[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gomar
    Rider
    • 2012
    • 480

Chomik, masz zdjęcia panewek, co ile olej wymieniałeś i na jaki? Jakiej firmy były panewki ten sam szajs co te z 2008 roku?
    SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• Chomik
      Ambiente
      • 2007
      • 161

Olej wymieniany co 30 tys km ll, wcześniej, ja jedna zmiana mobil i teraz po 4 tys km i teraz AMS OIL 5 W 40. Za 1000 km zmiana na...ten sam :-) Zdjęcie

[ Dodano: Wto 27 Sie, 13 23:00 ]
      Przy okazji dziękuję Grzesiu
      Załączone pliki
      była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
      Serwis By DGW

Komentarz

• gomar
        Rider
        • 2012
        • 480

Chomik, wrażenie jest takie jakby te górne panewki były od nowości inne, czy po prostu podczas postępującego zużycia tak zmieniają kolor? Zdaje sobie sprawę z tego że w łożysku ślizgowym mikrometry grają role ale zdaje się że Twoje panewki wyglądają nie najgorzej? Można by na nich pojeździć?

Komentarz

• Chomik
          Ambiente
          • 2007
          • 161

Ciężko mi laikowi powiedzieć, bo się nie znam. Grześ powiedział, że nie wiadomo jak długo bo wytarte były jak widać dość mocno. Erozji nie było jak w poprzednich zdjęciach jednego z kolegów.
          Teraz mam spotery i jak sądzę większą pewność, że korba mi bokiem nie wyjdzie... ;-) Za jakiś 1000 km zmiana oleju i regulacja mieszka u DGW, potem poczekam kolejny 1ooo km i jesli wszystko będzie ok to jadę do Rogala na program :-) Przynajmniej jak coś walnie w silniku będę miał pewność, że zrobiłem wszystko co mogłem, żeby temu zapobiec....Pozdrawiam
          była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
          Serwis By DGW

Komentarz

• wojtas1985
            Classic
            • 2013
            • 12

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Octavii z Czech. Niestety posiada silnik BXE :P
            Auto wyprodukowano 10.2008r., ma przejechane 103 tys. km i było do końca serwisowane w ASO w Ostravie. Dla świętego spokoju wymieniać te nieszczęsne panewki, a jeśli tak, to może ktoś polecić kogoś ze śląska, kto się tym zajmie?

Komentarz

• gomar
              Rider
              • 2012
              • 480

wojtas1985, lepiej wymień 2008 to chyba najbardziej pechowy rok... Co do warsztatu poszukaj w odpowiednim dziale myślę że coś znajdziesz.

Komentarz

• barteq
                Rider
                • 2011
                • 309
                • Opel

Mam pytanie jeżeli chodzi o panewki sputterowe. Mianowicie znalazłem artykuł, który mówi następująco "Półpanewkę sputterową stosuje się w miejscu występowania większych obciążeń, czyli w przypadku stopy korbowodu, umieszcza się ją w „górnej” części otworu, od strony trzona korbowodu"

Kupując do BXE komplet Glyco 71-3904 STD również jedna półpanewka jest sputterowa a druga półpanewka jest zwykła ?

LINK
                Załączone pliki

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• kamil9102
                  Classic
                  • 2013
                  • 6

panewki wymienione co do stanu... oceńcie sami... pacjent to octavia IIFL rocznik 2009 oczywiście BXE przebieg 156tys. km. olej do 142 tys. to LL

Komentarz

• Chomik
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 161

Podobnie zużyte jak moje :-)
                    Serwis By DGW

Komentarz

• monty80
                      Classic
                      • 2013
                      • 4

Panewki

Witam,

W styczniu zostałem szczęśliwym właścicielem Octavii 1.9 TDI BXE z 2009 roku (modelowo 2010).
                      Cieszyłem się jak dziecko, że kupiłem auto od firmy Leasingowej znając całą jego historię i osobiście bardzo dobrze znając osobę, która użytkowała auta od chwili odebrania go z salonu do chwili przekazania kluczyków mnie. Odbierałem auto z przebiegiem 100 % pewnym 105 tyś. km. Serwisowane w ASO, LongLife, zmienne okresy przeglądó, Castrol SLX III.

