[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endryu
    RS
    • 2006
    • 3777
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I trzeba zapodać po takiej wymianie panewek banieczkę 5 L oliwy bo 3,8 L fabryczne przy tej wymianie będzie małooooo
    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
    =================================================

Komentarz

• himi
      L&K
      • 2013
      • 1115
      • Octavia II (1Z3)
      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

5l mam wlasnie wiec tu nie ma obaw. Zastanawiam się tylko jak z tą pierwszą zmianą po zalaniu nowym na nowych panewkach korbowodowych.

Komentarz

• DGW
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 2330

5l mam wlasnie wiec tu nie ma obaw. Zastanawiam się tylko jak z tą pierwszą zmianą po zalaniu nowym na nowych panewkach korbowodowych.
        dlatego zalecam wymianę po 500-1000km ponieważ sprawdzaliśmy co będzie siedzieć w filtrze oleju po taki przebiegu, po wymianie panewek. Po rozcięciu filtra były widoczne opiłki. Oczywiście bardzo małe typu pyłki ale jednak. Przy następnej wymianie, w filtrze ciał stałych brak.
        NFPNorth-West
        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
        WARSZTAT www.dsize.pl
        ->
        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• xcracer
          Elegance
          • 2014
          • 851
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czy kazdy z was wymienial kolejny raz olej po 1000 km? Z jakiego powodu to konieczne?
          Tak jak napisał DGW, w procesie docierania mogą powstać jakieś opiłki stąd konieczność wymiany po ok. 500-1000 km.

W moim przypadku olej był wymieniany ok. 2000 km przed wymianą panewek(Castrol Edge 5w40) więc został zlany do czystego naczynia. Po wymianie wlaliśmy go z powrotem.

W przyszłym tygodniu powinienem już mieć ok. 1000 km od wymiany więc wymienię na Amsoila.

[ Dodano: Sro 22 Sty, 14 08:31 ]

Niestety mam zrobione na szybko tylko jedno zdjęcie(niestety kiepskiej jakoś i z nie najlepszym tłem :wink: ) panewki, która jako pierwsza została wyciągnięta. Tak jak pisałem wcześniej, w pośpiechu zostawiłem wszystko u Grześka. Jak tylko dośle mi stare panewki wrzucę więcej fotek.

Po krótce...

Pacjent: Skoda Octavia II FL, rocznik 2009, silnik 1.9 tdi BXE 105 KM
          Przebieg: ok. 153 000 km, auto w większości jeżdżone w długich trasach.

Dwie pierwsze wymiany oleju zrobione w trybie LL(niestety). Pierwsza wymiana przy przebiegu 27 000 km, druga 50 300 km. Później regularne wymiany co 15 000 km. Zalany olej przy LL Castrol 5w30, później aż do dziś Castrol Edge 5w40. Po wymianie przechodzę na Amsoila 5w40.
          Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• himi
            L&K
            • 2013
            • 1115
            • Octavia II (1Z3)
            • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Ja jednak nie zdecydowałem się na wymianę. Powód - nie do końca miałem zaufanie do lokalnego warsztatu. Niby wszystko ok, ale kilka informacji mnie lekko wyhamowało. Pytanie o nowe śruby korbowodowe napotkało na zdziwienie ,,a po co?'' przecież te dobre będą. Później info, że nie potrzeba uszczelni do miski, bo jest ,,bezuszczelkowa'' (ok, jest ale nabrałem obaw czy pojawi się np silikon) w końcu zapewnienie, że po założeniu panewek wymiana oleju dopiero za 15.000. Stwierdziłem, że nie będę ryzykował, bo mógłbym bardziej namieszać niż pomóc. Auto ma przebieg 73.000 km, rocznik 2010, po dwóch wymianach oleju w ASO - LL. Pierwsze pełna, auto przeleciało 30.000, druga przy 60.000 km więc przejechane 13.000 na tym oleju z ASO, który dzisiaj wywalam. Dzisiaj jedyne co zrobiłem to zalanie Amsoilem 5x40. Z panewkami wstrzymam się przynajmniej do następnej wymiany oleju. Czyli 15.000 km. Wolę to zrobić w pewniejszym źródle.

Komentarz

• xcracer
              Elegance
              • 2014
              • 851
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli takie informacje uzyskałeś nawet nie próbuj wymieniać w tym warsztacie !!!

Widziałem cały proces wymiany u DGW na przykładzie mojego auta i mogę śmiało polecić...najwyższa dbałość o każdy szczegół i czystość.

W tej chwili większość śrub montowanych w silniku jest jednorazowych. Absolutnie nie można zakładać ponownie raz odkręconych śrub.

