zapodaj jakas fotke jak to wyglada zamontowane
Nakładki na pedały od RS - O2
Zwiń
X
-
Nakładki na pedały od RS - O2
Witam!
Jako że temat wymiany nakładek na pedały, od wersji RS jest na topie pozwoliłem sobie na malutki manual dla potomności
Wymiana nakładek nie jest w cale taka trudna jak by się to mogło wydawać
Do wymiany potrzeba nam:
Śrubokręt płasku duży - do odkręcenia osłony nad pedałem gazu.
Trox 25 - do odkrecenia pedału gazu.
Trox 20 - do odkręcenia podstopnicy.
Śrubokręt płaski mały - do zluzowania dolnych zaczepów pedału gazu.
No i oczywiście zestaw nakładek od RS - Gaz, hamulec i sprzęgło to koszt 220zł, podstopnica 70zł
Do dzieła to wcale nie jest trudne!!
Sprzegło i Hamulec
Nie bedę się oczywiście rozpisywał nad wymianą sprzęgła i hamulca bo sprawa dziecinnie prosta - wystarczy zdjąć gumowe nakładki i w odwrotnej kolejności nasadzić nowe. Ściąganie należy zacząć od góry.
Czas pracy - 5min.
Gaz
Pracę zaczynamy od delikatnego i z wyczuciem szarpnięcia za sam pedał gazu. Spowoduje to rozłączenie sie pedału z bolcem potencjometru zaznaczonego na pierwszym foto. Ułatwi to nam późniejsza rozbiórkę - nie trzeba się będzie mordować z wyciągnięciem tego kiedy cały pedał będziemy mieli w reku
Następnie demontujemy za pomocą dużego płaskiego śrubokręta osłonę nad pedałem gazu, ułatwi to nam dostęp do całego pedału. Troxem 25 odkręcamy śrubę mocującą pedał. Małym płaskim śrubokrętem wyciągamy zaślepkę śruby trzymającej pedał - foto. 2. Kolej na wyciagnięcie pedału, zanim to zrobimy musimy zwolnić dolne zaczepy które są niewidoczne. W tym celu musimy włożyć mały i cienki śrubokręt w zaznaczone na niebiesko otwoty pod pedałem gazu i spróbować odgiąć zaczepy - foto. 3
Mi niestety się to nie udało bo nie wiedziałem o tych zaczepach ale o dziwo cały pedał wyszedł mi do góry ( zielona strzałka) lekko - zaczepy musiały być już wcześniej popękane Dobra wiadomość jest taka że tak naprawdę po złożeniu pedału nawet bez tych zaczepów będzie się on trzymał mocno na samej śrubie trox Odłączamy przewody zasilające i gotowe
Następnie wciskamy małym śrubokrętem zabezpieczenie i wysówamy starą nakładkę - foto. 6 Całość składamy z nową nakładką w odwrotnej kolejności
Czas pracy - 20min.
Podstopnica
Tu jest trochę trudniej. Demontaż plastików bocznych jest trudny i pozatym nie wiedziałem jak pozbyć się rączki od otwierania maski. Zastosowałem więc sposób od Maru123 Wystarczy odgiąć maxymalnie plastik boczny - foto. 8 i wtedy mamy dostęp do śruby trzymającej podstopnicę Ciężko trochę ale się da po odkręceniu troxa 20 wysuwamy podstopnicę do góry i wyjmujemy. Montaż w odwrotnej kolejności Na koniec dociskamy odgiety boczny plastik i gotowe Możemy się cieszyć nakładkami RS
Czas pracy 10 min.
Suma czasu pracy 35 min.
Mam nadzieję że ten malutki i skromny manual zachęci was do samodzielnej wymiany Nie trzeba się tego bać wystarczy trochę ostrożności z plastikami i tyle
POZDRAWIAMZałączone pliki- p7210299_898.jpg (78,7 KB, 7009 odsłon)
- p7210297_728.jpg (82,2 KB, 7009 odsłon)
- p7210298_200.jpg (95,5 KB, 7009 odsłon)
- p7210295_213.jpg (62,2 KB, 7009 odsłon)
- p7210293_208.jpg (76,7 KB, 7009 odsłon)
- p7210292_832.jpg (75,1 KB, 7009 odsłon)
- p7210291_414.jpg (76,7 KB, 7009 odsłon)
- p7210290_172.jpg (91,2 KB, 7009 odsłon)
- p7210287_529.jpg (134,8 KB, 7009 odsłon)
- p7210286_815.jpg (114,5 KB, 7009 odsłon)
-
Dzwignię klapy silnika wyjmuje się dość prosto:
Z boku tej górnej (okrągłej) powierzchni dzwigni od strony przodu samochodu jest wsówka plastikowa trzymająca dzwignię na miejscu. Wystarczy podważyć tą wsówkę płaskim srubokręcem w kierunku przodu samochodu i pociągnąć rączkę w kierunku środkowego tunelu.
