co i jak robic....
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• se@l
        Ambiente
        • 2009
        • 169

przynajmniej część mechaniczną, nie wiem czy centralka DA podejdzie do sterowania przyciskami, ale z tego co wiem to jeszcze nie wiadomo, chyba że piotrek_os juz coś wiesz.
        pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez se@l
          przynajmniej część mechaniczną, nie wiem czy centralka DA podejdzie do sterowania przyciskami, ale z tego co wiem to jeszcze nie wiadomo, chyba że piotrek_os juz coś wiesz.
          nie mam o tym pojęcia....zaptyaj moze ryssio
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rrysio
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 493

Zamieszczone przez piotrek_os
            Zamieszczone przez se@l
            nie mam o tym pojęcia....zaptyaj moze ryssio
            Niestety też nie wiem (jeżeli to pytanie było do mnie ).
            Jeżeli ktoś ma oryginalny kabel ross-techa, to może zrobić autoscana, zlogować wszystkie bloki pomiarowe tego sterownika w trybie "pre-label" i wysłać te pliki do ross-techa. Powinni wtedy w kolejnej wersji VCDSa zamieścić już opis tego sterownika i wtedy będzie wiadomo.

A tak na szybko to można po prostu spróbować zakodować kierownicę w tym sterowniku DA. Jeżeli nie przyjmie tego kodowania to znaczy, że nie obsługuje kierownicy multifunkcyjnej.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Sama poduszka jak i sama kierownica powinna dac sie zdjac bez sciagania tych oslon, przynajmniej przed FL dalo rade, wystarczylo obrocic kierownice o 90' w jedna i druga i po sprawie. Z manetkami to juz faktycznie oslony troche przeszkadzaja
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

tu macie rozpiskę co który moduł obsługuje:

[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 18:38 ]
                se@l, Ten nowy kabel do poduchy to on jest w komplecie z kierownicą, czy trzeba coś rzeźbić jeszcze z ASO?

[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 19:12 ]
                Mógłby ktoś sprawdzić w ETCE jaki jest jego numer?
                A tak w ogóle skąd można wziąć ETKĘ?
                Poproszę info na pw, jeżeli można.

[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 19:16 ]
                Znalazłem podobny opis tutaj:

Ciekawi mnie tylko jedno, czy bardzo się trzeba przejmować wybuchem poduszki powietrznej. W innych opisach jest, żeby odłączyć kategorycznie akumulator.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• se@l
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 169

Zamieszczone przez Maicroft
                  Sama poduszka jak i sama kierownica powinna dac sie zdjac bez sciagania tych oslon, przynajmniej przed FL dalo rade, wystarczylo obrocic kierownice o 90' w jedna i druga i po sprawie. Z manetkami to juz faktycznie oslony troche przeszkadzaja
                  nie bardzo, osłony prawie dokładnie zasłaniają zaczepy więc nie zdejmiesz bez zdjęcia osłony górnej. Może bez dolnej, no ale wtedy nie zobaczysz numeru centralki

Enriquez kabel dodatkowo trzeba zamówić. Ja odkupiłem od naszego forumowicza w komplecie.
                  pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• Piotr AMP
                    Rider
                    • 2009
                    • 250

W rozpisce nie ma modułu "1K0 953 549 DA", który mam w swojej maszynie wg. VCDS-a (kiedyś tam Kropeck mi skanował) a na stronie ross-tech nie ma tego symbolu, jest tylko "1K0 953 549 D", potraktować je tak samo ?
                    Jakby miał ktoś info co z tym modułem z końcówką DA i co można na do niego podpiąc to będę wdzięczny - nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

se@l, a Ty będziesz zmieniał moduł czy oprzesz się na tym DA na początek ?
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• se@l
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 169

oczywiście że warto spróbować na tym co jest, niestety ale nie mam kabla, mam tylko vaga zwykłego, więc albo kupię albo ktoś z szanownych Wielkopolan zaprosi na kawę z kablem
                      pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• Piotr AMP
                        Rider
                        • 2009
                        • 250

Zamieszczone przez se@l
                        oczywiście że warto spróbować na tym co jest, niestety ale nie mam kabla, mam tylko vaga zwykłego, więc albo kupię albo ktoś z szanownych Wielkopolan zaprosi na kawę z kablem
                        To czekam na relacje, bo też mam ten moduł i z chęcią skorzytam z Twoich doświadczeń.
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• Trusek
                          Rider
                          • 2009
                          • 520
                          • Octavia III (5E3)
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

se@l, ... co tu duzo mowic - klasa.