Oczywiście, że potrzebne jest uszczelnienie miski!

Usługa wymiany powinna obejmować panewki, nowe śruby oraz uszczelnienie miski.
              Moja FLka:

Komentarz

• canecorso
                Ambiente
                • 2014
                • 146

Zamieszczone przez Jamilko
                canecorso, pamiętaj jeszcze o nowych śrubach oraz o tym, że sputery to górne panewki i powinieneś wymienić jeszcze dolne. Silikon do miski oraz nowy olej po 1000km pomijam już ponieważ to raczej oczywiste.
                Czy wymiana górnych jest konieczna?Mechanik do którego się wybieram powiedział że tylko dolne 8 szt.
                Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...

Komentarz

• xcracer
                  Elegance
                  • 2014
                  • 851
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Masz na myśli dolne czyli wszystkie na korbowodach?
                  Moja FLka:

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3777
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy wymiana górnych jest konieczna?
                    No właśnie te wymieniane są na sputery. I to jest główny cel wymiany :!:
                    Mechanik do którego się wybieram powiedział że tylko dolne 8 szt
                    Trzeba szybko zmienić mechanika :szeroki_usmiech Dolnych korbowodowych jest 4 szt. tak jak oczywiście górnych :!:
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• xcracer
                      Elegance
                      • 2014
                      • 851
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez endryu
                      Czy wymiana górnych jest konieczna?
                      No właśnie te wymieniane są na sputery. I to jest główny cel wymiany :!:
                      Dolna "połówka" to standard, górna sputer.
                      Moja FLka:

Komentarz

• himi
                        L&K
                        • 2013
                        • 1115
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Przedstawiciel Skody na moje pytanie ws. panewek odpowiedział mi się, że problemy ,,dało się zauważyć'' w rocznikach 2008 i 2009. Akcja serwisowa nie jest przewidziana. Ja mam auto z końcówki 2010 i poprosiłem Skoda Polska o pisemne potwierdzenie, że moje auto nie ma wadliwych panewek. Czekam na odpowiedź

Komentarz

• Jamilko
                          Drive
                          • 2012
                          • 90

Zamieszczone przez canecorso
                          Czy wymiana górnych jest konieczna?Mechanik do którego się wybieram powiedział że tylko dolne 8 szt.
                          Koledzy już udzielili stosownej informacji - półpanewek korbowodowych jest 8. 4 górne czyli sputtery i 4 normalne.
                          Górą silnika też warto się zainteresować ponieważ wałek i szklanki bardzo szybko się zużywają, szczególnie przy LL. U mnie po 120kk trzeba było się tym już zająć a to niestety prawie 3 krotna suma wymiany panewek korbowodowych. :cry:
                          I teraz są dwie szkoły - jedna mówi żeby tych silników nie chipować, druga uważa, że można to robić i nie trzeba się przejmować. I bądź tu człowieku mądry...
                          O czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
                          Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/

Komentarz

• canecorso
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 146

Tak jak obiecałem wrzucam fotkę po wymianie swoich panewek. Wygląda na to że zdążyłem przed poważną awaria która nie wiadomo kiedy by nastąpiła ale na pewno by nastapiła w ciągu 5 lat, bo tyle chcę jeździć autem. Zdjęcia robione telefonem.
                            2010 rok, 133 kkm przebiegu, do 120 kkm olej co 30 kkm w trybie LL.
                            Druga od lewej na dole jest brudna ale miała 2 malutkie wżery.

Komentarz

• xcracer
                              Elegance
                              • 2014
                              • 851
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Poniżej fotki starych panewek(info odnośnie przebiegu i serwisie kilka postów wyżej):

Już się cieszyłem, że będę mógł spać spokojnie...Dosłownie 5 dni po wymianie panewek auto zostało kompletnie rozbite, koszt naprawy w ASO to ponad 50 000 zł

Jak już uporam się z ubezpieczalnią będę szukał kolejnego auta i znowu czeka mnie wymiana panewek...
                              Moja FLka:

Komentarz

• Wally
                                RS
                                • 2012
                                • 3790
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez xcracer
                                Jak już uporam się z ubezpieczalnią będę szukał kolejnego auta i znowu czeka mnie wymiana panewek...
                                Znasz "problem" to szukaj innego jak BXE albo jak napisałeś - zmiana panewek :szeroki_usmiech
                                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• himi
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1115
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Czy ktoś może mi polecić kogoś sensownego w okolicach Leszna/Poznania/Wrocławia/Zielonej Góry kto rzetelnie sprawdzi i ewentualnie wymieni moje panewki korbowodowe?