Montaż: umieścić wsówkę na miejscu i wcisnąć dzwignię. Dzwignia zatrzaśnie się na swoim miejscu.
Boczna osłona trzyma się bodajrze na jednej śrubce torx.
Komentarz
-
-
tak dla potomnych
Jesli będzicie wsuwać nową nakładkę na gaz trzeba uważać żeby przy wciskaniu nie uszkodzić tej plastikowej wystającej części. No i najważniejsze uważać przy dociskaniu nakładki coby bolec od potencjometru wskoczył na właściwe miejsce.
U mnie wymiana samej nakładki na pedał gazu skończyła sie i tak wymianą całego pedału. Zle mi wskoczył bolec potencjometru a próba poprawienia skończyła sie wyłamaniem zabezpieczenia z tyłu nakładki :|
Koszt nowego pedału gazu ( RSowego) w ASO miedzy 440 a 480 zł tylko czas oczekiwania do 14 dni.
Komentarz
-
-
gradek,
nakładki na sprzęgło i hamulec są dostępne osobno i nie jest to to samo co do O1
numery:
sprzęgło - 1K1 721 601
hamulec - 1K1 721 131
pedał gazu jest normalnie w sprzedaży tylko jako całość...
ja tam polecam kupić cały pedał gazu ... przynajmniej nie ma stresu ze coś sie uszkodzi
komplet kosztuje 520 - 575 zł na allegro
Komentarz
-
-
maxpaynemm, możesz zdradzić gdzie kupiłeś? Jeśli na allegro to może link do aukcji lub kontakt do sprzedającego.
Jeśli z innego źródła to także prosiłbym namiar. .Mr0czny, jeśli maxpaynemm, wymieniał w O2 wraz z pedałem gazu to musi być taki zestaw. Pisze, że wymieniał samą nakładkę na pedale gazu.
Komentarz
-
-
gradek,
nie wiem skąd były same nakładki ale parę miesięcy temu był tego wysyp na allegro, nawet sam kupiłem (skończyło się wymiana kompletnego pedału gazu ze wzgledu na połamane mocowania przy demontażu). Zestaw kosztował ok 220 zł...
sprzedawał je kolega z forum misiek^wro oraz parę innych osób
temat poruszony już TU.
Foto orginalnej nakładki i tego co było sprzedawane (ani ori ani RSowa nie ma numeru i w ASO obojetne czy Skody, VW, Audi czy Seata nie jest dostępna osobno)
Jak chcesz kombinowac to dalej mozna to kupić tylko nie u nas
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HivDo O2 z DSG jak mniemam taki zestaw będzie ok?
http://allegro.pl/nakladki-na-pedaly...091396677.html
KPL pedalow typ RS z podstopnica do wersji DSG – 370 zlKacperOpel Combo C 1,6 8v
O2 Combi 2.0 FSI
Komentarz
-
-
Jako iż ten poradnik jest dość uniwersalny jeśli chodzi o O2 i O2FL, dodam tylko że w przypadku O2FL potrzebujemy:
Torx 27 - pedał gazu
Torx 25 - podstopnica
Torx 20 - mocowanie plastiku przy podstopnicy
Foty uzupełniające:
Wajcha maski od tyłu
Wajcha poglądowo
Zdjęte plastiki
Spasowane plastiki z powrotem
Komentarz
-
-
Siema
podacie nr kompletu nakładek?
na allegro są tylko na pedała :-( a podstopnica?MaderFaker EKOlot -> http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...t-vrs-interior
KUPIĘ: tunel z podłokietnikiem-kpl, Zderzak vrs FL, Skladane lusterka-kpl, Maxi-dot
Komentarz
-
Komentarz