Naprawde super - zamierzam obszyc kierownice skora i jedyne co mnie powstrzymywalo to zdjecie kierownicy. Teraz moze sie odwaze.
                          <<>> MACIEJ <<>>
                          Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Trusek,

moduł DA to moduł Lowline, nie obsłuży nic.

zobacz tutaj:

Moduł ten nie ma również obsługi czujnika skrętu, co oznacza że do Twojego samochodu podejdzie moduł CF, który obsłuży wszystko. Udało mi się go kiedyś kupić na allegro za 150 PLN, ale do mojego nie pasował i musiałem się szarpnąć na CH. Poszukaj u gościa z Rawicza.

[ Dodano: Pią 11 Cze, 10 19:32 ]
                            alo zapytaj tego gościa:

Rozmawiałem z nim i nie bardzo wiedział co sprzedawał - chciałem kupić tempomat. Prawdopodobnie manetki dobre, bo są ze Scouta w miarę świeżego. Moduł niestety do czujnika w kierownicy, ale musiałbyś zadzwonić i zapytać o numery.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

Enriquez

Obecnie mam moduł 1K0-953-549-CQ czyli wg tabeli bez czujnika skrętu, czy jest możliwość że wszystko będzie hulało z innym modułem niż CH. Jeżeli tak to jaki moduł powinien być dobry?

Cena modułu CH trochę mnie zniechęciła do całej "operacji"

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

Spróbuj CF. Ja kupiłem kiedyś za 150 PLN, ale nie pasował do mojego.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• rrysio
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 493

Ludzie :!: Nie kombinujcie na chybił-trafił z tymi modułami tylko sprawdzajcie w ETCE po numerze VIN :!:
                                  Tam dostaniecie jednoznaczną odpowiedź i nie będzie potem straty czasu i pieniędzy na wielokrotne przekładki.

Komentarz

• Piotr AMP
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 250

Zamieszczone przez rrysio
                                    Ludzie :!: Nie kombinujcie na chybił-trafił z tymi modułami tylko sprawdzajcie w ETCE po numerze VIN :!:
                                    Tam dostaniecie jednoznaczną odpowiedź i nie będzie potem straty czasu i pieniędzy na wielokrotne przekładki.
                                    Tak może troszkę poza tematem:
                                    rrysio ale jak VCDS pokazuje końcówkę 1K0 953 549 DA to możliwe że ETKA podając mój VIN pokaże co innego i że jest zamontowany inny moduł ?
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• rrysio
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 493

ETKA pokazuje wersje modułów dla różnych wersji wyposażenia (czyli np. z komputerem pokładowym i bez, z kierownicą multifunkcyjną i bez) wraz z zakresem numerów VIN do których dany moduł pasuje.
                                      Musisz wybrać tą wersję modułu obsługującego MFA i multifunkcję, która pasuje do Twojego VINu :idea:

Komentarz

rrysio

Czy mógłbyś sprawdzić jakie moduł wg ETKI pasuje do moje auta? VIN mogę Ci wysłać na PW

Komentarz

• rrysio
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 493

Niestety nie mam teraz dostępu do ETKI

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

rrysio, w ktorym miejscu dokladnie to sie sprawdza?
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• rrysio
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 493

TUTAJ jest opisane jak dopasować numer części do numeru VIN.

Komentarz

• kri100f
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 31

Enriquez, Witam
                                                Czy udalo Ci sie zdobyc nr kabelka, ktory potrzebny jest przy wymianie zwyklej kierownicy na wielofunkcyjna? Jeśli tak bardzo prosze o info.

Dziekuje i pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

no ale ten kabelek jest zwyczajowo w komplecie, nie mam teraz do etki dostępu akurat
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

Pracuję...