Zamieszczone przez kubazak
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
piotrek_os, może nie trafiłem w temat-faktycznie patrząc na przebieg i zużycie tych panewek, ale teraz wiem co mam i przynajmniej mogę spać spokojniej cały czas się zastanawiam, czy te oryginalne panewki miały tą powierzchnię ślizgową pokrytą stopem aluminium z cyną tak jak to mają sputtery.
Ale jeżeli rzeczywiście na 1montaż zakładali Kolben... to raczej to nie są sputtery
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez canecorsoTo są chyba jakieś kpiny, przeczytałem cały temat i sam sobie sie dziwię ze nie zszedłem na zawał serca. Chcecie mi powiedzieć że auto które kupiłem za 40 tyś z przebiegiem 130 tyś najprawdopodobniej rozsypie sie bo jego silnik ma oznaczenie BXE??? Fakt że poprzedni właściciel zmienial olej prawie co 30 tys i tak do 120 tys doprowadza do tego że nie będę mógł spać. Miałem fabię 1.9 prawie 280 tyś nalatane i tylko olej zmieniałem a tu prawie nowe auto mam wstawiać do remontu póki jeszcze czas?? Szlag mnie zaraz trafi.
My nic nie chcemy tu rokować ani straszyć ale jak sam zauważyłeś jest pewien problem i jeśli się już o nim wie i zamierza trzymać auto może lepiej wymienić panewki aby nie myśleć po nocach i nie bać się autem jeździć - żeby pożyć komfortowo dłużej (Ty i silnik). Nie ma reguły -może Twój zrobić 300kkm, ale jest pewne ryzyko bo BXE trapią wyżej opisane bolączki.
Przy kosztach wymiany silnika ten tysiak z groszem to nie majątek. Niestety to taki "bonus" od Vałweja :cry: .
Komentarz
-
-
Sprawdzilismy z Grzesiem jak się mają te wymienione już panewki - wymieniałem przy przebiegu 100kkm - więc te mają nalatane już blisko 80kkm.
To tak jakby ktoś znowu chciał podnosić dyskusję na temat tego jak się powinny panewki zuzywać, jaki wpływ na nie ma tuning itd. itp.
Panewki są z drugiego (najgorszego chyba poprzednio) cylindra, samochód zrobiony na ~180KM i zapewniam, że nie miały jakoś specjalnie lekko.
Motul co ~10kkm
Wolne obroty podniesione do 1000 (czy ile tam sie da bo nie pamiętam).saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Taką odp dostałem od skody w związku z zapytaniem o awarie panewek.
...
"Szanowny Panie,
informujemy, że jakakolwiek usterka samochodu jest zdarzeniem losowym, uzależnionym od wielu czynników (także – ogólnie ujmując – zewnętrznych; tzn. nie zawinionych przez produkt), która może nastąpić w każdym okresie eksploatacji pojazdu. Tym samym, informujemy Pana, że odnotowaliśmy kilak usterek silników BXE jest nie możemy wskazać, ze zawsze przyczyną były panewki silnika. Decyzja o profilaktycznej wymianie wskazanej części zamiennej, leży zawsze po stronie użytkownika auta.
Z wyrazami szacunku,
Zespół ©koda INFO"Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez canecorsoTo są chyba jakieś kpiny, przeczytałem cały temat i sam sobie sie dziwię ze nie zszedłem na zawał serca. Chcecie mi powiedzieć że auto które kupiłem za 40 tyś z przebiegiem 130 tyś najprawdopodobniej rozsypie sie bo jego silnik ma oznaczenie BXE??? Fakt że poprzedni właściciel zmienial olej prawie co 30 tys i tak do 120 tys doprowadza do tego że nie będę mógł spać. Miałem fabię 1.9 prawie 280 tyś nalatane i tylko olej zmieniałem a tu prawie nowe auto mam wstawiać do remontu póki jeszcze czas?? Szlag mnie zaraz trafi.
(mój wpis to nie są żarty z Ciebie. Sam się podobnie gotowałem jak do tych wątków dotarłem, sam miałem podobne przemyślenia, po wymianie wałka rozrządu wszystko mi przeszło jak ręką odjął. Obecnie przymierzam się do wymiany panewek, choć sam wielokrotnie twierdziłem, że wymiana panewek zużytych na nominały to g...... nie remont i że tak robić się nie powinno)
[ Dodano: Czw 16 Sty, 14 12:49 ]
Zamieszczone przez szkodaSprawdzilismy z Grzesiem jak się mają te wymienione już panewki - wymieniałem przy przebiegu 100kkm - więc te mają nalatane już blisko 80kkm.
