Dijkstra, taka rozbudowana wersja playstation by peugeot.
OII - wymiana kierunkowskazu w lusterku
Zwiń
X
-
OII - wymiana kierunkowskazu w lusterku
1. Na samym początku zdemontowałem lakierowaną obudowę lusterka.
Dodam, że w moim przypadku obudowa trzymała się tylko na zaczepie, a nie była przykręcona wkrętami. Ci którzy mają ja dodatkowo skręcaną muszą zdejmować szybkę lusterka, a z tego co wiem, skubana lubi pęknąć...
Najpierw ustawiłem szkło lusterka prostopadle do obudowy, aby nie stłuc go przy zdejmowaniu.
Następnie zgodnie z poradami kolegów z forum podważyłem obudowę w tym miejscu:
równocześnie naciskając ją w kierunku tyłu samochodu, aby uwolnić obudowę z zaczepu.
Dodam, że warto posłużyć się śrubokrętem maksymalnie ostrym i o jak najszerszej części roboczej, jak również podłożyć pod ostrze kawałek tekturki, żeby nie uszkodzić lakieru na obudowie.
Następnie należy delikatnie, aczkolwiek stanowczo zdjąć obudowę do góry.
Tak wygląda zaczep:
a wchodzi w lusterko w tym miejscu:
2. Następnie należy wyjąć wtyczkę (1) i odkręcić wkręt (2) torxem 10
Dalej należy maksymalnie odchylić lusterko w kierunku jak na zdjęciu (3), aby dostać się do drugiego wkręta (4).
3. Teraz spokojnie możemy nałożyć obudowę lusterka i zabezpieczyć ją czymś (np. jak na zdjęciu poniżej), aby nie zgubić jej podczas jazdy, a część z podświetleniem zabrać do domu w celu jej rozbebeszenia.
4. Po podważeniu czarnego plastiku w którym mieszkają diody (1), oczom moim ukazał się widok przerażający: wszystko było przeżarte korozją, a luzem latał jakiś rezystor (2), tak że pogodziłem się z myślą, że nie da się nic samemu naprawić, a jedynie jechać do ASO po nowy wkład.
5. Tak wygląd nowy i pachnący fabryką wkład. Koszt zakupu w Emidzie w Rudzie Śląskiej ze zniżka OCP wynosi 131zł.
Numer i nazwa części;
6. Po przeczytaniu tego zrozumiałem, że zakup tego był mi pisany, a te światełko było mi już dawno przeznaczone:
Życzę miłej zabawy przy wymianach.
-
-
To ja też coś dorzucę. U mnie też nie działał kierunkowskaz. Po rozłożeniu lusterka i dobraniu się do płytki okazało się że nie przewodzi przejściówka pomiędzy jedną a drugą stroną płytki drukowanej. Przejściówka skorodowała. Przewierciłem przejściówkę malutkim wiertełkiem, wstawiłem kawałek drucika i przylutowałem ten drucik zarówno z jednej jak i drugiej strony płytki drukowanej. Kierunkowskaz działa do dzisiaj.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
czy ta plytka pod tym czarnym plastikiem w lusteku bez doswietlania jest taka sama jak w tym z doswietlaniem ?
Czy caly mod przy zakupie nowych kierunkow bez doswietlania bedzie polegal na przelozeniu plytek do moich lusterek i wlutowaniu doswietlania ? - u mnie doswietlanie dziala ale kierunkow nie mapozdrawiam
dudi
Komentarz
-
-
U mnie doświetlenie dziala natomiast padly kierunki. Chcialem dzis spr jakk u mnie sie sprawy maja i chybaa ktos jiz dlubal bo zamiast ftyczki jak kolega na zdjeciu mam 2kable luzem zasmarowane jakims sulikonemm albo czymś. Rozdlubac to czy zamaawiac nowa czesc i wtedy dobrac wtyczke i domontowac... co poradzicie?Załączone plikiPatrz w lusterka motocykle są wszędzie
Komentarz
-
-
kształtem takie samo, moze mieć to odcięcie załamujące kat widzenia lub nie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Po numerze z VIN na eBay sprzedają i tak sami z Polski w sumie. Napisał, że nie ma znaczenia i kupiłem. Mam niezłą dziurę od kamienia, na szczęście sama wkładka bez reszty obudowy. Odkrywałem przy okazji że w prawym działa tylko jedna dioda! Tak więc z lewego pękniętego przełożę diody sobie.
Komentarz
-
Komentarz