Komentarz

• xcracer
                                    Elegance
                                    • 2014
                                    • 851
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wally tylko jakiego innego?

O 2.0 tdi nie mam dobrego zdania, częściowo przez własne doświadczenie z Passatem B6 z 2007 r. Wiem, że to najgorszy rocznik i nie ten sam motor co w skodzie ale uraz pozostał :wink:

Będę szukał auta minimum z 2009 rok i w górę, a tam praktycznie jest tylko BXE...Raczej zdecyduję się znowu na wymianę panewek, koszt nie jest specjalnie wysoki.
                                    Moja FLka:

Komentarz

• himi
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1115
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Powiem Wam, że książkę można napisać. Odwiedziłem ostatnimi dniami chyba 6 mechaników, ŻADEN nie chciał się podjąć wymiany panewek korbowodowych. Słyszałem za każdym razem tę samą śpiewkę ,,ile przebiegu? 74 tysiące? To co pan wymyśla, jakie panewki panie! Ja bym się w to nie pchał, po co to wymieniać jak działa. A stuka coś panu''? - takie cytaty w każdym warsztacie.
                                      To jest jednak dziki kraj.
                                      Zakładając nawet, że klient wydziwia (a panewki w BXE to nie jest wydziw) i ma pomysł od czapy, który chce zrealizować u mechanika to jakim cudem mechanik rezygnuje z zarobku? Nie pojmuję tego. Powód może być jeden - nie potrafi tego zrobić. Przeleciałem kilka warsztatów od poznańskiego Skodex Motor, nawet przez pilskie ASO (polecane przez kogoś z forum, bo ma rzekomo dobre ceny i ogarniętego mechanika, jednego). Wszędzie wielkie oczy i pukanie się w czoło ,,jakie tam panie panewki''.

Paranoja! I znów ktoś powie, że to robienie marketingu - ale DGW bez problemu zaproponował mi termin, określił czas roboty. Niestety nie dam rady w tym terminie, bo mam wyjazd rodzinny. Jak z niego wrócę to wkrótce pojadę jednak na wycieczkę do niego do Wawy. ponad 300 km w jedną mam, ale trudno.

Widać, że rynek warsztatów mechanicznych w Polsce jest mega pojemny. Szkoda, że tak mało jest profesjonalistów, którzy wiedzą, że poza umiejętnościami napraw ważne jest też podejście do klienta.

Komentarz

• adaś
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 876
                                        • Volkswagen

himi
                                        Możesz spróbować jeszcze w EcuProject we Wrocku. Daniel (od mechaniki) jest raczej kumaty w temacie
                                        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• himi
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1115
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Napisałem, niestety,,przez dwa najbliższe miesiące nie mają wolnych terminów''. No proszę

Komentarz

• canecorso
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 146

A ja dodam jeszcze od siebie że weszło mi równiutko 4 litry oleju i wg bagnetu mam go ponad stan więc nie ma potrzeby kupować bańki 5 litrów, no chyba że ktoś chce.
                                            Polecam też sklep który można znaleźć na allegro Allegro
                                            Sprawdziłem mają certyfikaty na oleje motula samochodowe i motocyklowe czy quadowe.
                                            "Auto Moto Quad Center"
                                            ul. Wesoła 27
                                            15-307 Białystok
                                            kom.: 790 765 457
                                            zajebiste ceny.

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez canecorso
                                              A ja dodam jeszcze od siebie że weszło mi równiutko 4 litry oleju i wg bagnetu mam go ponad stan więc nie ma potrzeby kupować bańki 5 litrów,
                                              Jak kupisz 4l to ciekawe z czego uzupełnisz olej za 7-10kkm :wink: i nie zaśmiecaj tego wątku.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• lukasz3112
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3607

Rozmawiałem z kolegą który pracuje w ASO i coraz więcej 1.9 przyjeżdża z rozwalonymi silnikami. Mówił, że oprócz panewek to i 4ty korbowód wypadało by wymienić żeby mieć spokój. Same panewki mogą nie załatwić do końca sprawy.
                                                Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• himi
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1115
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Za chwile pół silnika trzeba będzie wymienić. Mi jeden mechanik z aso klarował niedawno, że przy 100.000 to ,,koniecznie trzpień pompy oleju ,a nie tam panie żadne panewki''.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

No tak, ale w wzdluznych Te w poprzecznych troche mocniejsze sa.

Czyli, jakby wsadzic dol silnika z 1Z-ta, glowice z 8V 2.0 TDI to powstalby chyba naprawde zywotny i mocny silnik 8)
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...