To tak jakby ktoś znowu chciał podnosić dyskusję na temat tego jak się powinny panewki zuzywać, jaki wpływ na nie ma tuning itd. itp.
Panewki są z drugiego (najgorszego chyba poprzednio) cylindra, samochód zrobiony na ~180KM i zapewniam, że nie miały jakoś specjalnie lekko.
Motul co ~10kkm
Wolne obroty podniesione do 1000 (czy ile tam sie da bo nie pamiętam).Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Dorwałem ostatnio na imprezie mechanika z ASO skody i po cichu powiedział że problem rzeczywiście jest i nikt w skodzie tak naprawdę nie wie do końca co jest winne, słabe panewki czy wymiana oleju w LL. W każdym razie już jestem umówiony z mechanikiem na oględziny panewek i jak bedzie trzeba od razu na wymianę na nowe. Co wyjdzie w praniu dam znać w następnym tygodniu.Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiOchładzając emocje Czy ktoś mi podpowie? Panewki korbowodowe, czy główne też? Jak to widzicie? Da się sprawdzić główne bez karkołomnych działań z wyjmowaniem silnika (duże koszty) Bo ich wymiana to zdaje się nie tania sprawa, coś około 1600 zdaje się.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
robreg, Z tego co wiem, to producentami takich panewek są m.in MAHLE, Glyco lub KS.
Dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia, którego producenta mam włożone, ponieważ uważam, że DGW postępuje zgodnie ze sztuką i wybrał te, które ma sprawdzone.
Może jestem naiwny, ale mam do Niego zaufanie w kwestii napraw auta.
Dlatego nie mogę się z Tobą zgodzić odnośnie ignorancji, ponieważ podjechałem do Grzegorza z prośbą o wymianę panewek na wzmacniane (tzw. sputtery) i takie otrzymałem.
Powtórzę to co napisałem "know-how" kosztuje i ani DGW, Robekcool czy też Zoltar nie musi udostępniać informacji jakie stosuje panewki. Równie dobrze możesz o to zapytać SAP :P :wink:
Poza tym co z tego, że będziesz wiedział, jakiej firmy panewki kupić, jeśli mechanik spartoli robotę? Będziesz później wylewał żale na forum, że DGW, robekcool czy też zoltar takie polecali a Tobie i tak korba wyszła bokiem? :wink:Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Jestem byłym właścicielem O2 z silnikiem BXE . Podczas kupna O3 poruszyłem temat z kierownikiem salonu własnie o silnikach bxe i powiedział mi że jedna z firm brała dziesięć O2bxe i sześć z nich wróciło póżniej do serwisu z urwanymi korbowodami. Chciałem jeszcze podzielić się z wami jednym spostrzeżeniem użytkowania O2 . Silnik ten bardzo głośno się uruchamia po mroźnej nocy, silnikiem przez moment dosłownie waliło jakby olej przymarzł (olej wymieniany co 10 tyś).Od tamtego czasu zimą auto cały czas garażowałem i według mnie castrol jest słabym olejem i często podrabianym.
[ Dodano: Pon 20 Sty, 14 10:36 ]
Mam do sprzedania nowe orginalne reflektory do O2 (04-08r.) standardowe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xcracerTen nie ma normy 505.01. Również będę wymieniał panewki i po wymianie przechodzę na:
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...-oil-5l-detail
Dla mnie zdjęcia panewek pokazane przez userów są wystarczającym dowodem na istnienie co najmniej obaw. Dlatego wymieniam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himixcracer, wymieniłeś? Jestem ciekaw stanu panewek, ja oddaję na warsztat jutro.
Z pośpiechu zapomniałem zabrać starych. Grzesiek ma mi je wysłać pocztą, jak tylko dostanę wrzucę fotki.
Stan nie był tragiczny ale też nie najlepszy. Teraz po po wymianie mam spokój.
Komentarz
-
-
Czy kazdy z was wymienial kolejny raz olej po 1000 km? Z jakiego powodu to konieczne? Wymieniam tylko korbowodowe. Kupilem Amsoli i wolalbym nie wylewac go w kanal za 1000 km. Moze wiec na te 1000 km o ile to konieczne przy korbowodowych, zaleje silnik jakims tanszym 5 w 30? A potem dam mu Amsoila 5w 40. Teraz jest na LL z serwisu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiCzy kazdy z was wymienial kolejny raz olej po 1000 kmO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz