[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kubazak
    nie sa złe , trzeba tylko profilaktycznie wymienic panewki i od czasu do czasu zajrze pod dekiel i zerknac na wałek i szklanki. Ta profilaktyka czasem moze uratowac sporo $$$
    Czyli silniki z danego okresu mają wadę fabryczną bo profilaktycznie to się sprawdza poziom oleju lub płynu do spryskiwaczy a nie panewki i wałek.

Komentarz

• kubazak
      Ambiente
      • 2010
      • 146

zwał jak zwał .Zawsze mozna czekac az się samo rozsypie.
      Generalnie tak tez myslę ze jest to wadą fabryczną choc widocznie skala tego zjawiska na 1000 wyprodukowanych sztuk jest na tyle niski że vw nie wprowadzil akcji serwisowej.

Komentarz

• ^PITER^
        Classic
        • 2013
        • 27

moje panewki korbowodowe po 334tys km wyglądają tak: Są to oryginały jeszcze z 1 montażu
        Co do głównych to fotkę wrzucę niebawem. Na fotce są tylko 3 górne panewki, bo 4 wpadła mi do wiadra pełnego oleju :P
        Wie ktoś czy te oryginały są panewkami Sputterowymi?

Komentarz

• ^PITER^
          Classic
          • 2013
          • 27

piotrek_os, może nie trafiłem w temat-faktycznie patrząc na przebieg i zużycie tych panewek, ale teraz wiem co mam i przynajmniej mogę spać spokojniej cały czas się zastanawiam, czy te oryginalne panewki miały tą powierzchnię ślizgową pokrytą stopem aluminium z cyną tak jak to mają sputtery.
          Ale jeżeli rzeczywiście na 1montaż zakładali Kolben... to raczej to nie są sputtery

Komentarz

• ^PITER^
            Classic
            • 2013
            • 27

na górnych takie napisy były: a na dolnych:
            Czyli jak przy większości oryginałów

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez canecorso
              To są chyba jakieś kpiny, przeczytałem cały temat i sam sobie sie dziwię ze nie zszedłem na zawał serca. Chcecie mi powiedzieć że auto które kupiłem za 40 tyś z przebiegiem 130 tyś najprawdopodobniej rozsypie sie bo jego silnik ma oznaczenie BXE??? Fakt że poprzedni właściciel zmienial olej prawie co 30 tys i tak do 120 tys doprowadza do tego że nie będę mógł spać. Miałem fabię 1.9 prawie 280 tyś nalatane i tylko olej zmieniałem a tu prawie nowe auto mam wstawiać do remontu póki jeszcze czas?? Szlag mnie zaraz trafi.
              Podobno niedoinformowani żyją dłużej :wink:
              My nic nie chcemy tu rokować ani straszyć ale jak sam zauważyłeś jest pewien problem i jeśli się już o nim wie i zamierza trzymać auto może lepiej wymienić panewki aby nie myśleć po nocach i nie bać się autem jeździć - żeby pożyć komfortowo dłużej (Ty i silnik). Nie ma reguły -może Twój zrobić 300kkm, ale jest pewne ryzyko bo BXE trapią wyżej opisane bolączki.
              Przy kosztach wymiany silnika ten tysiak z groszem to nie majątek. Niestety to taki "bonus" od Vałweja :cry: .

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Sprawdzilismy z Grzesiem jak się mają te wymienione już panewki - wymieniałem przy przebiegu 100kkm - więc te mają nalatane już blisko 80kkm.
                To tak jakby ktoś znowu chciał podnosić dyskusję na temat tego jak się powinny panewki zuzywać, jaki wpływ na nie ma tuning itd. itp.
                Panewki są z drugiego (najgorszego chyba poprzednio) cylindra, samochód zrobiony na ~180KM i zapewniam, że nie miały jakoś specjalnie lekko.
                Motul co ~10kkm
                Wolne obroty podniesione do 1000 (czy ile tam sie da bo nie pamiętam).
                Załączone pliki
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• canecorso
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 146

Taką odp dostałem od skody w związku z zapytaniem o awarie panewek.
                  ...
                  "Szanowny Panie,

informujemy, że jakakolwiek usterka samochodu jest zdarzeniem losowym, uzależnionym od wielu czynników (także – ogólnie ujmując – zewnętrznych; tzn. nie zawinionych przez produkt), która może nastąpić w każdym okresie eksploatacji pojazdu. Tym samym, informujemy Pana, że odnotowaliśmy kilak usterek silników BXE jest nie możemy wskazać, ze zawsze przyczyną były panewki silnika. Decyzja o profilaktycznej wymianie wskazanej części zamiennej, leży zawsze po stronie użytkownika auta.

Z wyrazami szacunku,
                  Zespół ©koda INFO"
                  Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...

Komentarz

• robreg
                    L&K
                    • 2010
                    • 1195
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez canecorso
                    To są chyba jakieś kpiny, przeczytałem cały temat i sam sobie sie dziwię ze nie zszedłem na zawał serca. Chcecie mi powiedzieć że auto które kupiłem za 40 tyś z przebiegiem 130 tyś najprawdopodobniej rozsypie sie bo jego silnik ma oznaczenie BXE??? Fakt że poprzedni właściciel zmienial olej prawie co 30 tys i tak do 120 tys doprowadza do tego że nie będę mógł spać. Miałem fabię 1.9 prawie 280 tyś nalatane i tylko olej zmieniałem a tu prawie nowe auto mam wstawiać do remontu póki jeszcze czas?? Szlag mnie zaraz trafi.
                    spokojnie, dokładnie tak samo myślałem do któregoś tam grudnia zeszłego roku. Potem auto poszło do pana mechanika, potem pan mechanik poszedł do sklepu, potem ja poszedłem do banku, a potem znowu do pana mechanika i już się tak nie rzucam Auto dostało nowy wałek rozrządu z przyległościami, pan mechanik dostał 2700 PLN, a ja dostałem znowu działające auto. Z BXE da się żyć, tylko trzeba więcej pokory do Żelaza i Amelinium.

(mój wpis to nie są żarty z Ciebie. Sam się podobnie gotowałem jak do tych wątków dotarłem, sam miałem podobne przemyślenia, po wymianie wałka rozrządu wszystko mi przeszło jak ręką odjął. Obecnie przymierzam się do wymiany panewek, choć sam wielokrotnie twierdziłem, że wymiana panewek zużytych na nominały to g...... nie remont i że tak robić się nie powinno)

[ Dodano: Czw 16 Sty, 14 12:49 ]
                    Zamieszczone przez szkoda
                    Sprawdzilismy z Grzesiem jak się mają te wymienione już panewki - wymieniałem przy przebiegu 100kkm - więc te mają nalatane już blisko 80kkm.
                    To tak jakby ktoś znowu chciał podnosić dyskusję na temat tego jak się powinny panewki zuzywać, jaki wpływ na nie ma tuning itd. itp.
                    Panewki są z drugiego (najgorszego chyba poprzednio) cylindra, samochód zrobiony na ~180KM i zapewniam, że nie miały jakoś specjalnie lekko.
                    Motul co ~10kkm
                    Wolne obroty podniesione do 1000 (czy ile tam sie da bo nie pamiętam).
                    Szkoda, a pochwalisz się, jakich obecnie panewek używasz (producent i konkretny typ)? :-)
                    Pozdrawiam, Robreg.
                    ----
                    furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• canecorso
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 146

Dorwałem ostatnio na imprezie mechanika z ASO skody i po cichu powiedział że problem rzeczywiście jest i nikt w skodzie tak naprawdę nie wie do końca co jest winne, słabe panewki czy wymiana oleju w LL. W każdym razie już jestem umówiony z mechanikiem na oględziny panewek i jak bedzie trzeba od razu na wymianę na nowe. Co wyjdzie w praniu dam znać w następnym tygodniu.
                      Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...

Komentarz

• himi
                        L&K
                        • 2013
                        • 1115
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Ochładzając emocje Czy ktoś mi podpowie? Panewki korbowodowe, czy główne też? Jak to widzicie? Da się sprawdzić główne bez karkołomnych działań z wyjmowaniem silnika (duże koszty) Bo ich wymiana to zdaje się nie tania sprawa, coś około 1600 zdaje się.

Komentarz

• robreg
                          L&K
                          • 2010
                          • 1195
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez himi
                          Ochładzając emocje Czy ktoś mi podpowie? Panewki korbowodowe, czy główne też? Jak to widzicie? Da się sprawdzić główne bez karkołomnych działań z wyjmowaniem silnika (duże koszty) Bo ich wymiana to zdaje się nie tania sprawa, coś około 1600 zdaje się.
                          podobno da się opuścić (zluzować) wal korbowy na tyle, by te gówna główne obrócić i w ten sposób górną panewkę wyjąć bez wyjmowania silnika i bez rozpoławiania silnika i skrzyni (a może trochę je rozkręcić trzeba - nie wiem, to jeszcze przede mną). Ponieważ panewki nie mają zamków, da się je obracać K. I. MAĆ!
                          Pozdrawiam, Robreg.
                          ----
                          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• xcracer
                            Elegance
                            • 2014
                            • 851
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Co więcej...poświęcając 5 minut można znaleźć te panewki na popularnym portalu aukcyjnym. Nawet wysyłka jest gratisowa...
                            Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Deo
                              RS
                              • 2009
                              • 1729
                              • Volkswagen
                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

robreg, Z tego co wiem, to producentami takich panewek są m.in MAHLE, Glyco lub KS.
                              Dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia, którego producenta mam włożone, ponieważ uważam, że DGW postępuje zgodnie ze sztuką i wybrał te, które ma sprawdzone.
                              Może jestem naiwny, ale mam do Niego zaufanie w kwestii napraw auta.
                              Dlatego nie mogę się z Tobą zgodzić odnośnie ignorancji, ponieważ podjechałem do Grzegorza z prośbą o wymianę panewek na wzmacniane (tzw. sputtery) i takie otrzymałem.