Otóż ostatnio (od jakiś 200-400 km) zaczęło mi coś lekko "szurać" w silniku - tak delikatnie i słychać to było właściwie tylko na luzie. Auto jeździ normalnie i gdyby nie to że wyjątkowo jechałem z wyłączonym radiem i stojąc na światłach usłyszałem jakieś obce dźwięki - tak jakby lekkie stuki, szuranie, trzaski. Mam wrażenie, że wczoraj i dziś te odgłosy się nasiliły, więc zacząłem szukać informacji w necie.
                      Dziś oczytałem się forum i jestem przerażony - jestem w grupie wysokiego ryzyka BXE, LongLife, Olej CASTROL SLX III i boję się odpalać auto.

Czy może ktoś napisać jak objawiają się usterki tych panewek - czy właśnie słychać takie szuranie, pukanie, trzaski?

Oczywiście w poniedziałek zawiozę auto do serwisu (mam nadzieję,że dojadę .
                      Mam bliziutko ASO Skody (Gall Icm Wrocław), ale wolałbym odstawić do Auto Luboń (specjalizują się w grupie VAG) i tam serwisowałem przez 3 lata A4 B6.

Chyba, że ktoś z forumowiczów poleci jakiegoś innego specjaliście w temacie panewek z Wrocławia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Michał

Komentarz

• gomar
                        Rider
                        • 2012
                        • 480

monty80, najlepiej wstaw filmik. Ale z tego co mówisz nie wygląda to dobrze... Jest dział z polecanymi warsztatami może tam coś znajdziesz:

Pozdrawiam

Komentarz

• adaś
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 876
                          • Volkswagen

monty80,

usłyszałem jakieś obce dźwięki - tak jakby lekkie stuki, szuranie, trzaski.
                          To mogą być też inne elementy, np. koło dwumasowe. Ala faktycznie najlepiej podjechać do fachowca na diagnozę.
                          Jeśli chodzi o panewki, z tego co piszą, to raczej proces ich zużycia przebiega bezobjawowo i w ich przypadku trzask/stuknięcie jakie usłyszysz jest tym ostatecznym
                          No i zrezygnuj z LL i Castrola.
                          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• monty80
                            Classic
                            • 2013
                            • 4

Dziękuję za podpowiedzi. Jutro dowiem się, czy mogę zostawić auto i podpytam przy okazji o LL, panewki i te moje szumy i trzaski.

Komentarz

• barteq
                              Rider
                              • 2011
                              • 309
                              • Opel

Pany jestem już umówiony na zmianę panewek, i jest jakaś procedura docierania? jak wy docieraliście ?

Komentarz

• navigator
                                Rider
                                • 2009
                                • 583
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez barteq
                                Pany jestem już umówiony na zmianę panewek, i jest jakaś procedura docierania? jak wy docieraliście ?
                                ...a tak z grubsza z pińcet kilometrów dość spokojnej jazdy i zmień olej i srrrruuu.... :szeroki_usmiech
                                >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• barteq
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 309
                                  • Opel

navigator, Bez żadnych cudów typu docieranie na postoju np 1 min 1400 obr, następnie 1 min 1200 obr ? bo i o takim czymś zasłyszałem....
                                  Czy zwyczajnie wymieniam, robie 500 km nie przekraczając 2500 obr i zmiana oleju ?

edit:
                                  O takie coś znalazłem
                                  Firma GlycoŸ zaleca stosowanie następującej procedury:
                                  Jeśli przez nmax oznaczymy maksymalną dopuszczalną prędkość obrotową silnika, to zależności podczas czterech etapów wstępnego docierania, powinny być następujące:

W trakcie wstępnego procesu docierania, obciążenie silnika nie powinno przekraczać 20% maksymalnego dopuszczalnego obciążenia.

