[O2] Wymiana chłodnicy klimatyzacji - tutorial FOTORELACJA
Zwiń
X
-
[O2] Wymiana chłodnicy klimatyzacji - tutorial FOTORELACJA
W związku z tym, że chłodnica klimatyzacji nie posiada żadnej ochrony przed kamieniami czy owadami powodującymi uszkodzenia takie jak dziury może się zdarzyć, że należy wymienić taką chłodnicę klimatyzacji, bo staje się ona nieszczelna.
Poniżej przedstawiam sposób demontażu i montażu nowej chłodnicy klimatyzacji:
1) na samym początku musimy zdemontować lampy
2) Następnie odkręcamy śruby w nadkolach oraz śruby, które są ukryte pod nadkolami, a przytrzymują zderzak
3) Odkręcamy wszystkie śruby mocujące zderzak oraz zaciski na zderzaku, a wtedy nasz samochód będzie wyglądał jak poniżej
4) Następnie odkręcamy aluminiowe rurki znajdujące się przy chłodnicy w dolej lewej stronie chłodnicy. Dostęp do nich jest dosyć trudny, gdyż ciężko włożyć jest rękę w stronę silnika (nie ma miejsca) oraz wyciągamy rurę odpływu cieczy z chłodnicy (montowana na zatrzask)
Wykręcone śruby
5) Następnie odkręcamy belkę wzmacniającą - 7 śrub z każdej strony
Po wykręceniu wszystkich śrub ściągamy wzmocnienie, które wygląda tak
6) Po wykonaniu w/w czynności wykręcamy dwie śruby znajdujące się nad chłodnicami
7) Kolejnym krokiem w moim przypadku było odkręcenie "pudełka powietrznego przy chłodnicach" - powoduje to zwiększenie miejsca i lepszy komfort pracy
8) Wyciągamy chłodnicę poprzez obniżenie całości z belką
Nasz samochód bez chłodnicy wygląda następująco
9) montaż nowej chłodnicy robimy w odwrotnym kierunku niż ściąganie - założona nowa chłodnica klimatyzacji - tu będzie potrzebna nam osoba do pomocy
10) Po zamontowaniu i przykręceniu chłodnicy skręcamy przewody aluminiowe (ten jasny metal) oraz wkładamy rurę odpływu cieczy z chłodnicy (to ta z zatrzaskami)
11) Montujemy belkę wzmacniającą poprzez przykręcenie wszystkich śrub
12) Po zamontowaniu i przykręceniu belki montujemy z powrotem zderzak poprzez przykręcenie śrub oraz włożenie plastikowych zacisków
13) Montujemy z powrotem lampy i nasze auto po całej operacji wygląda tak:
Czas montażu - 5 godzn
Przydatne narzędzia - kombinerki, klucze TORX (praktycznie wszystkie rozmiary od 20 - 50), śrubokręt cienki do podważania plastikowych zacisków
Mam nadzieję, że choć trochę pomogę jeżeli będzie ktoś przeprowadzał podobny zabieg do mojego. W razie pytań służę pomocą"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
Biszczu, pięknie!
Jeśli chcesz to dla ułatwienia roboty innym możesz dorzucić jeszcze dodatkowo do pkt. 3 moje fotki z dokładną rozpiską mocowania zderzaka z TEGO tematu. Na pewno szybciej przydadzą się tutaj niż tam...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BialyCzy w O1 FL demontaż/montaż będzie przebiegał w ten sam sposób? Tzn trzeba ściągać zderzak itp. graty?
Możecie mi polecić jakiś zestaw Torxów np. z allegro. Najlepiej taki uniwersalny, żeby odkręcić praktycznie wszystko w Skodzie na Torxy
Co do wymiany chłodnicy w O1 polecam:
http://forum.skoda club.pl/viewtopic.php?f=37&t=4720"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
Temat mnie nie dotyczy i na razie z niego nie skorzystam, ale to jest super przykład na to jak powinnien wyglądać tutorial :-) super fotki i opis.
Czy mogę od siebie coś dodać? Dopisz proszę do tematu posta słówko "fotorelacja" - będzie łatwiej znajdować w szukajce :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckTemat mnie nie dotyczy i na razie z niego nie skorzystam, ale to jest super przykład na to jak powinnien wyglądać tutorial :-) super fotki i opis.
Czy mogę od siebie coś dodać? Dopisz proszę do tematu posta słówko "fotorelacja" - będzie łatwiej znajdować w szukajce :-)"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
natash, w pierwszym poście masz napisane :lol:, ale napiszę jeszcze raz...nie ma ochrony przed dziurami i kamienie podczas jazdy mogą robić dziury w chłodnicy klimatyzacji co powoduje uciekanie czynnika i nie działanie klimatyzacji"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
Komentarz