Powtórzę to co napisałem "know-how" kosztuje i ani DGW, Robekcool czy też Zoltar nie musi udostępniać informacji jakie stosuje panewki. Równie dobrze możesz o to zapytać SAP :P :wink:

Poza tym co z tego, że będziesz wiedział, jakiej firmy panewki kupić, jeśli mechanik spartoli robotę? Będziesz później wylewał żale na forum, że DGW, robekcool czy też zoltar takie polecali a Tobie i tak korba wyszła bokiem? :wink:
                              Pozdrawiam,
                              Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                              Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• himi
                                L&K
                                • 2013
                                • 1115
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Czy ten Amsoil będzie odpowiedni po wymianie panewek? Obecnie moja 02 lata jeszcze na longlife z ASO. Wpis w książce 13.000 km temu (Total 507).
                                Chcę go jednak zastąpić przy wymianie czymś lepszym. Już nie LL na pewno tylko wymiany co 15.000.

Komentarz

• xcracer
                                  Elegance
                                  • 2014
                                  • 851
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ten nie ma normy 505.01. Również będę wymieniał panewki i po wymianie przechodzę na:

Moja FLka:

Komentarz

• Ralfik
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 225
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Jestem byłym właścicielem O2 z silnikiem BXE . Podczas kupna O3 poruszyłem temat z kierownikiem salonu własnie o silnikach bxe i powiedział mi że jedna z firm brała dziesięć O2bxe i sześć z nich wróciło póżniej do serwisu z urwanymi korbowodami. Chciałem jeszcze podzielić się z wami jednym spostrzeżeniem użytkowania O2 . Silnik ten bardzo głośno się uruchamia po mroźnej nocy, silnikiem przez moment dosłownie waliło jakby olej przymarzł (olej wymieniany co 10 tyś).Od tamtego czasu zimą auto cały czas garażowałem i według mnie castrol jest słabym olejem i często podrabianym.

[ Dodano: Pon 20 Sty, 14 10:36 ]
                                    Mam do sprzedania nowe orginalne reflektory do O2 (04-08r.) standardowe.

Komentarz

• himi
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1115
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez xcracer
                                      Ten nie ma normy 505.01. Również będę wymieniał panewki i po wymianie przechodzę na:

http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...-oil-5l-detail
                                      Dziękuję, kupiłem u nich. Panewki Glyco i nowe śruby zamówione. W środę wymiana, jestem ciekaw stanu obecnych korbowodówek. Uznałem, że 1000 złotych to nie jest kwota urywająca tyłek, a da mi względny spokój.

Dla mnie zdjęcia panewek pokazane przez userów są wystarczającym dowodem na istnienie co najmniej obaw. Dlatego wymieniam.

Komentarz

• xcracer
                                        Elegance
                                        • 2014
                                        • 851
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja wymieniam jutro. Po powrocie od DGW wrzucę tu zdjęcia, napiszę jaki przebieg, olej, jak serwisowane itd.
                                        Moja FLka:

Komentarz

• himi
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1115
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

xcracer, wymieniłeś? Jestem ciekaw stanu panewek, ja oddaję na warsztat jutro.

Komentarz

• barteq
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 309
                                            • Opel

canecorso,
                                            kup Glyco nr katalogowy 71-3904 STD (panewki sputterowe) jedź do ogarniętego mechanika i niech zmienia!

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• xcracer
                                              Elegance
                                              • 2014
                                              • 851
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez himi
                                              xcracer, wymieniłeś? Jestem ciekaw stanu panewek, ja oddaję na warsztat jutro.
                                              Byłem, już spię spokojnie

Z pośpiechu zapomniałem zabrać starych. Grzesiek ma mi je wysłać pocztą, jak tylko dostanę wrzucę fotki.

Stan nie był tragiczny ale też nie najlepszy. Teraz po po wymianie mam spokój.
                                              Moja FLka:

Komentarz

• himi
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1115
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Czy kazdy z was wymienial kolejny raz olej po 1000 km? Z jakiego powodu to konieczne? Wymieniam tylko korbowodowe. Kupilem Amsoli i wolalbym nie wylewac go w kanal za 1000 km. Moze wiec na te 1000 km o ile to konieczne przy korbowodowych, zaleje silnik jakims tanszym 5 w 30? A potem dam mu Amsoila 5w 40. Teraz jest na LL z serwisu.

Komentarz

• endryu
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3777
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez himi
                                                  Czy kazdy z was wymienial kolejny raz olej po 1000 km
                                                  Jasiek w swoim BXE wymieniał u kolegi robekcool. Został zalany 5W30 505.01 i Robert powiedział, że nie widzi potrzeby wymiany oleju po krótkim przebiegu. Wymianę zrobić przy około 10kkm :idea:
                                                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                                  =================================================

Komentarz

• himi
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1115
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Gdzieś wlasnie slyszalem o koniecznosci wymiany po 800-1000 ale wiem czy to nie po wymianie glownych i po szlifie wału. Tego nie planuje.

Komentarz

Pracuję...