Komentarz

• navigator
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 583
                                    • Volkswagen

barteq, jop......po zamntowaniu poklepał ileś tam na jałowym, a później tak do 2,5 kRPM przez te rzeczone pińcet pojeździłem i zmieniłem olej
                                    >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                                      i kwalifikowały się faktycznie do wymiany? Który masz rok? Jaki przebieg?
                                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• barteq
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 309
                                        • Opel

piotrek_os, żadnych objawów nie mam ale wole dmuchać na zimne i wymienić. Najwyżej będę pluł sobie w brodę, że wydałem niepotrzebnie 800 zł rok prod. 4.2007, przebieg na liczniku 85000 km.

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

barteq, jakos na szybko zadalem pytanie....Ty dopiero umowiony na "robote", a ja juz zapytałem o stan panewek.....
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• monty80
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 4

Ja pojechałem do Jetronica i Pan Adam posłuchał mojego silnika (jak na złość wtedy nic nie szurało) i powiedział, że to nie panewki, bo jakby mi się panewki zaczęły tłuc, to już by się tłukły stale, a nie tak, że coś raz słyszę, a raz nie.
                                            Nie wiem jak to jest z tym "profilaktycznym" wymienianiem panewek, ale mi powiedziano, że to się wiąże równocześnie ze szlifowaniem wału (jeśli coś nie pokręciłem i to już się z tego robi mały remont silnika i koszt spory. Na razie doradzono mi bym zrezygnował z Castrola i LongLife i wymieniał olej co 15tyś lub rok czasu. Należy też pilnować poziomu oleju, nie jeździć na minimalnym poziomie oleju i powinno być ok.
                                            W ASO Skody (GALL ICM), powiedziano mi, że koszt panewek (na zamówienie) to tak 1200 zł + 250 zł sprawdzenie + ewentualna robocizna przy wymianie. Jak sam się przyznał Pan przyjmujący auta do serwisu, on sam zrezygnował z Long Life i zmiennych okresów międzyobsługowych.
                                            Narazie więc będę w tym tygodniu jeździł Skodziną, bo bez auta ani rusz, a i tak muszę się w przyszłym tygodniu gdzieś na wymianę oleju, duży przegląd i rozrząd umówić, to i może się przyczyna "szurania" znajdzie.

Komentarz

• gomar
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 480

monty80, niekoniecznie trzeba szlifować wał, koledzy zmieniają po prostu na rozmiar standardowy (nominalny) i tyle.

Komentarz

• shu
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 372
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

monty80, dokładnie tak jak pisze gomar.jeżeli wał jest ok to po co go szlifować.akcja prosta jak 2x2.wymieniasz panewki i patrzysz na stan wału.jak jest ok to dajesz panwie nowe i śmigasz spokojnie ,jeśli wał jest do roboty ,to jesteś do przodu,bo reagujesz na "zużycie wału", robisz i znowu jesteś do przodu.tak czy tak wygrywasz
                                                a co do cen w ASO to podali Ci jakieś z kosmosu.bo jak ja się pytałem w ASO to dali mi niższą cenę niż w moim sklepie z częściami.ale i tak nie brałem tych z ASO , bo sęk w tym by nie mieć ori panwi,bo straciłem zaufanie do nich. A 300 zł. za panewkę? chyba ich strasznie poje...ło!
                                                ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• robekcool
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2041
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Koszt panewek w ASO <400.
                                                  www.k-mot.pl
                                                  Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                                                  Autoholowanie.
                                                  Robert Kulma

Komentarz

• monty80
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 4

To nie wiem, może coś z tym kosztem panewek w ASO to ja źle zrozumiałem. Dla pewności podjadę też do innego warsztatu i zobaczę co powiedzą.
                                                    Odnośnie szurania to przyszło mi do głowy, że może jakieś słabej jakości ON zatankowałem i dziś wracając do domu dotankowałem do pełna i nie wiem, albo przypadek, albo już tych odgłosów nie słyszałem. OD stacji do domu, jednak miałem krótki dystans, więc jutro sprawdzę na trasie, czy to była tylko kwestia słabej jakości ON.

Komentarz

Pracuję...